Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Op welk van deze stoere bergschoenen loop jij straks stijlvol rond?

Misschien heb je ze al gespot en moest je twee keer kijken: zijn dat nou híppe bergschoenen die je daar ziet? Wij kunnen je geruststellen: jouw ogen houden je niet voor de gek. De bergschoen, ook wel hiking boot genoemd, is een trend die voorlopig blijft. En daar zijn wij en onze voeten maar wat blij mee. Outfits gecombineerd met stoere bergschoenen krijgen spontaan een coole uitstraling en voeten blijven heerlijk warm. Niets dan voordelen dus aan deze nieuwkomer. Maak kennis met je nieuwe beste vriend voor het aanstaande herfst- en winterseizoen: de bergschoen.

Je moet er misschien nog even helemaal niet aan denken, nu de zon nog heerlijk schijnt. Maar we kunnen er niet onderuit: deze maand loopt de zomer ten einde en beginnen we aan een nieuw herfstseizoen. Al het groen verandert in warm oranje en stemmig rood; een aanzicht dat nooit verveelt. Met een -iets frisser- herfstseizoen voor de deur kijken we al met een schuin oog naar de inhoud van onze schoenenkasten. Het is weer tijd voor een update. Loop de komende maand vooral even al je schoenen langs en bepaal of je sneakers, enkellaarsjes en laarzen nog een seizoen of wat mee kunnen of dat er afscheid moet worden genomen van enkele favorieten. Mocht het laatste het geval zijn, dan hebben wij nog een goede vervanger gevonden, die misschien wel je lievelings kan worden. Hallo bergschoen!

Take a hike

Wat zou Isabel Marant hebben gedacht toen ze een klassieke bergschoenen in haar hand had? Het blijft gissen, maar dat ze met haar versie van de bergschoenen een trend zette, is een feit. Nadat de Franse modeontwerpster een nieuw fashion-leven creëerde voor de wandelschoen, volgden weldra haar concullega's. Grote namen als Louis Vuitton en Gucci waagden zich er ook aan. Inmiddels krijgt de bergschoen slash hiking boot steeds meer fans en dat geeft de schoen-ontwerpen dan weer een boost. Zo zien we steeds andere details verwerkt in de bergschoen. Denk aan opvallende veters en kleuren. Overigens is de bergschoen zoals we deze nu zien op de catwalk en op straat niet de eerste poging om van de klassieke wandelschoen een fashion item te maken.

Modieuze bergschoenen hebben we al meer gezien en worden vandaag de dag ook nog gedragen. Denk hierbij aan de Timberland bootPanama Jack bergschoenen of, misschien wel op dit moment jouw favoriet, Dr. Martens laarzen. Deze schoenen worden al jarenlang verkocht en zijn behoorlijk modelvast. Wat we nu zien, is dat het vertrouwen in het ontwerp flink is toegenomen omdat een groot aantal merken een eigen hiking boot presenteert. Onder andere merken als Guglielmo RottaToral en ook Hassia gaven hun eigen twist aan de bergschoen.

Echte bergschoenen maar dan anders

Dat hippe bergschoenen niet alleen maar bruin of beige hoeven te zijn, zien we aan de kleuren en prints waar regelmatig voor wordt gekozen. Wat te denken van bergschoenen gemaakt van lakleer of suède? Hiking boots die er extra cool uitzien dankzij een snake, croco of leopard print? Er is natuurlijk wel een aantal typische bergschoen-kenmerken waar niet aan getornd wordt. De bergsluiting rondom de veters, de hoge tong, grove zool en de beschermkraag rondom de enkels zijn vaste ingrediënten; ook bij de bergschoen van nu. Als kers op de taart zijn bergschoenen vaak voorzien van een (fake) vacht, waardoor je voeten tijdens de frissere dagen heerlijk warm blijven.

Bring it on: moet-je-hebben-bergschoenen

Natuurlijk kun je met onze bergschoenen door het bos wandelen, maar ze zijn ook leuk om te matchen met een casual outfit voor een doordeweekse dinsdag bijvoorbeeld. En om je te overtuigen van het stijlniveau van deze stoere schoen, laten wij een paar bergschoen beauties zien die vragen om gedragen te worden. Wentel je de komende minuten dus compleet in het 'de-paden-op-de-lanen-in-gevoel' en laat je stijlvol verrassen.

How to wear

Dat hiking schoenen, bergschoenen, of hoe ze ook wel worden genoemd: hiking boots, uitsluitend bedoeld zijn voor een flinke boswandeling is, zoals je weet, verleden tijd. De grote vraag voor nu is dan ook: hoe combineer je deze stoere schoenen met de rest van je garderobe? Een perfecte look met bergschoenen creëren, staat of valt met de juiste styling. Op de catwalks zien we een grote variatie aan combinaties met bergschoenen. Daar lopen de modellen rond in oversized jurken en rokken met daaronder een paar stevige hiking boots. Spelen met zo'n contrast is erg leuk, maar het kan ook iets subtieler natuurlijk. Combineer je hiking boots met supervrouwelijke materialen, zoals satijn, kant of zachte wolsoorten. Wat ook goed werkt is de combinatie stoere berg boot met elegante rok of lieflijk jurkje. Denk hier nog een grote gebreide trui bij en een lange mantel en je bent helemaal klaar voor het aanstaande herft/winterseizoen. Geef je toch liever de voorkeur aan iets minder contrast, maar wel net zoveel stijl? Match je bergschoenen met aardse kleuren (donkergroen en beige) of draag ze onder een chique pantalon en blazer.

Bergschoenen fashion

Wie had ooit gedacht dat 'de wandelschoen' nog een ultiem coole revival zou maken? Maar het kan dus wel degelijk: een fashion outfit creëren met gave bergschoenen. Ondanks de naam hoef je er niet per se kilometers mee door bossen en bergen te lopen. Ze staan leuk onder casual outfits en kunnen, mits goed gestyled, best voor kantoorschoen door. Combineer je nieuwe favorieten met een contrast outfit (grote trui, lange mantel, oversized jurk), of kies juist vrouwelijke items en stoffen die voor een mooi en meer liefllijk contrast zorgen. Voor extra subtiliteit kun je de bergschoenen combineren met aardetinten.

Laten we daarnaast het praktische aspect van deze 'do-shoe' niet vergeten: ze houden ons vanwege de stevige (rubberen) zool met beide voeten op de grond en zorgen ervoor dat de kou geen vat krijgt op onze voeten. Al met al zijn er meer dan genoeg redenen om te vallen voor en te houden van deze stoere schoen met een eigengereid karakter. Aankomend seizoen lonken de paden en de lanen meer dan ooit en lopen wij met liefde een extra kilometer of wat om, zodat onze bergschoenen doen waarvoor ze gemaakt zijn: lopen en stralen!