Skip to content
Katja  - 
Ga terug

De toekomst van het dameshorloge: zo draag je je horloge als sieraad

Oorbellen, halskettingen, armbanden, ringen en overige sieraden. De meeste vrouwen zijn er dol op. We hebben sieradendozen vol, gebruiken ze in verschillende combinaties en zetten door de toevoeging van een aantal van deze items de puntjes op de 'i' wat betreft onze outfit. Wat we echter vaak vergeten is dat ook een horloge als sieraad gezien kan worden en dit item dus meer is dan een functionele accessoire.

Hoe je je horloge als sieraad draagt, vertellen we in dit artikel. Dit doen we echter niet voordat we dieper ingaan op de huidige horlogetrend en de verschuiving die er in de markt plaatsvindt. Vervolgens vertellen we je daadwerkelijk hoe een horloge als sieraad gedragen kan worden en bespreken we hoe je je horloge het best kunt combineren met andere sieraden, zoals armbanden.

Tot slot laat Juwelier Van Willegen uit Rotterdam ons twee toonaangevende horlogemerken zien die de trend om het horloge als sieraad te dragen al vroeg doorhadden. Om deze reden staan zij nu als trendsetters op dit gebied te boek.

 

De horlogetrends

Net als kleurentrends en modetrends veranderen de trends ook op het gebied van sieraden en horloges.

De afgelopen jaren laten bijvoorbeeld zien dat we massaal zijn gevallen voor de wat grotere klokken. Denk hierbij aan horloges met een diameter van meer dan 36 millimeter. Het horloge is hiermee de eyecatcher en beslaat praktisch de gehele pols. Dit laat weinig ruimte over voor andere, aanvullende sieraden.

Momenteel is er echter langzaam een nieuwe trend ingezet die zich in de nabije toekomst verder zal manifesteren. Horlogekasten worden met 30 tot 32 millimeter wat kleiner dan de huidige modellen, de functionaliteit van het horloge wordt meer van secundaire aard en complementerende sieraden, zoals armbanden, worden belangrijker. Het horloge wordt met andere woorden steeds meer als sieraad gedragen.

Maar hoe draagt je je horloge nu eigenlijk? En hoe doe je dit in combinatie met andere armbanden?

Het horloge als sieraad: nadruk op de schoonheid van de accessoire

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord dat je je horloge idealiter om de pols van de niet-dominante hand draagt. Ben je linkshandig, dan draag je je horloge rechts. Ben je rechtshandig, dan draag je je horloge links. Daarnaast is het bij een dameshorloge mooi dat de horlogekast in verhouding is met de pols. Niet te groot dus, maar ook niet te klein.

Ga je je horloge meer als sieraad dragen, dan komen er tal van keuzes bij. Je wilt in dit geval graag de nadruk leggen op de schoonheid van de accessoire en niet zozeer op de functie van het uurwerk. Het horloge wordt zoals gezegd kleiner en de schakels en bandjes waarmee het horloge om je pols bevestigd wordt, worden uitgesprokener en opvallender. Daarnaast is het heel goed mogelijk om het horloge te accentueren met behulp van bijpassende armbanden.

Het horloge dragen in combinatie met andere sieraden

Wat betreft de combinatie met je armbanden, is het mooi dat deze bij het horloge passen en zo samen een geheel vormen. Je sieraden en horloge mogen gezien worden, maar het is niet de bedoeling dat deze je outfit overstemmen. Je tracht immers een trendy en vooral stijlvolle look te creëren waarbij kleding en accessoires een mooi samenspel vormen.

Er zijn daarom verschillende mogelijkheden wat betreft het dragen van zowel een horloge als aanvullende armbanden. Ten eerste kun je ervoor kiezen om je armbanden en horloge te verdelen over beide polsen. Zo draag je je horloge en een subtiele armband bijvoorbeeld om de ene pols en een wat bredere armband om je andere pols. Eventueel kun je ook aan deze pols meerdere kleine armbanden dragen. Je kunt echter ook besluiten om zowel je armbanden als je horloge om dezelfde pols te dragen. Mix en match! Heel modieus en een echte aanrader.

Naar eigen inzicht combineren

Je horloge combineren met andere sieraden doe je altijd naar eigen inzicht en naar eigen smaak. Je outfit krijgt hierdoor een hele persoonlijke uitstraling. Houd je bijvoorbeeld van kralenarmbanden, touwtjes of een combinatie hiervan? Of ben je fan van schakelarmbanden, slavenarmbanden of leren armbanden met bedels? Draag ze dan afwisselend bij je horloge voor een trendy uitstraling.

Let daarbij wel op dat je je sieraden en horloge afstemt op de gelegenheid. Draag op je werk of tijdens formele evenementen bijvoorbeeld andere, meer ingetogen sieraden dan in je vrije tijd of tijdens informele festiviteiten.

De trendsetters: Cartier en Bulgari onder de loep

Het horloge als sieraad dragen is de opkomende trend die vooral in 2018 door zal zetten. Er zijn echter twee grote sieradenmerken, Cartier en Bulgari, die de veranderende markt feilloos hebben aangevoeld en innovatief zijn op het gebied van een horloge als sieraad dragen. We hebben Juwelier Van Willegen uit Rotterdam gevraagd naar hun ervaring met deze merken en met de horloges die door Cartier en Bulgari specifiek als sieraad in de markt zijn gezet. We bespreken beide merken hieronder.

Cartier

Van Cartier hebben we natuurlijk allemaal wel gehoord. Dit luxe Franse juweliershuis, opgericht in 1847, is wereldwijd het meest verkochte horlogemerk onder vrouwen en kenmerkt zich door zeer luxe afgewerkte sieraden en horloges. Nadat de kleinzoon van de stichter van Cartier een schilderij genaamd La Femme à la panthère liet maken door George Barbier is dit dier het symbool van Cartier geworden en wordt het al jaren op verschillende manieren in het design van de sieradenlijnen verwerkt.

Dat de panter een icoon bij Cartier is, is niet alleen te zien aan verschillende sieraden, maar ook aan de naam van een van de bekendste horloges van het merk: de panthère de Cartier uit 1983. Dit horloge met een schakelband die doet denken aan de lenigheid van een panter heeft een kleine, vierkante kast en is relatief basic te noemen. Zo ontbreken functies als de datumaanduiding en de secondewijzer. Het horloge is in staal, geelgoud, roségoud, witgoud en bicolour verkrijgbaar. In enkele modellen zitten tevens diamanten verwerkt.

Hoewel het horloge alweer enige tijd uit de collectie was, merkte Cartier dat het horloge de laatste tijd steeds vaker door influencers, actrices en modellen werd gezocht en gekocht op vintage platforms. Met het horloge wilden zij laten zien dat ze sterke en onafhankelijke vrouwen zijn die hun eigen keuzes maken. De markt liet met andere woorden dus zien dat het horloge nog steeds hip is.

Genoeg reden voor Cartier om het horloge weer op te nemen in de collectie. Om een jonger, moderner imago aan het horloge te geven, besloten ze bij Cartier echter om het model als sieraad aan te prijzen.

De panthère de Cartier in combinatie met andere sieraden

De panthère de Cartier kan los gedragen worden, maar hij is ook te combineren met verschillende armbanden. Zo kun je het horloge dragen met een stijlvolle slavenarmband in dezelfde of een alternatieve kleur, maar kan deze ook gecombineerd worden met speelse armbanden die bijvoorbeeld gekleurde kralen, bedels of steentjes bevatten.

Bulgari

Naast Cartier heeft ook Bulgari opgemerkt dat een horloge tegenwoordig niet enkel en alleen een nuttige tijdsfunctie hoeft te hebben. Ze hebben daarom een horloge ontwikkeld dat als modieus sieraad gedragen kan worden, de Serpenti.

Bulgari, ook wel stilistisch geschreven als BVLGARI, is een gerenommeerd Italiaans sieradenmerk dat al langer zeer populair is door zijn gewilde sieraden, accessoires, parfums en uurwerken. Bij de net gelanceerde Serpenti, een horloge met een kleine, ovale kast en slangenleren polsband, verleggen ze de focus van horloge naar sieraad.

De polsband die over het algemeen gemaakt is van de huid van de Karung, een niet-giftige waterslang, maakt de Serpenti een bijzonder sieraad. Het betreft hier namelijk een dubbele toerband die in meerdere kleuren, zoals groen, rood, wit, zwart en kastanjebruin verkrijgbaar is en die u in een handomdraai kunt verwisselen voor een band in een andere kleur. Een ludieke knipoog naar de slang die ook geregeld zijn huid verwisselt.

Het feit dat de band eenvoudig verwisselbaar is en het feit dat er al een extra band bij het horloge geleverd wordt, maakt de Serpenti extra speciaal. Het verwisselen van de kleurrijke banden, die tevens los verkrijgbaar zijn, geeft immers een hele nieuwe twist aan je outfit, waardoor je je als het ware verkleedt voor de desbetreffende gelegenheid door het uiterlijk van je horloge te veranderen.

De Serpenti in combinatie met andere sieraden

De Serpenti leent zich er perfect voor om gecombineerd te worden met andere sieraden. De opvallende kleuren van het bandje zorgen er immers voor dat je met neutrale sieraden een extra glans toe kunt voegen aan je outfit. Daarnaast kun je het natuurlijk ook omdraaien en een neutraal gekleurde Serpenti combineren met opvallend gekleurde sieraden van bijzondere materialen. Denk bijvoorbeeld aan gevlochten bandjes of aan sieraden met gekleurde stenen, kristallen of parels. De mogelijkheden zijn met dit horloge eindeloos.

Ja! Het horloge voor dames.

Het horloge voor dames was voor lange tijd puur functioneel. De trend richtte zich jarenlang op grote horloges die vrijwel de hele pols besloegen. Ruimte voor andere sieraden aan dezelfde pols was er hierdoor nauwelijks. De nieuwe trend laat echter zien dat het horloge als sieraad gedragen zal gaan worden en er meer ruimte is om het horloge te combineren met mooie armbanden.

Twee horloges waarmee dat uitstekend gaat, zijn de Bulgari Serpenti en de Panthère de Cartier. Beide horlogemerken zijn bij Juwelier Van Willegen verkrijgbaar. Ook kunnen zij je helpen om de horloges te combineren met de juiste armbanden.