Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

10x bijzondere kunst in eigen land. Dit zijn de leukste musea voor moderne kunst in Nederland

Wie aan musea voor moderne kunst denkt, denkt al snel aan het Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York, of het Andy Warhol Museum in Pittsburgh. Prachtige musea, die zeker een bezoek waard zijn. Maar eigenlijk hoeft u helemaal niet zo ver te reizen om moderne kunst te bewonderen.

Liefhebbers van moderne kunst kunnen namelijk ook hier in ons eigen kikkerlandje hun hart ophalen. In dit artikel bespreken we tien musea voor moderne kunst in Nederland, die u zeker eens bezocht moet hebben.

 

Musea voor moderne kunst in Nederland

De naam zegt het al: moderne kunst is kunst die modern is. Veelal wordt de term moderne kunst gebruikt voor avant-gardistische artistieke uitingen die tot stand zijn gekomen tussen het begin van de 20e eeuw en de jaren '60. Binnen de moderne kunst bestaat een aantal belangrijke stromingen zoals het surrealisme, futurisme, dadaïsme en kubisme. Kenmerkend voor moderne kunst is de drang om te experimenteren en een afstand te scheppen tussen het kunstwerk en de werkelijkheid.

Er zijn in Nederland behoorlijk wat musea voor moderne kunst te vinden. We hebben voor u de tien leukste musea voor moderne kunst in Nederland geselecteerd en in willekeurige volgorde op een rijtje gezet.

 

1. Museum MORE

In Gorssel in Gelderland vindt u museum MORE. Dit jonge museum, dat in 2015 haar deuren opende, is het grootste museum voor modern realisme. De collectie die hier wordt tentoongesteld is van Hans Melchers.

In museum MORE zijn werken te zien van onder anderen Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Charley Toorop, Wim Schuhmacher en Raoul Hynckes. U kunt in dit museum meer dan 200 werken bewonderen van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar, voornamelijk schilderwerken. Naast de vaste collectie zijn er ook voortdurend wisseltentoonstellingen te zien.

In 2017 opende MORE een tweede vestiging: Kasteel Ruurlo. Hoewel er enkele werken van Carel Willink in museum MORE te zien zijn, zijn de meeste van zijn werken te bewonderen in Kasteel Ruurlo. Ook zijn hier ontwerpen te bewonderen van de Nederlands-Chinese ontwerpster Fong Leng die in de jaren '70 bekendheid verwierf met haar extravagante creaties.

Museum MORE is geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Hoofdstraat 28 in Gorssel.

Kasteel Ruurlo is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres is Vordenseweg 2 in Ruurlo.

De musea zijn ook samen te bezoeken met een combiticket.

 

2. Cobra museum voor moderne kunst

CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars die na de tweede wereldoorlog in Nederland een revolutie veroorzaakten. Zij creëerden een enorme hoeveelheid kunstwerken met een uitgesproken kleurrijke en fantasievolle stijl. Ook experimenteerden ze met allerlei nieuwe technieken en materialen en zetten hiermee de ontwikkeling van de naoorlogse kunst in Europa op een nieuw spoor.

In het Cobra museum voor moderne kunst in Amstelveen wordt sinds 1995 een grote verzameling aan CoBrA kunstwerken tentoongesteld. Maar het museum bezit ook documentair materiaal van de CoBrA beweging, waarmee presentaties worden gemaakt. Op deze manier wordt het gedachtegoed van de beweging levend gehouden.

Naast de werken van CoBrA zijn er ook wisseltentoonstellingen te zien van bijvoorbeeld werken van individuele CoBrA-leden, aanverwante stromingen of hedendaagse kunstenaars die werken in de stijl van de CoBrA- beweging.

Het Cobra museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum is gevestigd aan het Sandbergplein 1 in Amstelveen.

 

3. Escher in Het Paleis

Paleis Lange Voorhout in Den Haag werd lange tijd bewoond door Koningin Emma. Later werd het door Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruikt als werkpaleis. In 1991 werd het pand echter verkocht aan de gemeente Den Haag en in gebruik genomen als museum.

Er zijn verschillende tentoonstellingen gehouden in Het Paleis en sinds 2002 zijn hier permanent werken te bewonderen van M.C. Escher. Escher staat vooral bekend om zijn optische illusies en het tekenen van onechte situaties. Met zijn wonderlijke wereld weet hij iedereen te boeien. Escher maakte vooral houtsnedes, houtgravuren, lithografieën en schetsen.

Het pronkstuk van Escher in Het Paleis is de zeven meter lange houtsnede Metamorfose III. En op de tweede verdieping belandt u in een interactieve, magische wereld van Escher. Het perspectief verandert hier - kinderen lijken groter dan hun ouders - maar er is ook een zaal met optische kunst, waar het draait om gezichtsbedrog. U denkt in deze zaal dingen te zien die er niet zijn.

Escher in Het Paleis maakt van een dag naar het museum een echte beleving. Dit museum is zeker een bezoek waard.

Escher in Het Paleis is op dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres is Lange Voorhout 74 in Den Haag.

4. Kröller-Müller museum

Helene Kröller-Müller en haar man Anton kochten tussen 1907 en 1922 bijna 11.500 kunstwerken aan. Haar verzameling werd daarmee een van de grootste privécollecties van de 20e eeuw. Helene droomde van haar eigen 'museumhuis', om haar kunstcollectie met iedereen te kunnen delen. Deze droom werd werkelijkheid: in 1938 opent het Kröller-Müller Museum haar deuren in De Hoge Veluwe te Otterlo.

In 1961 wordt de beeldentuin van het museum geopend, met werken van onder anderen Auguste Rodin, Henry Moore en Barbara Hepworth. Met ruim 160 beelden is dit een van de grootste beeldentuinen van Europa.

De op een na grootste Van Gogh verzameling is te vinden in het Kröller-Müller Museum. Bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh zijn hier te bewonderen. Daarnaast kunt u hier topstukken bewonderen van onder anderen Monet, Georges Seurat, Picasso en Mondriaan.

Het Kröller-Müller Museum is  geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. U vindt het museum aan de Houtkampweg 6 in Otterlo.

 

5. Museum Belvédère

Drie vrienden hadden de droom om een eigen museum voor moderne kunst te openen in Friesland. Deze vrienden waren Sjoerd de Vries, Boele Bregman en Thom Mercuur. Hun droom was dat de schilderijen van de eerste twee er tentoongesteld zouden worden en Thom Mercuur directeur zou worden. Ruim 40 jaar later wordt die droom werkelijkheid, als museum Belvédère in 2004 haar deuren opent in Heerenveen-Oranjewoud in Friesland.

Het is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Er zijn hier werken te zien van onder anderen Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner en Willem van Althuis. Maar uiteraard zijn ook de werken van Sjoerd de Vries en Boele Bregman te bewonderen.

Museum Belvédère is op dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres is Oranje Nassaulaan 12 in Oranjewoud.

 

6. Stedelijk Museum Amsterdam

Deze lijst van musea voor moderne kunst in Nederland zou natuurlijk niet compleet zijn zonder het Stedelijk Museum Amsterdam. Dit is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland. Het museum opende in 1895 haar deuren.

In het Stedelijk Museum zijn verschillende kunstobjecten uit de moderne kunst te bewonderen. U vindt hier schilderijen, beeldhouwwerken, video maar ook werk van sieraadontwerpers en werken uit de grafische en industriële vormgeving worden hier tentoongesteld. Voorbeelden van kunstenaars waarvan werk tentoongesteld is in het Stedelijk Museum zijn Karel Appel, Kandinsky, Picasso, Pollock en Warhol. Stromingen als Bauhaus en De Stijl zijn hier ook vertegenwoordigd. De collectie bestaat uit zo'n 90.000 kunstwerken.

Het Stedelijk Museum Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag zelfs tot 22.00 uur. U vindt het Stedelijk Museum aan het Museumplein 10 in Amsterdam.

 

7. Museum De Pont

Toegegeven: bij De Pont vindt u meer hedendaagse dan moderne kunst. Toch wilden we dit museum in ons lijstje musea voor moderne kunst in Nederland noemen.

Dit museum is geopend sinds 1992 en gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Deze monumentale oude fabriek is verbouwd tot een locatie waar hedendaagse kunst helemaal tot zijn recht kan komen. De grote, lichte zaal en intieme 'wolhokken' vormen een prachtige omgeving voor de kunstwerken.

Het museum heeft werken in de collectie van onder anderen Ai Weiwei, David Claerbout, Hans van Hoek en Anton Henning. Naast de vaste collectie is er drie keer per jaar een grote tentoonstelling en worden ook kleinere solo-exposities georganiseerd.

Voor wie van hedendaagse kunst houdt, is De Pont zeker een aanrader.

De Pont is op dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Ook leuk: op donderdag is de entree vanaf 17.00 uur gratis! Het adres van De Pont is Wilhelminapark 1 in Tilburg.

 

8. Van Abbemuseum

In het centrum van Eindhoven vindt u het Van Abbemuseum. Een museum voor moderne en hedendaagse kunst dat in 1936 werd geopend. Het design van het museum is erg bijzonder. Vooral het roze huisje dat dienst doet als bruggetje springt in het oog. 

Dit museum werd opgericht door Henri van Abbe en is ook naar deze man vernoemd. Henri van Abbe was een sigarenfabrikant en groot fan en verzamelaar van moderne kunst. Om anderen ook te kunnen laten genieten van zijn kunstverzameling besloot hij een museum te openen.

Het Van Abbemuseum bezit een collectie van zo'n 3.000 werken van moderne en hedendaagse kunst, waaronder werken van Picasso, Lissitzky, McCarthy en Körmeling. Naast langlopende tentoonstellingen zijn er ook kortere wisseltentoonstellingen te zien in het Van Abbemuseum.

Het Van Abbemuseum is op dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres is Bilderdijklaan 10 in Eindhoven.

 

9. Moco museum

Het Moco museum in Amsterdam heeft een brede collectie van moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in een traditioneel herenhuis, 'Villa Alsberg'. Dit museum richt zich vooral op kunstenaars die een eigen visie hanteren.

Moco museum is een museum dat net wat anders is dan de doorsnee musea. Dit museum heeft namelijk geen eigen collectie. Momenteel zijn er exposities te zien van Banksy en Roy Liechtenstein. De tentoonstelling van Salvador Dalí is helaas net afgelopen.

Voor wie nieuwsgierig is en even iets anders wil dan een doorsnee museum: bezoek het Moco museum!

Het Moco museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. U vindt dit museum aan de Honthorststraat 20 in Amsterdam.

 

10. Museum Boijmans van Beuningen

Veelzijdig en eigenzinnig, zo omschrijft Museum Boijmans van Beuningen in het hart van Rotterdam zichzelf. Deze hekkensluiter in ons lijstje met musea voor moderne kunst in Nederland is ontstaan uit 1700 particuliere verzamelaars, die samen meer dan 50.000 kunstobjecten hebben geschonken.

Haar naam dankt het museum aan twee belangrijke verzamelaars: Frans Boijmans en Daniël George van Beuningen, die vele topstukken aan de collectie toevoegden. U vindt in dit museum schilder- en beeldhouwkunst, moderne, hedendaagse en toegepaste kunst en pre-industriële en industriële gebruiksvoorwerpen. Onder anderen Monet, Degas, Van Gogh en Dalí zijn hier te bewonderen. Maar de collectie bevat ook werken uit bijvoorbeeld de Pop Art stroming. Er worden het hele jaar door wisseltentoonstellingen georganiseerd.

Boijmans van Beuningen is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres is Museumpark 18-20 in Rotterdam.