TERUG

Geen pillen meer: pluisjes verwijderen én voorkomen doet u zo!

Geschreven door Romy Snelders

U kent het vast wel: u heeft net een mooie nieuwe trui gekocht, en na slechts één keer wassen zit de hele trui vol met pluisjes. Die mooie nieuwe trui ziet er ineens uit alsof u hem al drie jaar non-stop draagt. Gruwelijk irritant zijn ze, die pluisjes, die ook wel pillen worden genoemd. Hoe kunt u nu die pluisjes van uw kleding verwijderen, of beter nog: hoe kunt u die pluisjes voorkomen?!

 

Pillen - wat zijn het nou eigenlijk precies?

Trui
(Bron)

De pluisjes of pillen op uw kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte en daardoor ontstaan de kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen. Tijdens het dragen van de kleding ontstaan pillen vooral op plaatsen waar veel wrijving plaatsvindt: onder de oksels, op de ellebogen, in de hals en op het zitvlak (bij bijvoorbeeld jurken en rokken).

Tijdens het wassen, maar ook tijdens het drogen, van kleding ontstaat ontzettend veel wrijving omdat de kleding tijdens dit proces ontelbare keren wordt rondgedraaid. Daarnaast kan een kledingstuk in de wasmachine of droger ook langs scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld de ritssluiting van een broek, schuren. Of uw kledingstuk gaat pillen heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit van de kleding, maar met het materiaal. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen.

 

Pluisjes van uw kleding verwijderen

De kleine pluisjes op uw kleding zijn erg vervelend. Ze zorgen ervoor dat een kledingstuk er al snel oud en onverzorgd uitziet, terwijl u het kledingstuk misschien pas net gekocht heeft. Erg zonde natuurlijk, maar toch betekenen de pluisjes niet dat u uw kledingstuk gelijk weg hoeft te gooien.

U kunt uw kleding natuurlijk naar de stomerij brengen om de pluisjes te laten verwijderen, maar er zijn ook een aantal manieren om zelf de pluisjes van uw kleding te verwijderen! Om u te helpen uw favoriete kledingstuk weer pluisvrij te maken, hebben we de beste methodes voor u op een rijtje gezet.

 

Met een pluizendief

Pluizendief

Blijkbaar hebben er heel veel mensen last van die vervelende pillen, want er is zelfs een speciaal apparaatje uitgevonden om de pluisjes van uw kleding te verwijderen: de pluizendief! De pluizendief wordt ook wel ontpiller of pluizentondeuse genoemd. Met dit handige apparaat scheert u de pluisjes van uw kleding af. Doordat er een beschermkapje voor de mesjes zit, is het risico op gaten minimaal. Wel is het van belang dat u uw kleding op een vlakke ondergrond legt en dat u met de pluizendief niet te hard op de stof drukt. Wat ons betreft is dit een ideale uitvinding!

 

Met een pluizenborstel

Een pluizenborstel is enigszins vergelijkbaar met een kledingroller: beiden zijn gemaakt om pluisjes en haartjes van uw kleding te verwijderen. Een kledingroller is echter vaak een rol waar een soort plakband omheen zit, waaraan de haartjes en pluisjes blijven kleven. Een pluizenborstel is een borstel met een fluwelen stuk stof waar de haartjes en pluisjes aan blijven kleven. Borstel steeds dezelfde kant in over uw kledingstuk om de pluisjes te verwijderen.

Als u klaar bent maakt u de pluizenborstel gemakkelijk schoon door met uw hand in tegengestelde richting over de borstel te gaan. De pluisjes komen op deze manier gemakkelijk van de borstel af. Een pluizenborstel is wel effectief voor pluisjes die al los zitten, maar omdat pillen vaak nog aan de kleding vastzitten werkt een pluizenborstel niet altijd erg goed voor het verwijderen van pillen.

 

Met een scheermesje

Scheermesje
(Bron)

Het klinkt misschien een beetje eng om uw kleding met een scheermes te lijf te gaan, maar het werkt wel! Met een wegwerpmesje kunt u heel handig de pluisjes van uw kleding verwijderen. Door heel voorzichtig met een scheermesje over uw trui, jurk of ander kledingstuk te gaan scheert u de pluisjes er af. Zorg ervoor dat uw kledingstuk op een vlakke ondergrond ligt en trek het kledingstuk enigszins strak, zodat u er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is uw kleding weer als nieuw!

Tip: Als u het scheren toch wat risicovol vindt, gebruik dan eerst een wat botter scheermesje om het risico op gaten te verkleinen!

 

Met een schoenborstel

U kent wellicht wel de rubberen schoenborsteltjes waarmee u suède schoenen kunt behandelen. Met deze borsteltjes kunt u ook pluisjes van uw kleding verwijderen. Door met dit borsteltje over uw kleding te gaan, borstelt u de pluisjes er af. Let er op dat u in één richting borstelt.

 

Met een puimsteen en een kledingroller

Puimsteen
(Bron)

Een andere methode om pluisjes van uw kleding te verwijderen, waar geen mes aan te pas komt, is uw kleding behandelen met een puimsteen. Hoewel een puimsteen over het algemeen gebruikt wordt om eelt te verwijderen, is deze ook erg geschikt om pluisjes van uw kleding te verwijderen. Wrijf met een puimsteen over de gebieden waar zich pillen hebben gevormd en behandel daarna uw kledingstuk na met een kledingroller. U zult zien dat een groot deel van uw pluisjes verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Met een nagelschaartje

Als er slechts een paar pillen op uw kledingstuk zitten, kunt u deze ook verwijderen met een nagelschaartje. Trek de pillen omhoog en knip ze voorzichtig af. Dit kan ook met een gewone schaar, maar dan bestaat er een kans dat u het kledingstuk beschadigt. Een nagelschaartje is kleiner en meestal ook wat minder scherp, dus zo verkleint u het risico om in uw kleding te knippen. Zitten er echter heel veel pillen op uw kleding, dan is het geen aanrader om ze stuk voor stuk af te knippen.

 

Pluisjes op uw kleding voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Pluisjes van uw kleding verwijderen kunt u na het lezen van bovenstaande tips als de beste, maar het liefst wilt u natuurlijk uw kleding zo lang mogelijk mooi houden. Het helemaal voorkomen van pluisjes op uw kleding is bijna onmogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om het pillen aanzienlijk te verminderen. Met onderstaande tips kunt u voor een groot gedeelte pluisjes op uw kleding voorkomen.

 

Volg het waslabel

Waslabel

Het klinkt zo logisch, toch doen we het niet altijd: het wasvoorschrift volgen. Het gebeurt u vast weleens dat u een kledingstuk iets te heet wast, of in de droger gooit terwijl dat volgens het label eigenlijk niet mag. En u bent niet de enige, hoor! Toch is het natuurlijk het beste om kledingstukken te wassen volgens het voorschrift, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Zo'n label zit er immers niet voor niets in...

 

Was uw kleding binnenstebuiten

De pillen op kledingstukken ontstaan door wrijving, die onder andere plaatsvindt tijdens het wassen. Door uw kleding binnenstebuiten te wassen haalt u deze wrijving natuurlijk niet weg, echter zorgt u er wel voor dat uw kledingstukken met de binnenkant tegen elkaar aan schuren.

Er ontstaan dan nog steeds pillen, maar wel aan de binnenkant van de kleding. Dat is wat minder erg dan aan de buitenkant - de binnenkant van uw kledingstukken ziet immers toch niemand wanneer u uw kleding draagt.

 

Kies het juiste wasprogramma

Wasprogramma

Ook deze tip klinkt erg logisch, maar gebeurt niet altijd. Het juiste wasprogramma gebruiken voor uw kleding is belangrijk om pluisjes op uw kleding te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u wollen kledingstukken ook altijd echt op het programma voor wol wast. Hiermee kunt u pluisvorming gedeeltelijk tegengaan.

 

Gebruik een speciale waszak

Kledingstukken die extra gevoelig zijn voor pillen, kunt u het beste niet samen wassen met kleding waar 'scherpe' voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een rits, aan zitten. Nog beter is het om de pluisgevoelige kleding in een speciale waszak te wassen. Door de kleding in een waszak te wassen voorkomt u dat de pluisgevoelige kleding onnodig tegen andere kledingstukken aan schuurt. Hierdoor ontstaan minder snel pillen.

 

Droog uw kleding aan de (buiten)lucht

Waslijn

We gaven het al eerder aan: de droger is niet ideaal voor kleding die 'pluisgevoelig' is. Door de ontelbare omwentelingen die de kleding in de droger maakt, ontstaat ontzettend veel wrijving - en wrijving zorgt voor pillen. Het is daarom om pluisjes op uw kleding te voorkomen beter om uw kleding te laten drogen aan de (buiten)lucht. Als u uw kleding in de zomer buiten in de zon hangt is deze binnen een mum van tijd droog!

In de winter kan het soms wat langer duren voordat uw kleding droog is - hang de kleding in de winter liever binnen dan buiten uiteraard - maar het is het wachten zeker waard. Uw kleding blijft zo een stuk mooier. En wat heeft u liever: kleding die snel droog is, maar er onverzorgd uitziet, of kleding die wat langzamer droogt maar er nog als nieuw uitziet?

Tip: Wilt u uw kleding toch graag in de droger drogen? Stop pluisgevoelige kleding dan in een waszak, zodat u de wrijving met andere kledingstukken zoveel mogelijk vermindert.

 

Leg wollen kleding een nachtje in de vriezer

Raar maar waar: door uw nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop uw trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee vermindert u de kans op pillen! Helaas is dit echter geen permanente oplossing, maar voor eventjes helpt het wel. Daarnaast wordt een wollen trui hier ook minder statisch van. Twee vliegen in één klap dus!  

 

Hoewel het dus bijna niet mogelijk is om het pillen van kledingstukken helemaal tegen te gaan, weet u nu in ieder geval wat u kunt doen om het zo veel mogelijk te voorkomen. En ook wanneer het kwaad al geschied is, kunt u nu dankzij deze tips handig en snel de pluisjes van uw kleding verwijderen!

Heeft u nog een goede tip voor het verwijderen of voorkomen van pluisjes?

Deel deze met ons in een reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Nooit meer zere voeten, dit is hoe je de perfecte pump koopt!

Schoenenkennisbank

De perfecte outfit voor date night creëer je met deze schoenen onder een jurk

Schoenenkennisbank

Een kind kan de was doen: witte schoenen wit houden wordt een eitje met deze 10 trucs

Rating | Entry Details

43210 (4.8/5, gebaseerd op 6 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen