TERUG

Schoenenkennisbank

Draag uw pak als een echte heer met deze gids boordevol zakelijke kleding etiquette

Geschreven door Inge Cruijsen

Kleren maken de man. Dat is een algemene regel waar u maar al te goed van op de hoogte bent. In het dagelijks leven komt u regelmatig mannen tegen die de plank wat betreft de zakelijke kleding etiquette misslaan. Om te voorkomen dat u bij de volgende belangrijke business meeting zelf tot deze groep mannen behoort, is het waardevol om de regels nog eens goed door te nemen. Want mocht die stropdas nu wel of niet over de broekrand vallen? En wat zijn ook al weer de regels rondom het dragen van een pochet? 

In dit artikel komt het allemaal aan bod. We duiken in de wereld van de zakelijke kleding etiquette en vertellen u alles wat u wilt en moet weten om als een echte heer voor de dag te komen. 

De juiste pasvorm

De zakelijke kleding etiquette voor mannen kent tal van regels. De belangrijkste is misschien wel dat uw pak de juiste pasvorm heeft. Een persoon met smalle schouders en brede heupen heeft bijvoorbeeld een heel ander pak nodig dan iemand met brede schouders en smalle heupen. 

Het pak vinden dat u op het lijf geschreven is, doet u dan ook niet zomaar. U zult hiervoor naar de specialist moeten, zodat u samen een maatpak uit kunt zoeken. De kans dat een dergelijk maatpak u beter zal passen dan een standaard confectiepak is aanzienlijk en de investering meer dan waard.

De zakelijke kleding etiquette uitgelegd

Het dragen van een goed pak is aan vele regels gebonden. Wat deze regels zijn, vertellen we in dit artikel. Dit doen we voor de colbert, het overhemd, het ondershirt, de stropdas, het gilet, de pantalon, de riem, de schoenen, de sokken en de accessoires.

 

De colbert

Het dragen van een colbert is niet zo simpel als het lijkt. Het jasje moet in de eerste plaats de juiste pasvorm en lengte hebben, maar moet daarnaast ook in de juiste kleuren en met de juiste print worden uitgevoerd. 

 

De pasvorm

Maatpak-aanmeten

Het bepalen van de juiste pasvorm doet u onder andere door goed naar uw schouders te kijken. De colbert moet hier namelijk aangesloten, strak en recht zitten. De naad van de colbert moet aan de rand van uw schouders prijken. 

  • Staat de stof van de colbert bol bij de schouders? Dan is de colbert te groot.
  • Ziet u rimpels in de stof ter hoogte van uw bovenarmen? Dan is de colbert te klein.

Naast het controleren van de schouders, kunt u ook kijken naar de ruimte tussen de boord van het overhemd en de colbert en naar de ruimte tussen de revers van de colbert en het overhemd. Een tussenruimte op één of beide plekken is uit den boze en een sterke indicatie dat uw pak niet de juiste maat of vorm heeft.

Knoop de colbert tot slot dicht en controleer of u in staat bent om met een vlakke hand iets in uw binnenzak te stoppen. Lukt dit en is er daarnaast geen X te zien in de stof rondom de gesloten knoop, dan weet u dat u de juiste maat te pakken heeft.

 

De lengte

Naast de pasvorm is ook de lengte van de colbert belangrijk. Deze moet niet te lang zijn, maar zeker ook niet te kort. De zakelijke kleding etiquette schrijft voor dat de perfecte colbert uw billen grotendeels bedekt. De ideale lengte van de mouwen is daarnaast bereikt als ze bij gestrekte arm tot uw polsbeen reiken.

 

De kleur van de colbert

Donkerblauwe-colbert

Colberts worden in tal van kleuren ontworpen. Echter zijn deze kleuren niet allemaal zakelijk te noemen. Een zwart pak is bijvoorbeeld niet gewenst, maar met een donkerblauw of antraciet pak zult u hoge ogen gooien. 

 

De split aan de achterzijde

We kennen hem allemaal: de split in de colbert. Hoewel u hem zelf niet ziet, is dit een belangrijk onderdeel van de colbert. Wat betreft de split wordt er onderscheid gemaakt in een dubbele en een enkele split. 

De enkele split is klassiek, terwijl de dubbele split iets moderns uitstraalt. Daarnaast ervaren veel mannen dat pakken met een dubbele split van betere kwaliteit zijn. Bijkomend voordeel is dat de kans op het bekende ‘dakje’ bij de dubbele split minimaal is. Bij de enkele split is hier wel kans op, maar dat is in principe gemakkelijk te verhelpen door de split te verlengen.

Wat tot slot zowel bij de dubbele als bij de enkele split misschien wel de belangrijkste zakelijke kleding etiquette is, is dat u nooit mag vergeten om bij de aanschaf van een nieuw pak de split los te maken. 

 

De knoopsgaten aan de voorzijde

Een colbert heeft knopen. Afhankelijk van welk type colbert u kiest, zijn dit er twee of drie. Maar welke knopen moeten nu wanneer dicht en op welke hoogte moeten de knopen zitten?

De zakelijke kleding etiquette zegt hier het volgende over: de onderste knoop van een colbert is altijd open. De tweede knoop van onderaf geteld is dicht als u staat. Bij een colbert met twee knopen is dit dus de bovenste knoop en bij een colbert met drie knopen is dit de middelste knoop. Zitten doet u overigens altijd met een open colbert. Maak de knoop dus tijdig los.

Ook wat betreft de ideale hoogte van de knopen heeft de zakelijke kleding etiquette een regel. Hier geldt namelijk dat de knoop die u dichtmaakt ongeveer ter hoogte van uw navel moet zitten.

 

De revers

Revers-van-colbert

Ook de revers zijn bij het selecteren van het juiste pak een punt om aandacht aan te schenken. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de revers te breed of te smal zijn. Ze moeten precies de juiste proportie hebben ten opzichte van uw pak en uw stropdas. Kiest u voor een smalle stropdas dan mogen de revers bijvoorbeeld ook niet te breed zijn.

Er zijn daarnaast verschillende typen revers, die afhankelijk van uw wensen al dan niet geschikt zijn. We bespreken hieronder de notch, peak revers en de shawl revers.

De notch

Notch-1  

Als u niet goed weet welke revers het best passen bij uw lichaam, is de notch een geschikte keuze. Met deze klassieke revers, te zien op bovenstaande afbeelding, zit u eigenlijk altijd goed. De notch is een uitstekende keuze als u uw colbert wilt combineren met een stropdas. De inkepingen aan beide zijden van de revers, zorgen ervoor dat uw pak zich kan vormen naar uw lichaam. Traditioneel hebben deze inkepingen een hoek van 75 tot 90 graden.

Peak revers

Peak-revers-1

Als u optisch langer wilt lijken, kiest u het best voor de peak revers. Door de omhoogstaande punt lijkt deze revers u langer te maken. Zeker als de 'peak' eindigt op uw sleutelbeen. Let wel op: hoe groot en hoe breed de peak mag zijn, is afhankelijk van uw lichaamsbouw. De peak revers is formeler dan de notch en wordt om die reden vaak bij gala's gedragen. 

Shawl revers

Shawl-revers

Tot slot de shawl revers. Van de drie revers die we hier bespreken, is dit de meest formele. Een colbert met deze revers is dan ook niet geschikt voor iedere gelegenheid. Heeft u echter een zeer chique avond zoals een black tie evenement gepland staan, combineer uw shawl revers dan met een vlinderdas.

 

De zakken

We hebben de zakelijke kleding etiquette wat betreft de colbert bijna helemaal doorlopen. Het enige wat ons nog rest, is het bespreken van de zakken. Hoewel hier niet direct strenge regels voor zijn, zijn er wel keuzes die gemaakt moeten worden. Gaat u namelijk voor een rechte of voor een schuine zak?

Een rechte zak wordt over het algemeen gezien als een klassieke zak die in elke situatie op zijn plek is. Wilt u echter een sportieve look creëren? Ga dan voor de schuine zak. Deze zorgt er daarnaast voor dat uw taille duidelijker uitkomt.

 

Het overhemd

Onder een colbert draagt u natuurlijk een overhemd. Maar wat voor overhemd kunt u nu het best dragen? En wat is de juiste pasvorm?

 

De pasvorm

Manchetknopen-vastmaken

Niet alleen de colbert, maar ook het overhemd moet u op het lijf geschreven zijn. Wederom kunt u voor de juiste pasvorm naar uw schouders kijken. Let er hierbij op dat de naad van het overhemd op uw schouderdak (de kant van uw schouder die het verst van uw ruggenwervel afstaat) rust.

Tevens is het belangrijk dat uw overhemd niet binnen een mum van tijd uit uw broek steekt en u een onverzorgd aanzien geeft. We raden u aan om bij de aanschaf van een nieuw overhemd de proef altijd op de som te nemen:

  • Bukt u zich eens om te kijken of uw overhemd in uw broek blijft zitten;
  • Ga op een stoel zitten en sla uw handen achter uw hoofd. Blijft uw overhemd ook nu in uw broek zitten?

Kunt u beide handelingen met succes uitvoeren? Dan is het overhemd geschikt voor u.

 

Wel of geen borstzak

Hier kunnen we kort over zijn. Onder een net pak draagt u een overhemd zonder borstzakken. U heeft, als het goed is, een binnenzak waar u uw telefoon of wat schrijfgerei in kunt stoppen. Een borstzak is dus niet nodig.

 

De boord

De boord van een overhemd lijkt maar zo’n klein onderdeel dat u waarschijnlijk niet zou verwachten dat de zakelijke kleding etiquette ook hierover iets te zeggen heeft. Toch is dat wel degelijk het geval. 

De zakelijke kleding etiquette vertelt ons dat de boord netjes aan moet sluiten aan uw hals, maar voor de geraffineerde look mag hij niet te strak zitten. Steek ter controle twee van uw vingers tussen de boord en uw hals. Gaat dit goed en geeft dit geen beklemmend gevoel? Dan heeft de boord een goede maat.

Nu de omtrek van de boord goed is, kijken we verder naar de hoogte van de boord. Idealiter komt er, als u staat, ongeveer een kwart van de boord boven uw colbert uit. 

Waarom dit is?

Als u nu gaat zitten, zal er nog steeds een randje van uw boord zichtbaar blijven. Hierdoor behoudt u in alle situaties de stijlvolle uitstraling die u tracht te bereiken.

Tot slot nog een klein detail wat grote gevolgen kan hebben als het gaat om zakelijke kleding etiquette. Een boord die met knopen aan uw overhemd vastgemaakt kan worden is not done. Een goed overhemd moet uit zichzelf of met behulp van baleinen rechtop blijven staan.

 

De manchetten

Manchet-onder-colbert

We sluiten de zakelijke etiquette wat betreft het overhemd natuurlijk af met de manchetten. Het is belangrijk dat deze zichtbaar zijn, maar ze moeten ook weer niet té zichtbaar zijn. Als uw arm gestrekt is, mag de manchet op zijn langst 1,5 centimeter onder uw colbert uitsteken. Uw manchetknopen krijgen op deze manier ook de aandacht die ze verdienen, zonder te veel aandacht op te eisen.

Zorg er ook voor dat uw manchetten niet te lang zijn. Ze lopen in theorie tot uw palmen, maar bedekken uw hand niet. Daarnaast zitten ze niet te strak, maar ook zeker niet te los. Als ze iets losser zitten dan uw best passende horloge is het perfect!

 

Het T-shirt onder je overhemd

Misschien heeft het niet uw voorkeur, maar volgens de zakelijke kleding etiquette doet u er verstandig aan om een T-shirt onder uw overhemd te dragen. Deze voorkomt niet alleen dat uw overhemd doorschijnt, maar ook dat er, indien u zweet, vervelende vochtplekken te zien zijn. Ook hier geldt dat niet ieder T-shirt geschikt is. We leggen de regels aan u uit.

 

De hals en de mouwen

Wit-T-shirt

De grote vraag wat betreft het T-shirt onder uw overhemd is natuurlijk in welke situaties u een V-hals en in welke situaties u een ronde hals draagt. In principe is dit afhankelijk van het overhemd dat u over het T-shirt draagt.

  • Doet u een overhemd aan waarbij alle knopen gesloten zijn? Dan kunt u prima een T-shirt met ronde hals dragen. 
  • Kiest u er echter voor om enkele knopen open te zetten, dan kunt u beter voor een V-hals kiezen. Hierbij geldt: hoe meer knopen u open laat staan, hoe dieper de V-hals idealiter is.

Naast de hals is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de mouwen. Moeten deze kort of lang zijn of kunt u beter voor een hemd kiezen?

Deze laatste, het hemd, is af te raden. Hiermee vervalt namelijk de belangrijke functie dat eventueel zweet opgevangen wordt. Ook een T-shirt met lange mouwen is niet aan te raden. Wilt u uzelf aankleden volgens de zakelijke kleding etiquette kies dan voor korte mouwen.

 

De kleur

Naast de juiste hals is ook het kiezen van de juiste kleur een belangrijk punt binnen de zakelijke kleding etiquette. Een wit T-shirt is volgens deze regels in elke situatie een veilige en geaccepteerde keuze. Wilt u echter meer kleur, kies dan voor een T-shirt dat exact dezelfde kleur heeft als uw overhemd.

 

De pasvorm

Tot slot bespreken we graag nog enkele regels rondom de pasvorm van het T-shirt dat u onder uw overhemd draagt. Ook hier schrijft de zakelijke kleding etiquette ons namelijk een en ander voor. 

De voornaamste regels is misschien ook wel de meest logische. U moet er namelijk te allen tijde voor zorgen dat uw T-shirt niet te strak zit. Is dit wel het geval, dan zal dit afbreuk doen aan het uiteindelijke plaatje. 

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw T-shirt in uw broek past en in uw broek blijft zitten als u zich beweegt. Het is immers helemaal niet stijlvol als de belijningen van een opgefrommeld T-shirt onder uw overhemd zichtbaar zijn. Bij de pasvorm van uw overhemd hebben we enkele handelingen beschreven die u uit kunt voeren om te testen of u de juiste lengte te pakken heeft. Voer deze ook uit als u aan het shoppen bent voor een nieuw T-shirt, zodat u geen miskoop begaat.

 

De stropdas

Stropdassen

Het op de juiste manier dragen van de stropdas blijkt voor veel mannen een ware valkuil. Wat is de juiste knooptechniek? Welke kleuren zijn geaccepteerd? En hoe strak of los mag de stropdas volgens de etiquette zitten?

 

De juiste knooptechniek

De enkele windsor, de dubbele windsor of de platte knoop. Het zijn allemaal knooptechnieken die u kunt hanteren als u besluit een stropdas te dragen. 

Welke knooptechniek u gebruikt is deels afhankelijk van uw figuur. Een man met een smal postuur draagt zijn stropdas idealiter op een andere manier dan een man met een wat breder postuur. Bij twijfel welke knooptechniek het meest geschikt is, raden we u aan om voor de windsor (zie afbeelding hieronder) te kiezen. Hiermee zit u, ongeacht uw postuur, altijd goed. 

Windsor-1

Niet alleen de keuze tussen de verschillende knooptechnieken maakt het dragen van een stropdas lastig. Ook het daadwerkelijke knopen is een opgave die om flink wat vaardigheden vraagt. 

Wist u bijvoorbeeld dat er volgens de zakelijke kleding etiquette direct onder de knoop een kuiltje in uw stropdas hoort te zitten? U bereikt dit door de stropdas op exact de juiste manier te knopen. Als het kuiltje bij u niet zichtbaar is, weet u dat uw knooptechniek nog niet je van het is en dat u nog even moet blijven oefenen.

 

De kleur

Naast het verkeerd knopen van de stropdas, gaan veel mannen ook de fout in bij het kiezen van de juiste kleur. De zakelijke kleding etiquette vertelt ons echter duidelijk wat te doen: de stropdas moet donkerder zijn dan het overhemd. Houd dit in gedachte en u zult altijd in staat zijn om de juiste stropdas te selecteren.

 

De dasspeld

Dasspeld

De dasspeld is enige tijd uit de gratie geweest, maar is inmiddels weer terug van weggeweest. Hij mag, mits op de correcte manier, weer zonder gêne gedragen worden. 

Maar wat is de correcte manier van dragen?

Ook hier schrijft de zakelijke kleding etiquette ons precies voor wat we moeten doen. De dasspeld wordt namelijk tussen de 3e en 4e knoop bevestigd aan het overhemd. Uw stropdas klemt u natuurlijk tussen uw dasspeld en het overhemd. 

Hierbij is het overigens belangrijk dat de lengte van de dasspeld korter is dan de breedte van uw stropdas.

 

De lengte

U heeft uw stropdas op de juiste manier geknoopt, u heeft de juiste kleur gekozen en uw dasspeld zit op de juiste hoogte. Toch krijgt u het idee dat uw zakenrelaties zo nu en dan rare blikken op uw stropdas werpen. De kans is groot dat het aan de lengte van uw stropdas ligt.

Idealiter reikt uw stropdas precies tot op uw broekrand en is het smalle gedeelte niet zichtbaar. Dit gedeelte heeft u, indien u de juiste knooptechniek hanteert, namelijk netjes weggewerkt achter het brede gedeelte.

Tot slot is het belangrijk om de stropdas netjes aan te trekken. Een stropdas die nonchalant om uw nek hangt kan immers net zo goed niet gedragen worden. Zorg ervoor dat de bovenste knoop van uw overhemd gesloten is en dat de stropdas op de juiste manier aansluit tussen de uiteinden van de boord van uw overhemd.

 

Het gilet

Misschien heeft u meestal geen gilet aan als u naar zakelijke besprekingen gaat, maar toch vinden we het belangrijk om ook hier de zakelijke kleding etiquette voor te bespreken. De belangrijkste is dat u te allen tijde de onderste knoop open laat.

Daarnaast is het belangrijk om een drukke gilet niet te combineren met een drukke colbert en drukke stropdas. In de regel mogen er maar twee van deze zaken een drukke print hebben. Het derde element houdt u rustig.

 

De pantalon

Juiste-lengte-pantalon

We hebben al behoorlijk wat zakelijke kleding etiquette met u besproken, maar we zijn er nog allerminst. Ook voor de pantalon gelden namelijk speciale regels die zich met name richten op het selecteren van de juiste lengte. 

Dit doet u door uw pantalon altijd te passen terwijl u schoenen aanheeft. Een pantalon heeft namelijk de juiste lengte als deze de bovenkant van uw schoenen net aantikt. Hierbij is het overigens toegestaan als er een kleine knik zichtbaar is in de onderkant van de pijp. Sterker nog: de zakelijke kleding etiquette juicht dit toe. 

Zit de pantalon aan de voorzijde juist, vergeet dan niet om ook de achterzijde te controleren. U heeft de juiste lengte als uw pantalon net boven uw hak eindigt.

 

De riem 

Pantalon-met-riem

De belangrijkste functie van een riem is ervoor zorgen dat de broek niet afzakt. Als u zich kleedt volgens de zakelijke kleding etiquette gaat dit gegeven echter niet op. De riem wordt in dat geval puur gedragen voor de esthetiek en is altijd onderdeel van uw pak als de pantalon die u draagt riemlussen heeft.

Zorg er daarnaast voor dat het uiteinde van de riem altijd aan de linkerkant van uw taille zit. Hiervoor rijgt u de riem van links naar rechts door de riemlussen in uw pantalon. 

 

De lengte

Naast het selecteren van de juiste kleur is het bij een riem echter ook belangrijk om de juiste lengte te selecteren. Dit doet u door de riem vast te zetten en vervolgens te controleren welk riemgat u heeft gebruikt. 

Is dit de middelste?

Dan heeft u een riem in de juiste lengte gevonden.

 

De riem en het gilet

U vraagt zich wellicht af wat de riem en het gilet met elkaar te maken hebben. In principe zijn zij niet aan elkaar gerelateerd. Het is zelfs zo dat u geen riem draagt als u een gilet of een 3-delig pak draagt. Het gilet verdient in dit geval de aandacht, niet de riem. Doe deze dus niet om.

 

De riem en de schoenen

Ook hier kunnen we vrij kort over zijn. Zorg ervoor dat uw schoenen en uw riem wat betreft kleur en materiaal bij elkaar passen. Om hiervoor te zorgen koopt u uw riem en uw schoenen altijd tegelijkertijd en in dezelfde winkel.

 

De schoenen

Schoenen-onder-pak

We hebben net al verteld dat je schoenen moeten matchen met de riem. Idealiter zijn ze van hetzelfde materiaal en in exact dezelfde kleurschakering. 

Echter is de match tussen schoenen en riem niet de enige belangrijke match. Ook is het belangrijk dat de kleur van uw schoenen past bij de kleur van uw pak. Zo passen zwarte schoenen bijvoorbeeld bij pakken in de kleuren zwart, grijs (zowel licht- als donkergrijs) en marineblauw. Bruine schoenen passen daarentegen bij pakken in de kleuren bruin, grijs (zowel licht- als donkergrijs) en marineblauw.

 

De sokken

Het lijkt zo’n klein onderdeel van het dragen van een pak. Toch kunt u niet lukraak een paar sokken uit de kast pakken en deze aantrekken. De zakelijke kleding etiquette heeft ook wat betreft het dragen van sokken belangrijke richtlijnen.

Sokken moeten in de eerste plaats lang zijn. Zo lang dat u kunt gaan zitten, zonder dat de huid van uw ontblote benen zichtbaar wordt. Enkelsokken zijn dus niet op hun plaats.

Daarnaast is ook de kleur van uw sokken belangrijk. Zorg ervoor dat deze dezelfde kleur hebben als de broek van uw pak en u slaat de spijker op de kop. 

Wilt u echter een statement maken met uw sokken?

Kies dan voor opvallende sokken met felle kleuren of opvallende patronen. Ook dit wordt volgens de zakelijke kleding etiquette geaccepteerd. Maar natuurlijk wel alleen indien de kleuren helder en niet verwassen zijn.

 

De accessoires

Pochet-als-accessoire

Het laatste punt van de zakelijke kleding etiquette dat we graag onder de aandacht willen brengen heeft te maken met de accessoires die u draagt. Over het algemeen kunnen mannen niet op dezelfde manier uitpakken met hun accessoires als vrouwen. Toch zijn mannen wel degelijk in staat om met de juiste accessoires hun outfit helemaal af te maken. Denk bijvoorbeeld aan een chique horloge, een elegante ring of een mooie pochet. 

Echt duidelijke regels wat betreft deze accessoires zijn er overigens niet. Wel kunt u aanhouden dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Beter één of hooguit twee mooie, rustige en stijlvolle accessoires dan tien opvallende.

Voor de meeste accessoires geldt dus geen duidelijke etiquette. Voor het dragen van een pochet zijn er echter wel regels. Ten eerste is het belangrijk dat deze van een andere stof is gemaakt dan de stropdas. Daarnaast is het belangrijk dat de pochet een andere print heeft dan de stropdas. Als dat het geval is, draagt u de pochet zoals het hoort.


U als man aankleden volgens de zakelijke kleding etiquette is een flinke klus. Er zijn tal van regels die gevolgd moeten worden. Lastig, maar als u dit doet, kunt u vol zelfvertrouwen uw toespraak, congres of vergadering leiden. Kleding maakt immers de man en u ziet eruit als een echte heer!

Wilt u anderen ook kennis laten maken met de zakelijke kleding etiquette?

Deel dit bericht dan op social media!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

3 zomerse modellen van Mace voor een stijlvolle zomergarderobe

3 zomerse modellen van Mace voor een stijlvolle zomergarderobe

Trendjournaal

9x de mooiste zomeroutfits voor dames

9x de mooiste zomeroutfits voor dames

Schoenenkennisbank

3 Stijlvolle Spaanse BiBi Lou schoenen voor dit seizoen

3 Stijlvolle Spaanse BiBi Lou schoenen voor dit seizoen

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen