Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

De martini cocktail: hoe drink jij jouw martini het liefst?

De martini cocktail is een geliefde cocktail en dat heeft alles te maken met ene mister Bond. Een van de beroemdste catchphrases is misschien wel "shaken, not stirred" van deze geheimagent. In bijna iedere film komt de uitspraak terug wanneer 007 zijn welbekende cocktail met martini bestelt. Maar wist je ook dat de manier waarop Bond zijn martini graag drinkt niet de traditionele manier is? In vroegere tijden was het schudden van cocktails met martini zelfs des duivels. Gelukkig denken de meeste mensen daar tegenwoordig niet meer zo negatief over en kun je je cocktails met martini dus drinken zoals je ze het lekkerst vindt. Lees in dit artikel meer over martini cocktails, martini mixen, martini recept, Martini Bianco en Martini Rosso. Maar eerst leggen we het raadselachtige verschil tussen martini en vermout aan je uit.

Martini of vermout: hoe zit het precies?

Een cocktail met martini of een martini. Hoewel het verschil klein lijkt, is de kans groot dat je als je het ene bestelt maar het andere bedoelt, niet krijgt wat je wilt. Een cocktail met martini hoeft namelijk geen martini te zijn. Verwarrend hè? Martini, of eigenlijk Martini & Rossi, is een bekend vermoutmerk uit Italië. Het merk is inmiddels zo populair dat het bij de meeste mensen bekend staat als martini. Zeker omdat er inmiddels verschillende varianten op de markt zijn, is deze drank geschikt voor tientallen cocktails. Dé martini is een cocktail met gin en witte vermout. Nu heeft het een dus wel met het ander te maken, maar hetzelfde is het niet. Zo is een martini altijd een cocktail met martini, maar een cocktail met martini niet altijd een martini.

Martini Bianco, Martini Rosso en Martini Asti

Zoals je net al hebt kunnen lezen, zijn er inmiddels verschillende varianten van martini. Zo heb je een variant die extra droog is (Martini extra dry), een die zoet en rood is (Martini Rosso) en een die naar perzik smaakt (Martini Bellini). Andere varianten zijn:

 • Martini Bianco: een witte martini die naar vanille smaakt;
 • Martini Rosato: een rosé martini met een pittige en kruidige smaak;
 • Martini Fiero: een oranje gekleurde martini die smaakt naar bloedsinaasappel;
 • Martini Asti: een witte martini met een erg zoete smaak;
 • Martini Prosecco: wederom een witte martini met een frisse en fruitige smaak.

9 x martini recept: welke is jouw favoriet?

Met martini zijn verschillende overheerlijke cocktails te maken. Deze zijn fris, klassiek en superlekker. Extra leuk is dat de cocktails traditioneel in een prachtig glas geserveerd worden. Stijlvoller van een glaasje alcohol nippen kan haast niet. Wat er allemaal mogelijk is met de verschillende martini-varianten die we hierboven beschreven hebben, laten we zien aan de hand van negen keer een martini recept. Te beginnen natuurlijk met een klassieker: dé martini.

1. Martini Recept: De Martini

Voor veel mensen is de martini een stijlvolle en klassieke cocktail. Door het strakke glas, de hoge voet en de doorzichtige drank is de martini een echte crowdpleaser. Je maakt hem zelf met de volgende ingrediënten:

Ingrediënten

 • 60 milliliter gin
 • 15 milliliter droge vermout
 • 3 olijven of een citroenschijfje
 • IJsblokjes

Werkwijze

Doe de gin en de droge vermout samen met wat ijsblokjes in een mixglas of cocktailshaker. Pak een barspoon en roer de ingrediënten hier ongeveer dertig seconden mee door. Frappeer het martiniglas nu totdat deze koud is. Dit doe je door er een ijsklontje in te leggen en vervolgens enkele seconden met het glas te draaien. Als het glas koud genoeg is, giet je de ingrediënten via een zeef in het martiniglas. Ter garnering prik je de olijven aan een cocktailprikker en voeg je deze toe. Houd je meer van de smaken van citroen, snij deze dan tot halverwege in en rijg hem aan een cocktailprikker voordat je hem toevoegt aan je martini.

2. Martini Recept: De Wodkatini

e volgende cocktail is een klassieker. Bij de wodkatini is een perfecte balans tussen wodka en vermout gevonden. Met de fris bittere tonen van de citroenschil worden alle smaakpapillen geprikkeld en is iedere nip weer een nieuw feestje. Ingrediënten

 • 50 milliliter wodka
 • 10 milliliter droge vermout
 • De schil van een citroen
 • IJsblokjes

Werkwijze

Om deze cocktail zelf te maken, vul je een cocktailshaker met ijsblokjes. Heb je geen cocktailshaker, vul dan een longdrinkglas. Giet hier vervolgens de droge vermout en de wodka in en roer net zolang totdat het glas of de cocktailshaker koud aanvoelen. Pak nu een martiniglas en giet de drank hier, door een zeef, in. Ter garnering voeg je een stukje van de citroenschil toe.

3. Martini Recept: De Perfecte Martini

Houd je zowel van droge als van zoete martini, dan is de perfecte martini úw drankje. Ze zijn er bij deze martini namelijk in geslaagd om beide te combineren. De smaken versterken elkaar waardoor deze cocktails met martini elke keer weer overheerlijk zijn.

Ingrediënten

 • 60 milliliter gin
 • 15 milliliter droge vermout
 • 15 milliliter zoete vermout
 • Groene olijven of een schijfje citroen
 • IJsblokjes

Werkwijze

Voeg de gin, droge vermout en zoete vermout samen in een mixglas. Voeg hier ijsblokjes aan toe en roer de ingrediënten goed door. Als alles goed gemengd is, pak je een martiniglas en een zeef. Giet de ingrediënten nu door de zeef in het martiniglas. Garneer de cocktail met de olijven of met een schijfje citroen.

4. Martini Recept: Dirty Martini

Het volgende drankje in deze lijst van cocktails met martini ziet er misschien niet direct aantrekkelijk uit. De drank is namelijk troebel. Maar oh zo lekker! Na de eerste slok wil je gegarandeerd een tweede, een derde en een vierde. Ingrediënten

 • 50 milliliter wodka
 • 10 milliliter droge vermout
 • 2 groene olijven
 • Mediterrane olijven (genoeg voor 10 milliliter sap)
 • IJsblokjes

Werkwijze

Pak een mixglas en doe hier de mediterrane olijven in. Plet deze met een stamper, zodat er ongeveer 10 milliliter sap vrijkomt. Voeg vervolgens de droge vermout en de wodka toe aan het sap van de olijven. Voeg de ijsblokjes toe en roer dit kort met een barspoon door. Pak vervolgens een martiniglas en giet de martini via de zeef in het glas. De ijsblokjes en de geplette olijven blijven hierin achter. Voeg twee hele olijven toe als garnering. Voor het gemak prik je deze aan een cocktailprikker voordat je ze in het glas doet.

5. Martini Recept: Dry Martini

Een droge martini is een variant op de klassieker. Bij deze laatste wordt gebruik gemaakt van gewone gin, terwijl bij de droge martini de voorkeur uitgaat naar droge gin. Het resultaat is een drankje met een geheel eigen mondgevoel en smaak.

Ingrediënten

 • 60 milliliter droge gin
 • 15 milliliter vermout
 • 3 groene olijven op een cocktailprikker
 • IJsblokjes

Werkwijze

Voeg de gin en de vermout samen met het ijs in een cocktailshaker of een speciaal mixglas. Roer de ingrediënten nu ongeveer 20 seconden goed door met een barspoon. Pak het martiniglas en frappeer dit met een ijsblokje, zodat het glas koud wordt. Schenk de dry martini vervolgens door een zeef in het glas. Voeg de olijven toe als garnering.

6. Martini Recept: Pink Martini

Een cocktail speciaal voor dames. Dat is wat de kleur doet vermoeden. Maar natuurlijk mogen ook mannen die van de smaken of de kleur van de Pink martini houden dit drankje maken. Ingrediënten

 • 60 milliliter wodka
 • 30 milliliter droge vermout
 • 2 theelepels grenadine
 • Bitters van een sinaasappel (bijvoorbeeld stukjes van de schil)
 • IJsblokjes

Werkwijze

Vul een cocktailshaker met de ijsblokjes. Voeg vervolgens de wodka, droge vermout, grenadine en bitters van een sinaasappel toe. Zet de deksel op de cocktailshaker en mix alle ingrediënten goed door elkaar. Pak vervolgens een martiniglas en schenk de ingrediënten via een zeef uit.

Leuk feitje: bij deze cocktail gebruik je dus niet de klassieke methode van roeren. Schudden à la James Bond is hier meer op zijn plek.

7. Martini Recept: 50-50 Martini

n de meeste cocktails met martini is de vermout slechts in kleine mate aanwezig. Gin of wodka zijn de dranken die overheersen. Bij de 50-50 martini is dit niet het geval. Door even grote delen te gebruiken wordt de cocktail droger en volgens sommige zelfs lekkerder.

Ingrediënten

 • 60 milliliter gin
 • 60 milliliter droge vermout
 • 2 groene olijven
 • IJsblokjes

Werkwijze

Voeg de gin, droge vermout en ijsblokjes samen in een cocktailshaker. Met een barspoon roer je de ingrediënten vervolgens goed door. Pak nu een zeef en een martiniglas en giet de ingrediënten via de zeef in het glas. Rijg de olijven aan een cocktailprikker en leg deze als garnering in het glas.

Martini mixen: de combinatie van alcohol en non-alcohol

Cocktails met martini bevatten vaak meerdere dranken met alcohol. Wat ook lekker is, is om de eerder beschreven varianten te mengen met frisdrank. We hebben twee overheerlijke recepten gevonden die we graag met je willen delen. Het water loopt ons al in de mond.

1. Martini Recept: Martini Rosso Cocktail

Bij deze eerste variant hebben ze gebruik gemaakt van Martini Rosso. Een zoete, rode martini die zowel in de zomer als in de winter voor een heerlijk warm gevoel zal zorgen. Voor deze Martini Rosso cocktails heb je overigens niet veel ingrediënten nodig. Ook wel eens fijn.

Ingrediënten

 • 60 milliliter Martini Rosso
 • 60 milliliter Tonic
 • IJsblokjes
 • Schijfje van een sinaasappel

Werkwijze

Voor dit recept heb je niet het traditionele martiniglas nodig. Een groot bolvormig glas past beter. Deze vul je met ijs. Vervolgens voeg je de Martini Rosso en de tonic toe. Roer de ingrediënten nu voorzichtig door elkaar, zonder te veel van het koolzuur te verliezen. Knijp het sinaasappelschijfje fijn zodat het sap vrijkomt en voeg het schijfje als garnering toe. Het vrijgekomen sap wordt door de andere vloeistoffen opgenomen. En klaar is je Martini Rosso cocktail.

2. Martini Recept: Martini Bianco Cocktail

Deze witte martini is ook goed te combineren met frisdrank. De werkwijze van het maken van deze cocktails met martini is nagenoeg gelijk aan die van de hierboven beschreven cocktail.

Ingrediënten

 • 60 milliliter Martini Bianco
 • 60 milliliter tonic
 • Schijfje van een limoen
 • IJsblokjes

Werkwijze

Pak ook voor dit recept een groot bolvormig glas en vul het met ijs. Schenk de Martini Bianco en de tonic in het glas en roer deze voorzichtig door. Voor de lekkerste smaak is het belangrijk dat het koolzuur zoveel mogelijk behouden blijft. Knijp vervolgens het schijfje van de limoen uit en voeg deze als garnering toe aan de Martini Bianco cocktail.

Martini cocktail

Cocktails met martini slaan altijd aan. Iedereen houdt ervan. Is het niet om de smaak, dan om het chique en zelfverzekerde gevoel dat je met een van deze cocktails uitstraalt. Cheers!

Staat jouw favoriete martini cocktail hier niet tussen?

Deel het recept in een reactie, zodat we hem allemaal kunnen proeven!