Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Stijlfouten van mannen: voorkom deze 16 missers en ga stijlvol door het leven

Het liefst willen we allemaal gezien worden als de meest stijlvolle man op kantoor. Maar hoe goed we ook ons best doen, het gaat wel eens mis. Zo ken je zelf ongetwijfeld ook enkele voorbeelden van stijlfouten van mannen. Denk bijvoorbeeld aan een pak dat nét iets te strak zit. Of een pantalon met te lange pijpen. Het maken van stijlfouten kan de beste overkomen en is in principe helemaal niet erg. Toch wil je dit soort missers het liefst voorkomen. Zeker in formele en belangrijke situaties. Om je te helpen in elke situatie stijlvol voor de dag te komen, stelden wij een lijst op van de meest geziene stijlfouten van mannen. Voorkom deze fouten en je laat een onuitwisbare indruk achter.

Lees in dit artikel meer over:

  • Colbert
  • Shirt
  • Overhemd
  • Jas
  • Pantalon
  • Schoenen
  • Sokken

1. Colbert: je draagt een te grote jas of blazer

Een colbert is voor mannen hét go-to item in een zakelijke outfit. Super, want dit is een stijlvol en chic kledingstuk. Mits het jasje goed past. Een te grote blazer of colbert, doet je al snel kleiner lijken. En dat wil je waarschijnlijk niet. Om te bepalen of je colbert de goede maat heeft, kun je onder andere kijken naar de naad op de schouder. Bij een goed passend colbert valt deze daar waar je schouder overgaat in je arm en niet halverwege je bovenarm.

2. Shirt onder overhemd: je draagt een T-shirt met ronde hals onder een overhemd

Als je een overhemd draagt, heb je de keuze om dit helemaal dicht te knopen of om de bovenste knoopjes open te laten. Een van de grootste stijlfouten van mannen is om voor het laatste te kiezen terwijl ze een T-shirt met ronde hals onder hun overhemd dragen.

3. Colbert: je vergeet de split en zakken van je nieuwe colbert of jasje open te halen

We weten allemaal dat we de kaartjes van onze nieuwe kleding af moeten trekken voordat we deze dragen. Maar wist je ook dat je de split en de zakken van je nieuwe colbert of jasje open hoort te halen? Vooral de split dichtgestikt laten is een echte no go en een van de meest gemaakte stijlfouten van mannen. Neem daarom altijd even de tijd om de split open te maken voordat je je colbert de eerste keer draagt. En als je dan toch bezig bent, kun je ook meteen de zakken doen.

4. Overhemd: je stopt je overhemd niet in je broek

Op kantoor kun je ervoor kiezen om een overhemd te dragen of om een overhemd met daaroverheen een colbert te dragen. In dit laatste geval draag je je overhemd waarschijnlijk in je broek. Maar hoe draag je je overhemd wanneer je besluit je colbert een keer thuis te laten? Over je broek? Dan bega je, helaas, een van de stijlfouten van mannen. Maar je kunt het tij nog keren, hoor… Stop je overhemd voortaan in je broek en je loopt er weer bij als de meest stijlvolle man van kantoor.

5. Pantalon: je draagt een te lange broek

Dat een hoogwaterbroek al lange tijd niet meer in de mode is, is voor jou waarschijnlijk geen nieuws. Maar wist je dat een te lange broek ook niet zo stijlvol is? Je broek heeft de juiste lengte wanneer deze de bovenkant van je schoenen net aantikt. Hierbij mag een lichte knik zichtbaar zijn. Bij een zakelijke pantalon is een subtiele knik op je veterschoenengespschoenen of instapschoenen het meest gebruikelijk.

6. Jas: je draagt een te kleine jas of colbert

We hebben net al besproken dat een te grote colbert of blazer een van de meest gemaakte stijlfouten van mannen is. Het tegenovergestelde, een te kleine jas of colbert, is echter ook een no-go. Wil je weten of je jas of colbert te klein is, kijk dan naar de stof rond je oksels. Trekt deze? Dan is de jas een maatje (of twee) te klein.

7. Shirt: je draagt een T-shirt met teksten erop

Op kantoor is het belangrijk om er professioneel uit te zien. De meeste mannen dragen daarom een mooi pak met een overhemd en stropdas. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen… mannen die een T-shirt met tekst dragen bijvoorbeeld. Als je je kleedt voor een zakelijke situatie kun je T-shirts in het algemeen en T-shirts met teksten in het bijzonder beter in de kast laten hangen. Bewaar deze voor je vrije tijd. In dat geval zijn T-shirts helemaal goed! Draag ze met een mooie jeans en een paar vlotte sneakers of stoere boots en je hebt de perfecte casual look.

8. Schoenen: de schoenen die je draagt zijn oud en versleten

Kleren maken de man. Maar je kunt nog zulke mooie kleding dragen, als je schoenen oud en versleten zijn, is de algehele indruk die je achterlaat waarschijnlijk niet die van een stijlvolle man. Zorg er daarom voor dat je je elegante veterschoenen, gespschoenen of instapschoenen regelmatig verzorgt en houd je blikvangers zo in topconditie!

9. Gilet: je draagt zowel een dasspeld als een gilet

Om een goede eerste indruk te maken, heb je misschien de neiging om flink uit te pakken met je kleding. Je draagt een driedelig pak, dus een pak met gilet, en besluit om de das extra vast te zetten met behulp van een dasspeld. Op deze manier kun je immers verschillende boxen aftikken als het gaat om een stijlvolle outfit. Het zal dus wel goed zijn...Los van elkaar zijn zowel een gilet als een dasspeld items die horen bij een stijlvolle outfit, maar ze worden liever niet bij elkaar gezien. Draag je namelijk een gilet, dan is de dasspeld overbodig en vice versa. De stijlvolle man kiest voor een van beide items.

10. Pantalon: de broek die je draagt is te krap

De skinny jeans is helemaal ontdekt door mannen. Dat het ook bij mannen wat strakker mag is geen probleem, té strak daarentegen wel. Ook dit is daarom een van de stijlfouten van mannen in deze lijst. Een broek zit over het algemeen té strak als de stof trekt. Is dit het geval kies dan voor een maatje groter. Zit beter, nietwaar?

11. Overhemd: je vergeet je overhemd of T-shirt te strijken

Strijken, niet iedereen houdt ervan. De een vindt het te moeilijk, de ander vindt het tijdverspilling. Gelukkig is het niet per se nodig om alles wat de wasmachine uit komt te strijken. Behalve overhemden dan, voor een stijlvolle look moeten deze namelijk altijd gestreken worden. Tja, het spreekwoord luidt niet voor niets 'wie mooi wil zijn moet pijn lijden'. Al is het in dit geval alleen figuurlijke pijn, gelukkig.

12. Overhemd: het overhemd dat je draagt heeft te korte mouwen

Ze mogen niet té zichtbaar zijn, maar ze mogen ook niet onzichtbaar zijn. De lengte van de mouwen van het overhemd komt redelijk nauw. Zo nauw zelfs dat té korte mouwen is opgenomen in deze lijst met stijlfouten van mannen. Wanneer de mouwen van je overhemd te kort zijn? Als deze niet onder de mouw van je colbert uitkomen, zijn ze te kort. Een lengte van 1 tot 1,5 centimeter langer dan de mouw van je colbert is een prima en zeer stijlvolle lengte.

13. Stropdas: je knoopt je das te kort of te lang

Voor veel mannen zijn een stropdas en een stijlvolle outfit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een stropdas kan inderdaad een mooie finishing touch zijn, mits deze de juiste lengte heeft. Een te kort geknoopte stropdas is bijvoorbeeld niet heel stijlvol en ook een te lange stropdas doet afbreuk aan een geraffineerde look. Je stropdas heeft de beste lengte wanneer de punt van de stropdas je broekriem aantikt.

14. Sokken: je draagt te korte sokken onder je pantalon

Je verwacht het misschien niet, maar ook wat betreft sokken zijn er voorbeelden van stijlfouten van mannen te noemen. Te korte sokken dragen onder een chique pantalon bijvoorbeeld. Veel mannen vinden het niet chic als een deel van het onderbeen zichtbaar is als ze gaan zitten en hun broek omhoog kruipt. Ze bedekken dit liever met hoge sokken in dezelfde kleur als hun broek.

15. Overhemd: je vergeet dat je overhemd een kraag heeft

Yes, stijlfout 11 maak jij niet en ook in stijlfout 12 herken je jezelf niet. Wat betreft het overhemd zit je dus helemaal goed… denk je. Want hoe zit het met de kraag? Sla je deze altijd om als je een stropdas om hebt gedaan? En zorg je er dan voor dat deze overal mooi gelijk zit? De kraag is een onderdeel van het overhemd dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien… oeps.

16. Colbert: bomvolle zakken

Het is verleidelijk om spullen die je dagelijks nodig hebt, in je zakken te stoppen. Sleutels, telefoon, portemonnee, paspoort en ga zo maar door. Niets is echter minder charmant dan een man met uitpuilende zakken. Om toch stijlvol voor de dag te komen én al je bezittingen mee te kunnen nemen, raden wij je aan om een mooie aktetas bij je te dragen. Zo heb je alle nodige spullen bij de hand, zonder dat je een van de meest gemaakte stijlfouten van mannen begaat.

Altijd en overal verschijnen in stijl

Fouten maken we allemaal wel eens. Dat is ook helemaal niet erg. Hoewel je op het moment zelf misschien het liefst door de grond wilt zakken, kun je er op een later tijdstip waarschijnlijk smakelijk om lachen. Ook de bovengenoemde stijlfouten van mannen zijn van die fouten die nu eenmaal gemaakt worden. Maar troost jezelf, zonder mannen die deze stijlfouten maken, zouden er geen stijlvolle mannen zijn. Nu je weet om welke fouten het gaat, is stijlvol voor de dag komen voor jou natuurlijk een piece of cake, nietwaar?

Welke stijlfouten heb jij zelf wel eens gemaakt?

En van welke fouten wist je eigenlijk niet dat ze fout waren?

Laat het ons weten in je reactie!