Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Alles over brogues en hoe je deze schoenen stijlvol kunt combineren

Heb je je weleens afgevraagd wat die perforaties in je schoenen, ook wel brogues of gaatjesschoenen genoemd, nu eigenlijk voor nut hebben? Wij in ieder geval wel! En omdat we nieuwsgierig van aard zijn, gingen we op onderzoek uit. Want over brogues voor heren willen wij graag meer weten. Jij ook?

Ben jij een fan van brogues en wil je hier graag meer van zien?

Brogues heren

In dit artikel vertellen we je niet alleen wat brogues schoenen precies zijn. We vertellen ook welke functie de perforaties in jouw schoenen van origine hadden en om welke reden ze er nu nog zitten. Daarnaast bespreken we ook de verschillende vormen van brogues en laten we je met verschillende looks zien hoe je brogue schoenen voor heren kunt combineren. Het complete plaatje dus!

Brogues: het ontstaan van brogue schoenen

Brogues of brogue schoenen voor heren is eigenlijk een verzamelnaam voor alle schoenen met 'decoratieve' perforaties in bijvoorbeeld de neus. Van oudsher hebben deze perforaties de functie om vocht of water af te voeren. Brogue schoenen werden traditioneel namelijk vaak gedragen op drassig of vochtig terrein waar de kans op natte voeten relatief groot was. Tegenwoordig staan we minder vaak met onze nette schoenen op drassige of vochtige grond, dus de originele functie van brogues is enigszins verloren gegaan. Brogues worden nu dan ook vooral gedragen omdat men het er netjes en mooi uit vindt zien. En dat kunnen wij alleen maar beamen!

Brogues heren: verschillende soorten brogues op verschillende soorten schoenen

Brogues komen van origine dus voor op nette schoenen zoals derbies en oxfords, maar tegenwoordig zie je brogues op meer schoentypen terug. Nette veterschoenen, chique (double) monk straps schoenen en casual sneakers...het kan allemaal! Houd jij van gespschoenen met brogues?

Daarnaast is het opvallend dat de brogues er niet op elke schoen hetzelfde uitzien? De ene schoen heeft een strakke lijn perforaties, terwijl er bij de andere schoen voor een speelse stijl is gekozen. Dit is te verklaren, doordat er onderscheid gemaakt kan worden tussen full brogue, semi brogue en quarter brogue. We leggen de verschillen hieronder aan je uit.

Brogues stijl 1: full brogue

Met full brogue wordt de meest sierlijke variant van brogues bedoeld. Hierbij zijn de perforaties niet in een strakke lijn, maar in een sierlijke W-vorm op de neus van de schoen aangebracht. Door het patroon van de perforaties wordt deze stijl ook wel wingtip genoemd. Kijk je namelijk van bovenaf op de schoenen neer, dan lijken de perforaties de vorm van een vogel met gespreide vleugels te representeren. Naast de versiering op de neus, kenmerkt full brogue zich ook door verschillende perforaties op de stiknaden van de schoen.

Brogues stijl 2: semi brogue

De tweede variant van brogues op schoenen voor heren is semi brogue. Deze stijl is een combinatie van strak en speels en kenmerkt zich onder andere door een rechte, strakke rij perforaties die horizontaal over de neus van de schoen loopt. Daarnaast is er ook een decoratief patroon van perforaties aangebracht op de neus van de schoen en zijn er, net als bij full brogue, perforaties verwerkt bij de stiknaden. Een andere benaming voor dit type brogues is half brogue. Tegenwoordig zie je semi brogue ook nog wel eens terug zonder de horizontale rij perforaties.

Brogues stijl 3: quarter brogue

De laatste vorm van brogues die je terugziet op herenschoenen is de quarter brogue. Dit is de meest minimalistische en strakke vorm van brogues schoenen voor heren. Bij quarter brogue is namelijk alleen een strakke rij perforaties aangebracht die van links naar rechts over de neus van de schoen loopt. De decoratieve perforaties op de neus van de schoen zijn bij deze stijl weggelaten.

Brogues heren: casual of formeel? Bij brogue schoenen voor heren kan het allebei

Brogue schoenen voor heren zijn er dus zowel in een nette als in casual stijl. Maar hoe combineer je deze schoenen nu? Wij hebben een aantal trendy looks voor je op een rijtje gezet van formele en casual outfits. De heren dragen hierbij schoenen met een full brogue, een semi brogue of een quarter brogue patroon.

1. Brogues: full brogue

We beginnen met twee looks waarbij gekozen is voor full brogue schoenen voor heren. De eerste look is formeel en de tweede outfit oogt casual.

Look 1: Full brogues en een formele outfit

Chic en zakelijk. Dat is hoe wij deze look graag zouden willen omschrijven. De man op bovenstaande foto draagt prachtige cognackleurige schoenen met een full brogue patroon. De klassieke wingtip die hoort bij full brogue schoenen voor heren is hierbij goed zichtbaar. In combinatie met zijn nette pak en stoere zonnebril ontstaat een erg strakke outfit. Leuk detail is dat de riem en de schoenen van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en ook in kleur erg met elkaar overeen komen. Helemaal zoals het hoort!

Look 2: Full brogues en een casual outfit

Je ziet het misschien niet direct, maar de schoenen die deze man draagt zijn voorzien van een prachtige full brogue. De schoenen hebben door de witte zool en de hoge schacht een stoer uiterlijk, dat erg goed past bij de casual outfit die de man draagt. Het suède in combinatie met de full brogue zorgt er echter voor dat het geheel er stijlvol uit blijft zien. Met deze outfit kun je een heerlijke wandeling maken, maar je kunt ook met een gerust hart binnenstappen in je favoriete lunchroom of restaurant.

Geef jij de voorkeur aan sportieve schoenen met brogues?

2. Brogues: semi brogue

Bij de volgende twee looks ziet je heren die semi brogue schoenen dragen. Wederom zie je eerst de formele look en vervolgens de casual outfit.

Look 1: Semi brogue en een formele outfit

Ook op deze afbeelding zijn prachtige brogue schoenen voor heren te zien in combinatie met een stijlvolle, nette outfit. Er is hier gekozen voor een mooie lichtbruine broek in combinatie met een lichtblauw overhemd en een blauw colbert. De sokken en de stropdas hebben eenzelfde kleurschikking en de brogue schoenen matchen perfect met de broek, waardoor een prachtig geheel ontstaat. Bovenstaande combinatie laat wat ons betreft goed zien dat brogue schoenen niet alleen voor elke gelegenheid, maar ook voor elke man zeer geschikt zijn. Jong of oud, brogues zijn altijd hip!

Look 2: Semi brogue en een casual outfit

Ook de schoenen die de man op bovenstaande foto draagt zijn voorzien van geweldig mooie brogues. Bijzonder aan dit paar schoenen is dat de strakke rechte lijn die kenmerkend is voor semi brogues ontbreekt. Enkel de speelse versiering op de punt van de neus is te zien. Dit doet echter geen afbreuk aan de schoenen. Juist niet! Wij vinden het prachtig en erg mooi in combinatie met een semi-casual outfit. De pantalon en trui geven het geheel iets nonchalants, maar door het overhemd dat onder de trui gedragen wordt,blijft het toch netjes en verzorgd. Een plaatje!

3. Brogues: quarter brogue

Tot slot zie je hieronder nog twee outfits waarbij heren quarter brogue schoenen dragen. Dit type schoen zie je vooral veel terug bij formele looks. Kijk maar eens naar de twee onderstaande outfits.

Look 1: Quarter brogue en een formele outfit

Deze man weet ook hoe het moet. Met zijn camelkleurige overjas, zijde sjaal en leren handschoenen kleedt hij zich als een echte gentleman. Wat wij vooral erg mooi vinden aan bovenstaande look is de combinatie van een zakelijk overhemd en dito colbert, met een casual jeans. Het geheel roept bij ons echt het gevoel op van een business man. Stoer, zelfverzekerd en klaar om de wereld te veroveren. De brogue schoenen voor heren met een quarter brogue patroon geven het geheel een klassieke en tijdloze uitstraling. Wij vinden dit misschien wel de meest geslaagde look uit dit artikel!

Look 2: Quarter brogue en een formele outfit

Deze formele outfit bewijst dat brogue schoenen in elke situatie een goed idee zijn. De man op de foto draagt een superzakelijke outfit waarmee hij orde en gezag uitstraalt. De combinatie van zijn cognackleurige brogue schoenen en bordeaux gekleurde stropdas matcht perfect. De brogue schoenen voor heren hebben een subtiele quarter brogue, waardoor de outfit net dat beetje extra stijl krijgt. Of de man nu naar een zakelijke bespreking of een bijzonder chic feest gaat: hij zal ongetwijfeld een goede indruk maken!

Brogues kunnen (bijna) altijd

Brogues heren kunnen ontzettend mooi zijn. Van oudsher werd deze versiering alleen verwerkt in chique, zakelijke schoenen, maar tegenwoordig zie je brogues zowel op zakelijke als op casual schoenen. Herenschoenen met brogues zijn dan ook schoenen die in elke situatie gedragen kunnen worden. Alhoewel, misschien kun je deze prachtexemplaren beter niet dragen als je op drassige of vochtige grond loopt. Ook al zorgen de perforaties ervoor dat je geen natte voeten krijgt, het blijft zonde van de schoenen!