Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Deze schoenen voor brede voeten wil je niet missen!

We hebben allemaal onze flaws. Waar de een moeite heeft met het vinden van de juiste maat spijkerbroek, kan de ander na zeven schoenenwinkels vanbinnen te hebben gezien nóg niet zeggen dat de perfecte schoen ertussen stond. Mensen met smalle of brede voeten herkennen deze laatste situatie misschien wel. Een passende en mooie schoen vinden, kan een uitdaging zijn als je smallere of bredere voeten hebt. Geen nood, in dit artikel geven we handige tips voor het bevorderen van je zoektocht. Jouw nieuwe schoenen komen steeds dichterbij!

Schoenen voor brede voeten

De perfecte schoen vinden, is voor sommigen een behoorlijke klus. Wanneer je een 'normale' schoenmaat hebt, kan het al snel raak zijn maar zodra je een afwijkende schoenmaat hebt, extra smalle of juist bredere voeten hebt, is de juiste schoen vinden ineens een stuk lastiger. Je wilt naast comfort ook een stijlvol exemplaar, toch? Niet gewanhoopt, in dit artikel tonen we je de merken die passen bij diverse voeten. Maar voordat we dieper ingaan op het vinden van de perfecte schoen, geven we je een super tip. Wanneer je in onze webshop op zoek gaat naar dé schoen voor jou, filter dan ook op de wijdtemaat. Dit doe je zo:

-Ga naar assem.nl/schoenen

-Klik op damesschoenen of herenschoenen

-Vink je lengtemaat aan en eventueel de schoensoort en/of het schoenenmerk

-Scroll naar 'specialisatie' en kies jouw wijdtemaat

-Nu krijg je alle schoenen te zien die in jouw wijdtemaat verkrijgbaar zijn

Drie succesfactoren

De vraag of schoenen goed passen, is afhankelijk van drie factoren: de lengtemaat, het contrefort en de wijdtemaat van de betreffende schoen. Hier zoomen we in op de wijdtemaat van schoenen, maar niet zonder de twee andere factoren kort te bespreken.

Lengtemaat

Met de maat van een mooie schoen, wordt eigenlijk altijd de lengtemaat van de schoen bedoeld. De schoenmaat wordt gemeten in centimeters en loopt van de hiel van de voet tot en met de grote teen. Bij het passen van een schoen wordt vooral op deze factor gelet. Meestal voel je direct of je nieuwe schoen de juiste lengtemaat heeft. Let er in ieder geval op, dat je altijd een aantal millimeter ruimte tussen je tenen en de punt van je schoen over hebt en dat je je tenen in je nieuwe schoenen zonder problemen kunt strekken. Is dat zo? Dan zit het met de lengtemaat van je nieuwe wannahaves wel goed!

Contrefort

Het contrefort -ook wel het hakstuk of hielstuk genoemd- is de versteviging aan de achtkant van je schoen. Het contrefort zorgt voor extra ondersteuning van je voet en hiel. Op deze manier zit je schoen nét wat comfortabeler. Een stevig hielstuk, in combinatie met een goed voetbed, biedt de juiste ondersteuning aan je voet. Het zorgt ervoor, dat je hielbeen niet gaat ‘hangen’ en zo je houding beïnvloedt. Een verkeerde houding kan allerlei vervelende klachten zoals rug- of kniepijn veroorzaken. Hoe weet je of een damesschoen het juiste contrefort voor je voet bevat? Zit het contrefort sluitend om je hiel, terwijl je voet nog voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen? Dan is de pasvorm prima!

Leest en wijdtemaat

Bij de perfecte schoen telt niet alleen een juiste lengtemaat. Ook de vraag of je schoen in de breedte prettig zit, is bepalend voor de pasvorm. Belangrijk is dat de schoen goed aansluit, zowel op je wreef -de bovenkant van je voet- als op de zijkant van je voet. De leest -de breedtemaat, wijdtemaat of balwijdte- van een schoen wordt bepaald door de omtrek van je voet en de hoogte van je wreef. Om ervoor te zorgen dat schoenen goed aansluiten, bestaan er verschillende wijdtematen, deze geven de breedte van een schoen weer. De meest voorkomende wijdtemaat is ‘G’ of 'G+'. Andere wijdtematen zijn:

  • F: smalle voet
  • G: gemiddelde voet
  • G+: gemiddelde / iets bredere voet
  • H: iets bredere voet
  • J: brede voet
  • K: extra brede voet

Hoewel alle schoenenfabrikanten de bovenstaande letters voor de verschillende wijdtematen hanteren, kan de balwijdte in centimeters behorende bij de wijdtematen, afwijken. Een wijdtemaat geef je echter wel een indicatie. Uiteraard blijft het daarnaast een kwestie van zelf passen en voelen hoe je droomschoenen aan je voeten zitten. Sluit je schoen mooi aan rondom de zijkant en de wreef van je voet? Krijg je je schoen goed dicht? Loopt de schoen lekker, zit hij niet te los of te strak? Kun je al deze vragen positief beantwoorden, dan heeft je schoen de juiste breedtemaat voor je voeten!

Schoenen voor brede voeten

Heb jij schoenen voor brede voeten, smalle voeten, platvoeten, spreidvoeten, extra brede voeten of smalle voeten nodig? Bij assem.nl verkopen we schoenen voor alle soorten en maten voeten. Hieronder lees je welke merken bij welke wijdtemaat horen. Kijk snel bij jouw wijdtemaat!

F voor de smalle voet

Zowel dames als heren kunnen te maken hebben met smalle voeten. Wanneer je smalle voeten hebt, kan het geregeld voorkomen dat je uit je schoenen 'floept'. Meestal ga je dan aan de slag met extra zooltjes en dergelijke, maar de beste oplossing is perfect passende schoenen. Voor de heren raden we dan ook aan om te kijken bij het merk Santoni. Dit Italiaanse label heeft schoenen maken tot een kunst verheven. Het ambacht straalt ervanaf en de pasvorm is om te zoenen. Dames met smalle voeten; jullie kun je tegoed doen aan schoenen van merken als Floris van Bommel en Gabor. Wat wordt het: enkellaarsjes van Nederlandse bodem of een paar booties van Duitse makelij?

G voor de gemiddelde voet

Als je wijdtemaat G hebt, dan ben je een bofkont. Dat is een heel gemiddelde maat en het betekent dat je een ruime keus hebt uit diverse schoensoorten en merken. Heren jullie kunnen eens kijken bij merken als: Magnanni en Van Bommel. Spaanse pracht en Nederlands vakwerk. Dat is fijn kiezen! De dames met een gemiddelde wijdtemaat hebben de keus uit: VIA VAIUnisaLamicaChristian Dietz, HassiaXsensible  Stretchwalker en Floris van Bommel. Dat zijn een heleboel fraaie merken bij elkaar. Verlies jij je hart aan een sneaker? Een enkellaarsje? Een veterschoen of toch een laars?

G+ voor de gemiddelde voet met een beetje extra

Je hebt wijdtemaat G maar dan met een beetje extra. Je voeten neigen eerder naar de brede dan naar de smalle kant. Dat is overigens heel normaal, want vrijwel iedereen krijgt in de loop der jaren bredere voeten. Dit heeft te maken met de druk van je lichaam op je voeten. Door deze constante druk verzakt de voetboog iets, wat automatisch zorgt voor een tikje bredere voeten op latere leeftijd. Overgewicht heeft hier extra invloed op. Geen nood, je kunt je voetspieren trainen door regelmatig op je blote voeten te lopen. Heren die toegerust zijn met een G+ wijdtemaat hoeven zich geen zorgen te maken. Er is volop keuze. Denk aan kwaliteitsmerken als: Van BommelHartjes en Floris van Bommel.

H voor de iets bredere voet

Voor jou mag het best een beetje meer zijn. Jouw voeten zijn wat breder dan gemiddeld en G+ zit net niet lekker genoeg, dus ga je voor wijdtemaat H. En dat is helemaal prima, want in wijdtemaat H heb je de keuze uit vele mooie merken. Schoenen die jouw outfit direct een boost geven en die jouw voeten trakteren op een groot draagcomfort. Heren kies uit topmerken zoals: MagnanniWaldläuferFloris van Bommel en Van Bommel. Voor de dames hebben we ook een mooie collectie in wijdtemaat H. Hier komen de topmerken die voorzien in wijdtemaat H: Piedi NudiHassiaWaldläufer, Christian DietzHartjes en Xsensible Stretchwalker.

J voor de brede voet

Je hebt brede voeten. En daar is niets mis mee. Ze doen het goed alleen schoenen kopen kan soms wat lastig zijn. Maar zoals er op ieder potje een dekseltje past, is er ook een schoen voor iedere voet. Dames met brede voeten opgelet: Hassia is hét merk voor vrouwen die gezegend zijn met bredere voeten. En dat is een geluk, want dit solide Duitse merk houdt van stijlvol en vrouwelijk. Kies voor een classy pump, hip enkellaarsje of een chique instapschoen. Stuk voor stuk beauties met de juiste fit voor de bredere voet.

K voor de extra brede voet

Het kan jou niet breed genoeg zijn. En jouw brede voeten verdienen het beste. Heren jullie kunnen jullie extra brede voeten steken in een paar mooie Waldlaüfers. Dit merk staat bekend om kwaliteit en comfort. Kies voor een mooie sneaker bijvoorbeeld. Dames jullie kunnen kiezen uit topmerken als WaldlaüferHartjes en Hassia.

Schoenen voor brede voeten, yes please!

Schoenen voor brede, smalle, plat- of spreidvoeten, grote, kleine voeten: je hebt tig verschillende voeten. Gelukkig zijn er nog veel meer verschillende schoenen om uit te kiezen. Wat je wijdtemaat ook is, er is altijd een merk dat speciaal voor jou een schoen in de collectie heeft zitten. Enkellaarsjes, sneakers, instapschoenen, veterschoenen: de keuze is reuze. De merken die voorzien in jouw wijdtemaat hebben zaken als kwaliteit en comfort hoog in het vaandel staan. Stijlvol zijn ze ook, want het oog wil ook wat. Gebruik onze 'wijdtemaat filter' (zie specialisatie) om de schoenen die horen bij jouw wijdtemaat te zien. Succes!