TERUG

Schoenenkennisbank

Zakelijke kleding voor vrouwen: deze do's en don'ts hoort u te kennen

Geschreven door Inge Cruijsen

Vrouwen veroveren de arbeidsmarkt. Niet alleen met hun zakelijke inzichten, maar ook met hun feilloze gevoel voor stijl. Zakelijke kleding voor vrouwen zorgt ervoor dat de eerste indruk die ze maken altijd goed is, waarna de weg voor zakelijk succes openligt. Hoe u zich zakelijk kunt kleden, leest u in dit artikel. We bespreken wat de regels zijn rondom uw bovenkleding, onderkleding, overjas, ondergoed, schoenen, accessoires, haar en make-up. Voordat we deze onderwerpen afzonderlijk behandelen, bespreken we het grote geheel. U selecteert uw kleding per slot van rekening op basis van uw individuele kledingstijl en uw figuur.

De basis: stijl en lichaamsvorm

Iedere vrouw heeft een andere stijl. De een kleedt zich graag klassiek en vrouwelijk, terwijl de ander liever wat stoerdere kleding aantrekt. Bij het selecteren van uw zakelijke kleding, is het belangrijk om deze stijl vast te houden. U hoeft zich tenslotte niet anders voor te doen dan u bent. Bovendien is er voor elke stijl zakelijke kleding voor vrouwen beschikbaar. Naast uw eigen stijl is het belangrijk om ook rekening te houden met uw lichaamsbouw. De variëteit in lichaamsvormen bij vrouwen zorgt ervoor dat niet alle kleding uw pluspunten altijd optimaal accentueert en dat is over het algemeen toch waar we als vrouw naar streven. Ook als we ons zakelijk kleden.

Nu u weet waar de basis ligt, wordt het tijd om dieper in te gaan op achtereenvolgens de bovenkleding, de onderkleding, uw overjas, de schoenen, het ondergoed, de accessoires, uw haar en uw make-up.  

De bovenkleding

Bovenkleding vrouwen hangers

Vrouwen hebben wat betreft bovenkleding een ruime keuze. Waar mannen het voornamelijk met een colbert en overhemd moeten doen, kunnen vrouwen kiezen voor een nette top of blouse, eventueel in combinatie met een mooie blazer, maar ook voor een stijlvolle jurk. We bespreken de etiquette voor de verschillende items.

Een blouse of top

Als u zich als vrouw zakelijk wilt kleden, is het raadzaam om een aantal nette blouses en tops in uw kast te hebben hangen. Let er hierbij op dat de mouwen lang genoeg, maar niet té lang zijn. De ideale lengte ligt ter hoogte van uw pols of uw elleboog. Zorg er daarnaast voor dat u voldoende ruimte heeft bij uw borsten. Zeker bij het dragen van een blouse is dit een belangrijk punt. Het is van belang dat u de knopen kunt sluiten, zonder dat de stof gaat trekken.

De jurk

Zakelijke kleding voor vrouwen bestaat vaak niet alleen uit een nette blouse of mooie top, maar ook uit een stijlvolle jurk. Hiervoor gelden eveneens een aantal regels. Ten eerste is het bijvoorbeeld belangrijk dat uw jurk niet te kort is. Dit wordt in de zakelijke wereld snel als ordinair gezien. Door jurken te dragen die op uw knie vallen, zult u nooit als zodanig bestempeld worden. Zorg er daarnaast voor dat uw zakelijke jurk voorzien is van kleine mouwtjes, zodat uw schouders bedekt zijn.

De blazer

Vrouw met zwart colbert

Ook de blazer is een item dat niet mag ontbreken in de kledingkast van een carrièretijger. Kwalitatieve blazers kunnen in veel situaties gedragen worden en laten zich gemakkelijk combineren. Zeker als u kiest voor mooi getailleerde exemplaren in rustige kleuren, zoals zwart en grijs. Maar ook een blazer in een kleur kan uw zakelijke outfit een smaakvol accent geven. 

Kleurgebruik

Op de werkvloer wordt het over het algemeen niet gewaardeerd als u verschijnt in opvallend gekleurde kleding. Kleed u daarom in neutrale, rustige kleuren, zoals zwart, grijs, taupe en nude en leg eventueel accenten met meer uitgesproken tinten, zoals rood, oranje en blauw.

Bloot en uitdagend

Ongeacht uw kledingkeuze, geldt voor zakelijke kleding voor vrouwen dat de bovenkleding niet te bloot of uitdagend mag zijn. Probeer uw decolleté bijvoorbeeld zoveel mogelijk te bedekken, zodat dit bescheiden blijft of helemaal niet zichtbaar is.  

De onderkleding

Naast bovenkleding bestaat zakelijke kleding voor vrouwen natuurlijk ook uit onderkleding. We bespreken hoe u zich zakelijk kunt kleden met behulp van een rok of pantalon.

De pantalon

Vrouw met pantalon

Een pantalon is een nette broek. Over het algemeen is deze niet van spijkerstof gemaakt en heeft hij een neutrale kleur, zoals zwart of donkerblauw. In een informele werkcultuur is een nette jeans echter ook toegestaan. Let er in dit geval op dat uw jeans geen slijtagesporen vertoont. De lengte van uw pantalon komt over het algemeen tot op uw schoenen. In de zomer of op warme dagen is een broek die tot net boven uw enkels valt echter ook toegestaan. Zeker met het juiste paar damesschoenen zoals pumpsenkellaarsjes of instapschoenen kunt op deze manier een erg zakelijke en vrouwelijke look creëren.

De rok

Rokken zijn er in tientallen varianten. U heeft de keuze uit zwierige en zomerse rokken of uit strakke en stijlvolle rokken. Met het oog op de zakelijke etiquette zijn kokerrokken met een blinde sluiting uitermate geschikt. Deze zijn vrouwelijk en stijlvol en geven u daarnaast een zelfverzekerde uitstraling. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van uw kledingstuk. Een te korte rok wordt net als een te korte jurk snel als ordinair bestempeld. Houd daarom ook in dit geval een lengte tot op of net boven uw knie aan.

De panty

Veel vrouwen worstelen met de vraag of een panty wel of niet bij zakelijke kleding voor vrouwen hoort. In principe is dit afhankelijk van de cultuur binnen uw organisatie. Is deze erg strikt, dan worden blote benen waarschijnlijk niet gewaardeerd. Zorg in dit geval dus altijd dat u een panty aantrekt en een reserve-exemplaar in uw tas stopt. De kleur van uw panty is zwart of nude. In dit laatste geval is het belangrijk dat uw panty uw eigen huidskleur zoveel mogelijk evenaart. Bij een huidkleurige panty is het de bedoeling dat deze niet of nauwelijks opvalt. Dit geldt overigens niet alleen voor de kleur, maar ook voor de glans in het materiaal.

Werkt u in een organisatie die wat minder strenge zakelijke kledingvoorschriften hanteert, dan zijn blote benen in de zomer geen probleem. Zorg er dan wel voor dat uw benen goed verzorgd en onthaard zijn.

De overjas

Overjas vrouw

De overjas is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt als u aan zakelijke kleding voor vrouwen denkt. Toch is dit een belangrijk item. U maakt de allereerste indruk immers vaak terwijl u uw jas nog aan heeft. Om uw overjas af te stemmen op uw zakelijke garderobe, kiest u voor een langere jas. Deze zijn over het algemeen erg vrouwelijk en zorgen voor een klassieke en stijlvolle uitstraling. Leren jassen, die uw outfit wat stoerder maken, kunt u in een informele zakelijke omgeving eveneens dragen. Werkt u in een formelere zakelijke omgeving? Bewaar uw stoere jas dan voor in uw vrije tijd.  

De schoenen

Met het juiste paar schoenen maakt u uw zakelijke outfit helemaal af. Echter zijn niet alle schoenen even geschikt om op uw werk te dragen. Zo kunt u bijvoorbeeld beter voor één paar kwalitatief goede schoenen gaan dan voor tien paar goedkope schoenen van slechte kwaliteit.

Het type schoen

Pump

We weten allemaal dat pumps de meest vrouwelijke schoenen zijn. Een echte zakenvrouw heeft van deze schoenen dan ook minstens één paar in de kast staan. Let overigens wel op: pumps met een open teen, de zogenoemde peep toe, zijn not done. Hetzelfde geldt voor open schoenen zoals sandalen en slippers. Deze draagt u als u naar het strand gaat, maar niet op kantoor. Naast pumps zijn er nog andere damesschoenen die heel geschikt zijn om naar kantoor te dragen. Denkt u bijvoorbeeld aan een mooi paar enkellaarsjes, deze kunnen zowel onder een geklede broek als onder een midi-rok of nette jurk. Verder kan een paar fraaie instapschoenen of veterschoenen, zoals een stel chique broques, prima onder een zakelijke pantalon. 

Kleurgebruik

Ook uw schoenen hebben over het algemeen een neutrale kleur die past bij uw pantalon, jurk of rok. Het voordeel van neutraal gekleurde damesschoenen is dat u deze met meerdere outfits kunt combineren.  

Het ondergoed

Het klinkt misschien wat raar om uw ondergoed mee te nemen als we het hebben over zakelijke kleding voor vrouwen. Er is tenslotte niemand die uw ondergoed ziet....als het goed is in ieder geval. Het komt nog geregeld voor dat vrouwen te strakke of doorschijnende kleding aantrekken, waardoor het ondergoed wel degelijk zichtbaar is. Erg ongepast! Controleer voordat u de deur uitgaat altijd of uw ondergoed, inclusief uw beha-bandjes, zichtbaar is en pas uw outfit indien nodig aan.  

De accessoires

Niet alleen het juiste paar schoenen, maar ook de juiste accessoires maken uw outfit af. Het is echter wel belangrijk dat u de juiste balans vindt.

De sieraden

Sieraden moet u zien als een aanvulling op uw outfit. Ze mogen deze dus niet overschreeuwen. Beperk de hoeveelheid sieraden tot één of twee, in dit geval geldt: less is more.

De tas

Naast sieraden kan ook een tas uw kleding mooi complementeren. Belangrijk is wel dat u de juiste tas kiest. Deze mag niet te lomp of overdreven groot ogen. Ook een versleten tas is uit den boze.  

Het kapsel

Kapsel vrouw zakelijk

Vrouwen hechten erg veel waarde aan hun coupe. Ze gaan daarom geregeld naar de kapper en verzorgen hun haar tot in de puntjes. Als we het over zakelijke kleding voor vrouwen hebben, is dat maar goed ook, want een onverzorgd kapsel kan uw outfit een flinke deuk doen oplopen. Zorg er dus voor dat uw kapsel verzorgd oogt, niet in de klit zit en eventuele uitgroei niet zichtbaar is. U kunt uw kapsel los, in een staart, vlecht of opgestoken dragen.

De make-up

We sluiten dit artikel over zakelijke kleding voor vrouwen af met het bespreken van uw make-up. Ook hier gelden een aantal (ongeschreven) regels.

De parfum

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Houd het subtiel. Het is voor niemand prettig om te werken in een overdaad aan geuren, ook al zijn deze aangenaam.

De nagels

Met uw nagels kunt u uitpakken. In vrijwel iedere kleur is een nagellak verkrijgbaar, waardoor u altijd in staat bent om uw nagellak te matchen met uw outfit. Zorg er wel voor dat uw nagels niet te lang zijn. Dit werkt in de eerste plaats niet fijn, maar geeft daarnaast ook een ordinaire draai aan uw outfit. Tot slot is het belangrijk om uw nagels regelmatig te reinigen, zodat u nooit met afgebladderde nagellak op kantoor verschijnt. Hier scoort u geen punten mee.

De juiste balans

Make-up kan u helpen om uw sterke gezichtskenmerken te versterken. Denk bijvoorbeeld aan uw ogen of uw hoge jukbeenderen. Make-up is dan ook zeker iets dat bij zakelijke kleding voor vrouwen hoort, mits u de juiste balans weet te vinden. Uw make-up mag niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht zijn.  

Samenvattend: Alle do's en don'ts op een rij

Zakenvrouw

In dit artikel hebben we een hoop besproken over de do's en don'ts van zakelijke kleding voor vrouwen. Om het overzicht te bewaren, hebben we alle punten nogmaals voor u op een rijtje gezet.

Dit zijn de do's:

 • Kleed u volgens uw eigen stijl;
 • Kleed u naar uw lichaamsvorm;
 • Bedek uw decolleté. Een bescheiden decolleté is aanvaardbaar;
 • De ideale mouwlengte voor uw top of blouse is tot de polsen of ellebogen;
 • Zorg dat de stof van uw top niet trekt rond uw borsten;
 • Een gepaste lengte voor uw jurk of rok is tot op of net boven de knie;
 • Kies voor items met neutrale kleuren en leg accenten met uitgesproken tinten;
 • De lengte van uw broek is tot op de damesschoen of tot net boven de enkels;
 • Draag een kokerrok met blinde sluiting;
 • Zowel een panty als blote benen worden geaccepteerd;
 • Draag een lange overjas;
 • Draag pumps of stijlvolle sneakers in neutrale kleuren;
 • Kies voor een stijlvolle, kleine tas;
 • Gebruik een vleugje parfum;
 • Zorg voor de juiste balans wat betreft uw make-up.

Dit zijn de don'ts:

 • Een diep decolleté;
 • Kleding die te bloot of uitdagend is;
 • Jeans (tenzij er een informele cultuur geldt bij uw organisatie);
 • Kleding in felle kleuren;
 • Blote schouders;
 • Een leren overjas;
 • Schoenen met een open teen, sandalen of slippers;
 • Zichtbaar ondergoed onder uw kleding;
 • Een overdaad aan sieraden;
 • Een onverzorgd kapsel;
 • Afgebladderde nagellak.
   

Heeft u nog een goede tip op het gebied van zakelijke kleding voor vrouwen? 

Laat het weten in een reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Schoenen voor brede voeten

Trendjournaal

Nooit meer zere voeten, dit is hoe je de perfecte pump koopt!

Schoenenkennisbank

De perfecte outfit voor date night creëer je met deze schoenen onder een jurk

Rating | Entry Details

32101 (3.3/5, gebaseerd op 3 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

 • Juliette op 14 Nov 2019 12:11

  54321

  John op 13 Jan 2020 18:20

  1


Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen