Skip to content
Ga terug

De musthaves van 2019: Dad Sneakers

Love it or hate itchunky sneakersdad sneakers of zoals ze ook wel genoemd worden: de ugly sneakers. De sportieve stappers met dikke zool hebben inmiddels verschillende bijnamen. Het ontwerp van de dad sneakers is geïnspireerd op het straatbeeld van de jaren negentig. Leuk feitje: toen waren dad sneakers absoluut géén trend. De schoenen werden toentertijd ontworpen met een praktische insteek. Gedragen door (vooral) mannen en bedoeld om op te sporten. Niets meer, niets minder. Anno 2019 is dat wel anders. De ogenschijnlijke ‘lompe sneakers’ zijn trending in fashioninfluencers lopen het liefst op dad sneakers en bij de meest hippe outfitcombinaties ontbreken de grove gympen ook niet. Maar wat zijn dad sneakers nu eigenlijk? Waar herken je ze aan? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: hoe combineer je deze grote dad sneakers met andere items uit je garderobe? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en duiken we verder in de wereld van de 'lelijke sneaker met chunky zool’. 

Timelapse van de dad sneaker: lelijk in 1999, hip in 2019

Bij een dad sneaker geldt: hoe lelijker, hoe mooier. Klinkt gek. Tóch is het waar. Voor wie in zomer 2019 over de boulevard wilt paraderen met hippe sneakers, zal toch ook de ugly variant moeten overwegen.

De dad sneaker: praktisch lelijk in de jaren ‘90

In de jaren ’90 zagen we de dad sneaker al ruimschoots voorbij komen. Niet op de catwalk, wél daarbuiten. De meeste vaders en opa’s droegen de sneakers om zware klusjes in en rondom huis uit te voeren. Praktisch en comfortabel. Daar dienden de ugly sneakers voor. En of de gympen een lust waren voor het oog? Dat deed er niet toe. Was de klus geklaard, werden de sneakers weer netjes in de kast gezet. Opgeruimd staat netjes. En tot de volgende klus.

De dad sneaker: trending & hip in 2019

Het schoenenmerk Balenciaga was één van de eerste merken dat de ugly sneaker rond 2016 weer op de markt bracht. En met succes: het internet ontplofte. En niet omdat er zo veel klusjes op de to-do-list stonden. Fashionbloggers en influencers zagen hun kans schoon met deze dad sneakers en begonnen de mooiste combinaties en creaties op hun social media-kanalen te delen. Het gevolg? Duizenden fans en een enorme vraag naar sneakers met dikke zolen. Merken als Nike, Nubikk, FILA, Adidas, Toral en Hogan brachten als de wiedeweerga hun eigen variant van de lelijke sneaker op de markt. In 2019 is het combineren van dad sneakers zeker geen last meer, maar een uitdaging voor wie een écht modestatement wilt maken. 

Benieuwd naar al onze damessneakers?

Kenmerken van dad sneakers

Nu het zonnetje weer schijnt komen de grove gympen weer uit de schoenenkast. Nog geen dad sneakers in je bezit? Als je op zoek bent naar een leuk paar is het goed om te weten waar je op moet letten. Want wat zijn dad sneakers precies? Waar voldoet een dad sneaker aan en wat is het verschil tussen bijvoorbeeld een platformsneaker en een ugly dad sneaker

Wat zijn dad sneakers?

Dad sneakers zijn sneakers met een grove, rubberen loopzool. Wit of zwart van kleur, of ontworpen in diverse kleuren en patronen. De zool speelt eigenlijk altijd de hoofdrol met golvende vormen en een minimale dikte van 4 á 5 centimeter. De zool is dan ook hoofdverantwoordelijk voor de ‘buitenaardse’ uitstraling van de dad sneaker. Maar let op: verwar de dad sneaker niet met de platformsneaker: de platformsneaker heeft óók een dikke zool, maar deze is een stuk rechter dan de golvende, chunky-zool van de dad sneaker. 

Waar herken je dad sneakers aan? 

De dad sneaker heeft een paar opvallende kenmerken waardoor je ze gemakkelijk onderscheidt van de rest van het aanbod sneakers. Dad sneakers herken je aan: 

  • de opvallende rubberen loopzool van minimaal 4 centimeter hoog;
  • het ‘golvende’ design in de zool;
  • een buitenaardse uitstraling door de zool en gebruik van verschillende kleuren en patronen.

Synoniemen dad sneakers 

De dad sneaker kent verschillende bijnamen en synoniemen. Zo is de naam dad sneaker te danken aan onze vaders en opa’s die vroeger het gras maaiden of gingen sporten met deze sneakers aan hun voeten. Een paar bijnamen van de sneakers zetten wij voor je op een rij: 

  • Dad sneakers
  • Ugly dad sneakers
  • Ugly sneakers
  • Sneakers met Balenciaga zool
  • Sneakers met dikke zool
  • Lelijke sneakers
  • Sneakers met grove zool

Hoe dad sneakers combineren?

Een punt waar vrijwel iedereen bij de aanschaf van dad sneakers tegenaan loopt: het combineren van dad sneakers met jouw eigen, ontwikkelde kledingstijl. Een kledingstijl waar jij je prettig in voelt en waar dad sneakers goed onder te dragen zijn. Het kan in het begin onwennig zijn om voor het eerst op dad sneakers te lopen. Je staat ‘hoger’ zonder dat er een echte hak aan te pas komt. En misschien voelt je je wat ‘lomper’ door de grote gympen aan je voeten. Dan komt de hamvraag: hoe combineer je  dad sneakers met de items uit je bestaande garderobe? Dit is in het begin dus wel even spannend. Dad sneakers hebben al een hoog gehalte aan opvallendheid. De één kiest er daarom voor om de kleding ‘rustig’ te houden. Zo is en blijft de dad sneaker het keypiece van de outfit. Maar er is nog veel meer mogelijk met dad sneakers. Een paar stijlen hebben wij voor je opgesomd. 

Casual sporty

De stijl waarmee de dad sneaker de meeste successen boekt: de casual sporty look. Als je deze stijl kiest, draag je denim (bijvoorbeeld een wijde jeans) en een sportieve longsleeve of top. Met de casual sporty look mag de kleurstelling van de dad sneaker er helemaal uit springen. Kijk dus uit naar de écht sportieve dad sneaker-variant, voorzien van veel kleuren en te gekke, spacy designs

Sporty elegant

Dad sneakers onder jurkjes? Jazeker! Steeds vaker zien we dat sportieve sneakers onder jurkjes gedragen worden in de zomer. Gek is het dus zeker niet! Sterker nog; het sluit naadloos aan bij het huidige modebeeld. Toch snappen wij dat het ‘even schakelen’ is. Zeker als je gewend bent om pumps of hakschoenen onder jurkjes te dragen. Maar geen zorgen: met het hoge comfort en de edgy uitstraling van de dad sneaker kom je ook modieus en elegant voor de dag.  

Sporty business

Voor de durfals onder ons! Draag de dad sneakers eens onder een zakelijke outfit. In het bedrijfsleven is de normale variant van de sneaker vrijwel overal geïntegreerd en geaccepteerd.  Ons advies voor een zakelijke (en sportieve!) look op kantoor: een effen blouse met een geruite pantalon en een flinke sneaker met chunky-zool eronder. Voor een zomerse look gebruik je het liefst pastel- en beigetinten en zijn de dad sneakers spierwit van kleur.  

null

Dad sneakers bij Van den Assem

De nieuwe collectie bij Van den Assem Schoenen is divers, kleurrijk en helemaal klaar voor de zomer. Ook de dad sneakers hebben een prominente plek in ons assortiment. Ook benieuwd naar het aanbod dad sneakers bij Van den Assem? Bekijk dan de ontwerpen hieronder, er zit vast een mooie dad sneaker bij die (bij) jou past! Een topontwerp om het spits mee af te bijten: de spierwitte dad sneakers met metallics van het merk DL Sport. Makkelijk te combineren door de eenvoudige kleurstelling en nét even anders dan andere door de zilverkleurige metallics en ritssluiting. 

null

Dad sneakers van Copenhagen Footwear

Gek van blauw? Het merk Copenhagen Footwear is specialist in het vervaardigen van sportieve dad sneakers. In de maakprocessen gaan design en handvaardigheid altijd hand in hand. Dat is ook te zien aan deze dad sneaker – de CPH 40 Crosta – uitgevoerd in kwalitatief, blauw suède. Is blauw toch niet jouw kleur? Bekijk dan de andere sneakers van Copenhagen Footwear.

Shop damessneakers van Copenhagen Footwear
null

Donkere dad sneakers

Fan van donkere kleuren én de leopardtrend? Dan is de dad sneaker van Signorini zeker het overwegen waard. Met deze dad sneakers aan je voeten weet je zeker dat je opvalt. En met een rubberen zool van maar liefst 5,5 centimeter dik lijkt het alsof je de hele dag op wolken loopt. Bekijk ook onze andere donkere damessneakers!

Shop zwarte sneakers voor dames
null

Dad sneakers van Toral

Ook het Spaanse kwaliteitsmerk Toral heeft dad sneakers in haar assortiment. Deze variant past perfect in de avant-gardistische ontwerpen waar Toral om bekend staat. Gedurfd door het gebruik van verschillende materialen en geliefd door het hoge comfort. Houd je van de stijl van Toral? Bekijk dan alle sneakers van dit stijlmerk!

Shop sneakers van Toral

Welke dad sneaker is jouw favoriet?
Laat het ons weten in een reactie hieronder!