TERUG

Schoenenkennisbank

Nadat u dit gelezen heeft, kleedt u zich nooit meer hetzelfde!

Geschreven door Inge Cruijsen

Het vrouwenlichaam is prachtig. We zien het zelf niet altijd, maar we mogen er, ongeacht of we nu wel of geen rondingen hebben, echt wezen. Zeker als we onze pluspunten extra accentueren en onze minpunten verbloemen met de juiste kleding is iedere vrouw sexy en aantrekkelijk. In dit artikel geven we u antwoord op de vraag ‘Welke kleding past bij mijn figuur?’ door zes veelvoorkomende vrouwelijke lichaamsvormen te bespreken. Dit doen we door in eerste instantie uit te leggen hoe een vrouw zich in theorie het best kan kleden en daarna afzonderlijke kenmerken en tips te geven voor de verschillende vrouwelijke lichaamsvormen.

Welke kleding past bij mijn figuur? Terug naar de essentie

Veel mensen zien het zandloperfiguur, waarbij de heupen en schouders breder zijn dan de taille, als het ideale vrouwenlichaam. Als u gezegend bent met dit lichaamstype mag u dus gerust in uw handen knijpen. Uiteraard heeft niet iedereen een zandloperfiguur en zijn er nog verschillende andere lichaamsvormen. Ook voor dames met deze lichaamsvormen geldt, dat ze door hun sterke punten te accentueren en de zwakke punten te verbloemen de beste balans vinden voor hun lichaam. Dit is in theorie namelijk de kern van u kleden naar uw lichaamsvorm. We zullen dit illustreren met twee voorbeelden:

 • U heeft brede heupen, een smalle taille en smalle schouders. Door uw schouders te accentueren, lijken deze breder en komen ze beter in balans met uw heupen.
 • Een ander voorbeeld: u heeft schouders, heupen en een taille die ongeveer even breed zijn. Om uw vrouwelijke vormen goed uit te laten komen, kunt u uw taille accentueren. Hierdoor ontstaat een mooie balans tussen bovenlichaam en onderlichaam.

In dit artikel bespreken we tips voor vrouwen met verschillende lichaamstypen. We bespreken de zandloper, appel, peer, omgekeerde driehoek, acht en plank. Let wel op: in de praktijk zijn de onderstaande tips puur ter inspiratie en kunnen ze gelden als richtlijnen, niet als regels.

Welke kleding past bij mij? De zandloper

Zandloper 3

Als u het figuur van een zandloper heeft, heeft u in theorie dus de meest gewilde lichaamsvorm. Dit is echter geen garantie dat u nooit onzeker voor de spiegel staat. Daarom bespreken we welke kenmerken horen bij dit lichaamstype en waar u op moet letten wat betreft uw bovenkleding, onderkleding en schoenen.

Typisch voor een zandloper

We hebben eerder in dit artikel al kort benoemd waar een zandloperfiguur aan voldoet. Zo hebben dames met deze lichaamsvorm over het algemeen brede, symmetrische heupen en schouders en een smalle, korte taille. Tot slot hebben de meeste dames die voldoen aan het zandloperfiguur volle borsten en mooie, ronde billen. Dames met het zandloperfiguur kunnen zich op de volgende manier kleden om hun sterke punten te accentueren.

Bovenkleding

Sieraden

Wat betreft bovenkleding geldt dat u gerust nauwsluitende kleding kunt dragen die uw figuur goed uit laat komen. Uw smalle taille mag gezien worden. Draag daarom strakke tops en jurken die hier de nadruk op leggen. Ook blazers, jasjes en vesten accentueren uw taille als deze één of twee knopen boven de navel heeft. Door hier een T-shirt of top met V-hals of vierkante hals onder te dragen, wordt uw decolleté mooi zichtbaar. Zorg er echter wel voor dat dit stijlvol blijft. Tot slot is het belangrijk om geen overkill aan sieraden te dragen. Deze leiden af van uw lichaam en dat is bij het zandloperfiguur nou net hetgeen waar u de nadruk op wilt leggen.

Onderkleding

Wat betreft onderkleding zijn er niet veel voorschriften als uw figuur matcht met dat van een zandloper. U kunt in principe dus dragen wat u wilt. Kiest u echter voor een broek met zakken ter hoogte van uw heupen of net onder uw taille dan legt u hier extra accent op. Aan u de vraag of u dat wilt of niet.

Schoenen

Waar u wat betreft uw onderkleding vrij bent om te dragen wat u wilt, geldt dit voor uw schoenen niet. Althans, niet als u uw sterke punten optimaal naar voren wilt laten komen. Wilt u dit? Kies dan voor schoenen met brede hakken, zoals mooie stoere enkellaarsjes of een zomerse sandaal met een blokhok. Ook leuk voor deze tijd van het jaar een mooie sleehak. Liever geen stiletto's of naaldhakken, want deze zorgen er namelijk voor dat u voller en misschien zelfs wat dikker oogt dan u in werkelijkheid bent. Daarnaast krijgen enkellaarsjes de voorkeur over kniehoge laarzen. Tot slot kiest u het best voor schoenen met een ronde of open neus.

Welke kleding past bij mij? De appel

Appel 1

Een appelfiguur is vaak niet erg geliefd onder vrouwen. Onzin, want dames met dit figuur mogen trots zijn op hun lichaam. Er zijn immers een hoop pluspunten te benoemen, waar sommige vrouwen alleen maar van kunnen dromen.

Typisch voor een appel

Dames met een appelfiguur hebben over het algemeen een ronde buik. De taille is hierdoor niet of in mindere mate zichtbaar. Daarnaast kenmerkt het appelfiguur zich door smalle heupen, volle borsten en platte billen. De benen en enkels van vrouwen met een appelfiguur zijn relatief slank.

Accentueren en afzwakken: hoe pakt u dit aan?

De meeste vrouwen die een figuur hebben dat voldoet aan een appel zijn onzeker over hun buik. Om de aandacht hiervan af te leiden, is het zaak om het accent op andere lichaamsdelen, zoals de benen, borsten, hals en schouders te leggen.

Bovenkleding

A-lijn jurk

U legt de nadruk dus op uw schouders, borsten en hals, waardoor uw buik minder opvalt. Om dit te doen, draagt u idealiter tops of jurken met een A-lijn. Dit wil zeggen dat ze onder uw borst, op het smalle gedeelte van uw lichaam dus, nauwsluitend zitten en vervolgens wijd uitlopen. Uw buik wordt op deze manier verhuld en de nadruk komt op uw borst te liggen. Tevens kunt u er met een mooi sieraad of met een top of jurk met een V-hals voor zorgen dat de focus op uw schouders en hals komt te liggen. Tot slot kunt u het smalle gedeelte van uw buik accentueren met behulp van een ceintuur of een opvallende print. Let in dit laatste geval wel op: de print dient ter hoogte van uw borst of net onder uw borst gepositioneerd te zijn. Loopt deze te ver door op uw buik, dan legt u hier het accent op.

Onderkleding

U weet nu welke bovenkleding u het best kunt dragen als uw lichaamsvorm voldoet aan het appelfiguur. Wat betreft uw onderkleding geldt dat u beter kiest voor een jeans of broek met een sluiting boven de heupen dan dat u kiest voor een broek met de sluiting op de heupen. Om het accent daarnaast op uw benen te leggen, kunt u ervoor kiezen om deze te laten zien. Dit doet u bijvoorbeeld door jurkjes of rokken te dragen die tot op uw knie reiken. Kies dan wel voor een jurk in een ingetogen kleur en vermijdt ook hier de opvallende print op uw buik.

Schoenen

Uw slanke benen zijn absoluut uw pluspunten. Om deze extra te benadrukken, draagt u sleehakken of wedges. Niet alleen uw benen, maar ook uw smalle enkels komen op deze manier optimaal tot hun recht.

Welke kleding past bij mij? De peer

Peer 1

Heeft u de vraag ‘Welke kleding past bij mij?’ nog niet kunnen beantwoorden? Mogelijk komt dit doordat uw lichaam niet voldoet aan een zandloper- of appelfiguur, maar juist aan het peerfiguur.

Typische voor een peer

Een peerfiguur kenmerkt zich door een breed onderlichaam en een smal bovenlichaam. Uw heupen, dijen en bovenbenen zijn in vergelijking met uw schouders aan de brede kant. Andere karakteristieken van uw lichaam zijn ronde billen, slanke benen, een platte buik, een zichtbare taille en normaal gevormde borsten.

Accentueren en afzwakken: hoe pakt u dit aan?

Een groot deel van de dames in Nederland heeft een peervormig lichaam. Een groot knelpunt voor hen zijn de heupen. Met de juiste technieken zijn deze echter prima te verhullen. Door vervolgens de accenten op uw bovenlichaam te leggen is onzekerheid nergens voor nodig.

Bovenkleding

Leren jasje

De bovenkleding is voor vrouwen met een peervormig figuur erg belangrijk. Hier legt u immers belangrijke accenten mee. Er zijn een aantal manieren om deze accenten te leggen. Ten eerste is het voor u geen enkel probleem als uw bovenkleding aansluit op uw lichaam. Uw taille mag gezien worden en kan eventueel zelfs versterkt worden met behulp van een mooie ceintuur. Daarnaast kunt u ook met kleur of een opvallende print ter hoogte van uw schouder of sleutelbeen een geweldig accent leggen. Tot slot is het belangrijk om niet te lange blazers en jasjes te dragen. U versterkt hier namelijk uw heupen mee. Jasjes, vesten en blazers die niet op uw heupen, maar net boven uw heupen eindigen, staan u stukken beter en zorgen bovendien voor een afslankend effect.

Onderkleding

Uw onderkleding kunt u het beste sober houden. U wilt hier in principe immers niets mee accentueren. Draag daarom geen broeken met zakken aan de zijkant, maar met zakken aan de voorkant. Op deze manier voorkomt u dat u toch een ongewenst accent op uw heupen legt. Wilt u daarnaast uw billen en heupen iets slanker laten lijken? Draag dan jurkjes met een subtiele A-lijn of broeken met een hoge taille. Deze laatste laten niet uw billen en heupen slanker lijken, maar accentueren juist de lengte van uw benen, waardoor u een vergelijkbaar effect bereikt.

Schoenen

Ook met uw schoenen kunt u het accent leggen op de lengte van uw benen. U raadt vast al wat de bedoeling is. Mooie schoenen met een flinke hak, zoals enkellaarsjes, pumps, sandalen of hoge laarzen zorgen voor precies het juiste effect. Ze zorgen ervoor dat uw benen langer lijken en geven uw gehele lichaam een vrouwelijke uitstraling.

Welke kleding past bij mij? De omgekeerde driehoek

Omgekeerde driehoek 1

U kunt vast wel raden wat we met een figuur dat lijkt op een omgekeerde driehoek bedoelen. We leggen het u hieronder tot in detail uit.

Typisch voor een omgekeerde driehoek

Een vrouw met dit lichaam heeft brede schouders, een smalle taille en smalle heupen. Daarnaast hebben de meeste vrouwen met een figuur dat lijkt op een omgekeerde driehoek slanke benen, borsten van gemiddelde grootte en platte billen.

Accentueren en afzwakken: hoe pakt u dit aan?

Waar vrouwen die een peervormig figuur hebben vaak onzeker zijn over hun heupen, zijn vrouwen met een lichaamsfiguur dat lijkt op een omgekeerde driehoek dat juist over hun schouders. Deze ‘probleemzone’ kan echter prima verbloemd worden door het accent op het onderlichaam te leggen. Hierdoor ontstaat de juiste balans tussen bovenlichaam en onderlichaam.

Bovenkleding

Sobere T-shirts

Uw bovenkleding dient ingetogen te zijn, omdat u hier geen accent op wilt leggen. Idealiter kiest u daarom voor rustige tops zonder opvallende print. Deze laten uw bovenlichaam immers groter lijken. Wat betreft de hals van uw top heeft u verschillende keuzes. Aan de ene kant kunt u kiezen voor een top met V-hals, maar ook een haltertop staat u goed.

Onderkleding

Bij vrouwen met een figuur dat lijkt op een omgekeerde driehoek draait het om de juiste onderkleding, zodat de nadruk op de benen en de heupen komt te liggen. Een manier om dit te doen is met opvallende broeken. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere stoffen, een bijzondere pasvorm of aan een felle print. Ook een plooirok of met een rok met bijzondere accenten zoals kleur en print leggen de focus op uw heupen en benen en doen deze laten lijken.

Schoenen

Tot slot de schoenen. Om uw schoenen volledig te matchen met uw lichaamsvorm draagt u het best schoenen met een rechte of puntige neus, zoals mooie pumps, gave enkellaarsjes of een paar chique instapschoenen. Het is daarbij van ondergeschikt belang of deze schoenen al dan niet voorzien zijn van een hak.

Welke kleding past bij mij? De acht

Acht 1

Als uw lichaam de vorm heeft van een acht, komt u aardig in de buurt van wat volgens velen het ideaalbeeld is. De acht wordt namelijk ook wel eens omschreven als de zandloper met meer rondingen. Dit zijn de kenmerken:

Typisch voor een acht

Een vrouwenlichaam dat lijkt op een acht heeft net als een lichaam dat lijkt op een zandloper symmetrische schouders en heupen. Daarnaast is een duidelijke taille zichtbaar en hebben de meeste dames met een achtvormig lichaam volle borsten.

Accentueren en afzwakken: hoe pakt u dit aan?

Dames met een lichaam als een acht zijn nog wel eens onzeker over hun rondingen. Nergens voor nodig, want deze zorgen juist voor een vrouwelijk figuur. Door u stijlvol te kleden en het accent op uw taille te leggen, komt uw lichaam perfect uit.

Bovenkleding

Korset

Uw lichaam kan het hebben als u strakke kleding draagt. Kies echter niet voor té strakke tops. Deze kruipen relatief snel omhoog, omdat uw heupen ronder en breder zijn dan bij de gemiddelde vrouw. Uw outfit verandert hierdoor snel van stijlvol naar ordinair. Aan de andere kant is ook een te losse top niet geschikt voor uw lichaam. Hierdoor verdwijnt uw taille. Met blazers en jasjes die u net boven uw navel dicht kunt knopen, accentueert u uw taille. Dit effect krijgt u ook als u peplum-tops of korsetten draagt.

Onderkleding

Om uw heupen te accentueren, maar niet te veel aandacht te geven, kunt u zowel broeken als rokken dragen. Denk hierbij onder andere aan jumpsuits en een mooie, niet te strakke jeans. Daarnaast zorgen kokerrokken dat uw billen mooi uitkomen, zonder ordinair te ogen.

Schoenen

Wat betreft schoenen kunt u met deze lichaamsvorm alle kanten op. Afhankelijk van uw outfit kunt u mooie pumps of enkellaarsjes dragen. Bent u daarnaast van uzelf al erg lang? Dan misstaat een mooi paar sneakers u ook absoluut niet.

Welke kleding past bij mij? De plank

Plank 1

We beantwoorden de vraag ‘Welke kleding past bij mij?’ nog een laatste keer en wel voor de dames die een lichaamsvorm als een plank hebben.

Typisch voor een plank

Typerend voor deze groep vrouwen is dat zij schouders, een taille en heupen hebben die ongeveer even breed zijn. Daarnaast zijn deze vrouwen in vrijwel alle gevallen erg slank en hebben ze kleine borsten, lange benen en platte billen.

Accentueren en afzwakken: hoe pakt u dit aan?

De lichaamsbouw van vrouwen die een figuur als een plank hebben, zijn over het algemeen onzeker over het gebrek aan vrouwelijke rondingen. Gelukkig zijn er verschillende methoden die u kunt gebruiken om de rondingen die er wel zijn te accentueren. We leggen het aan u uit.

Bovenkleding

Riem-1

Met behulp van uw bovenkleding kunt u uw schouders meer volume geven. Door daarnaast uw taille te accentueren lijken uw heupen breder. Om voor de gewenste taille te zorgen, kunt u gebruik maken van strakke tops en een accentuerende ceintuur rondom de taille. Wil u een vest, blazer of jas over uw top dragen, kies er dan voor om de knopen ter hoogte van uw taille dicht te maken. Ook hierdoor wordt deze smaller. Om uw schouders meer volume te geven kunt u daarnaast kiezen voor een opvallende print ter hoogte van uw hals of sleutelbeen. Zorg er wel voor dat de print geen verticale strepen bevat. Deze versterken het gebrek aan rondingen in plaats van dat ze ze verbloemen.

Onderkleding

Ook bij uw onderlichaam ontbreken enkele vrouwelijke accenten. Om ervoor te zorgen dat uw heupen breder ogen, kunt u wijde broeken of wijde rokken dragen. Als deze daarnaast een hoge taille hebben, accentueert u de rondingen op uw heupen. Tot slot zorgen mooie opvallende kontzakken ervoor dat ook uw billen wat voller ogen.

Schoenen

U heeft geluk, want wat betreft uw schoenen kunt u alle kanten op. U heeft in principe geen hakken nodig om optisch langer te zijn, maar u mag ze natuurlijk wel dragen om uw vrouwelijke vormen te accentueren. Daarnaast passen sneakers, laarzen of mooie sandalen ook perfect bij uw lichaam. Met dit artikel hebben wij geprobeerd om de vraag ‘Welke kleding past bij mij?’ voor u te beantwoorden. We hebben dit gedaan door de basis van styling aan u uit te leggen, zodat u precies weet waar u de nadruk op moet leggen. Hierbij is het overigens niet belangrijk wat anderen van u vinden, maar gaat het om waar u zich prettig bij voelt. Het is immers uw lichaam en daar bent u als enige de baas over.

Wilt u anderen die ook met de vraag ‘Welke kleding past bij mij?’ rondlopen helpen?

Deel dit bericht dan op social media.

Rating | Entry Details

43210 (4.3/5, gebaseerd op 4 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

 • Renate op 23 Jul 2018 21:04

  21321

  Ik zoek me rot naar de beste fasion stijl voor mijn figuur. Waarschijnlijk heb ik een peer figuur maar dan met club maat E en een buikje. Dat zie je dus nergens terug. Ook op deze site niet. Dan heeft de peer normale borsten en geen buikje. Ik ben al maanden opzoek naar een jurkje dat een keer leuk en sexy staat en niet door mijn borsten gelijk als tent wordt gevormd. Misschien een idee om daar eens een blog over te schrijven. Tenslotte zijn er ook meer peren, appels, zandlopers ed die een buikje hebben.

  Elly Scheuermann op 20 Sep 2018 11:39

  Dat klopt inderdaad, ik heb vrij grote borsten en als je dan een leuke jurk aan wilt, dan hangt de jurk recht omlaag, dus de jurk is veel te wijd naar onderen


 • Ingrid Zonnebeld-Bergsma op 05 Jul 2018 11:00

  54321

  Hallo Zou ik dat arikel migwn gevruiken voir mijn winkel? Groetjes Ingrid

  Gail op 06 Jul 2018 11:01

  Hi Ingrid,

  Wat leuk dat je reageert op ons artikel. Je mag het artikel uiteraard gebruiken.

  We zijn benieuwd waar het bericht geplaatst wordt. Zou je Van den Assem willen vermelden in het bericht?

  Groetjes, Gail (team Van den Assem)


Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Veters strikken van nette schoenen? Na deze tips zitten ze altijd goed!

Veters strikken van nette schoenen wilt u ongetwijfeld doen op een manier waardoor de veters niet losgaan.…
Lees meer
9936 | 2 | 15 Jul 2019

Schoenenkennisbank

Puur op het gevoel...De pasvorm van een schoen bepalen in 3 stappen.

De pasvorm van een schoen bepalen is lastig. Er komt meer bij kijken dan het vinden van de juiste maat.…
Lees meer
6250 | 1 | 13 Jul 2019

Trendjournaal

Top 10 schoenen met uitneembare zool

In dit artikel leest u over onze 10 favoriete schoenen met uitneembare zool.
Lees meer
4955 | 0 | 11 Jul 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen