Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Wat is vegan leer?

De vegan lifestyle is niet langer iets wat onbekend, en dus onbemind is. Ben je vegan, dan ben je hartstikke van deze tijd en houdt de buitenwereld steeds meer rekening met jou en je levensstijl. Als veganist streef je naar een levenswijze waarin je het gebruik van dieren of dierlijke producten volledig vermijdt. Dat betekent dus ook geen leer dragen. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan vegan leer. Wat is vegan leer? En welke soorten vegan leer zijn er eigenlijk allemaal? Je leest het hier.

Vroeger was je een uitzondering als je vegetarisch at en een veganist was al helemaal zeldzaam. Geen vis en vlees eten was nog enigszins te volgen, maar ook geen eieren, zuivel en bijvoorbeeld honing ging velen te ver. Daarbovenop kwam het ‘ik draag geen leer’ principe. Een vegan eet of draagt immers niets waarvoor dieren of dierlijke producten zijn gebruikt.

Maar tijden veranderen. Dus ook de vegan lifestyle wordt steeds meer geaccepteerd. Van vegan ijs tot vegan pizza en van vegan worst tot zelfs vegan leer: als veganist wordt er tegenwoordig beter naar je geluisterd en heb je dus meer keuze als het gaat om alternatieven.

Verschillende soorten (vegan) leer

Wat betreft dat laatste, vegan leer, daar is nog best wat onduidelijkheid over. Wat is vegan leer? Welke verschillende soorten zijn er? En is ieder variant even goed? Wij leggen het aan je uit.

Het goede oude leer

Voordat we dieper ingaan op de vraag: ‘Wat is vegan leer’ stippen we het ‘gewone leer’ nog even aan. Ook leer is duurzaam. Alleen heeft duurzaam hier niets te maken met milieuvriendelijkheid, maar eerder met het feit dat leer lang meegaat. Onbewerkt leer is ruw van aard, daarom moet het gelooid worden. Het looiproces maakt het leer zacht en soepel. Het looiproces is tevens een chemisch proces. Ook wordt er ontzettend veel schoon water gebruikt tijdens het looien. Voor het looien van 1 kilo leer heb je zo’n 300 liter water nodig. Daarnaast werken de looiers vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Al met al kunnen we stellen dat leer een prettig product is, want het heeft een lange houdbaarheidsdatum, maar het verdient geen schoonheidsprijs voor de omstandigheden waaronder leer wordt bewerkt.

Wat is ecoleer?

Wat we zojuist omschreven noemen we ook wel chemisch gelooid leer. Nu bestaat er ook nog zoiets als ecoleer. Of het echt de naam ecoleer mag dragen, dat is nog niet bevestigd. Wel weten we dat er bij het prepareerproces (nog) meer water nodig is en dat er een enorme hoeveelheid energie nodig is om het leer te laten drogen. Wat de term ecoleer nog een beetje in twijfel trekt, is het feit dat de naam ecoleer vrij te gebruiken is. Er bestaat dus nog geen beschermd keurmerk voor.

Wat is vegan leer?

Als je vegan bent, hang je een plantaardige levensstijl aan. Daarom is het kopen van producten die gemaakt zijn van dierenhuid, zoals koeien, varkens, herten en soms krokodillen of slangen dan ook geen optie. Maar je wilt wel leuke schoenen, tassen en jassen dragen. Dus kies je voor vegan leer. Bij vegan leer wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen. Maar de ene vegan leersoort is de andere niet.

Verschillende soorten vegan leer

Vegan leer is een verzamelnaam voor allerlei alternatieve leersoorten. Ook binnen de vegan leer is er dus sprake van veel variatie. Ondanks de verschillen onderling hebben ze allemaal met elkaar gemeen dat er geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke materialen. Hieronder leggen we het verschil uit tussen de diverse soorten vegan leer.

PU/PVC

Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt. Tot zover goed nieuws. Een nadeel aan het gebruik van PU en PVC is dat er heel veel water voor het productieproces nodig is. Je kunt je dus afvragen hoe milieuvriendelijk de producten gemaakt van PU/PVC zijn.

Apple skin

Ongelooflijk maar waar: appelschil wordt appelleer. Van gefermenteerde appelschillen wordt appelleer gemaakt. En appelleer is niet van echt leer te onderscheiden. Een merk dat haar schoenen deels van apple skin voorziet, is het merk WOMSH.

WOMSH schoenen

Womsh Womsh Dames Sneakers Beige Wave vegan Womsh Womsh Dames Sneakers Beige Wave vegan
Womsh Sneakers , 2 kleuren
229,95 183,95
  • Womsh Dames Sneakers Beige Wave vegan
  • Womsh Dames Sneakers Zwart Wave vegan
Item 1 of 2
-20%
Kies je maat
Womsh Womsh Dames Sneakers Wit combi Vegan Hyper Womsh Womsh Dames Sneakers Wit combi Vegan Hyper
Womsh Sneakers , 2 kleuren
199,95
  • Womsh Dames Sneakers Wit combi Vegan Hyper
  • Womsh Dames Sneakers Wit Vegan Hyper
Item 1 of 2
Kies je maat

Ananas

Maar de appel is dus niet de enige fruitsoort die iets kan betekenen op vegan leer gebied. Ook de ananas kent meerdere gezichten. Naast het feit dat het een sappige vrucht is, leent de ananas zich ook voor het maken van schoenen. Het zijn de cellulose vezels uit de bladeren van ananasplanten die zo belangrijk zijn voor het maken van ananasleer -ook wel Piñatex genoemd-. Uitvindster en ontwikkelaar Carmen Hijosa importeert de vezels vanuit de Filipijnen en maakt er in Spanje, samen met een polymeer, een textiel van. Hier maken fabrieken in Portugal weer schoenen van.

Cactus

Van vruchten naar planten. Er bestaat een bepaalde cactus, genaamd de nopalcactus die zich uitstekend leent voor het vervaardigen van vegan leer. De grote voordelen van cactusleer is dat het duurzaam is (het leer gaat minstens 10 jaar mee), dat het leer is ademend en het is gemakkelijk schoon te maken.  

Paddenstoel

Heb je wel eens een paddenstoel geaaid? Lekker zacht, toch? Daarom wordt dit type vegan leer ook wel het suède onder de vegan leersoorten genoemd. Paddenstoelenleer wordt gebruikt voor het maken van kleding. Superzachte kleding welteverstaan.

Kurk

Kurk klinkt misschien minder exotisch dan ananas, cactus of paddenstoel. En toch heeft kurk alles in huis om er fantastische schoenen van te maken. Denk maar eens aan een paar mooie sleehakken met een zool van kurk. Kurk is ideaal materiaal om mee te werken en om te dragen. Kurk is waterdicht, licht en comfortabel. Bovendien is kurk goed recyclebaar waardoor er, na gebruik, opnieuw schoenen van kunnen worden gemaakt.

Waar komt het kurk vandaan?

De meeste kurk dat wordt gebruikt voor het maken van schoenen komt uit Portugal. Hier vind je enorm veel kurkbomen. Portugal bezit maar liefst 34% van alle kurkbossen ter wereld. Kurk wordt dus verkregen uit kurkbomen. Uit de bast van kurkbomen om precies te zijn. Elke 9 jaar kun je de bast van de kurkboom halen. Dit is een proces waar de boom niets van te lijden heeft. Het is zelfs goed voor de kurkboom. Want elke keer wanneer de schors van de boom wordt verwijderd, neemt de boom extra carbon dioxide op. En dat is weer goed voor ons leefklimaat. Als je regelmatig de bast van een kurkboom oogst, neemt de boom 3 tot 5 keer meer carbon dioxide op dan bomen waar de schors niet van geoogst wordt.

Geen vegan leer wel duurzaam

PET

De plastic soep is een groot probleem. Een oplossing zou zijn dat we al het plastic hergebruiken. Gelukkig gebeurt dit steeds meer. Er bestaan schoenen die gemaakt zijn van gerecyclede plastic flessen en autobanden. En omdat het oog ook wat wil: het leuke aan PET (polyethyleentereftalaat) zijn de variaties van kleuren die mogelijk zijn. Welke kleur je ook voor ogen hebt, met PET kun je het maken.

Linnen

Linnen lijkt op katoen, maar is toch anders. Linnen is een luchtig soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. Omdat het van vlas wordt gemaakt, is linnen relatief milieuvriendelijker te noemen katoen. Binnen de katoenteelt wordt namelijk vaak gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Wil je er zeker van zijn dat het linnen product dat je koopt, ook daadwerkelijk duurzaam is? Check dan het EKO-keurmerk.

Het verschil tussen vegan en dierproefvrij

Een vegan lifestyle en dierproefvrij hebben veel met elkaar te maken. En toch is het goed om te weten wat beide termen inhouden, zodat jij de juiste aankoopkeuze voor jezelf kunt maken.

-Een vegan leer product houdt in dat het niet gemaakt is van dieren of van dierlijke producten.

-Dierproefvrij wil zeggen dat het betreffende product niet op dieren is getest. Dus zowel door de producent als door derden is het product niet en nooit getest op dieren.

Waarom we dit onderscheid maken, is omdat heel soms vegan producten niet dierproefvrij zijn gemaakt. Vooral bij cosmetica kom je het nogal eens tegen. Wil je er zeker van zijn dat jouw vegan product naast vegan ook dierproefvrij is, check dan de productomschrijving.

Onderhoud vegan leer

Stel je koopt een toffe vegan tas, of een mooi paar vegan schoenen. Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het aan te raden om ook je vegan spullen goed te onderhouden. Hier volgen een aantal onderhoudstips voor vegan leer.

Tip 1. Wissel af

Net zoals voor echte leren schoenen of tassen geldt, wissel je ook af qua vegan leer schoenen of tassen. Door een item niet dagelijks te gebruiken, slijt het minder snel.

Tip 2. Vochtige doek

Maak je schoenen of tas regelmatig schoon met een vochtige doek. Pak een droge en schone doek en zorg dat hij lauwwarm nat wordt gemaakt. Wrijf je vegan leren items hier zowel vanbinnen als van vanbuiten mee schoon.

Tip 3. Spray je favorieten in

Leren producten bescherm je door een vuil- en waterafstotende spray te gebruiken. Hetzelfde doe je ook met vegan leren spullen. Dit houdt het eerste en ergste vuil tegen. Check voor verschillende water- en vuilafstotende sprays ons Collonil-aanbod.

Wist je dat het tassenmerk Hvisk tassen van vegan leer verkoopt? Deze tassen zien er stuk voor stuk fantastisch uit en zijn hartstikke milieuvriendelijk gemaakt. Ook heeft er geen enkel dier hoeven te lijden bij de productie van deze tassen.

Wat is vegan leer? Het leer van de toekomst!

Nu ben je weer helemaal bijgepraat over vegan leer. De voordelen zijn groot, maar je moet wel weten wat je precies koopt. Zo is het ene 'vegan leer' het andere niet. Lees de labels en besteed een klein beetje tijd aan wat (voor)onderzoek wat betreft de verschillende merken. Dan loop jij er straks op en top verantwoord bij.