Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Dit zijn onze favoriete schoenen met zolen van kurk

Kurk oubollig? Kurk is hot! Sinds enkele jaren wordt dit natuurlijke, lichte, elastische, geluiddempende, vochtbestendige en gewoon ontzettend mooie materiaal veelvuldig gebruikt bij de allernieuwste schoenencreaties. Er kleven niet alleen veel voordelen aan het materiaal kurk; schoenen met zolen van kurk geven een beetje 'that seventies'-gevoel en doen lekker zomers aan. Wij vinden het ook niet meer dan verdiend, dan dat deze schoenensoort vandaag een podium krijgt. Zo lees je hier hoe kurk wordt geproduceerd, de voordelen van kurk en hoe je je schoenen met zolen van kurk het beste schoon kunt houden. Let's talk about kurk!

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik. Wereldwijd is er ruim twee miljoen hectare aan kurkbos waarvan het merendeel zich bevindt in Portugal en Spanje. Deze twee miljoen hectare kurkbos is goed voor een productie van ongeveer drieënhalve ton kurk. Kurkbomen worden gemiddeld zo'n tweehonderd jaar oud. Wanneer kurkbomen de leeftijd van vijfentwintig jaar hebben bereikt, wordt de schors iedere negen jaar zo'n tienmaal geschild zonder dat de boom beschadigd raakt. Na het schillen duurt het dus weer negen jaar, voordat de schors weer zo dik is, dat er opnieuw kurk van kan worden geoogst. Over het algemeen zijn de eerste twee oogsten kurk van mindere kwaliteit. Het duurt dus algauw zo'n veertig jaar voordat er een mooie kurkoogst van één boom kan worden gewonnen. Daarom is er in dit jaar een test gestart met vijfduizend hectare aan kurkbos, waarbij de kurkeiken met een continu irrigatiesysteem worden gevoed. Hiermee hopen onderzoekers de groeitijd van vijfentwintig jaar terug te brengen naar tien jaar. De vraag is natuurlijk: wat voor kwaliteit heeft het kurk na tien jaar? Dat is nog 'even' afwachten...

De voordelen van kurk

We noemden al enkele voordelen in de inleiding van deze blog en er zijn er nog meer. Naast het gegeven dat kurk elastisch, antistatisch, geluiddempend en vochtbestendig is, is het natuurlijke materiaal ook een fantastisch product op vele andere manieren.

Natuurlijk en duurzaam

We moeten dit voordeel nog even expliciet noemen want als we groen kunnen doen, dan doen we het graag. Omdat er voor het winnen van kurk geen bomen hoeven te worden gekapt maar slechts ontschorst, is kurk bij uitstek een duurzaam materiaalsoort. Het bijzondere aan de kurkeik is dat de schors, na het schillen, zichzelf regenereert. Daarnaast is kurk honderd procent recyclebaar.

Bijzonder comfortabel

Kurk heeft een unieke celstructuur, vergelijkbaar met die van een honingraat. Dankzij deze structuur is kurk een veerkrachtige en schokabsorberende materiaalsoort. Schoenen met zolen van kurk lopen dan ook erg comfortabel en hebben de prettige eigenschap om voor drukverlichting te zorgen bij zowel uw voeten, als je gewrichten en je rug. Wist je trouwens dat het Salvatore Ferragamo was die als eerste een schoen bedacht met een onderzool gemaakt van kurk? Deze schoenenpionier bracht in 1937 de innovatieve wedge sandaal met een zool van kurk op de markt. Dankzij deze slimme man met gevoel voor stijl lopen wij nu op de meest prachtige wedges.

Onverwoestbaar

Een aantal van onze huis-, tuin- en keukenspullen zijn gemaakt van kurk. Denk bijvoorbeeld aan de flessenstopper op je favoriete wijn, onderzetters en placemats, prikborden en knutselmateriaal. Maar ook drijvers en dobbers, meubels en de binnenkant van een honkbal kunnen van kurk zijn gemaakt. Kurk is een geliefde materiaalsoort vanwege de eigenschap slijtvast te zijn. Jouw schoenen met zolen van kurk zijn dus onverwoestbaar.

Kurk van schoenen schoonmaken

Kurk is vandaag de dag een trendy en geliefde materiaalsoort bij het maken van schoenen. We noemden de verschillende voordelen zojuist al op. Naast dat het duurzaam en recyclebaar is, is kurk comfortabel en slijtvast. Maar ook op kurk kan wel eens wat viezigheid terechtkomen. Daarom volgen hier vier handige schoonmaaktips.

Tip 1: Wacht niet te lang met schoonmaken

Wat voor veel zaken geldt, geldt ook voor kurk: wacht niet te lang met het schoonmaken van je zool van kurk. Want hoe langer je wacht, hoe viezer het kurk wordt en hoe moeilijker het wordt om je zool weer schoon te krijgen. Dus is het kurk van je zolen vies? Onderneem dan direct actie!

Tip 2: Wonderwater

Het eerste wat je doet, is uw zool van kurk behandelen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de doek niet té nat is, want teveel vocht is niet goed. Maak je doek nat en wring hem vervolgens goed uit. Dep de doek nu stevig op de vlekken en je zult zien dat de grootste hoeveelheid vuil al verdwijnt.

Tip 3: Water met zeep

Mocht de bovenstaande tip niet voldoende resultaat opleveren, dan kun je het volgende proberen: vul een bak met lauwwarm water en voeg daar een kleine hoeveelheid milde zeep aan toe (zoals shampoo). Maak je doek vochtig en behandel de vlekken door ze in te wrijven met dit mengsel.

Tip 4: Water met bakpoeder

Vragen je zolen van kurk om een meer rigoureuze aanpak? Dan is er gelukkig nog een manier om het kurk er weer piekfijn uit te laten zien: meng wat water door een behoorlijke hoeveelheid bakpoeder, zodat het een dikke pasta wordt. Smeer wat pasta op de vlekken van het kurk en laat het goedje even intrekken. Haal de pasta er enige tijd later af met behulp van wat water. Als het goed is, zijn je vlekken als sneeuw voor de zon verdwenen! Hebben onze bovenstaande tips niet het resultaat opgeleverd waarop je had gehoopt: loop dan even binnen bij een van onze filialen. Onze medewerkers helpen je graag.

Knap kurk

Schoenen met zolen van kurk zijn hartstikke hip deze zomer. Kurk geeft schoenen een zomers tintje en zorgt ervoor dat je de hele dag comfortabel op je schoenen rondloopt, zonder een centje pijn te voelen. Misschien dat je schoenen zelfs nog wel wat prettiger aanvoelen, als je bedenkt dat de kurkzolen van je schoenen op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt. Wat ons betreft mogen schoenen met zolen van kurk dan ook rekenen op een duurzaam plekje in iedere schoenenkast!