TERUG

Schoenenkennisbank

Hoe een pochet dragen hoort: een uiteenzetting van hét herenaccessoire

Geschreven door Inge Cruijsen

U kent het wel... Samen met uw vrouw of partner bent u uitgenodigd voor een chique evenement. Uw vrouw staat zich al uren op te doffen in de badkamer en u trekt uw beste pak uit de kast. Als u deze aangetrokken heeft, kiest u de juiste accessoires. Een mooi horloge en eventueel een klassieke ring of stoere armband. Daar houdt het echter helaas alweer op... dat denkt u tenminste, want niets is minder waar. U kunt het meest stijlvolle accessoire onder de herenaccessoires, de pochet, immers nog toevoegen aan uw outfit.

Maar hoe?

Een pochet dragen doet u aan de hand van enkele regels, persoonlijke voorkeuren en eigen gemaakte afwegingen. Welke dit zijn, leggen we in dit artikel uit.  

 

Wat is een pochet en waar komt dit accessoire vandaan?

Man met pochet

De pochet, in wezen niets meer dan een vierkante doek die opgevouwen in de borstzak van een jas wordt gedragen, kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd gebruikten arbeiders de pochet bijvoorbeeld al om het zweet van hun voorhoofd te vegen tijdens een lange, warme werkdag en ook in latere tijdperken is de pochet terug te vinden, zij het in steeds mindere mate. Uiteindelijk verdween de pochet zelfs helemaal uit beeld en werd deze vervangen door een zakdoek die mannen in plaats van in de borstzak in hun broekzak verstopten.

Aan het begin van de 20ste eeuw maakte de pochet echter opnieuw furore en was deze weer steevast in de borstzak van goedgeklede mannen te vinden. In eerste instantie alleen in het wit en te allen tijde in combinatie met een smoking, maar later ook met bijzondere prints, kleuren of vouwpatronen en bij diverse jasjes.

En zo zien we de pochet heden ten dage nog steeds. In verschillende kleuren, met verschillende prints en met bijzondere vouwpatronen. Hierdoor is de man in staat om eenzelfde pak tijdens verschillende gelegenheden te dragen en zo iedere outfit om te toveren tot een elegant geheel.  

 

De pochet: Alleen voor mannen met lef

Pochet-1

Hoewel de pochet dus al lange tijd een rol speelt in de outfit van een man, werd de pochet niet altijd als zodanig aangemerkt. Een benaming die vaker werd gebruikt was 'lefdoekje', waarbij 'lef' is afgeleid van het Hebreeuwse lebh, wat hart en moed betekent. Alleen mannen met voldoende moed/lef waagden zich dus aan een pochet dragen.

En ook tegenwoordig is niet iedere man dapper genoeg om zijn outfit aan te vullen met een pochet. Zonde, want er is voor iedere gelegenheid wel een geschikte pochet te vinden.  

 

De materiaalman

De ene pochet is de andere niet. Er zijn tientallen al dan niet honderden verschillende prints beschikbaar en ook wat betreft kleur kunt u alle kanten op. Bij het kiezen van de juiste pochet begint u echter niet bij het selecteren van de print of de kleur, maar bij het kiezen van het materiaal.

Een pochet is over het algemeen gemaakt van katoen, linnen of zijde. Welke stof het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van de gelegenheid waar u de pochet draagt. Katoen en linnen zijn relatief casual en kunnen dus het best bij dit soort gelegenheden gedragen worden. Zijde is door de glimmende stof een stuk exclusiever en chiquer. Dit type pochet draagt u daarom idealiter alleen naar formele gelegenheden.

Wat betreft de kleur en het design van de pochet is het belangrijk dat deze past bij het kleurenpalet van uw outfit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw pochet eenzelfde kleur heeft als uw overhemd of kies voor een bijpassende tint. Let er in ieder geval op dat de kleur of de print van uw pochet niet gelijk is aan de kleur of print van uw stropdas. Zoals we in het artikel over zakelijke kledingetiquette voor de man hebben verteld is dit not done.

Twijfelt u over de kleur van de pochet die u wilt dragen?

Kies dan voor een witte pochet. Dit is een klassieke, veilige kleur waarmee u altijd goed zit.  

 

Louter versiering of ook een nuttige accessoire?

Pochet als versiering

Hier kunnen we kort over zijn. De pochet heeft tegenwoordig enkel een esthetische functie en is bedoeld als verfraaiing van het pak en uw outfit. De functie die de pochet vroeger had, het deppen van het voorhoofd om eventueel zweet te verwijderen, is overgenomen door de zakdoek. De pochet laat u het beste netjes in uw borstzak zitten.  

 

Een pochet dragen

Een pochet dragen kan in principe altijd. Er zijn verschillende gelegenheden waarbij u een jasje draagt en waarbij u dus een pochet kunt dragen. Echter, zoals eerder is gezegd is de gelegenheid bepalend voor het kiezen van de stof en ook de vouwtechnieken worden grotendeels bepaald door de situatie. We nemen hieronder een aantal situaties met u door waarbij een pochet dragen tot de mogelijkheden behoort. We bespreken ook welke vouwpatronen gebruikt kunnen worden. Hoe u deze vouwtechnieken zelf toe kunt passen, leggen we aan het eind van dit artikel aan u uit.  

 

Black en White tie

Black tie

Black en White tie zijn twee formele dresscodes en vragen dan ook om een chique outfit. U draagt afhankelijk van de situatie een smoking (black tie) of een rokkostuum (white tie) en vult deze aan met een witte, zijden pochet. Een andere stof die dezelfde klasse uitstraalt als zijde is overigens ook toegestaan.

Belangrijk is het om uw pochet strak en subtiel te houden. Dit doet u in eerste instantie natuurlijk al door de kleur, maar daarnaast ook door de vouwtechniek. Deze moet recht en strak zijn. Een populaire vouw is in dit geval de classic flat fold.  

 

Formeel

Bij een formele dresscode waarbij u strak in pak gehuld gaat, complementeert u uw outfit ook met een pochet. Deze pochet mag gezien worden, maar hij mag niet alle aandacht opeisen. U kiest daarom het best voor een pochet met effen print of subtiel patroon. Idealiter past de pochet bij de kleur van uw overhemd. Zowel eenzelfde als een bijpassende kleur zijn daarbij goed.

De vouwtechnieken die u voor deze dresscode hanteert, hoeven niet zo strak te zijn als bij black en white tie het geval is. Dit kán echter wel. Mogelijke vouwpatronen zijn de classic flat fold, de two corner up fold en de three corner up fold.  

 

Business casual

Pochet business casual

Een pochet dragen kan ook als u volgens de business casual dresscode gekleed gaat. Belangrijk is het in dit geval dat uw pochet matcht met uw overhemd en, indien u deze draagt, uw stropdas. Let in dit laatste geval wel op dat de pochet niet precies dezelfde kleur of print heeft als uw stropdas. Opvallende kleuren of prints zijn hier overigens wel mogelijk. U kunt dus aardig uitpakken met uw pochet.

Ook wat betreft de vouwtechnieken is alles wat losser, mits u de pochet goed vouwt natuurlijk. Een zeer geschikt vouwpatroon is de one corner fold.  

 

Casual

Bij een casual dresscode mag u wat betreft uw pochet het meest uitpakken. Bij deze dresscode zijn met andere woorden de minste regels. Wat betreft de kleur van de pochet is het belangrijk dat deze past bij de kleuren in de rest van uw outfit. Ook het design moet hier enigszins bij passen, maar u mag hier eigenlijk gewoon kiezen wat u mooi vindt.

Een vouwtechniek die u kunt hanteren is de casual fold. U kunt echter ook voor een mooi contrast zorgen door de pochet strak op te vouwen. Maak in dit geval bijvoorbeeld gebruik van de classic flat fold of de one corner fold.  

 

Het vouwen van de pochet: zo gaat u te werk

Zoals u net heeft kunnen lezen, zijn er verschillende methoden om de pochet te vouwen. We bespreken hieronder hoe u deze vouwtechnieken zelf toepast.

 

Classic flat fold

Classic flat fold

De classic flat fold is een simpele techniek waarbij u afhankelijk van de situatie strak of wat losser kunt vouwen. Bij een casual outfit is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om alle hoeken netjes op elkaar te vouwen, terwijl dit bij black en white tie wel een must is. Een pochet dragen met een classic flat fold doet u door hem op de volgende manier te vouwen:

 1. Leg de pochet uitgevouwen voor u neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet linksonder, rechtsonder, linksboven en rechtsboven zitten.
 2. Vouw de pochet horizontaal dubbel en leg hierbij rechts op links.
 3. Vouw de pochet nu verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant.
 4. Vouw de pochet nogmaals horizontaal dubbel, maar leg ditmaal links op rechts.
 5. Vouw de pochet tot slot een laatste keer verticaal dubbel, zodat deze in uw borstzak past. Het is niet nodig om de pochet volledig dubbel te vouwen.

 

Three corner up fold

Three corner up fold

De three corner up fold is een klassieke, maar formele vouwtechniek. Als u gebruik maakt van deze techniek straalt u kracht en zelfvertrouwen uit. Iets wat in zakelijke situaties nog wel eens van pas kan komen. Een pochet dragen met een three corner up fold doet u door hem op de volgende manier te vouwen:

 1. Leg de pochet uitgevouwen voor u neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 2. Vouw de pochet nu verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant. Zorg dat de punten precies op elkaar liggen.
 3. Vouw de rechterpunt van de pochet schuin omhoog, zodat deze links van de bovenste punt komt te liggen.
 4. Vouw de linkerpunt van de pochet schuin omhoog, zodat deze rechts van de bovenste punt komt te liggen.
 5. Vouw de rechterkant van de pochet nu over het midden door deze horizontaal te vouwen. Probeer er op deze manier voor te zorgen dat uw pochet even breed wordt als uw borstzak.
 6. Vouw vervolgens ook de linkerkant van de pochet over het midden door hem horizontaal te vouwen. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw pochet even breed wordt als uw borstzak.
 7. Vouw de onderkant naar voren, zodat de pochet in uw borstzak past. De drie punten steken logischerwijs boven uw borstzak uit.

 

Two corner up fold

Two corner up fold

Ook de two corner up fold is een traditionele en formele vouwtechniek. De two corner up fold straalt verfijning uit en maakt uw outfit actief. Let bij deze vouwtechniek wel op: zowel de voor als de achterkant van uw pochet zijn zichtbaar. Een pochet dragen met een two corner up fold doet u door deze op de volgende manier te vouwen:

 1. Leg de pochet uitgevouwen voor u neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 2. Vouw de pochet verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant. Zorg ervoor dat de punten net niet op elkaar, maar naast elkaar liggen.
 3. Vouw de rechterpunt nu horizontaal naar links totdat deze tussen de linkerpunt en het midden ligt.
 4. Vouw vervolgens de linkerpunt horizontaal naar rechts totdat deze tussen de rechterpunt en het midden ligt.
 5. Vouw de linkerpunt om de pochet heen. De linkerpunt zit nu aan de voorkant van de pochet. Het is de bedoeling dat uw pochet na het uitvoeren van stap 3, 4 en 5 even breed is als uw borstzak.
 6. Vouw de onderkant naar voren, zodat uw pochet in uw borstzak past.

 

One corner up fold

One corner up fold

De one corner up fold is een erg traditionele vouw. Deze kan in verschillende situaties gedragen worden. Een pochet dragen met een one corner up fold doet u door deze als volgt te vouwen:

 1. Leg de pochet uitgevouwen voor u neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 2. Vouw de pochet nu horizontaal dubbel en leg hierbij de linkerpunt op de bovenste punt en de onderste punt op de rechterpunt.
 3. Vouw de pochet nogmaals dubbel. Zorg er hierbij voor dat u de rechterpunt op de bovenste punt legt en de onderste punt op de linkerpunt.
 4. Vouw de rechterpunt nu naar het midden.
 5. Vouw de linkerpunt ook naar het midden en leg deze over de rechterpunt. Uw pochet heeft nu de vorm van een vlieger die even breed is als uw borstzak.
 6. Vouw tot slot de onderste punt naar voren en stop de pochet in uw borstzak.

 

Casual fold

Casual fold

Tot slot de casual fold. De naam van deze vouwtechniek zegt eigenlijk al genoeg. De pochet is namelijk geschikt voor een casual dresscode. Dit komt mede doordat deze vouwtechniek niet symmetrisch is en een erg levendig karakter heeft. Een pochet dragen met een casual fold doet u door deze als volgt te vouwen:

 1. Leg de pochet uitgevouwen voor u neer.
 2. Pak de pochet in het midden tussen duim en wijsvinger vast en til hem op.
 3. Laat de pochet rustig door de palm van uw andere hand glijden en vouw de pochet verticaal dubbel waarbij de onderkant op de bovenkant komt te liggen, zodat de pochet in uw borstzak past. U hoeft de pochet niet volledig dubbel te vouwen.

 

Een pochet dragen maakt het u mogelijk om elke outfit op een eenvoudige manier om te toveren van een doorsnee outift naar een stijlvolle en verfijnde outfit. Ongeacht de gelegenheid waarvoor u zich kleedt. Voor de stijlvolle man is de pochet dan ook een accessoire die eigenlijk niet in de garderobe mag ontbreken. Het is niet voor niets hét herenaccessoire van dit moment.

Kent u mensen die ook willen weten hoe een pochet dragen moet?

Deel dit bericht dan op social media.

Rating | Entry Details

Voeg uw reactie toe

Reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Zonder gewiebel op hakken lopen? Met deze 14 tips loopt u zonder problemen op hakken!

Goed op hakken lopen is niet eenvoudig. De 14 tips uit dit artikel kunnen u helpen om van goed op hakken…
Lees meer
16465 | 2 | 25 Jun 2019

Trendjournaal

Slingback pumps oubollig en truttig? Deze 20 prachtexemplaren bewijzen het tegendeel!

Slingback pumps oubollige schoenen? Niets is echter minder waar. Wij laten 20 prachtexemplaren zien!…
Lees meer
7368 | 2 | 22 Jun 2019

Schoenenkennisbank

Hoe uw schoenen onderhouden uw outfit afmaakt: 4 materialen uitgelegd (25 tips)

Schoenen zijn een belangrijk deel van uw outfit. Uw schoenen onderhouden is dan ook belangrijk en mag…
Lees meer
20244 | 1 | 21 Jun 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen