Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

De juiste riem bij de juiste outfit? Hoe je riemmaat bepalen hieraan bijdraagt

Je stropdas is geknoopt, je manchetknopen zitten in de manchetten van je overhemd en je schoenen zijn gestrikt en gepoetst. Je hebt, met andere woorden, de puntjes op de i gezet wat betreft je outfit. Althans dat denk je, want er is één punt dat je nog vergeten bent: je riem.

Doe je deze echter om, dan heb je toch eerder het gevoel dat het item afbreuk doet aan je outfit in plaats van dat de riem je outfit versterkt. Een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat je riem te lang of juist te kort is. Je riemmaat bepalen kan je gelukkig helpen om de puntjes op de juiste manier op de i te zetten.

Maar hoe doe je dat nou, die juiste riemmaat bepalen?

In dit artikel leggen we je niet één, maar twee manieren van je riemmaat bepalen uit. En daarnaast leggen we ook nog uit hoe je je te grote riem zelf kunt inkorten zodat deze de juiste lengte krijgt.

Voordat we dit gaan doen, vertellen we je eerst meer over het dragen van een riem. Welke functie heeft de riem en hoe draag je de riem stijlvol?

 

De drie regels van het dragen van een riem

Het dragen van een riem is iets dat bij een mannenoutfit hoort. Maar waarom? In de eerste plaats omdat het er gewoon stijlvol, afgewerkt en netjes uitziet. Maar dit is natuurlijk wel alleen het geval als je je riem op de juiste manier draagt. Daarom hebben wij dé drie stijlregels met betrekking tot het dragen van een riem voor jou op een rijtje gezet.

 

Regel 1: De riem en uw schoenen

Als het op het kiezen van een riem aankomt, is het wat betreft design ontzettend stijlvol om deze af te stemmen op je schoenen. Het liefst stem je beide zo goed op elkaar af dat kleur, patroon en materiaal exact hetzelfde zijn.

Nu lijkt dit misschien een onmogelijke opgave, maar het wordt je vaak gemakkelijk gemaakt. Bij de kwaliteitsschoenenwinkel kun je als man namelijk vaak naast schoenen ook riemen kopen. En zo kun je dus eenvoudig kiezen voor de matchende riem bij je nieuwe schoenen, want voor elke schoen is er wel een geschikte riem voorhanden.

 

Regel 2: Wat is nu het juiste gaatje?

Een riem heeft altijd standaard rond de vijf gaatjes. Handig denk je misschien, want zo kun je de riem blijven dragen als je gewicht wat schommelt. Maar zo is de riem eigenlijk niet bedoeld.

De stijlvolle manier van een riem dragen, is namelijk door altijd het middelste gaatje te gebruiken. Zit je riem te los of te strak als je dit gaatje gebruikt, dan is de riemmaat van de riem die je draagt niet de juiste. Het is in dit geval dan ook aan te raden om je riemmaat op te meten en af te stemmen op je nieuwe riem.

Regel 3: De functie van de riem

Dit is een makkelijke. De functie van je riem is om uw broek op te houden. Nou, niet dus! Je riem heeft eigenlijk geen functie, maar is enkel ter decoratie bedoeld. Het zorgt voor een nette afwerking van je outfit en een stijlvol, compleet plaatje waarbij alle puntjes op de juiste manier op de i zijn gezet.

Maar om voor deze stijlvolle afwerking te zorgen, is het dus wel belangrijk om een riem te dragen die de juiste maat heeft. Daarom gaan we nu dieper in op het bepalen van de juiste riemmaat. Hoe ga je te werk en hoe kun je je te lange riem inkorten?

 

Zelf je riemmaat bepalen – twee methoden uitgelegd

Je riemmaat bepalen is niet moeilijk. Sterker nog, met een paar simpele benodigdheden die je ongetwijfeld in huis hebt, kun je dit klusje supereenvoudig zelf en binnen een paar minuten doen. Wij leggen je hieronder precies uit wat je nodig hebt én wat je moet doen.

Dit doen we niet voor één maar voor twee methoden.

 

Methode 1: Meten is weten

Deze eerste methode van je riemmaat bepalen is de meest nauwkeurige. Om zeker te zijn dat je voortaan een riem in de juiste maat draagt, is het dan ook aan te raden om deze methode te volgen. Wat je nodig hebt en wat je moet doen, lees je hieronder.

Benodigdheden

 • De riem
 • Een meetlint
 • Een overzicht van de standaard taillematen

De riemmaat bepalen volgens methode 1

De stappen die je bij deze eerste methode van je riemmaat bepalen moet doorlopen zijn als volgt;

 1. Pak het meetlint en meet je taillemaat op. Uw taillemaat is de omtrek rond je heupen. Zorg er voor een zo accuraat mogelijke meting voor dat je een broek draagt op de juiste hoogte. En dat je meet op de plek waar je riem zou komen te zitten.
 2. Bepaal vervolgens welke standaard taillemaat het dichtst bij je opgemeten taillemaat zit. Je kunt hiervoor zowel naar boven als naar beneden afronden, afhankelijk van waar je maat het dichtst bij in de buurt zit.
 3. Tel vervolgens 15 centimeter op bij de standaard taillemaat en je weet hoe lang je riem zou moeten zijn.
 4. Om te meten of je riem ook daadwerkelijk de juiste lengte heeft, leg je deze uitgerold op een vlak oppervlak, bijvoorbeeld een tafel.
 5. Meet vervolgens met het meetlint de lengte van het middelste gaatje tot aan de gesp. Voor de juiste maat is deze lengte gelijk aan de taillemaat die je hebt berekend bij stap 3.

 

Methode 2: Snel en gemakkelijk

Naast bovenstaande nauwkeurige methode van een riemmaat bepalen, is er ook een tweede, iets minder nauwkeurige, maar wel snelle methode van een riemmaat bepalen. Voor deze methode heb je het volgende nodig.

Benodigdheden

 • Een broek die je goed past
 • Een meetlint
 • Een overzicht van de standaard taillematen

De riemmaat bepalen volgens methode 2

Je riemmaat bepalen volgens methode 2 is niet moeilijk. Volg onderstaande stappen en je weet je riemmaat binnen een paar minuten op.

 1. Meet de omvang van je broek op met het meetlint.
 2. Bepaal tussen welke twee standaard taillematen je zit.
 3. Kies één van de twee standaard taillematen uit stap 2 en tel hier vervolgens één of twee standaard taillematen bij op.
 4. De taillemaat waar je nu op uit komt is de juiste maat voor je riem.
 5. Vervolgens kun je net als bij methode 1 de maat van je riem opmeten door deze uit te rollen op een vlak oppervlak en vervolgens de lengte op te meten van het middelste gaatje tot aan gesp.

 

Een te lange riem inkorten

Je weet nu hoe je kunt bepalen wat de juiste maat voor je riem is, maar wat moet je doen als je riem te lang of te kort is?

In het laatste geval is het simpel. Als je riem te kort is, is het verstandig om deze te vervangen door een nieuwe, langere riem. Als je riem te lang is, kun je hem eenvoudig zelf inkorten.

Ben je benieuwd hoe?

Lees dan verder, want wij leggen het je stap voor stap uit, te beginnen bij de benodigdheden.

Benodigdheden

 • Een platte schroevendraaier
 • De te lange riem
 • Een schaar
 • Een meetlint
 • Een stift, pen of potlood
 • Een gaatjesmaker

Je te lange riem inkorten

Je riem inkorten kun je met de juiste gereedschappen eenvoudig zelf doen. Wij hebben hieronder stap voor stap beschreven wat je moet doen.

 1. Leg de riem uitgerold, met de voorkant van de gesp naar beneden, op een vlak oppervlak.
 2. Pak de platte schroevendraaier en schroef het schroefje of de schroefjes waarmee de gesp aan de riem bevestigd zitten los.
 3. Haal de riem vervolgens uit elkaar zodat je vijf losse onderdelen heeft. De riem, de gesp, het stuk leer waarmee de gesp bevestigd zit, de schroef of schroefjes en de lus.
 4. Meet de juiste lengte van de riem af met het meetlint. Meet vanaf het middelste gaatje en teken de juiste lengte af.
 5. Knip de riem op deze lengte af met de schaar.
 6. Maak nu met de gaatjesmaker een nieuw gat of nieuwe gaten voor het schroefje of de schroefjes waarmee de gesp aan de riem bevestigd zat. Om het uzelf gemakkelijk te maken kun je het kleine stuk leer op de juiste plek om de riem bevestigen en het bestaande gat of de bestaande gaten als mal gebruiken.
 7. Zet de riem nu weer in elkaar en schroef de schroef of de schroefjes weer vast.

De puntjes op de i zetten is bij een outfit ontzettend belangrijk. Zeker als je een belangrijke afspraak, chic diner of zakelijke lunch op de planning heeft staan en de eerste indruk die men van je heeft allesbepalend kan zijn. Nu je weet hoe de riemmaat bepalen in zijn werk gaat en je de puntjes op precies de goede manier op de i kunt zetten kan die eerste indruk alleen maar een daverend succes worden.