Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Weet het naadje van de kous: zo draag je sokken onder een pak

Welke sokken draag je onder je pak? Deze vraag klinkt wellicht simpel, maar het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke sokken de beste match vormen met je pak. Zijn dit lage sokken of hoge sokken, en welke kleur sokken past er bijvoorbeeld bij een blauw pak of een grijs pak? In dit artikel geven we je een aantal handige tips met betrekking tot sokken onder een pak. Zo worden je sokken de perfecte finishing touch van je outfit!  

In dit artikel gaan we in op de volgende 8 tips die je helpen de juiste sokken onder je pak te kiezen:

  • Liever geen te korte sokken
  • Match de kleur van je sokken met de kleur van je pak
  • Effen is altijd goed
  • Opvallen mag
  • Kies voor kwaliteit
  • Fijner breisel voor een zakelijke look
  • Zonder sokken
  • Combineer geen verschillende sokken

Welke sokken draag je onder een pak? Acht tips voor de juiste keuze in sokken

Een belangrijk onderdeel van het pak zijn de sokken die je erbij draagt. Sokken onder een pak kunnen je outfit echt compleet maken. Bovendien zijn je sokken een uitgelezen mogelijkheid om jouw eigen stijl subtiel naar voren te brengen. Maar wat schrijft de etiquette wat betreft het dragen van sokken onder een pak nu eigenlijk voor? Hier volgen acht handige tips.

Tip 1: Draag liever geen te korte sokken

Een belangrijke tip wat betreft het dragen van sokken onder je pak, is dat je beter is om geen te korte sokken te dragen. Hoe weet je of de sokken onder je pak de juiste lengte hebben? Test de juiste lengte van je sokken door te gaan zitten en kijk vervolgens of er zich een stuk bloot been onthult. Draag je een pak van een normale snit? Dan zijn je sokken lang genoeg wanneer deze tot halverwege je kuit komen. Het kan zijn dat op den duur de rek uit je sokken gaat waardoor je sokken niet meer op de juiste hoogte blijven zitten. Ga je liever voor enkelsokken die niet afzakken, dan is dit het moment om nieuwe sokken aan te schaffen!

Tip 2: Sokken onder pak? Match op de kleur van je pak

Een vraag die we vaker horen is: 'Moet ik de kleur van mijn sokken afstemmen op mijn pak of op mijn schoenen?' Het antwoord op deze vraag is kort: op je pak. Draag je bijvoorbeeld een antraciet grijs pak met bruine schoenen, kies dan bij voorkeur geen bruine maar donkergrijze of zwarte sokken. Een blauw trouwpak -of een zakelijk blauw pak- met zwarte schoenen, vraagt op zijn beurt om blauwe sokken. Over het algemeen is het advies sokken te dragen die afgestemd zijn op het pak én die net een tint donkerder zijn dan de kleur van je pak. In de zomer betekent dit dat je onder je lichte zakelijke zomerpak, ook lichte sokken draagt.

Tip 3: Met effen sokken zit je altijd goed

Sokken op de juiste manier combineren kan lastig zijn. Welke sokken draag je onder een pak qua patroon? Kunnen stippen en strepen of is het toch verstandig om voor een effen sok te kiezen? Uiteraard is deze keuze geheel aan jou. Mocht je twijfelen, dan zit je met effen sokken in ieder geval altijd goed. Ga voor effen blauwe sokken heren, effen zwarte sokken heren, effen bruine sokken heren of bijvoorbeeld effen groene sokken heren.

Tip 4: Gekleurde sokken mannen

Je ziet ze vast weleens voorbijkomen: opvallende sokken. Mocht je twijfelen of je nu wel of niet opvallende sokken onder je pak kunt dragen: het kan! Kies bijvoorbeeld voor effen sokken in felle kleuren of voor sokken met vrolijke prints. Vergeet daarbij niet ook naar de kwaliteit en lengte van de kleurige sokken te kijken. Zo blijft het belangrijk dat de sokken van goede kwaliteit zijn. Op die manier voorkom je dat je gekleurde sokken goedkoop ogen onder je mooie pak. Verder is het ook met kleurige sokken niet de bedoeling dat je been zichtbaar is, wanneer je gaat zitten. Tot slot raden we je aan je gekleurde sokken bij voorkeur te dragen onder een pak met een slim-fit pantalon. Onder dit type pantalon komen je vrolijke sokken namelijk het best tot hun recht. Want als je blikvangers van sokken draagt, dan wil je ze natuurlijk laten zien! Ben jij een durfal?

Extra tips dragen gekleurde sokken

Extra tip 1: Draag jij opvallende sokken in een gewaagde kleur? Je kunt hiermee spelen door bijvoorbeeld je pochet of stropdas in dezelfde kleurschakering te dragen.

Extra tip 2: Kies je voor opvallende sokken, dan is het goed rekening te houden met je schoenkeuze. Draag bijvoorbeeld liever geen opvallende schoenen én opvallende sokken. Less is more.

Extra tip 3: Eerder vertelden we je dat je je sokken het best op de kleur van je pak afstemt. Met opvallende en gekleurde sokken is dit minder het geval. Het gaat er nu immers om dat je sok opvalt. Mocht je wel een duidelijke lijn in je totale outfit willen houden, stem de basiskleur van je sokken dan af op je pak.

Tip 5: Kies voor kwaliteit

Sokken worden vaak als laatste onderdeel snel aan het pak toegevoegd. Dit is zonde! Je hebt immers tijd, moeite en geld gestoken in een goed pak en je schoenen, riemstropdas en pochet zijn mooi op elkaar afgestemd. Waarom zou je dan besparen op sokken? En welke sokken draag je onder een pak? Sokken lijken niet op te vallen, maar wanneer mensen naar je schoenen kijken, zijn je sokken het tweede dat ze zien. Kies daarom voor sokken van een goede kwaliteit. Gaten zijn uiteraard not done en afzakkende en vale sokken doen afbreuk aan je look. Qua materiaal kom je waarschijnlijk op twee opties uit: wol of katoen.

Wol versus katoen

Het voordeel van wollen sokken is dat deze langer mooi blijven dan katoenen sokken. Zo blijven sokken van wol langer glimmen waar sokken van katoen na veelvuldig wassen een doffe kleur krijgen. Een nadeel is dat wollen sokken op den duur helaas gaan pillen. Deze pluisjes op je sokken staan minder professioneel en doen af aan je verzorgde uiterlijk. In het algemeen geldt dat wollen sokken wat sneller slijtage vertonen dan katoenen sokken. Een ander verschil tussen beide materialen is de hoeveelheid vocht die ze absorberen. Wol wint het op dit onderdeel van katoen. Heb je last van transpirerende voeten? Ga dan voor wollen sokken. Tot slot is de kans op irritaties bij wollen sokken weer groter dan bij katoenen sokken. Hiermee bedoelen we dat wol een materiaal is waarbij sneller irritaties als jeuk en kriebel ontstaan dan bij katoen.

Tip 6: Fijner breisel voor een klassieke zakelijke look

Ook deze tip helpt je deze vraag te beantwoorden: welke sokken draag je onder een pak? Je kunt behalve uit verschillende kleuren en materiaalsoorten tevens kiezen uit verschillende typen breisels die voor sokken gebruikt worden. Een fijn breisel staat vaak voor kwaliteit en komt onder een pak formeler over. Een grof breisel kan juist weer prima bij informele gelegenheden. Draag je een maatpak naar een formele gelegenheid? Maak je outfit dan compleet met sokken met een fijn breisel.

Tip 7: Laat de sokken thuis

Is het dragen van schoenen zonder sokken iets voor jou? Het níét dragen van sokken onder een pak is -zeker in de zomermaanden- ook een optie. Ben je er wel bewust van dat het weglaten van je sokken extra opvalt. Draag dezelookdaarom met verve! Qua pantalon kies je in dit geval voor een slim-fit pantalon. Deze mag je iets te kort dragen: het bekende hoog-watermodel. Of het niet dragen van je sokken onder een pak in jouw zakelijke omgeving een mogelijkheid is, hangt af van de kledingcultuur op je werkplek.

Tip 8: Combineer geen verschillende sokken

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar hij kan niet ontbreken tijdens het antwoord geven op de vraag 'Welke sokken draag je onder een pak?' Een belangrijk antwoord op deze vraag is namelijk: twee dezelfde. Ook al lijken sokken nog zo op elkaar, het is niet aan te raden verschillende sokken te combineren. Ben je een sok kwijt? Gooi de overgebleven sok dan liever weg. Zo voorkom je bijzondere matches.

Extra tip 4: Hang je sokken na het wassen direct als paar bij elkaar. Zo kun je nooit vergeten dezelfde sokken aan te trekken en het bespaart je een hoop uitzoekwerk.

Samenvatting

Je weet nu het antwoord op de vraag 'Welke sokken draag je onder een pak?' Uiteraard zijn deze tips richtlijnen en kun je de sokken dragen die je wilt. We zetten alle tips nog even kort voor je op een rij:

  • Draag je sokken tot halverwege de kuit, zo weet je zeker dat er geen stuk bloot been te zien is als je gaat zitten.
  • Je sokken matchen qua kleur bij je pak, niet bij je schoenen.
  • Met een effen kleur zit je altijd goed.
  • Je kunt ook voor opvallende sokken kiezen. Draag hier bij voorkeur een slim-fit pantalon bij.
  • Kies voor kwalitatief goede sokken die aansluiten bij je wensen op het gebied van comfort en absorberend vermogen.
  • Een fijn breisel staat formeler dan een grof breisel.
  • Kies je voor het niet dragen van sokken? Doe dit het liefst onder een slim-fit pantalon die net iets korter is dan de gemiddelde pantalon. Vergeet hierbij niet om na te gaan of het niet dragen van sokken acceptabel is in jouw werkomgeving.
  • Zorg ervoor dat je altijd twee dezelfde sokken draagt.

Naast deze tips is het vooral aan jou hoe je je sokken wil dragen. Er zijn verschillende stijlvolle mogelijkheden. Bovendien is je keuze in sokken een mooie manier om je persoonlijkheid te laten spreken.