Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Suède schoenen schoonmaken

Verliefd kijk je naar je nieuwe schoenen. Een prachtig paar van suède. Je zou je schoenen de hele dag kunnen aaien, zo zacht zijn ze. En wat staan ze mooi onder die nieuwe outfit. Je kunt niet wachten om ze te dragen. Voordat je je nieuwe favorieten aan de wereld toont, lees even dit artikel: ‘Suède schoenen schoonmaken’. Voor het geval dat…

Je kent het wel, je hebt net iets nieuws. En op de eerste dag krijg je het voor elkaar dat er een vlek, streep of iets anders ergerlijks op zit. Zo gaat dat ook vaak met schoenen. Hartstikke balen, want je nieuwe schoenen houd je graag spic en span. Zeker je suède schoenen. Die vragen om een bijzondere schoonmaakbehandeling. In dit artikel ‘Suède schoenen schoonmaken’ beantwoorden wij de vraag: ‘Hoe maak ik mijn suède schoenen schoon’ en vertellen we je alles over het schoonmaken van dit aaibare materiaal.

Suède schoenen schoonmaken

Laten we vooropstellen dat voorkomen beter is dan genezen. Een vlek op je lievelingsschoenen is balen en ook niet nodig. Als je suède schoenen goed onderhoudt, loop je minder het risico dat je schoenen vies worden. Want hoe minder jij in de weer hoeft te gaan met schoonmaakspullen, hoe mooier je suède schoenen blijven. Suède schoenen verzorg je met een speciale spray. Zorg dus dat jij altijd een goede suède spray in huis hebt. Bij vragen, mag je altijd gebruikmaken van onze chatservice op www.assem.nl. Of loop even binnen bij een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag.

Het is aan te raden jouw suède schoenen iedere twee weken in te spuiten. Breng de laagjes netjes aan volgens de instructies op de spuitbus. Vervolgens laat jij de in gesprayde schoenen goed opdrogen, voordat jij ze weer aantrekt. Let op: laat je suède schoenen altijd natuurlijk opdrogen. Zet ze nooit op, onder of naast de verwarming.  

Stappenplan suède schoenen schoonmaken

Hoe maak ik mijn suède schoenen schoon?

Suède schoenen schoonmaken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus ondanks voorzichtigheid kan er een vlek verschijnen op je mooie suède schoen. En als het dan toch onverhoopt gebeurt, dan wil je de vlek op de juiste manier behandelen. In 7 stappen vertellen wij je hoe je jouw suède schoenen schoonmaakt. Maar voordat we stap 1 toelichten, beginnen we met een tip:

Zorg ervoor dat je suède schoenen altijd helemaal droog zijn, voordat je ze gaat schoonmaken. Van droge schoenen verwijder je het vuil gemakkelijker. Dus suède schoenen schoonmaken = droge schoenen schoonmaken.

Stap 1 Een borstel speciaal voor suède schoenen schoonmaken

Suède is een bijzonder zacht materiaal. Het is dan ook niet voor niets dat dit materiaal om specifiek schoonmaakgereedschap vraagt. We raden je aan om een schoonmaakset aan te schaffen met daarin een borstel speciaal voor het schoonmaken van suède schoenen. Met een suèdeborstel zorg je ervoor de haartjes weer loskomen en overeind gaan staan. Dit geeft het suède een frisse en nieuwe uitstraling. Je herkent een suèdeborstel aan de twee verschillende kanten die zo’n borstel heeft. De suèdeborstel heeft een kant met een stalen borsteltje en een kant met een rubberborsteltje. Je vindt zo’n suèdeborstel bij de schoenmaker of een huishoudwinkel bijvoorbeeld.

Stap 2 Suède schoenen schoonmaken met de suèdeborstel

Nu je in het bezit bent van een heuse suèdeborstel vertellen we je hier hoe je hem gebruikt.

  • Gebruik de kant van de suèdeborstel met de metalen haartjes en borstel in één richting voorzichtig over de schoen(en) of borstel met de nerven van de stof mee.
  • Blijf rustig in één richting borstelen.
  • Draai niet in cirkels en borstel ook niet ruw, anders breng je schade toe aan het suède.
  • Zie je al resultaat?
  • Zo niet, dan mag je iets harder borstelen. Wel nog steeds zo veel mogelijk in één richting.

Stap 3 De kleur van je suède schoenen herstellen

Wanneer je te maken hebt met slijtplekken op je suède schoenen kun je een speciale borstel aanschaffen. Deze borstel noemen we een crêpe borstel. Een crêpe borstel is voorzien van natuurrubber lamellen. De borstel trekt bij gebruik het vuil uit de vezels. Het vuil plakt als het ware aan de crêpe. Let op dat je de crêpe borstel met de juiste kleur gebruikt. Wrijf met de crêpe borstel voorzichtig over de slijtplekken. Zet net zoveel druk totdat je de haartjes weer overeind ziet komen te staan. Op deze manier wordt de kleur van je suède schoenen weer hersteld.

Stap 4 Watervlekken op je suède schoenen verwijderen

Je verliet je huis bij droog weer. Je kwam thuis in de regen. Balen dat je juist vandaag je suède schoenen droeg. Regen geeft waterkringen op je suède schoenen. Hoe je dit oplost? Met water! En je suède borstel. De metalen kant van je suède borstel welteverstaan. Breng met het borsteltje een beetje water aan op de héle schoen en wrijf het water er licht in. Pak een zachte en droge doek en dep het overtollige water weg.

Stap 5 Je suède schoenen lekker aan de lucht laten drogen

Nu je ze net nat hebt gemaakt en zo ver mogelijk heb drooggedept, zijn je schoenen waarschijnlijk nog flink vochtig of zelfs nat. Laat je schoenen natuurlijk drogen. Het liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte. Zet ze nooit onder, op of naast de verwarming, want dan kunnen de schoenen vervormen. Wat betreft die vorm: het beste is om de schoenen te voorzien papier en schoenspanners. Let erop dat je geen krantenpapier gebruik. De inkt zou zomaar vlekken kunnen maken op je schoenen. En dat is het laatste wat je wilt.   

Stap 6 Het dunnetjes overdoen

Als je tevreden bent met het resultaat na het droogproces, kun je de behandeling met de suède borstel herhalen. Door voorzichtig met de suède borstel in één richting te borstelen komen de haartjes weer overeind te staan. Je zult zien dat de schoenen weer op hun best gaan kleuren.

Stap 7 Sprayen maar

Omdat je wilt dat je schoenen blijven stralen, is het raadzaam om je suède schoenen in te sprayen met impregneerspray speciaal voor suède en nubuck schoenen. Bij Van den Assem kun je ook terecht voor de schoonmaak- en verzorgingsproducten voor je schoenen. Collonil heeft een fijne impregneerspray speciaal voor suède en nubuck in de collectie. Houd bij het insprayen van je schoenen voldoende afstand, herhaal de sprayprocedure iedere twee weken en doe dit het liefst buiten. Laat je schoen nadien goed drogen.

Suède schoenen schoonmaken oma weet raad

Soms zit het even tegen en kom je erachter dat die vlek op je nieuwe suède schoenen niet zomaar een vlek is. Wat te doen bij olie- en moddervlekken bijvoorbeeld? Suède schoenen schoonmaken tips:

Suède schoenen schoonmaken olie- en vetvlekken

Gebruik een nagelborsteltje en warm water. Borstel in één richting. Niet te hard. Begin voorzichtig en voer naar eigen inzicht de druk op. Maak zo nat als nodig is. Laat je schoenen daarna natuurlijk -het liefst buiten- drogen.

Suède schoenen schoonmaken met azijn

Zoutvlekken: behandel zoutvlekken met water en een klein beetje witte wijnazijn (2 delen water en 1 deel azijn). Wrijf de zoutvlekken in met dit goedje. Laat de schoenen natuurlijk drogen. De eerste paar keer zullen je schoenen inderdaad naar azijn ruiken, maar die geur trekt vanzelf weg.

Suède schoenen schoonmaken moddervlekken

Wacht met schoonmaken, totdat de modder is opgedroogd. Als de modder droog is, kun je de korst eraf halen en de rest van het zand weg borstelen. Geduld is hierin het sleutelwoord.

Suède schoenen schoonmaken, zo doe je dat

Nu je weet hoe je jouw suède schoenen schoonmaakt, staat niets je een lang en gelukkig leven met je nieuwe lievelingsschoenen in de weg. Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen. Dus zowel insprayen als het weerbericht in de gaten houden is een aanrader. Mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met vlekken op je suède schoenen, behandel de vlekken met het daarvoor bedoelde borsteltje. Subtiel is hierbij het advies. Suède is namelijk een kwetsbaar materiaal. Succes!

Bij Van den Assem weten we goed raad met het schoonmaken van diverse schoensoorten en -materialen. Lees ook eens de volgende artikelen: 'Een kind kan de was doen: witte schoenen wit houden wordt een eitje met deze 10 trucs', 'Zo onderhoud je lakschoenen: 8 tips voor schone shiny lakschoenen', en: 'Tips om de binnenzool van je schoen schoon te maken'.

 

FAQ's over suède

Is suède een leersoort?

Jazeker is suède een leersoort. En een hele bijzondere ook. In tegenstelling tot gladleer, nubuck en lakleer wordt suède niet van de bovenkant van de huid gemaakt maar van de onderkant. Daardoor voelt het materiaal wat ruwer en toch zachter aan dan andere leersoorten.

Hoe herken je suède?

Suède is te herkennen aan de harige en zachte bovenlaag. De textuur is zo uniek, omdat suède van de onderkant van de huid wordt gemaakt. Suède staat bekend om zijn luxe uitstraling.

Wat is het verschil tussen nubuck en suède?

Hoewel suède en nubuck op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil tussen de twee leersoorten. Suède wordt gemaakt van de onderkant van de huid van een dier en nubuck van de bovenkant. Daarnaast wordt de bovenste laag van nubuck opgeschuurd. Hierdoor ontstaan er fijne haartjes.

Is suède waterdicht?

We raden je niet aan om met je suède schoenen in de plassen te stampen. Net zoals alle andere leersoorten houdt ook suède niet van water. Water en sneeuw zorgen voor (zout)kringen op je nieuwe suède schoenen.

Wat voor materiaal is suède?

Suède is een leersoort die wordt gemaakt van de onderkant van een dierenhuid. Daardoor is het kwetsbaarder dan andere leersoorten, maar wel extra zacht. En het is juist dat zachte dat zorgt voor een luxe uitstraling. Nubuck lijkt op suède, maar wordt van de bovenkant van een dierenhuid gemaakt. Daarnaast wordt nubuck licht geschuurd, en dat zorgt voor een fluweelachtige uitstraling.