TERUG

Schoenenkennisbank

Veters strikken van nette schoenen? Na deze tips zitten ze altijd goed!

Geschreven door Inge Cruijsen

Als kind waren we maar wat trots als we na lang zwoegen ons veterstrikdiploma hadden behaald. De gympen met klittenband of elastiek verdwenen in de kast en de veterschoenen werden een feit. Naarmate we ouder worden, stelt het strikken van veters niet veel meer voor en al snel denken we helemaal niet meer na over deze handeling. Toch gebeurt het ook bij u ongetwijfeld nog wel eens dat uw veters losraken. Zeker bij veters strikken van nette schoenen is dit niet handig. Uw nette schoenen zijn immers onderdeel van uw elegante look en daar passen losse veters natuurlijk niet bij. De grote vraag is dus: waar gaat het mis?

Wist u dit al van de schoenveter?

In dit artikel gaan we u antwoord geven op die vraag. Dit doen we door u eerst een en ander te vertellen over veters. Welke typen zijn er allemaal en hoe kunnen deze in de schoen geregen worden? Vervolgens gaan we dieper in op het losraken van veters. Hoe is dit mogelijk en wat kunt u ertegen doen?

Plat en rond

Rechte en platte veters

Veters zijn een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat schoenen strak om de voet gesloten kunnen worden. Schoenveters zijn over het algemeen gemaakt van katoenvezels of nylonvezels. Om voor voldoende stevigheid te zorgen worden deze vezels kruislings in elkaar gevlochten en aan het uiteinde vastgezet met een plastic of metalen malie: het kokertje dat om het uiteinde van een schoenveter wordt gezet om te voorkomen dat deze gaat rafelen. Dit gebeurt zowel bij platte als bij ronde veters.

Platte veters worden vooral gebruikt bij sportschoenen en vrijetijdsschoenen zoals damessneakersherensneakers en dames- of herenboots. Ronde veters zijn veelal terug te vinden in nette veterschoenen voor dames of heren. Draagt u deze veel, dan kent u de problemen van veters strikken van nette damesschoenen of herenschoenen ongetwijfeld maar al te goed.

Een priegelwerk of een stuk overhouden

Vaak zijn de veters van nette damesschoenen of herenschoenen kort, waardoor het strikken ervan een waar priegelwerk wordt. Dit komt doordat de lengte van een veter over het algemeen bepaald wordt door het aantal gatenparen waar deze doorheen geregen moet worden. Zijn dit er twee of drie, dan is de lengte van een traditionele veter ongeveer 45 centimeter tot 60 centimeter. Zijn het er meer, dan komt er voor ieder gatenpaar ongeveer 15 centimeter tot 20 centimeter bij.

Doordat nette herenschoenen vaak niet voorzien zijn van veel gaten waar de veter doorheen geregen moet worden, is ook de lengte van de veter beperkt. Stoort dit u, dan kunt u er natuurlijk altijd voor kiezen om de veters te vervangen door langere exemplaren. Doet u dit niet dan blijft u mogelijk aan het priegelen. Maar laten we eerlijk zijn, ook dat heeft zo zijn charme en het eindresultaat ziet er een stuk mooier uit dan wanneer u grote lussen op uw wreef heeft hangen.

Veters rijgen

Rechte en kruislingse rijgmethode

Naast twee typen veters zijn er over het algemeen ook twee rijgmethoden te onderscheiden. Voor nette dames- of herenschoenen wordt vaak gebruik gemaakt van de rechte rijgmethode en bij sneakers en vrijetijdsschoenen voor dames en heren van de kruislingse methode. U leest hieronder wat beide methoden inhouden én we doen u graag nog wat suggesties op het gebied van alternatieve rijgmethoden voor nette schoenen en vrijetijdsschoenen. 

De rechte rijgmethode

De rechte rijgmethode is klassiek, elegant en oogt simpel. Hoewel er niet veel poespas achter deze techniek lijkt te zitten, is het niet de makkelijkste methode om veters van nette veterschoenen voor heren of dames te rijgen. Het is bij deze rijgtechniek namelijk de bedoeling dat de veters alleen zichtbaar zijn als ze van links naar rechts of van rechts naar links door de ogen van uw schoen gaan. Met deze methode bent u in staat om uw veters tot een subtiel onderdeel van uw schoenen te maken.

Helaas kent de rechte rijgmethode ook een groot nadeel. Bij het vastmaken van de veters kunt u namelijk niet zowel aan het linker- als aan het rechteruiteinde van de veters trekken. Doet u dit wel, dan krijgt u een lang uiteinde en een kort uiteinde. Veters strikken van nette herenschoenen of damesschoenen wordt hierdoor bijzonder lastig. Uw veters strikken van nette schoenen die volgens de rechte rijgmethode in de schoen zitten, doet u dan ook het best door eerst het veteruiteinde aan te trekken dat door alle ogen van de schoen geregen is. Als laatste trekt u het veteruiteinde aan dat diagonaal van onder naar boven in de schoen zit.

De kruislingse rijgmethode

Een tweede methode waarop veters in een schoen geregen kunnen worden is met de kruislingse rijgmethode. Deze methode is erg bekend, maar over het algemeen iets minder gangbaar bij nette schoenen. Bij damessneakers, herensneakers, dames enkellaarzenherenboots en vrijetijdsschoenen is dit echter de meest gehanteerde methode. Bij de kruislingse rijgmethode zijn de veters, hoe kan het ook anders, kruislings in de schoen geregen. Dit maakt het veters strikken erg eenvoudig. De veters aantrekken doet u immers gewoon door aan beide kanten van het kruis te trekken. In de meeste gevallen blijven zo zowel het linker- als het rechteruiteinde van de veters lang genoeg voor een mooie strik.

Overige rijgmethoden

Zojuist hebben we de twee meest voorkomende rijgmethoden besproken. Heeft u echter een nieuw paar herenschoenen of damesschoenen en vindt u het leuk om deze een extra opvallende touch te geven? Dan kunt u er ook voor kiezen om de aandacht op uw veters te vestigen door deze eens te strikken in een 'ladder', 'straight bar', 'spinnenweb' of 'doubleback'. Hierbij wordt de straight bar vaker gebruikt voor nette veterschoenen, de overige strikmethoden zijn meer gangbaar bij vrijetijdsschoenen en heren- of damessneakers.  

Of bekijk de onderstaande video en leer van onze eigen strikdeskundige Sam hoe u uw veters een 'Bow tie', 'Diamond' of 'Knotted' patroon geeft. Succes gegarandeerd!

 

Veters strikken van nette schoenen: dit is waarom ze loskomen

Schoenen met platte en ronde veters

Schoenveters gaan lang niet allemaal even snel los. Zo gaan platte veters minder snel los dan ronde veters en gaan veters waar de rek uit is eerder los dan veters waar de rek nog inzit. Maar hoe en waarom laten veters überhaupt los? Het antwoord op deze prangende vraag is eigenlijk vrij logisch. Door te lopen oefen je namelijk verschillende krachten uit op de schoenveter. Zo zorgt het constante neerzetten van de schoen ervoor dat de schoenveter uitrekt en vervolgens weer inkrimpt. Daarnaast zorgt het van achter naar voor bewegen van het been bij het zetten van een nieuwe stap ervoor dat de schoenveter constant van achter naar voor slaat. De combinatie van beiden zorgt er voor dat de knoop in de schoenveter stukje bij beetje loskomt, totdat deze uiteindelijk helemaal los zit.

Zo gaan uw veters nooit meer los (drie tips)

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw veters voortaan vast blijven zitten nadat u deze gestrikt heeft. Wij hebben drie handige tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Maak de veters ruw

Veters stroef maken

Ronde veters zijn relatief glad, met als gevolg dat deze snel los komen. Door de veters iets op te ruwen, voorkomt u dat ze gemakkelijk losraken. Een manier om uw veters op te ruwen is met behulp van een schaar. Wrijf voorzichtig met het snijvlak over het stukje van de veter waar u ongeveer uw knoop maakt.

Let wel op: In feite beschadigt u uw veters door deze op te ruwen. Gaat u te ver door met het opruwen van de veter, dan kan het gebeuren dat de veter uiteindelijk knapt. Zonde natuurlijk! Daarnaast kan het de uitstraling van uw nette damesschoenen en herenschoenen ook aantasten als uw veters verschillende haken en lussen heeft. Past u deze tip toe, doe dit dan altijd zo zorgvuldig mogelijk.

Tip 2: Strik andersom

Vrijwel iedereen gebruikt dezelfde knoop als het aankomt op het strikken van schoenveters. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze knoop een zwakke en een sterke variant heeft. Helaas, gebruiken wij vrijwel allemaal de zwakke variant als het gaat om het strikken van schoenveters. En laat dat nou net de variant zijn die eerder losschiet. Om dit in de toekomst te voorkomen, kunt u uzelf aanleren om de veters in uw dames- of herenveterschoenen voortaan andersom te strikken.

Wat u hiervoor moet doen?

Begin zoals u altijd begint door een knoop te leggen. Maak vervolgens een lus in een van de uiteinden van de schoenveter. Ga nu met het andere uiteinde niet bovenlangs om deze lus heen om een knoop te maken, maar kies ervoor om onderlangs te gaan. Trek de knoop vervolgens op de gebruikelijke manier aan. Hoewel het een klein detail is, zorgt het voor een wereld van verschil als het gaat om veters strikken van nette schoenen zonder dat deze snel loslaten.

Tip 3: Gebruik een andere knoop

Veters strikken van nette damesschoenen of herenschoenen kan met bovenstaande techniek, maar u kunt ook een totaal andere knoop gebruiken als u wilt voorkomen dat uw veters losraken, namelijk de schoenmakersknoop oftewel de Turquoise Turtle Shoelace Knot. Deze knoop knoopt u als volgt:

 • Maak een normale knoop.
 • Maak nu aan beide uiteinden van de schoenveter een lus en kruis deze met elkaar.
 • Leg vervolgens een knoop door de linkerlus om de rechterlus te wikkelen. Trek deze overigens nog niet aan.
 • Eerst moet u de linkerlus nogmaals om de rechterlus wikkelen. Zo maakt u als het ware een dubbele knoop.
 • Haal nu ook het uiteinde van de rechterveter door de lus die is ontstaan toen u de beide lussen met elkaar kruiste.
 • Trek aan beide lussen om de knoop op zijn plek te krijgen.

Bij veters strikken van nette damesschoenen of herenschoenen is het belangrijk dat deze op een mooie manier zitten, niet om de haverklap losgaan en geen afbreuk doen aan uw outfit. Nu u weet waarom en hoe veters los gaan, kunt u hier iets tegen doen. De drie tips in dit artikel helpen u daarbij.

Veters strikken van nette schoenen: hoe doet u dit altijd? Heeft u speciale technieken of handige trucs?

Laat het ons weten in een reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Dé look voor casual friday: hoe business casual voorkomt dat je je te (in)formeel kleedt op kantoor

Trendjournaal

Oog voor detail: 5 x de mooiste manieren om veters te strikken

Schoenenkennisbank

Ben jij een dierenliefhebber? Zo draag je schoenen met dierenprint

Rating | Entry Details

43210 (4.7/5, gebaseerd op 3 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

 • Leon op 09 Apr 2019 13:52

  54321

  Bedankt voor de tip om de veter onderlangs ipv bovenlangs aan te leggen. Over de nette rijgmethode: ik heb nooit veel moeite om de veters gelijk te houden. Ik rijg ze echter anders. Ik begin onderaan en dan rijg ik onder de lip diagonaal naar het eerst volgende gaatje vervolgens met de veter aan de andere kant naar het gaatje aan de 'overkant', maar sla dan een gaatje over. En zo door, om en om tot ik boven ben. Op die manier vind ik het makkelijker om ongelijk getrokken veters gelijk te trekken.


Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen