Skip to content
Fijnproever in schoenen
Maureen  - 
Ga terug

Dezelfde kwaliteit, een ander materiaal: 4 soorten leer beter bekeken

Soorten leer: dezelfde kwaliteit, ander materiaal

Er zijn dus grofweg vier soorten leer voor herenschoenen of damesschoenen. In de eerste plaats is er glad leer, maar daarnaast kunnen schoenen ook gemaakt zijn van lakleer, nubuck leer of suède leer. In dit artikel lees je meer over de kenmerken en kwaliteiten van de verschillende soorten leer voor diverse schoenen. Denk bij de heren bijvoorbeeld aan loafersinstapschoenensneakersbootsveterschoenen en gespschoenen gemaakt van verschillende soorten leer. Wat betreft de dames hebben we het over sneakersenkellaarsjeslaarzenpumpsballerina'sinstapschoenen en bijvoorbeeld veterschoenen. Daarnaast vertellen we je ook hoe je de verschillende soorten leer het best kunt onderhouden en hoe je schoenen van een bepaald type leer kunt combineren.

Leersoorten schoenen: glad leer

Gladleer is een favoriet materiaal als het aankomt op het maken van herenschoenen of damesschoenen. Dit komt mede doordat het product vrij voorhanden is en het relatief eenvoudig bewerkt kan worden. Gladleer is eigenlijk de buitenkant van een dierenhuid die in een proces van verschillende stappen bewerkt wordt tot het materiaal waarvan schoenen gemaakt worden. Hierbij wordt het van een redelijk flexibel materiaal getransformeerd tot een stijf, glad en duurzaam materiaal. Het fijne aan gladleer is dat het na de eerste bewerking in tientallen kleuren geverfd kan worden. Voor schoenen gemaakt van gladleer, zoals mooie gespschoenen, veterschoenen, enkellaarsjes of leren ballerina's is dit gunstig, omdat er zo een grote verscheidenheid aan producten kan worden vervaardigd.

Wat maakt leer een kwaliteitsproduct?

Gladleren schoenen, denk bijvoorbeeld ook aan herenboots en dameslaarzen, zijn duurzaam en kunnen bij goed onderhoud jaren meegaan, zonder dat de kwaliteit hard achteruitloopt. Naast deze duurzaamheid heeft gladleer echter meerdere kwaliteiten die erg gunstig zijn als het op je schoenen aankomt. Zo is gladleer een materiaal dat, nadat het geïmpregneerd is, waterdicht is en blijft. Ook al loop je door een plas water, je voeten blijven droog. Een ander voordeel is dat gladleer ademt. Je voeten blijven hierdoor fris en ze zullen niet snel drijfnat worden van het zweet. Wel zo prettig! Een laatste voordeel dat erg handig is als het op schoenen aankomt, is dat het robuuste en stijve karakter van gladleer ervoor zorgt dat je voeten beschermd zijn.

Bewaak de kwaliteit: drie onderhoudstips voor glad leer

We vertelden je net al dat gladleren herenschoenen of damesschoenen, mits je ze goed onderhoudt, jaren meegaan. Het onderhouden van gladleren schoenen vraagt echter wel om wat extra tijd en aandacht. Koop je gladleren kwaliteitsschoenen, dan is het aan te raden om deze tijd vrij te maken. De volgende drie tips helpen je op weg:

 1. Droog vuil zoals stof en zand kun je eenvoudig met een zachte borstel van je gladleren schoenen verwijderen. Borstel rustig met de borstel over je schoenen totdat het vuil verdwenen is.
 2. Als het droge vuil verwijderd is, kun je je schoenen poetsen met schoencrème. Kies hierbij voor een crème in dezelfde kleur als je schoenen om kleurverschillen te voorkomen. Wrijf de schoen goed in met de crème, laat dit intrekken en wrijf de schoen vervolgens op voor het mooiste resultaat.
 3. Een ander middel waarmee je je gladleren schoenen kunt poetsen is bijenwas. Het voordeel van bijenwas is dat het het leer voedt. Bovendien beschermt het het leer tegen invloeden van buitenaf.

Leersoorten schoenen: lakleer

Lakleer is een bijzonder materiaal. Het heeft veel overeenkomsten met gladleer, maar zorgt wel voor een heel ander type herenschoen of damesschoen. Met lakleren schoenen maak je een echt modestatement. De schoenen vallen immers erg op.

Lakleer tot kwaliteitsproduct verheven

Hoewel lakleer een net iets ander type leer is, heeft het materiaal wel enkele overeenkomsten met gladleer. Zo beschermt lakleer je voeten en is lakleer daarnaast ook een materiaal dat ademt. Ook al draag je je schoenen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, je voeten blijven fris en gezond. De kans dat je last krijgt van zweetvoeten is bij lakleren schoenen bovendien klein.

Bewaak de kwaliteit: twee onderhoudstips voor lakleer

Je lakleren schoenen onderhouden komt sterk overeen met het onderhouden van je gladleren schoenen. Beide soorten leer voor schoenen kunnenonderhouden worden met een zachte borstel of met een speciale schoencrème. De twee tips hieronder vertellen je hoe je jouw lakleren schoenen shiny houdt.

 1. Droog vuil verwijderen doe je ook bij lakleren schoenen het best met een zachte borstel. Wees wel voorzichtig in de handelingen die je doet. Je wilt het leer tenslotte niet beschadigen!
 2. Ontstaan er barsten in het leer? Behandel je schoenen dan met een crème die speciaal gemaakt is voor lakleer. De crème doet de barsten vervagen en zorgt bovendien voor een extra glans.

Leersoorten schoenen: nubuck leer

De derde leersoort is qua naam misschien minder bekend, maar de kans is groot dat je ook schoenen van deze leersoort in de kast hebt staan. We hebben het namelijk over herenschoenen of damesschoenen gemaakt van nubuck. Nubuck is vergelijkbaar met gladleer. Er wordt eveneens gebruikgemaakt van de bovenlaag van een dierenhuid. Het verschil zit hem in de afwerking. Waar deze bij gladleer glad wordt afgewerkt, wordt bij nubuck de bovenlaag licht opgeschuurd, zodat een ruw uiterlijk ontstaat.

Verschillende soorten leer voor schoenen: dit zijn de kwaliteiten van nubuck leer

Nubuck is een heel geschikt materiaal voor schoenen en wordt vaak gebruikt bij zowel heren(sneakers) als dames(sneakers). Maar het is ook een geliefd materiaal voor het maken van herenboots, enkellaarsjes en laarzen. Het ruwe uiterlijk zorgt voor stoere en sportieve schoenen. Nubuck is een van de soorten leer voor schoenen die wel tegen een stootje kunnen. Het materiaal zorgt ervoor dat je voeten beschermd zijn en het ruwe karakter van de schoen zorgt er bovendien voor dat beschadigingen en oneffenheden niet of nauwelijks opvallen. Tot slot is ook nubuck bij het juiste onderhoud erg duurzaam. Zij het iets minder duurzaam dan gladleer of lakleer, maar bijvoorbeeld wel duurzamer dan suède.

Bewaak de kwaliteit: drie onderhoudstips voor nubuck leer

Nubuck onderhouden vraagt om een andere aanpak dan bij de twee bovenstaande soorten leer voor schoenen het geval is. Doordat het leer is geschuurd ontstaan hele kleine haartjes die om een speciale verzorging vragen. De drie onderstaande tips kunnen je helpen bij het onderhouden van je schoenen:

 1. Met een speciale suèdeborstel kun je droog vuil eenvoudig van een nubuck schoen verwijderen. Wrijf voorzichtig, en altijd in dezelfde richting, over de schoen. Het vuil verdwijnt zo, zonder dat de haartjes door elkaar gaan staan.
 2. Nubuck schoenen kun je beter niet met een schoencrème insmeren. De haartjes worden hierdoor hard, wat een rommelig uiterlijk geeft en de kwaliteit van de schoen vermindert.
 3. Om te voorkomen dat er vuil op de schoen komt, kun je de schoenen voordat je ze draagt impregneren met een speciale vuil- en vochtafstotende spray. Blijf dit overigens regelmatig doen als je de schoenen eenmaal begint te dragen.

Leersoorten schoenen: suède leer

Tot slot bespreken we suède. Velen vinden dat deze soort leer van de vier soorten leer voor schoenen de meeste luxe uitstraalt. Suède wordt in tegenstelling tot gladleer, nubuck en lakleer niet van de bovenkant van de huid, maar van de onderkant van de huid gemaakt. Hierdoor heeft het materiaal een ruwer oppervlak dan de andere soorten leer voor schoenen. Deze ruwheid zorgt voor de luxe uitstraling, maar geeft de schoen daarnaast ook extra warmte. Suède is een kwetsbaar materiaal. De haartjes die het materiaal het ruwe en luxe uiterlijk geven zijn kwetsbaar en kunnen bij slecht onderhoud snel beschadigen. Anderzijds krijgen je veterschoenen, gespschoenen, loafers, ballerina's, sneakers, instapschoenen en enkellaarsjes een instant chique oogopslag. Wij dragen onze suède favorieten graag naar een bijzondere gelegenheid.

Luxe en kwaliteit: dit zijn de sterke punten van suède leer

Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.

Bewaak de kwaliteit: drie onderhoudstips voor suède leer

Net als schoenen gemaakt van nubuck leer is het bij suède schoenen belangrijk om de vezelstructuur bij het onderhoud intact te laten. De volgende drie onderhoudstips kunnen hierbij helpen:

 1. Droog vuil verwijder je net als bij nubuck schoenen met een suèdeborstel. Door het vuil altijd in dezelfde richting weg te borstelen, blijven de haartjes mooi één kant op staan.
 2. Voordat je suède schoenen voor de eerste keer draagt, kun je ze het best impregneren met een vuil- en vochtafstotende spray. Doe dit vervolgens geregeld als je de schoenen een aantal keer hebt gedragen.
 3. Gebruik ook voor suède schoenen geen schoencrème. De haartjes plakken aan elkaar en worden hard, waardoor de glans verdwijnt.

Soorten leer: de keuze is reuze

Zoals je hebt kunnen lezen is er op ledergebied genoeg keuze. In dit artikel lichtten we verschillende leersoorten uit: glad leer, lakleer, nubuck leer en suède leer. Allemaal prachtige leersoorten die ieder hun eigen pluspunten hebben en ieder om een speciale aanpak qua onderhoud vragen. Echte leren schoenen staan voor kwaliteit en comfort. Welke leersoort je ook kiest; je hebt er gegarandeerd plezier van!

Er zijn verschillende soorten leer voor schoenen. Welke is jouw favoriet?

Laat het ons weten in een reactie!