Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Puur op het gevoel: de pasvorm van een schoen bepalen in 3 stappen

Schoenen passen kan echt een feestje zijn. Je kent het wel. Nog voordat je een voet over de drempel van de schoenenwinkel hebt gezet, weet je al precies hoe je nieuwe schoenen eruit moeten komen te zien. Je weet welk type schoen je wil, van welk materiaal de schoen gemaakt moet zijn en welke kleur je nieuwe schoenen moeten hebben. In de winkel loop je dan ook doelbewust op het gewenste paar af, vraag je naar de juiste maat en pas je de schoenen van je dromen. Eenmaal aan twijfel je. Zitten ze écht lekker? Hoe weet je dat? Wanneer ziijn schoenen te groot? Wanneer zijn schoenen te klein? Wanneer zit een schoen goed? In dit artikel lees je hoe je in drie stappen de pasvorm van een schoen kunt bepalen.

Online werkt het net zo. Je heb je droomschoen in je hoofd en voordat je het weet, ligt je nieuwe paar in je winkelmandje. Maar voordat je op 'bestellen' klikt, vertellen we je hoe je de pasvorm van je (online) schoen in drie stappen bepaalt.

Schoenen passen

Hoewel de enkellaarsjes, sandalen, espadrilles, sneakers of instapschoenen of voor welk type schoen je dan ook bent gevallen, je prachtig staan of speciaal voor de heren: instapschoenen, sneakers, veterschoenen, gespschoenen of loafers, begin je toch te twijfelen. Zijn deze schoenen echt gemaakt voor jouw type voet? Vertwijfeld blijf je voor de spiegel staan en vraag je je af of de pasvorm van een schoen, zoals die je aan hebt, wel bij je past. Om dit te kunnen bepalen is het belangrijk om te weten hoe de pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen in zijn werk gaat. Met welke zaken dien je rekening te houden? En wat heeft je gevoel met de hele kwestie te maken? We vertellen je op basis van welke 'pas-criteria' je een schoen al dan niet koopt en wat de balwijdte, lengtemaat en contrefort je over de pasvorm van een schoen kunnen vertellen.

Pasvorm schoenen bepalen op basis van balwijdte, lengtemaat en contrefort

Het klinkt zo eenvoudig. De pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen en op basis daarvan altijd de juiste schoen kopen. In de praktijk werkt het toch een tikkeltje anders. De pasvorm van een schoen bepalen is namelijk vooral een kwestie van gevoel. Een gevoel dat je vertelt of de schoen wel of niet past. Een gevoel dat je antwoord geeft op de vraag: zit deze schoen lekker? Geeft je gevoel aan dat de schoen eigenlijk helemaal niet zo lekker zit, dan wordt het tijd om naar de balwijdte, lengtemaat en contrefort van je voet te kijken. Deze kunnen je namelijk meer vertellen over waaróm de pasvorm van een schoen wel of juist niet bij je past.

Pasvorm schoenen: de balwijdte

De balwijdte, ook wel de breedtemaat of leest van een schoen genoemd, zegt iets over de omtrek van je voet en de hoogte van je wreef. Dit zijn twee belangrijke elementen voor het bepalen van de juiste pasvorm van een damesschoen of herenschoen, aangezien een goed passende schoen, zowel mooi aan moet sluiten op je wreef als op de zijkant van je voet. De balwijdte wordt over het algemeen aangeduid door verschillende letters, oplopend van E tot en met M. Hierbij staat E voor een relatief smalle voet, terwijl M staat voor een relatief brede voet. Nu ligt het in de lijn der verwachting dat het noodzakelijk is om de balwijdte van je voet op te meten als je de juiste pasvorm van een schoen wil bepalen. Dit kun je doen, maar het hoeft niet. Schoenmakers willen namelijk nog weleens hun eigen balwijdte hanteren bij een bepaalde letter. Zo kan merk A een omvang van 24 centimeter scharen onder een balwijdte F, terwijl merk B dit pas doet bij een omvang van 24,5 centimeter. In de praktijk is het weten van de omvang van je voet, dus geen garantie voor een passende schoen. Het geeft je natuurlijk wel een indicatie, maar om écht te kunnen bepalen of een schoen in de breedte past, zul je verschillende schoenen moeten passen en moeten voelen hoe de schoen zit. Maar wat moet je dan precies voelen? Of belangrijker nog: wat mag je niet voelen? Dit mag wel:

  • De schoen sluit aan rondom je voet en wreef.
  • Mogelijk staat er een lichte spanning op het leer.

Dit mag niet:

  • De schoen mag geen pijn veroorzaken.
  • De schoen mag niet te los of te strak zitten.
  • Gespen moeten dicht kunnen. Vooral voor mannen met een hoge wreef die op zoek zijn naar gespschoenen is dit een heikel punt. Geef hier dan ook voldoende aandacht aan.

Pasvorm schoenen: de lengtemaat

Naast de breedtemaat is het ook belangrijk dat je toekomstige nieuwe damesschoenen of herenschoenen de juiste lengtemaat hebben. Te kleine of te grote schoenen lopen immers niet comfortabel en kunnen op de lange termijn zelfs gezondheidsproblemen, zoals hamertenen tot gevolg hebben. Onder de lengtemaat, vaak simpelweg afgekort tot maat of schoenmaat, wordt de afstand van je hiel tot je grote teen verstaan. Deze afstand wordt berekend in centimeters en heeft corresponderende nummers die voor volwassenen lopen van 36 tot 48. Welke maat je hebt, hoef je waarschijnlijk niet te berekenen. Dit weet je op basis van de damesschoenen of herenschoenen die je draagt en eerdere schoenen die je hebt gekocht. Het is overigens wel mogelijk om je lengtemaat te berekenen. Dit doet je dan door de lengte van je hiel tot je grote teen op te meten met een meetlint. Vervolgens zoek je in een maattabel de corresponderende maat bij het aantal centimeters dat je voet lang is. Hoewel het weten van je lengtemaat je in de schoenenwinkel een hoop tijd kan besparen, biedt het geen garantie dat je nieuwe sandalenballerina'sinstapschoenenlaarzenespadrillessneakersveterschoenen of enkellaarsjes altijd perfect zullen passen. En wat betreft de heren: ook bij je nieuwe veterschoenenbootsloafersgespschoenensneakers en instapschoenen komt de juiste pasvorm van een schoen vooral neer op het gevóel dat een schoen je geeft. Wat je wel en wat je niet hoort te voelen, beschrijven we hieronder: Dit mag wel:

  • Je kunt je tenen strekken.
  • Je hebt een paar millimeter over tussen de voorkant van de schoen en je grote teen.

Dit mag niet:

  • Je kunt je tenen niet strekken.
  • Er is geen ruimte tussen de voorkant van de schoen en je grote teen.

Pasvorm schoenen: het contrefort

Je weet nu hoe je schoen in de breedte en in de lengte aan moet voelen. Het laatste punt dat we moeten bespreken is dus het contrefort, oftewel de hielpartij. Ook deze is bepalend voor de pasvorm van een schoen. Misschien ken je het gevoel wel. Je hebt een paar damesschoenen of herenschoenen aan en hoewel deze bij je tenen en de bal van je voet fijn lijken te zitten, heb je behoorlijk wat ruimte bij je hiel. Je hebt misschien zelfs zoveel ruimte dat je hiel bij iedere stap enkele millimeters omhoog komt. Het contrefort lijkt, met andere woorden, te groot. Het contrefort is de versteviging aan de achterzijde van een schoen en speelt een grote rol bij de stabiliteit die je in je schoen voelt. Wederom moet je op basis van gevoel bepalen of het contrefort juist is of niet. Er zijn helaas geen maten of maattabellen die je kunnen vertellen welke contrefort past bij je voeten. Bij het bepalen van de pasvorm van een damesschoen of herenschoen is het belangrijk, dat het contrefort sluitend om je hiel zit. Het contrefort zit in dit geval ‘op slot’ en je voet heeft genoeg ruimte tijdens het lopen, maar niet te veel ruimte om vrij te bewegen. Om te bepalen of het contrefort sluitend om je voet zit, kun je deze het best aantrekken met behulp van een schoenlepel. Valt je voet comfortabel in de schoen en hoor je een lichte ‘pfff’ dan zit de schoen ‘op slot’ en is het contrefort juist. In de regel zul je dit gevoel gaan herkennen naarmate je meerdere schoenen past.

Pasvorm schoenen: vier allesomvattende tips

Zoals je hebt kunnen lezen is de pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen vooral een kwestie van goed voelen. Lastig, want je gevoel kan soms iets heel anders zeggen dan je verstand. Daarom hebben wij nog vier waardevolle tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Wanneer zijn schoenen te groot? Sta op en loop een stukje.

Staan en lopen zijn twee belangrijke onderdelen als het aankomt op het bepalen van de pasvorm van een schoen. Het is dan ook gebruikelijk om tijdens het passen van schoenen even rond te lopen en stevig op twee benen te gaan staan. Wist je bijvoorbeeld dat je alleen door te lopen kunt bepalen of je de juiste lengtemaat hebt? Je voet heeft enkele millimeters nodig om tijdens het lopen op de juiste manier af te kunnen rollen. Of je voet die ruimte heeft, kun je niet zittend bepalen. Sta dus op en loop een aantal meter door de winkel. Zit de schoen nu nog net zo lekker als toen je zat?

Tip 2: Wanneer zijn schoenen te klein? Ga er niet vanuit dat je een schoen 'wel uitloopt'.

Je hebt vast wel eens damesschoenen of herenschoenen gekocht waarvan de pasvorm net niet helemaal juist was. De schoenen waren zo mooi en je had de verwachting dat het materiaal nog wel uit zou lopen, waardoor de pasvorm beter aan zou sluiten op je voeten. Dit is echter niet altijd het geval. Schoenen van leer of suède lopen over het algemeen wel uit, maar dat geldt niet voor alle materialen. Het is erg afhankelijk van het merk, model en materiaal van de schoen. Vraag daarom een winkelmedewerker om professioneel advies. Wat wel een zekerheid is, is dat de schoen zich na verloop van tijd naar je voet vormt. Door de warmte die je voet uitstraalt, past het materiaal zich aan. Extra tip: Zitten je nieuwe schoenen net zo fijn als je oude schoenen? Ook dan moet je je afvragen of de pasvorm juist is. Het materiaal van je oude schoenen is door alle kilometers die je erop gelopen hebt soepeler geworden, waardoor de schoen minder strak zit. Voelt je nieuwe schoen aan zoals je oude schoen, dan zal deze na verloop van tijd zijn comfort verliezen.

Tip 3: Wanneer zitten schoenen goed? Ga af op de ervaring van een verkoper.

De pasvorm van een schoen bepalen is lastig. Je zult op je gevoel moeten vertrouwen, wil je met het juiste paar damesschoenen of herenschoenen de winkel uit lopen. Je gevoel is echter niet je enige leidraad. Ook de ervaring van een verkoper kan je helpen bij het kiezen van de juiste pasvorm van een schoen. Zo hebben zij je voet snel geanalyseerd en weten ze welke pasvorm het best past bij je voeten. Kom je er zelf dus niet uit? Schakel de hulp en expertise van een verkoper in. Ze kunnen je ongetwijfeld helpen en op zaken wijzen waar je zelf niet aan had gedacht.

Tip 4: Schoenen pasen? Volg je gevoel.

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Bij het passen van schoenen en het bepalen van de pasvorm van een schoen, móét je je gevoel volgen. Je balwijdte en lengtemaat kunnen je een richting op sturen en een indicatie geven van welke pasvorm bij je voet past, maar ze bieden geen garantie. Je gevoel wel. Dit vertelt je immers of dat nieuwe paar damessneakersenkellaarsjessandalenpumpsveterschoenen of ballerina's al dan niet fijn om je voet zit. De pasvorm van een schoen bepalen is een gevoelskwestie. We kunnen je wel vertellen wat je moet doen en waar je op moet letten, maar uiteindelijk zul je op je eigen gevoel af moeten gaan. Zit die herenscheakerloafergespschoenbootinstapschoen of veterschoen lekker én vind je hem mooi? Dan heb je de juiste schoen gevonden.