Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Alles over de verschillende soorten leer

Of je nu een uitgebreide of bescheiden schoenencollectie bezit: grote kans dat er in jouw kast schoenen van verschillende leersoorten prijken. Want hoewel de meeste schoenen gemaakt worden van gladleer, zijn er ook andere leersoorten zoals nubuck, suède en lakleer. Deze leersoorten hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Daarom zetten we dit keer verschillende leersoorten voor schoenen voor je op een rij. We vertellen je over de voor- en nadelen én delen tips over hoe je de verschillende leersoorten onderhoudt. Zo blijven jouw leren schoenen in topconditie!

In dit artikel lees je meer over:

  • Welke soorten leer zijn er?
  • Gladleren schoenen
  • Nubuck leren schoenen
  • Suède leren schoenen
  • Lakleren schoenen
  • Ponyhair schoenen
  • Overige materialen

Neem je liever eerst een kijkje in onze nieuwste collectie dames- en herenschoenen?

null

Welke soorten leer zijn er?

Ben jij ook dol op echt leren schoenen? Dat vinden wij niet gek, want leer heeft verschillende fijne eigenschappen. Naast het feit dat leer duurzaam, flexibel en sterk materiaal is, heeft het een ademende en vochtopnemende werking. Dit maakt dat je lang kunt genieten van je leren blikvangers. Maar de ene leren schoen is de andere niet. Zo hebben gladleren schoenen andere eigenschappen, dan nubuck schoenen. De verschillende leersoorten hebben ieder hun eigen voor- en nadelen én vergen een eigen onderhoudswijze. Voordat we de belangrijkste leersoorten uitlichten, gaan we eerst in op de vraag: ‘welke soorten leer zijn er eigenlijk?’

Deze vraag is op verschillende manieren te beantwoorden. Allereerst kijken we hierbij naar de verschillende dierenhuiden die geschikt zijn voor het maken van schoenen. Zo zijn rundleer, kalfsleer, varkensleer, geiten- en schapenleer, hertenleer en lamsleer allemaal leersoorten die gebruikt kunnen worden voor het maken van schoenen. Leersoorten die daarnaast soms gebruikt worden, zijn de meer exotische dierenhuiden, zoals slangen- of krokodillenleer. Echt reptielenleer is echter zeer kostbaar. In de praktijk zijn de meeste leren schoenen met krokodillenprint of slangenprint daarom gemaakt van rundleer, voorzien van een exotische print. Van alle leersoorten wordt voor het maken van schoenen het meest gebruikgemaakt van rundleer.

null

Leersoorten en hun bewerking

Naast het type dierenhuid, speelt ook de huidlaag die gebruikt wordt een rol. Zo wordt voor gladleer, nubuck en lakleer de buitenste huidlaag gebruikt. Bij suède ligt dit anders. Omdat een hele lederhuid vaak te dik is om schoenen van te maken, wordt het leer eerst in meerdere leerlagen gesplitst. Van dit ‘splitleer’ wordt bij suède de zachte onderzijde van de bovenste leerlaag bewerkt. Verder speelt ook de bewerking van het leer mee. Bij gladleer worden alle haartjes en nerven van het leer verwijderd, totdat er een gladde structuur ontstaat. Terwijl bij ponyhair leer de haartjes juist behouden blijven. Kortom, de huidlaag en de bewerking hiervan maken dat we, als het over schoenen gaat, spreken van gladleren, nubuck leren, suède leren, lakleren of ponyhair schoenen. Tijd om de verschillende leersoorten en hun specifieke eigenschappen uit te lichten. 

null

Gladleren schoenen

Van alle leersoorten is gladleer de leersoort waar verreweg de meeste schoenen van worden gemaakt. Gladleer wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid. In een relatief eenvoudig bewerkingsproces wordt de opperhuid zo bewerkt dat er een glad, stevig kwaliteitsmateriaal ontstaat, wat eenvoudig in iedere gewenste kleur kan worden geverfd. Bovendien kan gladleer zo geïmpregneerd worden, dat het waterdicht is. Dit betekent dat je ook onder de natste weersomstandigheden droge voeten houdt. Droge voeten houd je overigens ook aan de binnenkant van je schoenen, want gladleer heeft de fijne eigenschap dat het ademt. Hierdoor blijven je voeten ook bij warme temperaturen aangenaam fris. Geen wonder dus dat gladleer zowel wordt gebruikt voor het maken van de stevigste, robuuste winterlaarzen als voor sierlijke ballerina’s of luchtige instappers.

Duurzaam en makkelijk in onderhoud

Naast de positieve eigenschappen die we al opsomden, beschikt gladleer over nog meer kwaliteiten. Het is bijvoorbeeld een ontzettend duurzaam materiaal. Neem je af en toe de tijd om je gladleren schoenen de juiste verzorging te geven, dan houd je jouw favorieten in perfecte staat. Zo heb je van een mooie gladleren schoen al snel jarenlang draagplezier.

Zo onderhoud je gladleren schoenen

Een goede verzorging is belangrijk om je gladleren schoenen mooi te houden. We delen hier onze belangrijkste onderhoudstips:

  • Verwijder droog vuil met een zachte borstel of een schone doek.
  • Poets de gladleren schoenen op met een voedende schoencrème. Je kunt hiervoor een neutrale crème gebruiken, maar nog beter is een schoencrème in de kleur van de schoen.
  • Laat de crème goed intrekken en wrijf de schoen daarna met een schone doek op. Je gladleren schoenen zullen weer stralen!

Wil je weten wat je naast deze basistips verder kunt doen om je gladleren schoenen zo goed als nieuw te houden? Lees dan ’10 tips voor het onderhouden van gladleren schoenen’.

null

Nubuck leren schoenen

Je zou het op het eerste oog misschien niet zeggen, maar nubuck leer is het ruwere broertje van gladleer. Ook voor deze leersoort is de bovenlaag van de dierenhuid bewerkt. Waar deze bij gladleer echter glad is afgewerkt, wordt bij nubuck de bovenlaag juist opgeschuurd. Hierdoor krijgt deze leersoort zijn bekende stoere, matte en luxe uitstraling. Tegelijkertijd is nubuck net zo stevig en stug is als gladleer. Deze combinatie van duurzaamheid en luxueuze uitstraling maakt van nubuck een geliefd materiaal voor het maken van sneakers, enkellaarsjes, veterboots en laarzen. Hoewel er al jarenlang schoenen van nubuck worden gemaakt, lijkt dit type leer nog steeds aan populariteit te winnen. Het Nederlandse merk Nubikk leidde er zelfs haar naam van af.

Onderhoudstips voor nubuck schoenen

Hoewel nubuck net zo stevig is als gladleer, is de bovenlaag door het opschuren gevoeliger voor vlekken. In dit geval begint goed onderhoud dan ook vooral met ‘voorkomen is beter dan genezen’:

  • Spray je nubuck schoenen regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray.
  • Toch een vlek? Laat het vuil dan opdrogen en borstel het droge vuil met een suèdeborstel weg. Borstel altijd in dezelfde richting om het nubuck zo min mogelijk te beschadigen.
  • Gebruik bij een hardnekkige vlek een speciaal schuurblokje.
  • Spray de schoenen, nadat je ze hebt schoongemaakt, opnieuw in met een beschermende impregneerspray.
null

Suède leren schoenen

Waar nubuck en gladleer wat stuggere leersoorten zijn, onderscheidt suède zich vooral in soepelheid en zachtheid. Dit komt omdat suède gemaakt wordt van splitleer. Hierbij wordt het leer in lagen gespleten. Suède is de onderzijde die bij het splitsen vrijkomt. Deze onderzijde geeft de leersoort haar zachte oppervlak en hoge aaibaarheidsgraad. Het maakt suède bovendien heerlijk warm aan de voeten. Schoenen die bij uitstek vragen om een uitvoering in suède zijn onder andere loafers, mocassins, ballerina’s en instapschoenen. Maar ook andere schoenen, zoals enkellaarsjes of veterschoenen, zijn in suède-uitvoering te vinden. Hoewel suède iedere schoen à la minute een nonchalant chique uitstraling geeft, is het een van de meest kwetsbare leersoorten. De grove, geborstelde structuur kan snel beschadigen en vuil en vlekken trekken er makkelijker in. Het onderhouden van suède schoenen verdient dan ook wat meer tijd en aandacht.

Onderhoudstips suède schoenen

Hoewel de eigenschappen van beide leersoorten verschillen, onderhoud je suède schoenen eigenlijk op dezelfde wijze als nubuck schoenen. Dit betekent dus: goed sprayen, vuil droog afborstelen en eventueel weggummen met een speciale gum. Wil je ook weten wat je doet bij verkleuring of vochtvlekken? Lees er alles over in ‘6 onderhoudstips voor suède schoenen’.

Lakleren schoenen

Lakleren schoenen worden, net zoals gladleren en nubuck schoenen, van de bovenzijde van de lederhuid gemaakt. Een speciale coating voorziet het leer van een prachtig glanzende toplaag. Omdat de onderlaag van leer is, profiteer je ook hier van het voordeel dat het materiaal ademt. Hierdoor blijven je voeten in lakleren schoenen net zo lekker droog en fris als in gladleren schoenen. Bovendien is lakleer, dankzij de toplaag, waterafstotend. Tel daarbij op de klassieke, chique uitstraling van dit materiaal en het is duidelijk waarom bijna iedereen wel een paar lakschoenen in de kast heeft staan. Moeten we toch een punt van aandacht noemen, dan is het de kans op beschadigingen. De coating is gevoelig voor krassen. Gelukkig kun je met deze onderhoudstips extra lang genieten van je lakleren schoenen.

Lakleren schoenen onderhouden

  • Maak je schoenen, voordat je ze verzorgt, eerst schoon met een licht vochtige doek.
  • Smeer je lakschoenen regelmatig in met een speciale lakolie.
  • Zijn je lakschoenen nat geworden? Laat ze dan drogen op kamertemperatuur. Dit geldt eigenlijk voor alle leren schoenen. De warmte van de verwarming droogt het leer uit. Hierdoor kunnen er scheurtjes in het lakleer ontstaan.

Wil jij meer weten over de verzorging van lakschoenen? Onze schoenenexpert Sofie deelt in deze video haar belangrijkste tips.

Ponyhair schoenen

Hoewel de term ponyhair schoenen vooral doet denken aan het vachtje van een pony, komt aan deze schoenen geen pony te pas. In dit geval tijdens het bewerken van de koeienhuid de haren niet verwijderd. Hierdoor krijgt een ponyleer schoen zijn harige, warme uitstraling. Je ziet ponyhair schoenen in allerlei kleuren en prints uitgevoerd. Vooral de dierenprint is hierbij een graag geziene combinatie. Ponyhair leer is gevoeliger voor water. Als ponyhair nat wordt, kan kunnen de haartjes uitvallen. Draag je ponyhair schoenen dan ook alleen wanneer je zeker weet dat deze niet nat worden.

Onderhouden van ponyhair schoenen

Het onderhouden van je ponyhair schoenen hoeft niet veel tijd te kosten, maar richt zich vooral op preventief onderhoud.

  • Spray je ponyhair schoenen regelmatig in met een beschermende vocht- en vuilafstotende spray.
  • Verwijder vieze vlekken eventueel met wat lauwwarm water. Doe dit niet te vaak, want dan kunnen de haartjes uitdrogen. Strijk hierbij altijd in de haarrichting.
  • Verwijder droog vuil met een zachte doek.
null

Vegan, metallic en andere materialen

Nu weet je precies welke soorten leer er zijn en hoe je leersoorten zoals gladleer, nubuck, suède en lakleer het beste onderhoudt. Daarnaast kun je je collectie leren schoenen uiteraard uitbreiden met schoenen van andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paar stoffen sneakers, stralende glitterpumps of een paar feestelijke metallic schoenen. Hoe je metallic schoenen onderhoudt, lees je in ‘Hoe onderhoud je metallic schoenen’.  

Verder komen steeds meer schoenenmerken, waaronder Dr. Martens, met een vegan-lijn. Deze vegan leren schoenen zijn vaak imitatieleren of kunstleren schoenen. Ze vormen een goed alternatief voor de veganistische schoenliefhebber.

null

Zoveel leersoorten, zoveel voordelen

Het fijne van leren schoenen, is het comfort dat ze je voeten bieden. Leren schoenen ademen en houden je voeten in alle weersomstandigheden droog en op een aangename temperatuur. Bovendien blijven je leren schoenen, met het juiste onderhoud, lang in topconditie. Zo kun je met een mooi paar leren schoenen rekenen op eindeloos draagplezier!