Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Stijlvol, chic en modieus: manchetknopen dragen in de eindejaarsperiode (tips + adviezen)

De temperatuur daalt en het eind van het jaar nadert met rasse schreden… Het feestseizoen staat met andere woorden op het punt van beginnen. Hoog tijd om uw nette en feestelijke kleding uit de kast te halen. En hoe kunt u uw kleding nou nog uitbundiger maken dan met de juiste accessoires? Waar de dames naar een mooie en sierlijke ketting of opvallende armband grijpen, is de keuze voor mannen een stuk beperkter. Een fraai horloge doet het natuurlijk altijd goed, maar heeft u er ook aan gedacht dat prachtige manchetknopen dragen uw outfit superstijlvol en chic maken?

Dit artikel staat daarom boordevol tips en adviezen over hoe manchetknopen in deze aankomende feestperiode gedragen kunnen worden. Hiervoor hebben we het deskundig oog van Van Willegen Luxury Jewelry Concept Store ingeschakeld. Zij weten namelijk precies wat trendy is op het gebied van manchetknopen.

 

Terug in de tijd: manchetknopen dragen, toen en nu

Het is het jaar 1700. De verschillen tussen de elite en het gewone volk zijn groot. Dit is niet alleen terug te zien in de verdeling van de macht, maar ook in de klederdracht. Waar het gewone volk het moet doen met simpele kleding, pakt de elite uit met stijlvolle, chique en handgemaakte stukken van dure materialen. Niet alleen wat betreft de basics van een outfit, maar ook qua accessoires en sieraden gingen ze all the way.

De heren deden dit bijvoorbeeld met de meest bijzondere manchetknopen. Een functioneel doch stijlvol sieraad dat gebruikt werd om de mouwen, oftewel de manchetten, van een overhemd dicht te binden. Doordat manchetknopen in deze tijd gemaakt werden van exclusieve en dure edelmetalen, zoals goud en zilver was dit sieraad alleen bereikbaar voor de crème de la crème van de adel en elite. Voor de gewone man was dit niet weggelegd.

Tijden veranderden echter. De industrie maakte aan het begin van de 19e eeuw zijn opmars en het fabriceren van manchetknopen, al dan niet van deze exceptionele edelmetalen, werd eenvoudiger en beter betaalbaar, met als gevolg dat manchetknopen dragen ook voor de gewone man steeds aantrekkelijker werd. Totdat de populariteit van manchetknopen dragen in de jaren ‘20 van de twintigste eeuw zijn top bereikte en mannen in alle lagen van de bevolking dit sieraad droegen.

Maar waar pieken altijd gepaard gaan met dalen was dit ook bij de manchetknopen het geval. Heren ging zich rond de jaren ‘60 van de twintigste eeuw minder formeel kleden en manchetknopen pasten niet meer in het beeld dat men had van een herenoutfit. De manchetknoop was verleden tijd en bleef voortaan in de kast liggen.

Tot ze in de jaren ‘90 van de twintigste eeuw herontdekt werden. Tot op de dag van vandaag zijn manchetknopen opnieuw met een opmars bezig. De stijlvolle man van nu draagt manchetknopen vooral tijdens formele en chique gelegenheden en gebruikt dit luxe accessoire pur sang om een stukje persoonlijkheid toe te voegen aan zijn outfit.

 

Een stukje kennis rondom manchetknopen dragen

Heden ten dage gaat het dus vooral om de esthetische waarde van manchetknopen. Het is een manier om een outfit stijlvol af te maken en om bovendien persoonlijkheid door te voeren. Maar manchetknopen dragen? Hoe moet dat precies?

Of en hoe manchetknopen gedragen worden is afhankelijk van het type overhemd en het type manchetknopen. U draagt bijvoorbeeld alleen manchetknopen bij een overhemd met Franse manchet: een overhemd waarbij de manchetten wel knoopsgaten hebben, maar de vaste knopen ontbreken. 

Om de manchetknopen in de knoopsgaten te kunnen bevestigen, is het gebruikelijk om de manchet om te vouwen en de binnenzijde van de uiteinden vervolgens naar elkaar toe te vouwen. Hierdoor ontstaat een stijlvolle en chique punt die tekenend is voor losse manchetknopen.

Ook het type manchetknoop is bepalend voor de manier van dragen. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie typen manchetknopen: enkele manchetknopen, dubbele manchetknopen en zijden manchetknopen.

 

Enkele manchetknopen

Enkele manchetknopen zijn de basis binnen de manchetknopen. Deze manchetknopen bestaan uit één mooie, opvallende knoop. Hoe deze eruit ziet en van welk materiaal deze gemaakt is, is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw eigen smaak en wensen. 

De knoop is bevestigd aan een staafje, waaraan een tweede scharnierend staafje is bevestigd. Door dit tweede staafje in de lengte te scharnieren, kunt u de manchetknoop door de knoopsgaten schuiven. Scharniert u het staafje nu opnieuw, zodat deze weer haaks op het eerste staafje staat, dan zit de manchetknoop vast.

 

Dubbele manchetknopen

De naam verklapt natuurlijk al hoe dit type manchetknopen eruit ziet. Dubbele manchetknopen kenmerken zich door twee identieke knopen. Wederom is het uiterlijk van deze knopen afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Zo kunt u voor klassieke vormen en kleuren gaan, maar u kunt ook voor opvallende designs en prints gaan.

De beide knopen van een dubbele manchetknoop zitten bevestigd aan weerszijden van een klein staafje. Hierbij kan een van de knopen scharnieren, zodat u de knoop door de knoopsgaten kunt steken. Door de knoop vervolgens weer terug te scharnieren waardoor deze haaks op het staafje komt te staan, zorgt u ervoor dat de manchetknoop vast komt te zitten.

 

Zijden manchetknopen

Tot slot kunt u er ook voor kiezen om zijden manchetknopen te dragen. Deze manchetknopen zijn speelser en vlotter in vergelijking met enkele en dubbele manchetknopen. Zijden manchetknopen zijn gemaakt van elastisch zijdedraad. Hier zijn twee knopen van gevlochten. Deze worden met elkaar verbonden door een draad. Zijden manchetknopen worden in tientallen kleuren uitgevoerd. 

Zijden manchetknopen dragen is erg eenvoudig. U drukt simpelweg een van de knopen door beide knoopsgaten om dit type manchetknoop te bevestigen.

 

Manchetknopen en de eindejaarsperiode: een perfecte match

Zoals gezegd zijn manchetknopen het ultieme sieraad voor mannen om te dragen tijdens de naderende feestperiode. Hoewel manchetknopen dragen grotendeels een persoonlijk verhaal is, zijn er volgens Van Willegen Luxury Jewelry Concept Store wel enkele adviezen te geven. We hebben vijf van deze adviezen voor u verzameld.

 

1. Klassiek zilver

Rondom de kerstperiode kiezen veel mannen voor een outfit binnen de klassieke stijl. Ze dragen bijvoorbeeld graag een chique, diepzwarte smoking met mooie vlinderdas en nette, lakleren veterschoenen van merken als Santoni of Magnanni

Om een klassieke outfit helemaal compleet te maken, kunt u kiezen voor manchetknopen met traditionele kleuren en vormen.

Bovenstaande manchetknopen passen bijvoorbeeld erg goed bij een smoking en geven uw outfit een elegant en net karakter. Naast vierkante manchetknopen zijn ook ronde of ovale manchetknopen zeer geschikt om te combineren met een smoking. En wat betreft kleur kunt u naast zilver ook kiezen voor zwart of voor een combinatie van beide. Dit past uitstekend bij het klassieke karakter van een smoking.

 

2. Match de kleur

Gaat u wel op chic, maar is een smoking net iets té of passen een stijlvol pak of een pantalon, overhemd en nette sweater in een winterse kleur nu eenmaal beter bij u of bij de gelegenheid?

Ook dan zijn er manchetknopen om uw outfit volledig af te stylen. Wat dacht u bijvoorbeeld van manchetknopen die qua kleur overeenkomen met uw outfit? Bovenstaande manchetknopen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Draagt u bijvoorbeeld een prachtig diepblauw pak, vul dit dan aan met de kraakheldere blauwe manchetknopen.

Bent u helemaal in kerstsferen en heeft u gekozen voor een groene sweater, kies dan voor flitsende manchetknopen met een vleugje groen. Stijlvol, chique en feestelijk!

 

3. Persoonlijk maar niet te gek

Manchetknopen dragen stelt u in de gelegenheid om uw outfit te personaliseren. Zo kunt u manchetknopen laten maken met uw initialen of met de initialen van uw geliefde, maar u kunt bijvoorbeeld ook manchetknopen dragen met een, voor u, bijzonder motief of een bijzondere vorm.

Bovenstaande manchetknoop is een voorbeeld van zo'n uniek exemplaar. De manchetknoop vertelt het persoonlijke verhaal van de drager. Persoonlijker dan dit wordt uw outfit niet.

Heeft u een chique of formele gelegenheid in de planning staan, dan adviseren wij om manchetknopen te dragen die wel persoonlijk, maar niet te gek zijn. Zorg voor een goede balans. Té bijzonder wordt niet door iedereen als stijlvol of modieus ervaren.

 

4. De mismatch tussen edelmetaal en metaal

Toen manchetknopen dragen nog iets was wat alleen de echte adel deed, werden deze vaak van exclusieve edelmetalen gemaakt. Top op de dag van vandaag zijn deze exclusieve en bijzondere manchetknopen nog steeds favoriet bij de hogere klasse en staan ze symbool voor een geraffineerde look.

Om deze look modieus en top notch af te werken, combineert u manchetknopen van edelmetaal niet met een horloge met metalen band. Dit doet afbreuk aan uw prachtige manchetknopen. Kunt u niet zonder uw horloge? Kies dan voor de gelegenheid een stoer of klassiek horloge met lederen band. Uw glamorous verschijning wordt hierdoor extra versterkt.

 

5. Getrouwd?

Naast een horloge en manchetknopen is voor getrouwde mannen de trouwring een prominent sieraad. En aangezien u dit sieraad, dat een symbool is van de onvoorwaardelijke liefde voor uw partner, altijd draagt, is het niet verkeerd om uw manchetknopen hierop af te stemmen.

Is uw trouwring bijvoorbeeld klassiek wit-, geel- of roségoud, kies dan ook voor manchetknopen met eenzelfde kleur. Is uw trouwring juist modern zilver, dan zijn zilveren manchetknopen the way to go. 

Draagt u daarnaast schoenen met goudkleurige of zilveren gespen? En een bijpassende riem met dezelfde kleur gesp? Dan is het chic om uw manchetknopen bijpassend te stylen.

U zorgt op deze manier voor een kloppend geheel wat betreft uw outfit. Of u nu een verfijnde smoking of een nette pantalon met bijpassende sweater draagt, u ziet eruit om door een ringetje te halen.

 

Manchetknopen dragen is iets persoonlijks. Ze vertellen uw verhaal of het verhaal van u en een van uw relaties. Manchetknopen zijn immers niet alleen geweldig leuk om zelf te kopen, maar ze kunnen ook dienstdoen als een zeer persoonlijk cadeau voor de mensen die u het meest dierbaar zijn.