Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Schoenen voor brede voeten

Iedere voet is anders, dat staat buiten kijf. Echter is het voor mensen met brede voeten vaak een obstakel om een goede sneaker, pump of laars te vinden die lekker zit en bovenal goed past. Gelukkig zijn er genoeg schoenmerken die rekening houden met allerlei soorten voeten en pasvormen. Waar je op kunt letten als je brede voeten hebt? Dat is een goede vraag. In dit artikel voorzien wij jou van enkele tips, die het shoppen naar de perfecte schoen een stuk makkelijker maken.

Brede voeten en brede schoenen

In dit artikel stippen we de volgende schoenen geschikt voor brede voeten aan: pumps voor brede voeten, brede sneakers dames en brede schoenen heren. Lees snel verder en je weet straks precies welke merken geschikt zijn voor jouw voeten. Ook vind je een video van De Schoenendokter in dit artikel, waarin schoenenexpert Sofie Pelkmans vertelt waar je op kunt letten als je gaat shoppen voor brede schoenen.

De perfecte pasvorm

De vraag of een damesschoen goed past, is afhankelijk van drie factoren: de lengtemaat, het contrefort en de breedte van de betreffende schoen. Hier zoomen we graag in op de wijdtemaat van schoenen, maar niet zonder de twee andere factoren kort te bespreken.

Lengtemaat

Met de maat van een mooie damesschoen, wordt eigenlijk altijd de lengtemaat van de schoen bedoeld. De schoenmaat wordt gemeten in centimeters en loopt van de hiel van de voet tot en met de grote teen. Bij het passen van een schoen wordt vooral op deze factor gelet. Meestal voel je direct of je nieuwe sneakerpumpenkellaarsjeballerinasandaal of op welke schoen je dan ook je oog hebt laten vallen, de juiste lengtemaat heeft. Let er in ieder geval op, dat je altijd een aantal millimeter ruimte tussen je tenen en de punt van je schoen over hebt en dat je je tenen in je nieuwe schoenen zonder problemen kunt strekken. Is dat zo? Dan zit het met de lengtemaat van je nieuwe wannahaves wel goed!

Contrefort

Het contrefort -ook wel het hakstuk of hielstuk genoemd- is de versteviging aan de achtkant van je schoen. Het contrefort zorgt voor extra ondersteuning van je voet en hiel. Op deze manier zit die espadrilleinstapschoen of veterschoen nét wat comfortabeler. Een stevig hielstuk, in combinatie met een goed voetbed, biedt de juiste ondersteuning aan je voet. Het zorgt ervoor, dat je hielbeen niet gaat ‘hangen’ en zo je houding beïnvloedt. Een verkeerde houding kan allerlei vervelende klachten zoals rug- of kniepijn veroorzaken. Hoe weet je of een damesschoen het juiste contrefort voor je voet bevat? Zit het contrefort sluitend om je hiel, terwijl je voet nog voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen? Dan is de pasvorm prima!

Leest, balwijdte ofwel breedtemaat

Bij de perfecte sneaker, pump, instapschoen, ballerina, instapschoen, veterschoen en iedere andere schoen die je past, telt niet alleen een juiste lengtemaat. Ook de vraag of je schoen in de breedte prettig zit, is bepalend voor de pasvorm. Belangrijk is dat de schoen goed aansluit, zowel op je wreef -de bovenkant van je voet- als op de zijkant van je voet. De leest -de breedtemaat, wijdtemaat of balwijdte- van een schoen wordt bepaald door de omtrek van je voet en de hoogte van je wreef. Om ervoor te zorgen dat schoenen goed aansluiten, bestaan er verschillende wijdtematen, deze geven de breedte van een schoen weer. De meest voorkomende wijdtemaat is ‘G’. Andere wijdtematen zijn:

  • E: extra smalle voet
  • F: smalle voet
  • G: gemiddelde voetbreedte
  • H: iets bredere voet
  • K: brede voet
  • M: extra brede voet

Hoewel alle schoenenfabrikanten de bovenstaande letters voor de verschillende wijdtematen hanteren, kan de balwijdte in centimeters behorende bij de wijdtematen, afwijken. Een wijdtemaat geef je echter wel een indicatie. Uiteraard blijft het daarnaast een kwestie van zelf passen en voelen hoe je droomschoenen aan je voeten zitten. Sluit je schoen mooi aan rondom de zijkant en de wreef van je voet? Krijg je je schoen goed dicht? Loopt de schoen lekker, zit hij niet te los of te strak? Kun je al deze vragen positief beantwoorden, dan heeft je schoen de juiste breedtemaat voor je voeten!

De Schoenendokter aan het woord

In onderstaand filmpje legt schoenendokter Sofie Pelkmans uit waar je op kunt letten wanneer je schoenen voor brede voeten zoekt. Met behulp van deze adviezen, wordt zoeken een stuk gemakkelijker!

Waar moet ik op letten met brede voeten?

Wanneer je brede voeten hebt, is het zaak om eerst de merken ‘te filteren’ die met wijdtematen werken. De wijdtemaat is de verhouding tussen de lengte en breedte van de voet. Blijkt dat je voet in verhouding breder is dan in de lengte, heb je een grotere wijdtemaat nodig. De maten waarmee gewerkt wordt variëren van wijdtemaat  F (0,5 cm breder dan normaal) tot en met wijdtemaat M (vier centimeter breder dan normaal). Eenmaal je wijdtemaat bepaald, begint de zoektocht naar ‘de brede schoen’ al een stuk leuker te worden. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben wij enkele favoriete damesschoenen op een rij gezet, geschikt voor de brede voeten én die uiteraard verkrijgbaar zijn in geselecteerde Van den Assem-filialen en in onze webshop.

Pumps voor brede voeten

Het lijkt onmogelijk, maar dat hoeft het echt niet te zijn: ook wanneer je brede voeten hebt, kun je elegant voor de dag komen in een paar mooie pumps. Zo past een zwarte pump bij heel veel verschillende outfits, van business tot casual. Draag je favoriete pump onder je jurk of (midi-)rok. En ook onder je jeans misstaat een vrouwelijke pump zeker niet. Ben je op zoek naar een pump in een iets warmere tint? Denk dan ook eens aan bruin. De suède pump in de kleur bruin is een echte klassieker. Ideaal om te dragen tijdens een kantoordag, maar ook meer dan geschikt voor een feestelijke gelegenheid. Combineer een bruine pump met oudroze of zacht blauw. Voor een feestje -maar ook voor die doodgewone dinsdag- pak je uit met een felle kleur, zoals vlammend rood, of een opvallende print. Merken als Peter Kaiser en Hassia hebben regelmatig pumps in hun collecties voor de bredere voeten, goed in de gaten houden dus!