Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Hoe maak je een riem korter?

Je kent het wel: je bent de trotse bezitter van een mooie leren riem en wat blijkt? Ondanks dat je 'je maat' hebt gekocht, bungelt er nog een stuk riem aan je broek. Niet fraai en zelfs een beetje irritant. Goed nieuws: een riem korter maken is helemaal niet moeilijk. Wil jij een perfect passende riem? Lees dan snel verder en bekijk onze handige 'How to-video's' over: een riem opmeten en een riem inkorten.

Ben jij op zoek naar een mooie riem?

Riem inkorten

Niets is zo vervelend als een te lange riem. Sommigen stoppen hem dan onder de riem. Het voordeel van deze tactiek is dat je geen los eind meer aan je broek hebt bungelen. Het nadeel is dat er een gekke bobbel onder riem zit. Dat staat niet fraai. Anderen 'verschuiven' hun riem zo, dat het losse uiteinde net in het volgende lusje past. Voordeel: geen bungelende riem. Nadeel: de sluiting van je riem (gesp) zit niet meer in het midden. Als je kledingstuk hier overheen valt, is dat niet zo erg maar als je je blouse of top in je broek draagt ziet dat er vreemd uit. Het beste is natuurlijk om een perfect passende riem te dragen. Maar we zijn allemaal anders gebouwd, dus de kans bestaat dat jouw zojuist gekochte riem niet precies past. Wat doe je dan?

Riem inkorten? Eerst opmeten!

Om te voorkomen dat je een riem koopt die sowieso veel te lang is en dus niet past bij jouw figuur, is het verstandig om je heupomvang op te meten. We kennen riemen variërend tussen de 80 en de 115 centimeter. Zo meet je je heupomvang:

  1. Pak een meetlint dat lang genoeg is om rondom je heupen te komen. Dit omdat riemen over het algemeen op heuphoogte worden gedragen. Meet je heupomvang zonder broek aan. Alleen dan meet je de juiste omvang.
  2. Meet nu de omtrek van je heupen. Zorg dat het meetlint niet te strak om je heupen zit. Anders zit je riem straks nét te strak.
  3. Schrijf de uitkomst op een papiertje.
  4. Google een riemtabel en leg jouw heupomtrek naast de tabel. Nu weet je hoe lang jouw riem moet zijn.

Riem opmeten

Voordat je een schaar pakt en lukraak een stuk van je riem knipt, is het verstandig om je riem op te meten. Zodat je exact weet hoeveel korter je riem moet zijn. Zo meet je de riem vanaf waar het leer begint tot aan het middelste gaatje.

Je riem inkorten, doe je zo!

Leg je riem, schaar, schroevendraaier en gaatjestang vast klaar, want in het onderstaande stappenplan wordt uitgelegd hoe je zelf een riem kunt inkorten.

Stappenplan riem inkorten

Stap 1: Draai de schroefjes van de riem los met een schroevendraaier.

Stap 2: Verwijder alle onderdelen van de riem.

Stap 3: Knip de riem nu op de goede lengte.

Stap 4: Maak op de gewenste plek een gat met de gaatjestang.

Stap 5: Zet de riem nu op dezelfde manier weer in elkaar. En nu jij!

Hoe draag je een riem?

Riemen kun je op verschillende manieren dragen. Soms gebruik je een riem alleen als accessoire, een andere keer om daadwerkelijk je broek op te houden en weer een andere keer om meer taille te creëren. Ook is er een verschil in het dragen van riemen als je mannen en vrouwen met elkaar vergelijkt. In onderstaande tips kom je meer te weten over een riem op de juiste manier dragen.

Hoe draag je een riem vrouwen

Tip 1: De riem om je middel dragen over een strakker kledingstuk

Stel je hebt een leuke avond voor de boeg en je bent van plan om je nieuwe tuniek of lange jurk in één kleur aan te trekken. Omdat zo'n groot vlak aan kleur, hoe mooi ook, best een beetje saai kan zijn is een riem een perfecte afleider. Door een riem om je taille te dragen wordt de aandacht naar het smalste gedeelte van je lichaam getrokken. Ook zorgt de riem voor een welkome onderbreking van het kleurenvak. Win-win!

Tip 2: De riem om een groot vest

Een groot vest is een fijn kledingstuk, maar zonder riem kan dit fashion item als een deken om je heen vallen. Om wat meer silhouet te creëren, draag je een riem om je middel. Op deze manier benadruk je je taille en geef je je vest meer vorm. Daarnaast houdt je vest de warmte beter vast.

Tip 3: De riem als chic statement

Draag je shirt (liefst wit) in je broek, zodat je mooie riem volop in de schijnwerpers staat. Je combineert je shirt met een vest of een blazer. Deze hangt lekker los, zodat je riem zichtbaar is. Trek er een skinny onderaan en je favoriete enkellaarsjes. Jij bent ready to go!

Hoe draag je een riem mannen

Tip 1: De riem matcht met je schoenen

Als het op het kiezen van een riem aankomt, is het wat betreft design stijlvol om deze af te stemmen op je schoenen. Het liefst stem je beide zo goed op elkaar af dat kleur, patroon en materiaal exact hetzelfde zijn. Nu lijkt dit misschien een onmogelijke opgave, maar het wordt je vaak gemakkelijk gemaakt. Bij de kwaliteitsschoenenwinkel kun je als man namelijk vaak naast schoenen ook riemen kopen. En zo kun je dus eenvoudig kiezen voor een matchende riem bij je nieuwe schoenen, want voor elke schoen is er wel een geschikte riem voorhanden.

Tip 2: De riem en het juiste gaatje

Een riem heeft altijd standaard zo'n vijf gaatjes. Handig denk je misschien, want zo kun je de riem blijven dragen als je gewicht wat schommelt. Maar zo is de riem eigenlijk niet bedoeld. De stijlvolle manier van een riem dragen, is namelijk door altijd het middelste gaatje te gebruiken. Zit je riem te los of te strak als je dit gaatje gebruikt, dan is de riemmaat van de riem die je draagt niet de juiste. Het is in dit geval dan ook aan te raden om je riemmaat op te meten en af te stemmen op je nieuwe riem.

Tip 3: De De riem als decoratie

Dacht jij dat de functie van een riem het ophouden van een broek is? Raad nog maar een keer! Je riem heeft eigenlijk geen functie, maar is enkel ter decoratie bedoeld. Het zorgt voor een nette afwerking van je outfit en een stijlvol, compleet plaatje waarbij alle puntjes op de modische i zijn gezet. Maar om voor deze stijlvolle afwerking te zorgen, is het dus wel belangrijk om een riem te dragen die de juiste maat heeft.

De geschiedenis van de riem

Hoe zit dat eigenlijk met het ontstaan van de riem? Wel, dan moeten we terug naar de bronstijd. Een periode die zich afspeelt in de prehistorie van 2100 voor Chr. tot 750 jaar na Chr. De riem werd indertijd puur functioneel gedragen. Kleding gemaakt van dierenhuiden werd bijeen gehouden door middel van leren riemen. Zowel mannen als vrouwen droegen een riem. En nee, toen had je nog geen exemplaren met mooie gespen. Een knoop volstond om de riem op zijn plaats te houden.

We maken een flinke sprong in de tijd. Het is 1850. Waar in de prehistorie mannen en vrouwen een riem droegen, is dit nu niet meer het geval. In het Wilde Westen was de riem vooral voor de man bedoeld. Vrouwen droegen veelal jurken en daar had je geen riem voor nodig (jammer, want een riem staat prachtig op een jurk). Later volgde er verschillende periodes waarin vrouwen wel weer riemen begonnen te dragen, zoals in de vroege middeleeuwen, de late zeventiende eeuw en tussen 1900 en 1910.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de riem voorbehouden aan de mannen. De strakke riem diende ervoor om de tailles van soldaten smaller te doen laten lijken, zodat hun torso en schouderpartij beter uitkwamen. Dit gaf de militairen een fysiek sterke uitstraling. Sommigen droegen zelfs een korset onder hun uniform. Dat lijkt ons niet lekker tijgeren, duiken en bukken...

Rond de jaren 20 kwam de riem weer terug in het straatbeeld. De riem kreeg naast en decoratieve functie ook een praktische functie. Hij hield je broek omhoog. Sinds het midden van de jaren 90 lopen ook jongeren warm voor de riem. Met de urban-broek ultra laag op de heupen, waarbij de boxershort of onderbroek erboven uitstak, had je een riem nodig zodat je broek niet naar je enkels gleed. Die urban-trend kwam van gevangenen die deze stijl als eerste omarmden. Later werd het dragen van riemen in gevangenissen verboden, omdat ze als (zelf)moordwapen konden dienen.

Een perfect passende riem is een ingekorte riem

Negen van de tien keer zul je na aanschaf van je nieuw riem tot de conclusie komen dat je riem nét te lang is. En dat je dus met zo'n los eindje zit. Onder je riem stoppen of je riem zodanig verschuiven dat het losse eindje in de volgende broeklus past, is een mogelijkheid. Maar of het mooi is? Het beste is om je riem korter te maken. En dat kun je heel goed zelf doen, blijkt uit onze 'How to- video's'. Neem de tijd en knip niet te fanatiek. Dan heb jij straks je eigen op maat gemaakte riem.