TERUG

Zonder gewiebel op hakken lopen? Met deze 14 tips loopt u zonder problemen op hakken!

Geschreven door Inge Cruijsen

Ze zijn vrouwelijk, geven u een zelfverzekerde uitstraling en ze zijn ontzettend pijnlijk als u er niet goed op kunt lopen. Hakken of pumps zijn als een wolf in schaapskleding. Mooi, maar oh zo verraderlijk. Om uw hakken voortaan de baas te zijn en te kunnen genieten van de voordelen die op hakken lopen u geeft, kunt u leren om goed op hakken te lopen.

Hoe?

Wij hebben 14 tips op een rij gezet die u hierbij kunnen helpen.

 

Goed op hakken lopen: 14 tips voor een zelfverzekerd loopje

Goed op hakken lopen

Het vergt oefening. Goed op hakken lopen is nog bijna niemand zomaar gelukt. De volgende tips maken het oefenen en het uiteindelijke lopen een stuk eenvoudiger.

 

Tip 1: Breed, smaller, smalst

U heeft een mooi paar naaldhakken zien staan in de winkel en u heeft de verleiding niet kunnen weerstaan. U heeft de schoenen gekocht en u dit keer voorgenomen om écht goed op hakken te leren lopen.

Helaas is het af te raden om direct met dit ene paar naaldhakken te beginnen. De hak onder deze schoenen is immers het kleinst en het smalst en dus het lastigst. Beter begint u iets eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een blokhak of een sleehak.

U kunt op deze manier rustig wennen aan de nieuwe manier van lopen, zonder dat u direct inboet aan balans en stabiliteit.

Denkt u dat u de nieuwe stand van zaken onder controle heeft, stap dan over op schoenen met een smallere of hogere hak en leer ook deze schoenen tot in detail kennen. Blijf dit proces herhalen totdat u die mooie naaldhakken kunt dragen die op u staan te wachten in de kast.

 

Tip 2: Booties in plaats van pumps

Zwarte bootiesGroene booties

Nu het kouder begint te worden zijn pumps misschien niet meer de ideale schoenen om goed op hakken lopen mee te oefenen. Booties met een stevige hak daarentegen wel.

Deze schoenen bieden meer stevigheid dan pumps en vormen daarmee een veilige en stabiele basis. Dit komt door het afgesloten karakter van de booties. Uw voet wordt helemaal omsloten door de schoen, waardoor de kans dat de schoen tijdens het lopen losschiet, zoals bij pumps nog wel eens het geval is, hier niet aanwezig is. U kunt zich dus volledig focussen op het goed op hakken lopen. Bijkomend voordeel is dat booties een stuk warmer zijn dan pumps.

En als het dan weer lente wordt en het weer geschikter is voor pumps, heeft u het goed op hakken lopen waarschijnlijk al aardig onder de knie. De uitdagingen die pumps met zich meebrengen zijn nu een beter behapbare nieuwe stap in het proces.

 

Tip 3: Kwaliteit boven kwantiteit

Hakken aantrekken

De ene schoen is de ander niet. Er zijn onderlinge kwaliteitsverschillen die invloed hebben op uw loopcomfort. Nu is dit bij platte schoenen en sneakers misschien niet direct een probleem, maar als u goed op hakken wilt leren lopen is het raadzaam om altijd voor kwaliteit te kiezen. Ook als u bang bent dat u de schoenen uiteindelijk niet vaak zult dragen.

We zullen u uitleggen waarom dit is.

Kwaliteitsschoenen hebben over het algemeen een goed voetbed, wat ervoor zorgt dat uw voeten comfortabeler in uw schoenen passen. Het loopcomfort is goed, u heeft minder last van uw voeten en het goed op hakken lopen wordt eenvoudiger.

Bij schoenen met een voetbed dat minder comfortabel is, zal pijn aan uw voeten er sneller voor zorgen dat u de hakken weer permanent verruilt voor sneakers en platte schoenen. En dat was nou juist niet de bedoeling.

 

Tip 4: Lengte en breedte

Of u nu voor kwaliteitsschoenen gaat of niet… Om goed op hakken lopen helemaal onder de knie te krijgen, is het belangrijk dat de schoenen die u draagt u als gegoten zitten.

Een te grote schoen, een te brede schoen of een te kleine schoen zullen het u niet makkelijker maken. Sterker nog: ze maken het u alleen maar moeilijker. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een verhoogde druk, verminderde steun of extra pijn. Dingen die u niet kunt gebruiken als u probeert om goed op hakken te lopen.

Het dragen van schoenen in de juiste maat kan dit voorkomen. Bent u benieuwd hoe u de juiste schoen vindt? U leest het in dit artikel.

 

Tip 5: Een beetje smokkelen kan altijd

Hakken met zooltjes

Een groot struikelblok als het aankomt op goed op hakken lopen, is voor veel vrouwen de pijn. Door de onnatuurlijke houding waarin de voeten staat, gaan deze na verloop van tijd pijn doen.

Nu zal het geregeld op hakken lopen ervoor zorgen dat deze pijn afzwakt, maar er is ook een andere remedie die kan helpen, namelijk inlegzooltjes en kussentjes. Door deze in de schoen te leggen, vergroot u het comfort van het voetbed en ervaart u minder pijn aan uw voeten. Eventuele wrijving tussen uw voeten en uw schoenen zal bijvoorbeeld afnemen.

Daarnaast zorgen inlegzooltjes bij een (iets) te grote schoen voor extra stevigheid, omdat ze de open ruimte die u had, opvullen. De schoenen sluiten hierdoor beter aan op uw voeten, waardoor u er met meer gemak op kunt lopen.

 

Tip 6: Schouders naar achter, borst vooruit

U heeft aan het begin van dit artikel kunnen lezen dat goed op hakken lopen u een zelfverzekerde uitstraling kan geven. Nu is dit natuurlijk niet het geval als u niet zelf het vertrouwen heeft dat u op de schoenen kunt lopen.

Dit vertrouwen kunt u ontwikkelen door de juiste loophouding aan te nemen.

Wat de juiste loophouding is als u goed op hakken wilt lopen?

We hebben de belangrijkste punten voor u opgesomd:

  • Schouders naar achter;
  • Een rechte rug;
  • Borst vooruit;
  • Voeten onder uw heupen;

Daarnaast is het tijdens het lopen belangrijk dat u uw voeten voor elkaar en niet naast elkaar zet. Als u wel eens een modeshow heeft gezien, dan weet u dat modellen op de catwalk op eenzelfde manier lopen.

Tot slot doet u er goed aan om bij het dragen van hakken niet direct even grote stappen te zetten als wanneer u platte schoenen aanheeft. Met kleine stappen kunt u uw balans makkelijker houden en kunt u zich helemaal concentreren op het goed op hakken lopen. Als u denkt dat onder de knie te hebben, kunt u langzaam de grootte van uw stappen aanpassen, totdat u een fijne pas te pakken heeft.

 

Tip 7: Tapen maar

Tape voor tenen

Misschien heeft u de volgende tip al wel eens voorbij zien komen. Op hoge hakken lopen wordt eenvoudiger als u uw tenen aan elkaar tapet. De gedachte erachter is als volgt:

Tijdens het goed op hakken lopen voelt u naar verloop van tijd pijn onder de bal van uw voet. Deze pijn wordt veroorzaakt door een zenuw die zich tussen uw derde en vierde teen bevindt, geteld vanaf uw grote teen. Tapet u deze tenen aan elkaar dan ontlast u de zenuw en neemt de pijn af. Een ideale oplossing die wat ons betreft het proberen meer dan waard is. Wat denkt u?

 

Tip 8: Preventief plakken

Ook als goed op hakken lopen voor u een koud kunstje is, kunnen uw voeten hier minder blij van worden. Ze gaan toch gewoon pijn doen en er kunnen blaren ontstaan met nog meer pijn en ongemakken tot gevolg.

Als u weet dat de kans groot is dat dit bij u gebeurt, kunt u zich hier natuurlijk op voorbereiden. Plak bijvoorbeeld alvast een blarenpleister op uw hak of teen ook al heeft u nog niet daadwerkelijk een blaar.

De pleister zal de gevoelige plek ontlasten en de kans dat de blaar daadwerkelijk doorzet is kleiner dan wanneer u geen pleister zou hebben geplakt.

Extra tip: Stop altijd een paar blarenpleisters in uw tas. Zo kunt u ook als u al onderweg bent voorkomen dat er eventuele blaren ontstaan. Wilt u nog meer tips om blaren te voorkomen? Lees dan dit artikel.

 

Tip 9: Geoorloofd sjoemelen

Blauwe bootiesZwarte booties

Wilt u langer lijken, maar behoort goed op hakken lopen (nog) niet tot uw specialiteiten? Dan zijn hakken met een plateauzool wellicht de oplossing.

Niet alleen plakt u met behulp van een plateauzool enkele centimeters aan uw lengte, maar u kunt ook meer lengte toevoegen, zonder dat u direct op uw tenen hoeft te gaan staan. Het plateau onder de bal van uw voet compenseert immers met de hoek die uw voet moet maken.

Het klinkt als een simpel trucje, maar ook het lopen op hakken met plateauzolen vraagt om wat oefening. Ga in dit geval dus net als bij hakken zonder plateau niet direct voor de meest smalle of meest hoge hak en plateauzool.

 

Tip 10: Thuis is alles beter

Of u goed op hakken kunt lopen, wordt niet alleen bepaald door uw eigen kunnen. Ook de obstakels op straat hebben hier invloed op. Kiezels maken het voor iedereen lastig en ook een ongelijke ondergrond, iets wat bij trottoirs geregeld het geval is, kan een uitdaging zijn.

Als u zich nog in de eerste fasen van goed op hakken lopen bevindt, zijn dit allemaal extra hindernissen die ervoor kunnen zorgen dat u de handdoek in de ring gooit.

De basis leert u uzelf daarom het best thuis aan. Hier kunt u gebruik maken van een vlakke ondergrond, een rustige omgeving en een ruimte met weinig obstakels. De perfecte plek om te beginnen. Mocht u zich daarnaast een keer onhandig verstappen, dan is er niemand die u ziet. Ook wel zo prettig!

 

Tip 11: Op hakken lopen zonder op hakken te lopen

Op tenen lopen

Heeft u even geen zin om op hakken te lopen, maar wilt u wel oefenen?

Ga dan (binnenshuis) op uw tenen lopen. Het klinkt wat gek, maar door op uw tenen te lopen, traint u zowel uw enkels als uw benen. De spieren die zich hier bevinden worden sterker, waardoor ze u uiteindelijk beter kunnen dragen als u daadwerkelijk op hakken gaat lopen.

 

Tip 12: Klinkers zijn een no-go zone

We vertelden u bij tip 10 al dat de buitenwereld flink wat obstakels kent als het aankomt op goed op hakken lopen. Kiezels zijn verschrikkelijk en ook klinkers zorgen voor veel irritatie bij vrouwen die hakken dragen.

Ze zijn vaak niet egaal gelegd en er zijn veel naden waar u uw balans kunt verliezen als u hakken draagt. Gebieden met klinkers kunt u dan ook het best vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar als het even kan is omlopen in dit geval geen slecht idee.

 

Tip 13: Vergeet uw platte schoenen niet

Pijn aan kuit

Als u eenmaal de overtuiging heeft dat u op hakken moet lopen, kunt u in al uw enthousiasme uw platte schoenen nog wel eens vergeten. Begrijpelijk, maar niet heel slim.

Door op hakken te lopen, verkort u namelijk uw kuitspieren. Trekt u vervolgens uw hakken uit en loopt u op platte of blote voeten dan rekt u uw kuitspieren weer op.

Loopt u elke dag de hele dag op hakken dan bestaat de kans dat uw kuitspieren overbelast of beschadigd raken met als gevolg pijn, ongemak en veel ellende.

Omarm daarom ook uw platte schoenen en sneakers. Ook deze schoenen kunnen u het zelfvertrouwen geven dat u uit uw hakken haalt.

 

Tip 14: Oefenen

Goed op hakken lopen 1

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Goed op hakken lopen is vooral een kwestie van ervaring en oefenen... Veel oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen is dan ook het credo dat u de aankomende tijd vast moet houden.

 

 

Goed op hakken lopen zonder bij elke stap te wiebelen. Veel vrouwen hebben er jaren voor moeten oefenen en maken nog steeds wel eens een foutje. Ze lopen te snel, hebben moeite met de ondergrond of dragen te grote of te kleine schoenen. Door bovenstaande tips in acht te nemen en vooral veel te oefenen, wordt goed op hakken lopen voor u uiteindelijk een tweede natuur. U merkt niet eens meer dat u hakken draagt!

Wat vindt u zo moeilijk aan goed op hakken lopen?

En hoe heeft u uw skills getraind?

Laat het ons, en alle vrouwen die ook moeite hebben met op hakken lopen, weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Rating | Entry Details

54321 (5.0/5, gebaseerd op 2 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Ik ga op reis en neem mee: één van de 4 musthave vakantieschoenen van dit seizoen

Welke schoenen neemt u mee op vakantie? In deze blog leest u meer over welke vakantieschoenen niet mogen…
Lees meer
199 | 0 | 25 May 2019

Trendjournaal

Stijlvol & zomers: loafers in mocassin-style voor heren

Heren opgelet: shop nu bij Van den Assem Schoenen on trend loafers van kwaliteitsmerken zoals Tod's,…
Lees meer
123 | 0 | 23 May 2019

Trendjournaal

In 5 stappen zomerklaar voor de mooiste sandalen!

Goed voorbereid de zomer in? Lees dan hier hoe u uw voeten in 5 stappen zomerklaar maakt en shop de mooiste…
Lees meer
652 | 0 | 16 May 2019

Shop de producten

Blauwe booties

Gabor

Blauwe booties

€ 125,00

Te koop bij: Van den Assem

Groene booties

Evaluna

Groene booties

€ 189,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte booties

Angelo Bervicato

Zwarte booties

€ 219,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte booties

Hogan

Zwarte booties

€ 375,00

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte pumps

Lodi

Zwarte pumps

€ 159,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte pumps

Unisa

Zwarte pumps

€ 119,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte pumps

Kendall + Kylie

Zwarte pumps

€ 139,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen