Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Behind the brand: VEJA

Coole, 'groene' sneakers bestaan die? Jazeker! Het Franse merk VEJA is hét merk voor ecologische en fair trade sneakers, tassen en accessoires. Niks Franse slag, gewoon hele mooie minimalistische (witte) sneakers die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Zo wordt er gebruik gemaakt van wild rubber, bio-katoen en plantaardig gelooid leer. Het resultaat zijn tijdloze en duurzame sneakers die in rap tempo de wereld aan het veroveren zijn. En dat allemaal zonder advertising, want daar doet het merk niet aan. Zo'n merk vraagt om een nadere kennismaking. Meet: VEJA!


Vegan shoes

Wat VEJA doet, is het maakproces van hun sneakers zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Zo is een deel van hun collectie volledig vegan (vegan = veganistisch waarbij geen dierlijke producten of stoffen worden gebruikt). VEJA schoenen worden gemaakt van biologisch katoen, dat door boeren in Brazilië en Peru wordt verbouwd en geoogst met respect voor mens en milieu. VEJA koopt de katoenoogst rechtstreeks van de boeren aan met inachtneming van de fairtradebeginselen. Het rubber, waar de schoenzolen van worden gemaakt, is het zogenaamde 'wild rubber' dat uit het Amazonewoud afkomstig is en wat rechtstreeks van de seringueiro-gemeenschappen wordt aangekocht (Brazilianen die latex, een melkachtige sap, tappen uit de rubberboom, waarvan rubber wordt gemaakt).

Leuk weetje: veja betekent 'zie' in het Portugees

VEJA leer

Het merendeel van de VEJA sneakers zijn van leer gemaakt. Maar ook van het leer kan VEJA zeggen, dat het op een honderd procent plantaardige manier gelooid is. Het sneakermerk koopt geen leer aan afkomstig uit het Amazonegebied, noch van een gebied dat is ontbost voor veehouderij. VEJA-leer komt uit het zuiden van Brazilië. Bij het verwerken van leer is het 'bruinen' de meest delicate stap. Daarom werkt het sneakerlabel met een leerlooierij die onder strenge controle staat en gecertificeerd is. En het merk blijft zoeken naar nog 'groenere' manieren om het productieproces verder te verduurzamen. Zo heeft VEJA onlangs in Brazilië een techniek ontdekt, waarmee het leer soepel wordt gemaakt met behulp van de schors van de Acacia-boom. Nu wordt hier chroom voor gebruikt. Hoewel chroom een natuurlijke stof is, kan het erg vervuilend zijn wanneer het gaat oxideren en niet op de juiste manier wordt afgebroken. Zelfs Hermès schijnt interesse te hebben getoond in de nieuwe techniek!

Les baskets

Tijd voor een mooie VEJA sneaker-parade. Hoe zien die ecologische, biologische, groene, fair trade Franse sneakers er dan eigenlijk uit? Er staat u een aangename verrassing te wachten. Dat duurzaam en groen, ontzettend stijlvol en cool kan zijn, bewijzen deze prachtexemplaren wel. 'Veja' hier!

VEJA damessneaker model V10

Niets zo makkelijk te combineren als een witte sneaker. Dit model is door de perforaties in het leer en de offwhite zool een echte klassieker. Door de zachtroze kleur is ‘ie gemakkelijk te combineren. Nostalgische gevoelens in 3…2…1…

VEJA damessneaker wit met rode accenten

We hebben het al vaker gezegd, maar rood is één van de trendkleuren van dit seizoen. Heeft u al wat rode kledingitems in uw garderobe? Dan zijn deze witte sneakers een mooie aanvulling op uw outfit. 

VEJA herensneaker model V10

Heren, zijn jullie stiekem fan van de eerste sneaker die we zojuist hebben uitgelicht? Dan hebben wij goed nieuws: ook voor jullie is model V10 verkrijgbaar. Voor de herensneaker is de roze V op de wreef vervangen voor een zwart V-logo. Deze schoen is overigens ook verkrijgbaar met een rood accent op de achterkant van de schoen. 

VEJA herensneaker model Esplar

Hecht jij waarde aan de laatste trends? Dan mag een paar witte sneakers niet ontbreken in de schoenenkast. Dit geldt zowel voor dames als voor heren. VEJA komt met een compleet witte sneaker voor heren. De offwhite zool en het beigekleurige suède op de achterbies geven deze schoen een speelse en sportieve twist. 

Doe groen

Langzaamaan worden we ons steeds meer bewust van onze ecologische voetafdruk oftewel footprint. Al lijkt een verantwoorde sneaker een druppel op een gloeiende plaat, alle beetjes helpen. VEJA laat zien dat duurzaam niets afdoet aan stijl en coolness. Wij denken dat zo'n sneaker er alleen maar nóg lekkerder van gaat lopen.