Skip to content
Katja  - 
Ga terug

De twee (!) betekenissen van de leest van een schoen uitgelegd

'Hoe voelt de leest van de schoen aan?' Deze vraag is misschien wel eens aan je gesteld door een verkoper of verkoopster in de schoenenwinkel. Terwijl je dat ene paar musthave schoenen aan het passen was, twijfelde je wat je nu eigenlijk moest zeggen. Want wat is een leest van een schoen eigenlijk precies? In dit artikel leggen we je uit wat er wordt bedoeld met de leest van een schoen. Ook gaan we dieper in op schoenen met een smalle leest of een brede leest, zowel in de flank als de neus van de schoen. Zo weet je de volgende keer als deze vraag je wordt gesteld, exact hoe je hem kunt beantwoorden!

Leest schoen: één term, twee betekenissen

De term ‘de leest van een schoen’ heeft verschillende betekenissen. Zo kan met de leest een hulpmiddel bedoeld worden dat een schoenenontwerper gebruikt bij het vervaardigen van de schoen. Maar er kan ook gerefereerd worden aan de balwijdte of breedtemaat van de schoen. Verwarrend? Eigenlijk niet! Beide betekenissen hebben namelijk veel met elkaar te maken. We leggen het je uit.

Leest betekenis 1: hét hulpmiddel van de schoenenontwerper

Als het om de leest van een schoen gaat, kan er dus een hulpmiddel, of beter gezegd een gereedschap, bedoeld worden dat een maker of ontwerper van schoenen gebruikt. Wat is een leest: de schoenleest is in dit geval een item dat gemaakt is van hout, metaal, kunststof of aluminium en dient ter vervanging van de voet in de schoen. Hierdoor is de schoenmaker in staat om de schoen als het ware om een voet heen te ontwerpen en te maken. De schoen krijgt zo precies het gewenste uiterlijk en zal ook de pasvorm precies goed zijn. Gebruikt de schoenmaker geen leest, dan is de kans groot dat het materiaal waarvan de schoenen gemaakt worden vervormt of dat de pasvorm uiteindelijk niet juist blijkt te zijn. Schoenen kunnen dan te breed of te smal uitvallen, en dat is uiteraard niet handig!

Leest schoen: smalle leest of brede leest

Omdat er tientallen verschillende soorten schoenen zijn, zul je begrijpen dat er ook meerdere soorten leesten zijn. De ene schoenleest is bijvoorbeeld perfect voor schoenen met een smalle flank, terwijl een ander type leest beter geschikt is voor schoenen met een hoge hak of een brede of juist spitse neus. Een leest levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het uiterlijk van allerlei typen schoenen, van trendy damessneakers of herensneakers tot elegante pumps en enkellaarsjes voor dames of chique veterschoenen of gespschoenen voor heren. 

Let op: Bij het uiterlijk van de schoen doelen we in dit geval niet op kleur of materiaal, maar puur op de vorm van de schoenen.

Leesttype 1: Schoenen met een smalle leest door een smalle flank

Schoenen met een smalle leest vanwege een smalle flank zijn te herkennen aan een nauwsluitende zijkant. Deze schoenen zitten strak om de voet gesloten. Bij damesschoenen zie je dit type leest veel terug bij pumps. Dankzij de smalle flank en dus de smalle leest, blijft de pump goed aaneengesloten om de voet zitten. Maar ook bij andere typen schoenen is een smalle leest gebruikelijk. Denk bijvoorbeeld aan instapschoenen voor dames. Smalle herenschoenen zijn eveneens in ieder type herenschoen te vinden, onder andere in instapschoenen of veterschoenen voor heren. Uiteraard zijn alle genoemde typen schoenen ook in een brede leest verkrijgbaar.

Leesttype 2: Schoenen met een brede leest door een brede flank

Naast schoenen met een smalle leest, zijn er tevens schoenen waarbij de leest van de schoen zich kenmerkt door een brede flank. Dit zijn schoenen vanaf breedtemaat H. Schoenen met een brede leest zijn binnen iedere categorie schoenen te vinden. Modellen die zich goed lenen voor een brede leest zijn onder andere: dames- of herensneakers en dames berg boots of heren boots. Wanneer schoenen een brede flank -en dus een brede leest- hebben, zitten ze iets ruimer om je voet. Hierdoor kun je ze wat losser dragen en heb je meestal meer bewegingsruimte rond je tenen. Brede leest schoenen hoeven trouwens absoluut niet minder elegant te zijn dan schoenen met een smalle leest. Dat bewijzen de schoenen van bekende breedtemaat schoenen merken voor dames zoals Hassia en Waldläufer wel.

Leesttype 3: Schoenen met een smalle leest door een spitse neus

Bij de leest van een schoen kan onderscheid gemaakt worden in de breedte van de flank, maar er kan ook gekeken worden naar de neus. Deze kan spits of breed toelopen. En hoewel je het misschien niet verwacht, geeft het type neus de schoen een heel ander uiterlijk. De leest van een schoen met een spitse neus is opvallend en heeft een zakelijk en elegant uiterlijk. Zo zijn pumps met een spitse neus ideaal voor een zakelijke lunch of een belangrijke business meeting. Draag deze schoenen bijvoorbeeld met een mooi mantelpak voor een sophisticated look. Doe je graag wat inspiratie op pump-gebied op? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van pumps van kwaliteitsmerk Peter Kaiser. Ook western enkellaarsjes met een spitse neus zijn dit jaar een absolute trend. Het label Toral laat hier een aantal onweerstaanbare voorbeelden van zien.

In onze collectie herenschoenen bevinden zich eveneens verschillende modellen met een elegante spitse neus. Zo maken onder andere de fraaie boots van Santoni en de gespschoenen van Magnanni met spitse neus vast onderdeel uit van de collectie. Schoenen met een spitse neus stralen een flinke dosis klasse uit. En wie wil dat nou niet?

Leesttype 4: Een brede leest door brede neus

Tot slot bespreken we graag de leest van een schoen met een brede neus. In dit type schoenen heb je voldoende ruimte om goed met je tenen te bewegen. Dat maakt dat deze schoenen altijd heerlijk zitten. Bovendien gaan stijl en een brede neus heel goed samen. Wat te denken bijvoorbeeld van de klassieke enkellaarsjes met blokhak en brede neus? Deze zitten geweldig aan je voeten én zien er ook nog eens super stijlvol uit! Wat betreft herenschoenen kun je, als je gaat voor een brede leest van een schoen, onder andere kiezen voor sneakers of stoere berg boots. Zeker als je deze schoenen draagt met een modieuze, licht verwassen jeans en een mooie trui of polo.

Leest betekenis 2: breedtemaat schoenen dames, heren

Een leest van een schoen kan dus gebruikt worden door een ontwerper of maker van een schoen, maar met de leest van een schoen kan ook de breedtemaat of balwijdte van de schoen bedoeld worden. Deze tweede betekenis heeft dus wel iets te maken met de leest die gebruikt wordt door de ontwerper of maker, maar is toch net iets anders. De breedtemaat van schoenen wordt bepaald op basis van de omtrek van een voet en de hoogte van een wreef. Wat de maat is wordt vervolgens aangegeven met letters, oplopend van E (extra smal) tot M (breed). Vraagt een verkoper dus of de leest van een schoen goed aanvoelt, dan vraagt deze eigenlijk of de schoen in de breedte lekker zit. Welke breedtemaat je hebt kan per merk, ontwerp en schoen verschillen. Staar je dus niet blind op de leest van een schoen. Pas je een nieuw paar schoenen aan en hebben deze een andere breedtemaat dan je gebruikelijke maat, maar zitten ze als gegoten? Dan heb je jouw ideale schoenen gevonden!

Afwijken van het gemiddelde

Als het gaat om de leest van een schoen, is er eigenlijk geen officieel gemiddelde. Zoals we je vertelden kan de gebruikte maatvoering van de leest per schoen en per ontwerper afwijken. Toch is er wel een aantal leesten waar het merendeel van de voeten onder geschaard kan worden. Geldt dat niet voor jouw voeten? Geen nood! Mooie schoenen zijn in alle breedtematen te vinden. Kwaliteitsmerken als Gabor en Hassia maken bijvoorbeeld prachtige damesschoenen in diverse breedtematen, waaronder bijvoorbeeld de sportieve schoenen breedtemaat K van Hassia. Ook herenschoenen onderscheiden zich door de breedtemaat van de schoen. Het gerenommeerde merk Santoni, maakt onder andere schoenen in een breedtemaat F. De modellen in deze maat zijn vooral geschikt voor heren met een relatief smalle voet. Maar ook voor heren met een iets bredere voet zijn er prachtige schoenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de schoenen van Floris van Bommel? Dit kwaliteitsmerk heeft onder andere schoenen met wijdtemaat H. De statement shoes van dit merk zien er altijd gedurfd uit.

De leest van de schoen kent geen geheimen meer voor jou

Ga jij binnenkort weer op jacht naar het perfecte paar damesschoenen of herenschoenen en stelt een verkoopmedewerker je de vraag: “Hoe voelt de leest van de schoen aan?” Dan weet je nu precies wat hiermee bedoeld wordt. Je hebt je antwoord dan ook klaar. Mocht de schoen die je aan het passen bent niet helemaal lekker zitten aan je tenen of aan de bal van je voet, dan kun je samen met de verkoper op zoek naar schoenen die wel de perfecte leest hebben. Want schoenen horen als gegoten te zitten en door de juiste leest van een schoen te kiezen is dat mogelijk!