TERUG

Trendjournaal

Nooit meer misgrijpen: op bezoek bij de kleurdeskundige

Geschreven door Katja Tremio

Jarenlang werkte Martine Verheij in diverse marketingfuncties, totdat zij een consult van een kleurdeskundige cadeau kreeg. Ze werd zo gegrepen door de aanpak en het advies dat ze besloot het roer om te gooien. Ze volgde de opleidingen kleur- en stijladvies en werkt inmiddels al zo'n vijf jaar als kleur- en stijladviseur. Wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Al van kleins af aan is Martine bezig met kleding en kleur: "Als jong meisje wilde ik dolgraag modeontwerpster worden. Gelukkig is dat niet gebeurd, want daar ben ik echt niet voor in de wieg gelegd. Maar de fascinatie voor kleding, kleuren en combinaties is altijd gebleven. Zoals dat zo vaak gaat, ging ik een heel andere kant op en kwam ik terecht in het bedrijfsleven waar ik verschillende marketingfuncties vervulde. Leuk, maar niet zaligmakend. Een vriendin gaf mij op een dag een kleuradvies cadeau. Na dit consult was ik verkocht. Ik werd een soort ambassadeur en vertelde iedereen om ook een kleurenanalyse te laten doen. Zo fijn en leuk vond ik het. Het zette me ook direct aan het denken. Dit wil ik ook. Ik trok de stoute schoenen aan en volgde de opleiding kleuradviseur en later ook nog de opleiding stijladviseur. Op dit moment specialiseer ik mij in de rol van imago-adviseur. Op deze manier kan ik mensen adviseren over de kleur en de vormen van hun kleding én welke indruk je achterlaat."

Waarom een kleuradvies?

 Iedereen heeft een bepaalde smaak, misschien zelfs wel een echte eigen stijl. De meeste mensen proberen die kleding en die kleuren te kiezen die ze goed staan en dus een goed gevoel  geven. Toch kiezen we niet altijd de juiste items in de kleuren die onze hele verschijning doen ophalen. En dat is volgens Martine hartstikke jammer, want als je eenmaal weet welke kleuren je het beste staan, dan wordt je -winkelende- leven een stuk gemakkelijker. Martine: "Als je weet welke kleuren bij jou horen, dan wordt winkelen een fluitje van een cent. Als de winkels volhangen met nieuwe collecties en je ziet dat de trendkleur van nu helemaal niet jouw kleur is, dan kun je al een heleboel overslaan. Je loopt heel doelgericht naar de rekken die wél jouw kleuren bevatten. Dat scheelt een boel gezoek en dus tijd. Hierdoor doe je ook minder miskopen, want je weet immers precies wat je wel en niet staat. Op de langere termijn ontstaat er een garderobe die in balans is met items die allemaal op elkaar zijn afgestemd. Je investeert in de juiste dingen en kunt eindeloos combineren."

 

Martine Verheij met stoffen

 

'De meeste vrouwen weten stiekem wel welke kleuren hen staan, maar handelen daar niet altijd naar'

Hoe bepaal je iemands kleurenpalet?

Om te bepalen welke kleuren iemand staan, vraagt Martine de dame in kwestie altijd om met een 'blote-billen-gezicht' te komen. Make-up-loos inderdaad. "Dat is voor veel vrouwen best wel even slikken", vertelt Martine. "Sowieso vinden veel vrouwen het confronterend om anderhalf uur naar zichzelf te kijken in de spiegel. Maar 'au naturelle' is wel noodzakelijk. Samen met de kleur van de ogen en haren en de ondertoon van de huid wordt bepaald welke kleuren een persoon het beste staan."

Een kleuradvies: zo gaat dat

 Wanneer iemand een kleur- of stijladvies van Martine wenst, bezoekt ze de mensen thuis of ontvangt ze hen in Haarlem. Martine: "Als we eenmaal -make-up-loos- voor de spiegel staan, pak ik mijn tien analysedoeken erbij. Ieder doek bevat ongeveer tien kleuren. Ongeveer honderd kleuren worden voor het gezicht gehouden. Wat volgt is een soort afvalrace. Telkens vallen er kleuren af, hierdoor blijven uiteindelijk de kleuren over die echt iets met iemands verschijning doen. Dit kunnen warme of koele, lichte of donkere of gedempte of heldere kleuren zijn. Aan het einde van een sessie ontvangen klanten een kleurenwaaier met honderdvierenzestig kleuren. De waaier is super handig om mee te nemen wanneer je gaat winkelen. Zo kun je de kleuren van de waaier vergelijken met het item dat je spot in de winkel. Als de kleuren in elkaar over vloeien, weet je dat het jouw kleur is. Als laatste geef ik mijn klanten altijd het advies mee om mij zeker even te bellen of een berichtje te sturen wanneer ze een vraag hebben. Zo ontvang ik regelmatig een fotootje van een item met de vraag of de kleur wel in orde is. Hartstikke leuk!"

'Het resultaat van een kleuranalyse is dat mensen vaak verrast of bevestigd worden in hun kleurkeuze'

 

Martine Verheij met klant

Leuk die outfit, maar welke schoenen draag ik erbij?

Als we Martine vragen naar het belang van schoenen bij een outfit, heeft ze direct haar antwoord klaar: "Schoenen maken of kraken een outfit. Je kunt niet alleen een optisch effect creëren met schoenen (je kan er langer of slanker door lijken); je kunt met de juiste schoen een echt statement maken. Wanneer ik een stijladvies voor iemand verzorg, worden de schoenen natuurlijk ook meegenomen. Vaak vormen de schoenen het sluitstuk van iemands outfit, maar daarvoor zijn ze veel te belangrijk. Want een schoen versterkt een outfit vaak. Het is dan ook heel verstandig om bij de aankoop van een schoen al direct te bedenken waar hij het beste mee combineert. Andere punten waar ik me op focus zijn: wat wil je bereiken met je schoenen? Vrouwen kunnen wat dat betreft vele kanten op met hun schoenen. Sowieso hebben ze vaak meerdere paren bestemd voor verschillende gelegenheden. Naast dat je de kleur van je schoenen kunt afstemmen op je kleding, kun je de kleur ook afstemmen op de teint van je huid, je accessoires of je kleur haar. Maar het valt me op dat veel vrouwen het lastig vinden om de juiste schoen bij de juiste outfit te vinden."

On trend: herfstkleuren

Goed nieuws voor ons allemaal: de trendkleuren van de komende herfst/winter zijn de warme herfstkleuren. Denk hierbij aan roestoranje, mosgroen, oker en donkerrood. Kleuren die gemakkelijk te combineren zijn met onze schoenen. Want een zwart of bruin paar matcht al snel met deze warme tinten. Aan de andere kant is dit ook een ideale kans om wat meer te experimenteren qua schoenen, omdat je outfit verder misschien al vrij warm en rustig is. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat u zich er prettig bij voelt. Martine: "Ik zeg ook altijd tegen mijn klanten dat ik niet van de modepolitie ben. Ik geef een advies en daarin maak je je eigen keuzes. Ik ben zelf bijvoorbeeld een lente/zomer-type. Dat betekent dat ik de donkere kleuren links moet laten liggen. Maar soms leent een -zakelijke- situatie zich meer voor een donkere outfit. Om wat zakelijker en krachtiger over te komen, draag ik ook wel eens donkerblauw. Maar ik zorg er wel voor dat ik, ergens dicht bij mijn gezicht, de kleur draag die het beste bij me past. Bijvoorbeeld een lichtblauw sjaaltje of oorbellen."

'We hebben allemaal onze eigen associaties met kleuren. We geven er veel verschillende betekenissen aan.'

Ouder worden en kleuren

Naarmate we ouder worden verandert ook onze huid. De kleur in het gezicht wordt wat valer en onze ogen wat troebeler. Martine: "Iets wat een aantal jaar geleden nog heel erg voor je werkte, hoeft nu niet meer dat effect te hebben. En omdat de juiste kleuren zoveel voor je verschijning en je gemoedstoestand kunnen doen, is het ook voor voor de oudere dames onder ons heel fijn om te weten welke kleuren bij je passen. Het geeft je zelfvertrouwen en een goed gevoel."

 

Martine Verheij met kleurenwaaier

 

Tips van Martine

Als afsluiting heeft Martine nog enkele tips voor ons. Lees en onthoud: -Bij het winkelen hebben wij mensen de neiging om vooral te kijken naar onze mindere punten. Heb ik dikke billen in deze broek? Zijn mijn armen niet te flink voor deze blouse? Zonde! Kijk vooral naar het kledingstuk dat je past: wat gebeurt er in mijn gezicht? -Denk goed na over het effect dat je wilt bereiken met een bepaald kledingstuk. Voor welke gelegenheid koop je het en waar valt het mee te combineren? -Investeer in een aantal mooie schoenen. Schoenen worden vaak als sluitpost gezien en dat is jammer. De juiste schoenen maken een outfit helemaal af. Na aankoop is het belangrijk om uw schoenen goed te onderhouden. Zo blijven ze langer mooi en heeft u er dus langer plezier van.

Het kleureffect

Na het lezen van dit artikel heeft u mogelijk een beter beeld van wat kleuren en kleding voor ons kunnen betekenen. Dat veilige zwarte jurkje is misschien helemaal niet zo'n veilige keuze. Wie weet straalt u wel bij lichtroze of wijnrood? Misschien weet u juist heel goed welke kleuren bij u passen, maar pakt u vaak mis qua vorm. Hoe dan ook wil hoegenaamd iedereen er iedere dag graag op zijn best uitzien. Gewapend met een kleurenwaaier kan dit inderdaad zo zijn. En daar hebben we dan best voor héél even een blote-billen-gezicht voor over, toch?

Hoe bepaalt u welke kleuren u staan of niet? Of hebt u ervaring met een kleurdeskundige?

Laat het ons weten in een reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Agenda

Najaarstrend: zo combineer je hoge laarzen

Trendjournaal

Back to the future! De modetrend voor de durfal: stralen met metallic

Wat te doen tegen stinkende schoenen? 7x tips!

Rating | Entry Details

43210 (4.8/5, gebaseerd op 8 reacties)

Voeg een reactie toe

Reacties

 • Y.Terveer op 05 Sep 2018 10:34

  54321

  40 jaar geleden een kleurenanalyse laten doen was een type voor gedempte kleuren Inmiddels ben ik 71 ik denk dat er qua kleur wel wat veranderd is.


 • Nelleke op 05 Sep 2018 10:03

  54321

  Leuk interessant verhaal.. vooral als je ouder wordt,veranderen de kleuren..


 • Jeannet lanting op 05 Sep 2018 09:04

  54321

  Geweldig goed artikel. Ik ben al op leeftijd. Het is denk 30 jaar geleden, dat ik bij " colour me beautifull" was, in Noordwijk waar de oprichter hiervan advies gaf. Ik ben een " winter" type en heb enkele maanden mijn mijn kleurenpalet ronfgelopen. Geweldig! Ik ben daar nooit meer van afgeweken. Ik heb zelfs nog eens een extra advies gekregen omdat er nieuwe, naastliggende kleuren waren..ook heb ik toen ook het advies gekregen om mijn haar nooit te laten verven omdat ik prachtig grijs zou worden en dat klopt. Ik kan nog steeds dezelfde kleuren dragen, Eigenlijk zou ik het wel leuk vinden om een keer op herhaling te gaan en dan liefst met mijn 2 beeldschone kleindochters van 17 en 18. Zij hebben nog geen idee welke kleuren in hun voordeel werken. Met vriendelijke groet, Jeannet.


Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen