Skip to content
Ga terug

Welke hoed past bij mij? Zo weet je van de hoed en de rand

Een bad hair day, we hebben er allemaal wel eens last van. Los hangt het er maar futloos bij en als je het opsteekt, zit het eigenlijk ook net niet zoals je in gedachten hebt. Om jouw bad hair day te camoufleren en ervoor te zorgen dat je toch stijlvol gekleed naar jouw afspraak, feestje of bijeenkomst kunt, is het dragen van een hoed wellicht de oplossing. Het is nu echter niet zo simpel als lukraak een hoed opzetten. Je zult eerst antwoord moeten vinden op de vraag: welke hoed past bij mij? Welke hoeden wel en welke hoeden niet leuk staan, is namelijk afhankelijk van het model van de hoed en de vorm van jouw gezicht. In dit artikel gaan we je daarbij helpen, door verschillende gezichtsvormen te bespreken en je daarna enkele algemene tips te geven omtrent het passen en dragen van een hoed. 

Welke hoed past bij mij?

Om te bepalen welke hoed bij jouw gezicht past, is het belangrijk om vast te stellen welke vorm jouw gezicht heeft. Door in de spiegel te kijken, kom je vaak al een heel eind. Ben je echter nog steeds niet helemaal zeker van jouw gezichtsvorm? Pak dan een lipstick, ga voor de spiegel staan en trek de omtrek van jouw gezicht over op de spiegel. Doe vervolgens een stap opzij en bepaal welke vorm je zojuist op de spiegel hebt getekend. Kijk nu hieronder bij de juiste gezichtsvorm en kom erachter waar je op moet letten bij het kiezen van een hoed. Wij hebben voor vijf gezichtsvormen op een rijtje gezet welke kenmerken van de hoed voor de perfecte combinatie tussen gezicht, lichaam en accessoire zorgen.

Ik heb een lang gezicht. Welke hoed past bij mij?

Als je gezegend bent met een lang gezicht, zijn er verschillende kenmerken die ervoor zorgen dat een hoed jou geweldig staat. Denk bijvoorbeeld aan hoeden met een brede of fladderende band, zoals bij de fedora, capeline of flaphoed het geval is. Daarnaast zijn ook hoeden die wat lager vallen en hiermee deels over jouw voorhoofd vallen, een echte aanrader. Ze accentueren de juiste elementen van jouw gezicht, waardoor je er oogverblindend uitziet.

Ik heb een hartvormig gezicht. Welke hoed past bij mij?

Als je een hartvormig gezicht hebt, selecteer je de juiste hoed door goed te letten op de band. Deze is idealiter namelijk niet te breed of te fladderig. Een kleine band die dicht bij het voorhoofd staat en daarnaast erg scherp is, staat jou geweldig. Dit type band kun je onder andere terugvinden bij het fedora model.

Overigens zal ook de schippershoed, een vlot en stoer hoofddeksel, jou niet misstaan. En wil je het echt sportief maken, kies dan voor een snapback. Deze draag je dan over het algemeen wel alleen tijdens het sporten of in je vrije tijd. Deze pet is niet zo geschikt voor de meeste andere gelegenheden.

Ik heb een vierkant gezicht. Welke hoed past bij mij?

Als je een vierkant gezicht hebt, heb je ook het geluk om uit tientallen hoeden te kunnen kiezen. Wat jou bijvoorbeeld erg goed staat, zijn kleine of ronde hoeden. Daarnaast accentueren hoeden met onregelmatige randen, zoals de flaphoed, jouw gezicht op de juiste manier. Ook een asymmetrische hoed of een hoed die schuin gedragen kan worden, past perfect bij jouw gezicht. Tot slot past ook de schipperspet bij jouw gezichtsvorm. Let op: deze hoed is niet geschikt voor formele gelegenheden. Je kunt de schipperspet daarom het best alleen in jouw vrije tijd dragen.

Ik heb een rond gezicht. Welke hoed past bij mij?

Herken je jezelf als iemand met een rond hoofd? Dan zijn er verschillende hoeden die jou goed zullen staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van hoeden met duidelijke hoeken of hoeden die een hoge kroon hebben? Voorbeelden van hoeden die hierbij passen zijn de fedora of de stoere borsalino. Heb je een mooie hoed gevonden, kijk dan eens of deze nog mooier staat als je hem meer achter op je hoofd draagt in plaats van voor op je hoofd. Bij een rond gezicht zorgt dit er in de regel namelijk voor dat jouw pluspunten nog beter geaccentueerd worden.

Ik heb een ovaal gezicht. Welke hoed past bij mij?

Dé gezichtsvorm voor hoeden is het ovale gezicht. Je hebt nu namelijk vrij keus wat betreft jouw hoed. In principe is elk model in staat om jouw gezicht op te lichten en jouw outfit te complementeren. Zeker als je voor een hoed kiest met een mooie, brede rand. Deze versterkt jouw pluspunten des te meer.

Let wel op: Wat betreft de breedte van de rand zijn er verschillende gradaties. Je selecteert de juiste breedte door naar jouw lengte te kijken. Hoe groter je bent, hoe breder de rand van jouw hoed namelijk mag zijn.

Tips voor het dragen van een hoed

Je weet nu op welke kenmerken van de hoed je moet letten om de perfecte hoed voor jouw gezicht te selecteren. De vraag Welke hoed past bij mij? is hiermee beantwoord. Om er nu ook voor te zorgen dat je de hoed zonder problemen kunt kopen en dragen, hebben we nog enkele algemene tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Vrienden voor het leven

Als je ervan houdt om hoeden te dragen, doe je er goed aan om te investeren in een mooie hoed die voor jou gemaakt lijkt te zijn. Niet alleen qua kleur en afwerking, maar ook wat betreft de maat. Als je eenmaal een hoed hebt gevonden die jou als gegoten zit, heb je hier immers jaren plezier van. Het bepalen van de juiste maat doe je natuurlijk door hoeden te passen. Je kunt echter ook de omtrek van jouw hoofd opmeten. Zorg er in dat geval voor dat het meetlint langs de volgende punten loopt:

  • het midden van jouw voorhoofd;
  • 2,5 centimeter boven beide oren.

Tip 2: Vraag de hoedenmaker om raad

Als je weet welke hoeden het best bij jou passen en je weet welke maat hoed je nodig hebt, lijkt het een koud kunstje om de hoed daadwerkelijk te kopen. Het grote aanbod kan het je echter alsnog lastig maken. Schroom daarom niet om een hoedenmaker om advies te vragen, als je denkt dat je dit nodig hebt. Zij zijn er om je te helpen.

Tip 3: Spiegeltje, spiegeltje

In de meeste gevallen kopen vrouwen een hoed bij een bepaalde outfit en voor een specifieke gelegenheid. Dit is lastig, omdat er nu bepaalde restricties aan de hoed zitten, waar je bij het kopen rekening mee dient te houden. Om te bepalen of de door jou gekozen hoed net zo goed bij de outfit past als je denkt, is het daarom belangrijk om het geheel samen te passen. Idealiter kom je dus in de desbetreffende outfit naar de winkel. Zo weet je zeker dat je geen miskoop begaat.

Tip 4: Denk aan alles

Overigens is niet alleen de outfit bepalend voor de keuze van een hoed. Ook jouw haardracht zal hier een grote rol in spelen. Zo staat de ene hoed bijvoorbeeld erg leuk bij los haar, terwijl een andere hoed vraagt om een opgestoken kapsel. Om jouw hoed ook hierop af te stemmen, kom je niet alleen in de desbetreffende outfit naar de winkel, maar zorg je er ook voor dat jouw kapsel zit zoals je dit in gedachten hebt. Niets dat jou nu nog in de weg staat om de juiste hoed te kopen.

Tip 5: Locatie en gelegenheid

Er zijn zomerse hoeden, ingetogen hoeden en hoeden waarmee je een statement maakt. Deze verschillende hoeden kunnen in vrijwel elke situatie gedragen worden, zij het dat niet elke hoed even geschikt is voor iedere gelegenheid. Belangrijk is het om hier bij het kopen van de hoed rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een bruiloft? Pak dan uit wat betreft formaat, kleur en afwerking. Ga je naar het strand of park? Kies dan voor een fleurige zomerhoed.

Tip 6: Etiquette

Wist je dat er een hoeden-etiquette is die jou voorschrijft hoe je jouw hoed moet dragen als je in gezelschap bent van een man? Deze loopt over het algemeen namelijk links naast jou, waardoor je jouw hoed naar rechts dient te dragen. Op deze manier blokkeer je jouw gezicht niet voor jouw partner. Wel zo prettig als je met elkaar in gesprek bent.

Tip 7: Binnen: wel of geen hoed?

We vertelden je aan het begin van dit artikel dat een hoedje voor vrouwen de perfecte accessoire is als je een bad hair day hebt. Je verbloemt hier immers een groot deel van jouw kapsel mee. Maar wat als je naar binnen gaat? Dan moet de hoed toch af? Of niet? Nee, als je besloten hebt om een hoed te dragen, hoef je deze binnen niet af te zetten. Sterker nog, je hoort hem zowel binnen als buiten op te houden. Over jouw bad hair day of een eventueel hoedenkapsel hoef je je dus geen zorgen te maken. Uiteraard een hoed is niet alleen een leuke accessoire als je een bad hair day hebt. Ook als jouw haar helemaal perfect zit, is een hoed een leuke aanvulling op je outfit. Het zorgt voor een vrouwelijke touch die je niet zal misstaan.

Wil jij andere ook helpen bij het vinden van de juiste hoed? 

Deel dit bericht dan via je socials!