Skip to content
Ga terug

De stropdas knopen: een stap voor stap uitleg voor de 6 meest voorkomende knopen

Iedere ochtend is het weer een gevecht met de stof... Was de volgende handeling nu links over rechts of rechts over links en wanneer moest je ook alweer de stof door de knoop halen? Nu of toch pas na de volgende handeling? Een stropdas omdoen kan op tal van manieren. Iedere methode vraagt om verschillende handelingen die alleen bij een perfecte uitvoering voor perfecte resultaten zorgen. Om deze perfecte resultaten te kunnen realiseren, is het belangrijk dat je precies weet welke handeling je wanneer uit moet voeren. Een stropdas strikken of knopen vraagt met andere woorden dus om een duidelijk stappenplan. In dit artikel komen vijf veelvoorkomende knopen aan bod. Daarnaast leggen we je als klap op de vuurpijl ook nog uit hoe je jouw vlinderdas hoort te knopen.

Jouw stropdas knopen: uitleg van zes veelvoorkomende knopen

Om je uit te kunnen leggen hoe een stropdas knopen in zijn werk gaat, is het belangrijk eerst een aantal basisbegrippen te bespreken. Hoe wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen beide uiteinden van de stropdas en hoe worden de verschillende handelingen uit elkaar gehouden?

De brede en de smalle slip

Om onderscheid te maken tussen beide uiteinden, kijken we naar de breedte van de stropdas.

  • De smalle slip: het smalle uiteinde van de stropdas;
  • De brede slip: het brede uiteinde van de stropdas.

Over het algemeen voer je de handelingen uit met de brede slip.

Voorlangs of toch achterlangs?

Je zult merken dat in onderstaande stappenplannen regelmatig over 'voorlangs' en 'achterlangs' gesproken zal worden. Hiermee leggen we uit hoe je verschillende handelingen kunt uitvoeren.

  • Voorlangs: je legt de slip waar je de handeling mee uitvoert op de andere slip;
  • Achterlangs: je legt de slip waar je de handeling mee uitvoert onder de andere slip.

Met deze begrippen in je achterhoofd, gaan we je nu uitleggen hoe je de verschillende knopen dient te knopen. We vertellen je daarnaast ook bij welk type overhemd de verschillende knopen het best passen.
De knopen die we bespreken zijn: de four-in-hand of eenvoudige knoop, de windsor, de dubbele windsor of de Prince Albert, de halve windsor en de oriental knoop. We sluiten af met de vlinderdas.

Knoop 1: De four-in-hand of eenvoudige stropdasknoop

De four-in-hand, ook wel de eenvoudige knoop genoemd, is een knoop die in de jaren vijftig van de negentiende eeuw populair werd in Engeland. De knoop is asymmetrisch en past het best bij een overhemd met klassieke boord, cut away boord of wide spread boord. Deze stropdas knopen gaat als volgt:

null

Stap 1

Zet de boord van je overhemd omhoog en sluit de bovenste knoop. Leg de stropdas vervolgens om jouw nek. Zorg er hierbij voor dat de achterkant van de stropdas aan de binnenkant zit. Let er tevens op dat de brede slip over jouw linkerschouder loopt en de smalle slip over jouw rechterschouder.

null

Stap 2

Kruis de brede slip voorlangs met de smalle slip. Zorg er hierbij voor dat beide uiteinden elkaar ongeveer ter hoogte van de eerste of tweede knoop kruisen.

null

Stap 3

Sla de brede slip nu achterlangs om de smalle slip.

null

Stap 4

Sla de brede slip ditmaal voorlangs om de smalle slip. Om het jezelf in de volgende stappen wat gemakkelijker te maken, kun je twee vingers tussen de lus en de brede slip plaatsen.

null

Stap 5

Zorg ervoor dat de brede slip strak om de lus uit stap 2 gewikkeld zit. Als dit nog niet het geval is, doe je dit in deze stap.

null

Stap 6

Haal de brede slip nu onder de lus door die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 7

Vouw de brede slip door de lus die je bij stap 4 hebt gemaakt. Je maakt het jezelf gemakkelijker als je jouw vingers bij stap 4 tussen de stof van de knoop en de lus plaatst. Zo heb je al een opening waar je de brede slip doorheen kunt trekken.

null

Stap 8

Schuif de knoop van de stropdas omhoog. Dit doe je door aan de smalle slip te trekken. Let erop dat de smalle slip niet onder de brede slip uit mag komen. De brede slip van de stropdas reikt tot je taille of tot de rand van je broek. Sla tot slot de boord van jouw kraag om, zodat deze weer op zijn plek zit.

Knoop 2: De windsor

De windsor is een knoop die door veel mannen wordt gebruikt. De windsor is een relatief grote knoop en past daardoor het best bij een overhemd met wijd uitgesneden boord. Denk hierbij aan een wide spread boord of een cut away boord. Jouw stropdas knopen met een windsor knoop gaat als volgt:

null

Stap 1

Zet de boord van jouw overhemd omhoog en sluit de bovenste knoop. Leg de stropdas vervolgens om je nek. Zorg er hierbij voor dat de achterkant van de stropdas aan de binnenkant zit. Let er tevens op dat de brede slip over jouw linkerschouder loopt en de smalle slip over jouw rechterschouder.

null

Stap 2

Kruis de brede slip voorlangs met de smalle slip. Vouw direct daarna de brede slip achterlangs om de lus die zojuist is ontstaan.

null

Stap 3

Vouw de brede slip nu voorlangs om de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de brede slip ten opzichte van de knoop aan de rechterkant zit.

null

Stap 4

Vouw de brede slip nu achterlangs om de smalle slip.

null

Stap 5

Vouw de brede slip nu voorlangs over de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 6

Trek de brede slip achterlangs voorbij de lus. Zorg er hierbij voor dat de brede slip links zit ten opzichte van de knoop.

null

Stap 7

Vouw de brede slip voorlangs over de knoop die bij de vorige stappen is ontstaan. Om het jezelf in de volgende stappen eenvoudiger te maken, plaats je twee vingers tussen de knoop en de lus die in deze stap ontstaat.

null

Stap 8:

Vouw de brede slip achterlangs om de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 9

Sla de brede slip achterlangs door de lus die je bij stap 7 hebt gemaakt.

null

Stap 10

Schuif de knoop van de stropdas omhoog. Dit doe je door aan de smalle slip te trekken. Let erop dat de smalle slip niet onder de brede slip uit mag komen. De brede slip van de stropdas reikt tot je taille of tot de rand van je broek. Sla tot slot de boord van jouw kraag om, zodat deze weer op zijn plek zit.

Knoop 3: De dubbele windsor of Prince Albert

Naast de enkele windsor, bestaat ook de dubbele windsor, ook wel de Prince Albert genoemd. In vergelijking met de andere knopen die in dit artikel besproken worden is de dubbele windsor erg symmetrisch. In principe is deze knoop geschikt voor alle overhemden. Jouw stropdas knopen met een dubbele windsor als resultaat doe je als volgt:

null

Stap 1

Zet de boord van jouw overhemd omhoog en sluit de bovenste knoop. Leg de stropdas vervolgens om je nek. Zorg er hierbij voor dat de achterkant van de stropdas aan de binnenkant zit. Let er tevens op dat de brede slip over jouw linkerschouder loopt en de smalle slip over jouw rechterschouder.

null

Stap 2

Kruis de brede slip voorlangs met de smalle slip.

null

Stap 3

Sla de brede slip vervolgens achtereenvolgens achterlangs en daarna voorlangs over de smalle slip.

null

Stap 4

Sla de brede slip nogmaals voorlangs over de smalle slip.

null

Stap 5

Trek het geheel aan, zodat alle omwentelingen op gelijke hoogte zitten. De perfecte plek hiervoor is ter hoogte van de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt. Let op: je kunt deze handeling in principe ook direct uitvoeren terwijl je bezig bent met stap 3 en stap 4. 

null

Stap 6

Haal de brede slip nu achterlangs door de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 7

Vouw de brede slip voorlangs door de lussen die je bij stap 3 en stap 4 hebt gemaakt. Je kunt jouw vingers weer tussen de stof leggen om het proces te vereenvoudigen.

null

Stap 8

Schuif de knoop van de stropdas omhoog. Dit doe je door aan de smalle slip te trekken. Let erop dat de smalle slip niet onder de brede slip uit mag komen. De brede slip van de stropdas reikt tot je taille of tot de rand van je broek. Sla tot slot de boord van jouw kraag om, zodat deze weer op zijn plek zit.

Knoop 4: De halve windsor

De halve windsor is ook een licht asymmetrische knoop en afgeleid van de bovengenoemde dubbele windsor. In vergelijking met deze knooptechniek, wordt de halve windsor over het algemeen als modieuzer bestempeld. Dit doe je idealiter alleen als de stropdas wat breder en zwaarder is. De halve windsor past het best bij een overhemd met een wide spread boord of bij een overhemd met een cut away boord. De stropdas knopen gaat als volgt in zijn werk:

null

Stap 1

Zet de boord van jouw overhemd omhoog en sluit de bovenste knoop. Leg de stropdas vervolgens om je nek. Zorg er hierbij voor dat de achterkant van de stropdas aan de binnenkant zit. Let er tevens op dat de brede slip over jouw linkerschouder loopt en de smalle slip over jouw rechterschouder.

null

Stap 2

Sla de brede slip voorlangs om de smalle slip en sla hem direct daarna achterlangs om de smalle slip.

null

Stap 3

Vouw de brede slip vervolgens voorlangs door de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 4

Als je de brede slip door de lus uit stap 2 hebt gevouwen, zorg je ervoor dat de brede slip aan jouw rechterzijde hangt.

null

Stap 5

Vouw de brede slip nu voorlangs over de smalle slip. Om het jezelf gemakkelijk te maken bij de volgende stappen, plaats je weer twee vingers tussen de knoop en de lus die je in deze stap maakt.

null

Stap 6

Haal de brede slip nogmaals achterlangs door de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 7

Vouw de brede slip nu door de lus die je bij stap 5 hebt gemaakt.

null

Stap 8

Schuif de knoop van de stropdas omhoog. Dit doe je door aan de smalle slip te trekken. Let erop dat de smalle slip niet onder de brede slip uit mag komen. De brede slip van de stropdas reikt tot je taille of tot de rand van je broek. Sla tot slot de boord van jouw kraag om, zodat deze weer op zijn plek zit.

Knoop 5: De oriental knoop

Bovengenoemde knopen zijn veelal geschikt voor overhemden met een wijde boord. De oriental knoop past echter het best bij een overhemd met klassieke boord. Hoe deze manier van knopen in zijn werk gaat, vertellen we je hieronder.

null

Stap 1

Zet de boord van jouw overhemd omhoog en sluit de bovenste knoop. Leg de stropdas vervolgens om je nek. In tegenstelling tot de vorige knopen, zorg je er ditmaal voor dat de binnenkant aan de bovenkant zit. De brede slip loopt over jouw linkerschouder en de smalle slip loopt over jouw rechterschouder.

null

Stap 2

Kruis de brede slip onderlangs met de smalle slip. Ook hier zit de achterkant van de stropdas aan de buitenkant.

null

Stap 3

Vouw de brede slip nu voorlangs om de smalle slip. De voorkant zit hierbij aan de buitenkant. Voor het gemak in de latere stappen, plaats je weer twee vingers tussen de knoop en de lus die ontstaat.

null

Stap 4

Haal de brede slip achterlangs door de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt.

null

Stap 5

Vouw de brede slip door de lus die je bij stap 4 hebt gemaakt. Je zult zien dat bij de knoop enkel de buitenkant van de stropdas te zien is. De binnenkant van de stropdas is zichtbaar op het gedeelte om jouw nek.

null

Stap 6

Schuif de knoop van de stropdas omhoog. Dit doe je door aan de smalle slip te trekken. Let erop dat de smalle slip niet onder de brede slip uit mag komen. De brede slip van de stropdas reikt tot je taille of tot de rand van je broek. Sla tot slot de boord van jouw kraag om, zodat deze weer op zijn plek zit.

Knoop 6: De vlinderdas

We hebben je nu met een vijftal knopen laten zien hoe jouw stropdas knopen in zijn werk gaat. Deze laatste knoop betreft de vlinderdas. Ook hier geldt dat een overhemd met wijd uitgesneden boord de beste match is. Tevens zijn een Italiaanse boord of liggende boord erg mooi in combinatie met de vlinderdas.  

De vlinderdas heeft geen smalle en brede slip zoals de stropdas. In de beschrijving zullen we het daarom hebben over het korte uiteinde (links) en het lange uiteinde (rechts).

null

Stap 1

(Bron)

Sluit de bovenste knoop van jouw overhemd en leg de vlinderdas asymmetrisch om jouw nek. Zorg er hierbij voor dat de rechterzijde langer is dan de linkerzijde. De boord van jouw overhemd hoef je in principe niet omhoog te vouwen.

null

Stap 2

(Bron)

Kruis nu het lange uiteinde van de vlinderdas over het korte uiteinde.

null

Stap 3

(Bron)

Haal het lange uiteinde achterlangs door de lus die je bij stap 2 hebt gemaakt. Je maakt zo eigenlijk een knoop. Trek deze echter niet aan. Om het jezelf gemakkelijk te maken in de volgende stappen, leg je het lange uiteinde over jouw schouder.

null

Stap 4

(Bron)

Vouw het korte uiteinde tweemaal dubbel en positioneer deze ter hoogte van de knoop die je bij stap 3 hebt gemaakt. Zorg er hierbij voor dat het brede gedeelte voor het smalle gedeelte geplaatst wordt.

null

Stap 5

(Bron)

Pak het lange uiteinde vast en vouw deze voorlangs over het midden van het omgeslagen korte uiteinde.

null

Stap 6

(Bron)

Vouw nu ook het uiteinde van het lange gedeelte tweemaal dubbel.

null

Stap 7

(Bron)

Haal het lange uiteinde achterlangs door de lus die is ontstaan bij stap 5. Let er hierbij op dat je het lange uiteinde achter het omgevouwen korte uiteinde vouwt.

null

Stap 8

(Bron)

Trek nu voorzichtig aan beide zijden van de vlinderdas, zodat deze strak komt te zitten.

Aan de slag! 

Tot op heden was jouw stropdas knopen altijd een ware strijd. Je moest er minuten voor uittrekken en je moest zich geregeld haasten dankzij dit item. Door jouw stropdas te knopen zoals uitgelegd in bovenstaande stappenplannen wordt het echter een stuk eenvoudiger. Je zult zien dat je 's ochtends meer tijd overhoudt én met een nette stropdas op je werk verschijnt. Win-win dus.

Wil je anderen ook laten zien hoe zij hun stropdas kunnen knopen? 

Deel dit bericht dan op social media.