Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Wanneer koop je schoenen voor je baby?

Babyschoenen zijn vaak erg schattig. De twee voetjes van je dreumes steek je dan ook het liefst in de meest snoeperige babyschoenen. Niets is leuker dan je kleintje rond te zien waggelen op mooie mini-schoenen. Of moeten kinderen die nog niet lopen ook al schoenen dragen? Goede vraag! In dit artikel,waarin poezelige voetjes de hoofdrol spelen, behandelen we vragen als: wanneer koop je schoenen voor je baby en waar kun je bij de aankoop van de eerste babyschoenen op letten? Ook laten wij een selectie zien van de allerleukste én -liefste babyschoenen uit onze collectie. 

Vanaf welke leeftijd koop je babyschoentjes?

Vroeg of laat is je baby toe aan zijn eerste paar eyecatchers voor aan de voeten. Een baby van zes weken met een paar gave sneakers is natuurlijk erg aandoenlijk om te zien, maar of het nodig is? Nee, niet echt. Iemand van zes weken oud zal het nog niet zo snel op een lopen zetten. Wel is het comfortabel voor de baby om babysokjes of -slofjes aan zijn voeten te hebben. Wanneer je kind voorzichtig begint met het zetten van zijn eerste stapjes, volstaan deze babysokjes of slofjes ook nog. Let er dan wel op dat deze voorzien zijn van een antisliplaag. De kans dat je kind uitglijdt op de (gladde) vloer is dan een stuk kleiner.

Overigens kun je je kind ook eerst op blote voeten laten lopen. Zo ontwikkelen de voetjes en spieren zich op een natuurlijke manier en leert je dreumes zijn voeten op de juiste manier afwikkelen. Check vooraf wel eerst of er scherpe voorwerpen op de vloer liggen waar je kleintje zich eventueel aan kan bezeren en zorg ervoor dat de vloer niet te koud is. Dan komt het moment dat je dreumes aan je hand mee naar buiten gaat. Dat is het startsein voor de eerste echte solide en voetvriendelijke baby-of kinderschoenen. Kinderschoenen hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze een stevige en flexibele zool hebben. Dat is heel belangrijk, want deze zorgt ervoor dat de voeten lekker vrij kunnen bewegen én de beste ondersteuning krijgen. Het wordt aangeraden om tenminste tot maat 27 kinderschoenen te kopen met een zool, die nog voldoende meebeweegt met de voetjes van het kind. Hieronder lees je nog meer kenmerken van goede baby schoenen.

De kenmerken van goede babyschoenen

  • De meeste babyschoenen zijn gemaakt van leer. Leer heeft de prettige eigenschap dat het ademt. Toch zijn tegenwoordig ook veel baby- en kinderschoenen van canvas gemaakt. Dit materiaal heeft als voordeel lekker licht aan te voelen.
  • De voering van de gemiddelde baby- of kinderschoen is vaak eveneens van leer. Omdat leer een ademend materiaal is, heeft je kind in dat geval minder kans op zweetvoetjes. De meeste kinderen maken namelijk, nadat ze het lopen hebben ontdekt, graag de nodige meters!
  • Ook de pasvorm van baby- en kinderschoenen luistert heel nauw. Het is belangrijk dat de eerste schoenen stevig zijn rondom de hiel, zodat de voetjes niet gaan 'schuiven' of de enkeltjes om kunnen zwikken.
  • Omdat een baby of een dreumes nog niet echt mee kan werken wanneer het gaat om het aantrekken van de schoen, hebben de meeste baby- en kinderschoenen een ruime instap. Zo trek je die eerste schoenen gemakkelijk aan en uit. Let er wel op dat je de schoentjes daarna strak aantrekt, bijvoorbeeld met klittenband of veters, zodat ze aansluiten en de kans kleiner is dat uw kleintje zijn schoenen verliest tijdens het stappen.
  • Kleine kinderen vinden het, net als wij volwassenen, fijn om een comfortabele schoen te dragen. Schoenen die niet goed passen of zwaar aanvoelen, zitten nu eenmaal niet lekker en remmen het enthousiasme om te lopen zelfs af. Als je kleintje vaak aan zijn schoenen zit, vaker struikelt dan normaal of begint tegen te stribbelen iedere keer wanneer u de schoen aan wilt trekken, dan is het verstandig om zijn (nieuwe) schoenen eens onder de loep te nemen.
  • Een babyschoen heeft meestal een uitneembaar voetbed.

7 tips bij aankoop van eerste schoentjes baby

Baby schoenen tip 1: de juiste maat

Voor het passen van schoenen is het natuurlijk handig om de maat van je kleintje te weten. Wanneer je de schoenen online bestelt en je niet weet welke maat je moet bestellen, dan kun je de voeten van je dreumes heel gemakkelijk zelf opmeten. Dit doet je als volgt: laat je baby met sokken aan op een vel papier staan. Pak een potlood en teken de omtrek van zijn voetjes op het witte vel papier. Zet je baby veilig aan de kant en meet met een meetlint de afstand tussen zijn hiel en zijn grote teen. Et voilà, de schoenmaat van je baby. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Loop dan even één van onze filialen binnen en vraag een medewerker de voeten van je baby op te meten.

Schoenen baby tip 2: met sokken aan passen

Het is aan te raden om je kindje met sokken aan schoenen te laten passen. In het dagelijks leven loopt je kind waarschijnlijk ook met sokken in de schoenen rond. Het passen van schoenen met blote voeten, heeft als risico dat de gloednieuwe babyschoenen net iets te krap zijn wanneer je kind deze met sokken erin gaat dragen. Let overigens goed op de hoogte van de voetjes van je kind. Een hoge wreef vraagt om meer ruimte aan de bovenkant van de babyschoen.

Eerste schoentjes baby tip 3: verschillende typen, verschillende schoenen

Als je de maat weet van je dreumes, ga je een geschikte schoen kiezen. Daarbij is het belangrijk om na te gaan wat voor type je kind is. Is je kind een echt buitenkind? Gebruikt hij zijn voeten als rem wanneer hij voorbij scheurt op zijn plastic auto? Of is je kind juist een behoedzame wandelaar? Op basis van het gedrag van je kind kies je de juiste schoen. Bijvoorbeeld die schoen met die extra stevige neus of juist dat fijne, zachte en comfortabele exemplaar.

Eerste schoenen baby tip 4: duim ertussen

Wanneer je schoenen gaat passen, voel je met j duim of de schoen goed past ja of nee. Dit doe je door met je duim op de voorkant van de schoen te drukken. Als je duim tussen zijn grootste teen en de voorkant van de schoen past, dan is de lengte in orde. Let er wel op dat de hiel van je kindje tegen de achterkant van de schoen zit, wanneer je de 'duimtechniek' toepast. Als dit lastig is, pas de duimtechniek dan toe aan de achterkant van de schoen. Als je een vinger tussen de hiel en de achterkant van de schoen krijgt, heeft de schoen de juiste lengte.

Baby schoenen tip 5: sluiting van de schoen

Omdat baby- en kinderschoenen veel aan en uit worden getrokken, is de sluiting van belang. Zo zijn schoenen met een klittenbandsluiting erg handig voor kleine kinderen (maak deze regelmatig stofvrij, zodat de sluiting goed blijft werken). Om de schoen in optimale shape te houden, moet je de sluiting van de schoen helemaal openen, zodat de voet er zo in kan glijden en je de schoen in één soepele beweging kunt uittrekken.

Schoenen baby tip 6: nattigheid enzo

Voor zover dit kan bij kleine wandelende avonturiers, wil je die eerste baby-en kinderschoenen graag een beetje netjes houden. En omdat de meeste schoenen niet gemaakt zijn om in de stromende regen te dragen, is het wijs om speciaal voor dit soort natte gelegenheden een paar leuke regenlaarsjes aan te schaffen. Mochten de kersverse stappers van je dreumes onverhoeds toch flink nat zijn geworden, stop er thuis dan wat krantenpapier in. Krantenpapier onttrekt vocht aan de schoenen. Zet de schoenen in ieder geval niet onder of dichtbij een verwarming. De warmte van de verwarming droogt het leer uit.

Eerste schoentjes baby tip 7: regelmatig meten

Je zult niet de eerste ouder zijn, die bij de aanschaf van een nieuw paar schoenen tot de ontdekking komt dat de voeten van je kleintje 'ineens' twee maten zijn gegroeid. Tot je schaamte bedenk je je, dat je kind misschien wel al weken op te kleine schoenen moet hebben gelopen. Misschien helpt het als we zeggen dat het gros van de ouders dit wel eens overkomt. Een troost is dat de uiteinden van de zenuwen nog niet volledig ontwikkeld zijn, waardoor uw kleintje nog geen pijn voelt. Dit soort verrassingen voorkomen, is heel simpel: maak geregeld gebruik van de 'duimtechniek' (voel aan de voorkant van de schoen of de tenen tegen de rand zitten).

Baby schoenen: broodnodig

Zodra een kleintje stapvoets de wereld gaat ontdekken, is een goed paar babyschoenen meer dan gewenst. Een flexibele, comfortabele en tegelijkertijd stevige schoen draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van de voeten van je baby. Vanwege het miniformaat hebben babyschoenen algauw een hoog schattigheidsgehalte. Met onze tips in je achterhoofd kan het niet anders, dan dat je perfecte babyschoen voor je kleintje vindt. Want de wereld verkennen op een verantwoord paar schoenen is het halve werk!