Skip to content
Ga terug

Loopcomfort verhogen? Waarom zolen in schoenen de oplossing zijn!

Geplaatst op 24-06-2020

Je ziet ze vast weleens hangen in de schoenenwinkel. Misschien heb je ze zelfs uitgeprobeerd of draag je ze dagelijks. Speciale zolen voor in damesschoenen of herenschoenen die het loopcomfort verhogen. Over deze zolen is veel te doen. De een zweert erbij, terwijl de ander denkt dat ze meer kwaad dan goed doen. Maar hoe zit het nu precies? In dit artikel vertellen we meer over zolen voor in schoenen. Zo vertellen we wat voor inlegzolen voor er zijn, welke zooltjes in welke damesschoenen of herenschoenen gedragen kunnen worden en wanneer je het beste zolen in jouw schoenen kunt dragen.

Zolen voor in schoenen: de eerste afsplitsing

Zolen voor in schoenen, ook wel inlegzolen genoemd, worden over het algemeen om twee redenen gedragen: om een schoen passend te maken of om medische redenen. In dit artikel gaan we dieper in op beide redenen. 

Jouw schoen passend maken met inlegzolen

Je zult bij het passen van nieuwe schoenen ongetwijfeld wel eens het gevoel hebben gehad dat jouw maat er simpelweg niet tussen zat. De ene maat is net te klein en de maat die direct boven deze maat zit, is weer iets te groot. Wat nu? Een te kleine maat kopen? Of toch voor de te grote maat gaan? Eigenlijk zijn allebei deze keuzes niet ideaal. Gelukkig zijn daar de zolen voor in damesschoenen en herenschoenen. Deze losse zooltjes kunnen de (te) grote maat van de schoen verkleinen, waardoor de schoen toch past! Je creëert met behulp van de zolen voor in schoenen dus eigenlijk jouw eigen tussenmaat.

Zolen voor in damesschoenen en herenschoenen die bedoeld zijn om een schoen passend te maken, zijn er in verschillende vormen en diktes. Onze schoenenexpert Sofie legt je in onderstaande video uit welke zooltjes er zijn en wanneer je deze verschillende soorten inlegzolen draagt.

Verschillende soorten zolen 

Om je daarnaast een goed beeld te geven van wat er mogelijk is wat betreft zolen voor in schoenen, sommen we een aantal soorten zolen voor je op.

1. Badstof schoenzooltjes 

Badstoffen zolen voor in schoenen worden vooral gedragen om enkellaarsjesdamessneakers of herensneakers passend te maken. Het materiaal van deze zool is zacht, waardoor jouw voet comfortabel in de schoen valt. Extra voordeel van badstoffen inlegzooltjes is dat je deze eenvoudig kunt wassen om ze vervolgens opnieuw te dragen.

2. Zooltjes van leer en latex

Dit type zolen voor in schoenen bestaat uit een leren bovenwerk en een latex onderkant. Het voordeel van deze zolen is dat ze extra demping geven tijdens het lopen waardoor jouw loopcomfort vergroot wordt. Nadeel is wel dat voor dit type zool vaak een iets wijdere schoen nodig is. Kies je juist voor een smalle herenschoen of damesschoen, dan bestaat de kans dat de dempende zolen niet passen.

3. Zooltjes van dun leer

Dunne leren zooltjes worden vooral gedragen in sandalen en pumps. Met behulp van deze zooltjes zitten de sandalen of pumps iets strakker om jouw voet en verklein je de kans dat je tijdens het lopen uit jouw elegante damesschoenen schiet, met alle gevolgen van dien natuurlijk…

4. Halve zolen

Een bijzondere variant van zolen voor in damesschoenen of herenschoenen zijn de halve zolen. Deze zolen bestaan eigenlijk alleen uit een voorvoet. Het voordeel hiervan is dat je niet hoger in jouw hiel komt te zitten, maar je bij de bal van jouw voet wel extra comfort ervaart. Ook het tegenovergestelde is mogelijk. Je leest meer over dit type zolen voor in schoenen onder het kopje ‘Zolen voor hielspoor’.

5. Gelzolen 

Tot slot de gelzooltjes. Deze zijn vooral populair onder dames die sandalen of (hoge) hakken dragen. Deze dunne zooltjes plak je namelijk eenvoudig vast onder de bal van jouw voet. Hierdoor voorkom je dat jouw voet naar voren schiet tijdens het lopen.

Daarnaast zwakt dit type zooltje het branderige gevoel onder de voet af, dat veel vrouwen ervaren als ze hakken dragen. Voordeel van deze zooltjes is dat je ze eenvoudig los kunt trekken en vervolgens in andere sandalen, pumps of enkellaarsjes opnieuw vast kunt plakken. Je hoeft dus niet voor ieder paar schoenen aparte zooltjes te kopen.

Inlegzooltjes die om medische redenen gedragen worden

Naast inlegzolen die gedragen worden om een schoen passend te maken, zijn er ook inlegzolen die puur om medische redenen gedragen worden. De bekendste zijn de steunzolen en de zolen voor hielspoor.

Steunzolen

Naarmate we ouder worden, krijgen onze voeten het steeds zwaarder. De kans is dan ook groot dat ze uiteindelijk wat naar binnen zakken en je klachten krijgt tijdens het lopen. Steunzolen kunnen hier uitkomst bieden. Ze hogen namelijk de holte die midden onder jouw voet hoort te zitten op, waardoor je weer een meer natuurlijke houding aan kunt nemen. Steunzolen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. De meeste podologen kiezen echter voor leer of schuim. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen steunzolen niet in elk type dames- of herenschoen gedragen worden. In de regel kun je stellen dat alleen schoenen met een los voetbed geschikt zijn voor steunzolen. In onze damescollectie bieden merken zoals Gabor, MaceHassiaNubikk, maar ook Dr. Martens veelal modellen met een uitneembaar voetbed. In onze herencollectie kun je bij merken zoals SantoniMagnanniFloris van Bommel en Nubikk eveneens de binnenzool van de schoen vervangen. 

Een uitneembaar voetbed kan vervangen worden door de steunzolen. Daarnaast is het voor dragers van steunzolen belangrijk om naar het contrefort, oftewel de hielpartij, van de schoen te kijken. Deze moet, ook met steunzool, hoog genoeg zijn. Het contrefort zorgt immers voor stevigheid bij de hak. Verhogende zolen geven je hierbij een extra comfortabel gevoel. 
 

Zolen voor hielspoor

Een andere medische aandoening, die verzacht kan worden met behulp van zolen voor in schoenen, is hielspoor. Speciale gelkussens die de hiel van de schoen opvullen, zorgen ervoor dat de indringende pijn die hielspoor kan veroorzaken, afneemt. Bijzonder aan de zolen die gebruikt worden bij hielspoor, is dat deze alleen uit een achterkant bestaan. Bij de bal van jouw voet zit dus geen extra versteviging of ophoging.

Drie tips van de expert: de schoenenverkoper aan het woord

Je weet nu meer over de verschillende soorten zolen voor in schoenen. Zo weet je welke inlegzolen je kunt dragen als je een te grote damesschoen of herenschoen passend wilt maken, maar ook wanneer je om medische redenen inlegzolen nodig hebt. Afsluitend hebben we nog drie waardevolle tips als het aankomt op het vinden van de juiste schoen. Deze delen we graag met je.

Tip 1: Laat je goed informeren bij de betere schoenenwinkel of podoloog

Ben je van mening dat je nu toch echt steunzolen moet gaan dragen? Dat het jouw loopcomfort ten goede zal komen? Je kunt in dit geval op zoek gaan naar een goede podoloog en schoenzolen op maat. Wij adviseren je om hierbij niet te kiezen voor de eerste de beste podoloog die je tegenkomt, maar om je goed en rustig te oriënteren. Ga eerst op gesprek en vraag of de podoloog in kwestie je voorbeelden van zijn of haar werk kan laten zien. Steunzolen die niet van goede kwaliteit zijn, kunnen de klachten die je hebt namelijk verergeren in plaats van verzachten.

Ook kun je ervoor kiezen om eerst bij een van de betere schoenenwinkels naar binnen te lopen en je te laten adviseren wat betreft de zogenoemde comfortschoenen. Denk hierbij onder andere aan merken zoals Hassia, Gabor, Hartjes of Xsensible. Deze schoenen zijn niet alleen mooi, maar ze hebben ook een uitstekend voetbed en ze zijn gemaakt om het lopen voor jou zo aangenaam mogelijk te maken. Misschien kun je door eerst een aantal jaar op dit soort schoenen te lopen, het daadwerkelijk dragen van steunzolen nog even uitstellen (zie tip 3). Bij Van den Assem vind je een uitgebreide collectie comfortschoenen onder de naam Assem Perfect Fit

Tip 2: Laat steunzolen ook eens thuis

Als je al steunzolen draagt, hoef je dit niet ieder uur van elke dag te doen. Je kunt jouw steunzolen ook eens niet dragen. Zeker als je niet veel hoeft te lopen, bijvoorbeeld als je gaat dineren in een restaurant of een avond naar het theater gaat, kun je gerust eens kiezen voor een leuk paar dameslaarzen zonder losse inlegzolen. Of denk bijvoorbeeld eens aan die mooie pumps of enkellaarsjes die je nog in de kast hebt staan.
Ga je sporten of langdurig bewegen? Dan adviseren we je wel inlegzolen in je sportschoenen of wandelschoenen te doen. 

Tip 3: Stap niet te snel over op (steun)zolen

Je hebt jarenlang op torenhoge hakken gelopen en begint nu langzaam te merken dat jouw voeten dit niet meer aankunnen. Ze doen sneller, vaker en langer pijn. Tijd voor actie. Je kiest voor platte instapschoenen, veterschoenen of enkellaarsjes met speciale inlegzolen om jouw loopcomfort te verhogen. Maar heb je er ook aan gedacht dat je voor een tussenoplossing kunt kiezen? Denk bijvoorbeeld aan een kwaliteitsschoen van merken zoals Peter Kaiser, Hassia, Gabor of Waldläufer. Deze schoenen hebben vaak een speciaal gevormd voetbed en een iets minder hoge hak. Ook dit zal jouw voeten ontlasten, waardoor je minder klachten zult ervaren. Je stelt op deze manier het dragen van (steun)zolen nog enkele jaren uit. Zo kun je langer genieten van een groter assortiment aan damesschoenen. En wie wil dat nou niet?

Vertrouw op jouw gevoel

Wij kunnen je adviezen geven wat betreft het dragen van zolen voor in damesschoenen of herenschoenen, maar je weet natuurlijk zelf het beste wat je nodig hebt. Het is daarom belangrijk om vooral naar jouw gevoel te luisteren. Ben je van mening dat zolen voor in schoenen voor jou de oplossing zijn, ga hier dan vol voor. En ben je juist van mening dat dit niet het geval is, stel het dan nog even uit. 
Dit geldt overigens niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Schakel eventueel hulp in voor inlegzolen voor kinderschoenen. 

En, wat is (na het lezen van dit artikel) jouw mening over zolen voor in schoenen? Wij vinden ze, naast de medische redenen, erg handig om schoenen 'kleiner' te kunnen maken en jouw eigen maat te creëren. Inlegzolen zijn er voor vrijwel iedere schoen, voor zowel heren- als damesschoenen in grote en kleine maten. 
Ben jij er nog steeds even dol op als dat je al was? Of ben je nu juist van mening dat je het gebruik van (steun)zolen zo lang mogelijk uit wilt stellen?

Wij zijn erg benieuwd!

Laat het ons weten in een reactie.