Skip to content
Lichte sneakers met kleuraccenten
Ga terug

Schoenen wassen doe je zo

Sommige schoenen mogen er best een beetje gedragen uitzien. Andere schoenen wil je juist zoveel mogelijk in de originele staat laten. Dus neem je je schoenen zo nu en dan goed onder handen. Dat kan door ze een flinke poetsbeurt te geven, maar dat kan ook met behulp van de wasmachine zijn. Want er is een categorie schoenen dat je prima kunt wassen. Meer over schoenen wassen, lees je hier.

Schoenen wassen

Hoe kun je schoenen wassen in de wasmachine? Goede vraag. Daar is ook een goed antwoord op te geven, vandaar een blog over schoenen wassen. De meeste schoenen kun je voorzien van een poetsbeurt. Met een afwasteiltje gevuld met wat lauwwarm water en een drupje afwasmiddel kom je vaak een heel eind. Schoenpoetsmiddelen laten je schoenen weer glimmen als vanouds en verschillende vuil- en waterafstotende sprays zorgen voor een goede beschermlaag, zodat je schoenen er tegenaan kunnen. Maar er is nog een categorie. De categorie: schoenen die in de wasmachine kunnen. Schoenen wassen in de wasmachine is een makkelijke en effectieve manier om schoenen weer helemaal schoon te krijgen. Maar het is wel belangrijk dat je weet wélke schoenen in de wasmachine mogen. Het moge duidelijk zijn dat je leren Toral enkellaarsjes of je vachtlaarzen van UGG níet in de wasmachine mogen belanden.

Canvas sneakers of katoenen schoenen

Omdat schoenen gemaakt van leer, suède of nubuck absoluut niet geschikt zijn om in de wasmachine te stoppen, blijft er nog een categorie over die wel geschikt is om machinaal te wassen. We hebben het hier over de canvas schoenen, de katoenen schoenen en zelfs ook kunststof schoenen. Het zijn ook vaak de sneakers die in de wasmachine belanden.

Lichte sneakers in combinatie met roze pantalon

Schoenen wassen in de wasmachine

Schoenen wassen moet je met beleid doen. Lukraak in de wasmachine stoppen, is niet zo’n goed idee. Er komt wat voorbereiding bij kijken. Maar als je eenmaal alle voorbereidende werkzaamheden hebt gedaan, dan is het resultaat er ook naar. Denk je maar eens in hoe wit en/of hoe schoon jouw sneakers straks weer zijn. Alsof ze nieuw uit de winkel komen. Wat een fijn vooruitzicht! Hier volgt een aantal belangrijke tips voor schoenen wassen in de wasmachine. Doe er je voordeel mee.

1. Losse zolen en veters verwijderen

Voordat je je schoenen gaat wassen in de wasmachine, is het verstandig om eerst je lossen zolen en veters te verwijderen. Omdat je deze onderdelen ook graag schoon ziet, kun je je zolen en veters betere met een handsopje wassen. Op deze manier worden je zolen en veters egaal schoon. Als je je veters laat zitten in je schoenen tijdens de machinewas, dan worden ze niet overal even goed schoon en dan heb je te maken met verkleuringen. Zonde! De zolen apart wassen beperkt het risico dat de lagen van de zolen losraken van elkaar.

2. Maak de buitenkant eerst zelf schoon

Je hebt met je stoffen of kunststof sneakers door de modder gelopen. Je wilt ze in de wasmachine stoppen. Voordat je dit doet: verwijder het grove vuil eerst met een lauwwarm sopje en een zachte doek. Je wasmachine houdt namelijk niet van steentjes en zand. Daar kan hij door kapot gaan.

3. Pak je kussensloop erbij

Je schoenen los in de wasmachine stoppen kan. Maar beter is het om je schoenen in een kussensloop te doen. Omdat je schoenen niet alsnog door de trommel moeten vliegen en er toch water in en uit moet stromen, maak de opening van het kussensloop gedeeltelijk dicht. Tip: gebruik veiligheidsspelden om je kussensloop te sluiten. En nog een tip: stop samen met het kussensloop inclusief schoenen ook een paar (oude) handdoeken in je trommel. Op deze manier hoor je je schoenen niet de hele tijd heen en weer geslingerd worden.

4. Schoenen wassen met vloeibaar wasmiddel

Bij schoenen wassen hoort niet alleen een wasmachine maar ook wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel welteverstaan. Wasmiddel in poedervorm kan in je schoenen blijven zitten. Dan vallen er weken later nog steeds korreltjes waspoeder uit je schoenen. Wasverzachter -hoe lekker ook- is helemaal uit den boze. Wasverzachter kan de veroorzaker zijn van de lijm die loslaat van de zolen.

5. Aan de lucht laten drogen

Als het wasprogramma klaar is, laat je je frisse en schone schoenen aan de lucht drogen. Je stopt ze dus niet in de droger -te warm!-, zet ze niet op, naast, of voor de verwarming -veel te warm!- en laat ze ook niet in de directe zon drogen -gloeiendheet!-. Bij hitte kunnen je schoenen vervormen. Dadelijk meer over het aantal graden waar je je schoenen het beste op kunt wassen. Houd er rekening mee dat het drogen van je schoenen op de natuurlijke manier, wel 1 tot 2 dagen kan duren.

Witte sneakers onder donkere spijkerbroek

Schoenen wassen hoeveel graden

De vraag die nog openstaat: op hoeveel graden mag je je schoenen wassen? Misschien heb je al in de gaten dat hitte niet goed is voor je schoenen. En met name voor de lijm die je schoenen bij elkaar houdt. Als je schoenen aan hitte, in de vorm van droger, verwarming, zon en ook een heet wasprogramma, worden blootgesteld, loop je het risico dat de lijm van de zolen loslaat. Ook kunnen je schoenen hun vorm verliezen. Ze trekken krom of raken beschadigd. Meer dan genoeg reden om te kiezen voor een fijnwasprogramma en een lage temperatuur.

Schoenen wassen graden

We noemden zojuist al het fijnwasprogramma en de lage temperatuur. Een tip die we je willen meegeven, is dat de temperatuur niet hoger dan 30 graden mag zijn. Helemaal koud hoeft het waswater ook niet te zijn, dus 30 graden is perfect. En je weet het: een beetje vloeibaar wasmiddel is voldoende. Je schoenen hebben niet veel nodig. Maar laat de waspoeder in de doos zitten en de wasverzachter ook achterwege.

Schoenen wassen met de hand

Als je schoenen wassen in de wasmachine toch een beetje te spannend vindt, dan maak je een handsopje. Meer dan wat lauwwarm water en een drupje afwasmiddel is niet nodig. Gebruik een zachte borstel en een schone, zachte doek zodat je je schoenen eerst nat kunt maken om ze vervolgens schoon te borstelen en als laatste droog te wrijven met het doek. Wil je meer lezen over schoenen schoonmaken? Lees dan ons blog: ‘Schoenen onderhouden’.

Man zittend op een bankje in wit jack, groene broek en witte sneakers

Binnenzolen schoonmaken

Je las al dat het verwijderen van veters en binnenzolen is aan te raden als je je schoenen in de wasmachine wilt stoppen. Ook heb je kunnen lezen dat het verstandig is om je schoenen, alvorens ze in de wasmachine verdwijnen, met de hand voor te wassen. Hierdoor verwijder je alvast het ergste vuil en bespaar je je wasmachine een flinke hap zand en een sloot aan steentjes. De veters en ook de binnenzolen maak je apart schoon. Veters worden op deze manier egaal schoon en zolen blijven intact. Voor de binnenzolen hebben we aparte tactiek als het aankomt op het schoonmaken ervan. Er bestaan zelfs meerdere manieren om je binnenzolen grondig te reinigen. We bespreken er 2. Meer tips om je binnenzolen grondig te reinigen lees je in het artikel: ‘Tips om de binnenzool van je schoen schoon te maken’.

Binnenzool schoonmaken: baking soda

Allereerst: maak een sopje aan van lauwwarm water met een drupje afwasmiddel of wat babyshampoo bijvoorbeeld. Poets je binnenzolen schoon door middel van bijvoorbeeld een zachte borstel. Laat ze natuurlijk drogen. Stop ze terug in je schoenen en pak de baking soda erbij. Baking soda is een onmisbaar product in je voorraadkast. Je gebruikt het niet alleen in de keuken, maar ook als schoonmaakoplossing. Voor wat betreft je binnenzolen: doe wat baking soda in een organza-zakje (zo’n zakje van fijn gaas) of een pantykousje en leg het in je schoen. Laat dit duo zo een nacht staan -of zo lang je de schoenen niet draagt-. Je zult merken dat de baking soda alle geurtjes heeft geneutraliseerd en dat je binnenzolen niet alleen schoon zijn, maar ook weer fris ruiken. Deze truc kun je overigens ook uitvoeren met behulp van vanillesuiker.

Binnenzool schoenen: azijn

Azijn mag dan niet het lekkerste vloeibare goedje zijn dat je ooit hebt geroken; effectief is het wel. Azijn wordt sowieso vaak ingezet bij schoonmaakwerk. Denk bijvoorbeeld aan het zemen van je ramen. Warm water plus een flinke scheut azijn is schone en streeploze ramen. Hoe ga te werk wat betreft je binnenzolen schoonmaken: drenk twee doekjes (een voor elke schoen) in een mengsel van water en azijn (verhouding 2 op 1) en knijp de doekjes uit zodat ze wel vochtig zijn, maar niet echt nat. Doe de vochtige doeken in je schoenen en laat dit zo een nacht staan. 24 uur later verwijder je de doekjes en laat je je schoenen nog even drogen aan de lucht. Om te voorkomen dat je iedere week je binnenzolen aan het schoonmaken bent, kun je je voeten een wekelijk azijnbadje gunnen. Op deze manier ga je mogelijke schimmels tegen en krijgen bacteriën geen kans aan je voeten. En dat merk je dus aan de staat van je binnenzolen.

 

Sportschoenen wassen

Naast je stoffen sneakers en stoffen loopschoenen kan ook je outdoor en/of sportkleding gewassen worden. Er zijn zelfs wasmachines met lichte wasprogramma’s die in het speciaal bedoeld zijn voor het wassen van outdoor en/of sportkleding. Zo’n licht wasprogramma in ingesteld om gevoelige materialen op de juiste manier te wassen. En met de juiste manier bedoelen we vooral ook niet te warm, maar op een constante lage temperatuur. Want gelijmde naden zijn zeer hittegevoelig. Dankzij het outdoor-wasprogramma gaan gevoelige materialen veel langer mee. Vooral de gelijmde naden zijn bijzonder hittegevoelig.

Schoen wassen? Zo doe je dat!

Je schoenen in de wasmachine gooien, is zo gepiept. Maar het is wel goed om te weten waar je rekening mee kunt houden, zodat het resultaat optimaal is. Denk aan je veters en binnenzolen. Beter haal je die eruit, voordat je schoenen in de wasmachine verdwijnen. Ook was je je schoenen liever niet warmer dan 30 graden. Gooi er een klein beetje vloeibaar wasmiddel bij -geen poeder en ook geen wasverzachter- en draai een fijnwasprogramma. Laat ze daarna aan de lucht drogen. Een paar dagen later zien jouw schoenen er weer als nieuw uit!