Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Kinderschoenen kopen voor kinderen van iedere leeftijd? Met deze 12 tips wordt het een peulenschil!

Goede kinderschoenen: voor je kind is natuurlijk alleen het allerbeste goed genoeg. Maar hoe weet je zeker dat de kinderschoenen die je samen met je zoon of dochter koopt werkelijk goed passen? Zeker als je kinderen nog klein zijn, is dit moeilijk te bepalen. Om het kopen van goede kinderschoenen wat gemakkelijker te maken, geven we in dit artikel tips die kunnen helpen bij de zoektocht naar de perfecte kinderschoen. Zo vertellen we je waar je op moet letten bij kinderschoenen kopen voor naar schoolgaande kinderen en bespreken we de aandachtspunten die horen bij schoenen voor baby’s, peuters en kleuters.

Dit artikel in het kort:

-Goede kinderschoenen

-Kinderschoenen kopen

-Stevige kinderschoenen

-Babyschoenen kopen

Kinderschoenen kopen

12 tips

Dat kinderschoenen kopen lastig is, kunnen alle ouders beamen. Kinderen hebben een uitgesproken mening als het aankomt op wat ze mooi vinden en kijken lang niet altijd naar wat het meest gunstig is voor hun ontwikkeling. Hier hebben ze immers nog nauwelijks weet van. Aan ouders daarom de taak om niet alleen mooie, maar ook goed passende kinderschoenen uit te zoeken. Hoe je dit doet, vertellen we aan de hand van twaalf tips. Van deze tips hebben vier tips betrekking op kinderschoenen kopen voor baby’s, drie tips op het kopen van kinderschoenen voor peuters en vijf op kinderschoenen kopen voor kleuters en grotere kinderen.

Babyschoenen kopen: het allereerste paar

Als baby’s net geboren zijn, kunnen ze nog niet lopen. Je vraagt je dan wellicht ook af waarom je wel al babyschoenen aan zou moeten schaffen. Of hoeft dit eigenlijk helemaal niet? Baby’s die hun eerste stappen nog niet hebben gezet, hoeven in principe geen schoenen te dragen. Wel kun je ervoor kiezen je kleintje slofjes of slofschoentjes aan te trekken. Gaat je kindje eenmaal staan en begint het met lopen? Dan kun je op zoek gaan naar het allereerste paar schoentjes voor je kind. Hoe je dit doet, vertellen we aan de hand van vier tips.

Tip 1 Goede kinderschoenen: de eerste wankele stapjes

Staan en lopen zijn in de eerste levensjaren van een kind een flinke uitdaging. Je kind kan hier dan ook wel wat hulp bij gebruiken. Als de eerste stapjes gezet gaan worden, kun je de slofschoentjes daarom vervangen voor babyschoentjes met een zogenoemde 'flexzool'. Dit is een flexibele zool die het lopen iets eenvoudiger maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van babyschoentjes van de merken: LollypopShoesmeTOMS tiny of UGG? De schoentjes zien er niet alleen superschattig uit, ze bieden de allerkleinsten bovendien voldoende steun bij het zetten van hun eerste zelfstandige stappen. Zo kan je kleintje met de juiste ondersteuning veilig op avontuur!

Tip 2 Kinderschoenen kopen: zorg voor voldoende groeiruimte

Kinderschoenen kopen voor je baby doe je misschien vaak op gevoel. Je kijkt naar wat je mooi vindt en wordt vaak verliefd op een schattig paar. Omdat je zoon of dochter net lekker ligt te slapen in de kinderwagen, houd je de schoen voorzichtig tegen de voetzool om de maat te controleren. Maar houd je nu wel rekening met de groeiruimte? Al van jongs af aan is het voor kinderen belangrijk dat ze schoenen dragen die goed passen. De schoenen moeten niet te ruim zitten, maar zeker ook niet te krap zijn. Om bij baby’s de juiste maat te bepalen om vervolgens de juiste maat babyschoenen te kopen, kijk je naar de lengte van de voet van je kind en tel je hier ongeveer een duimbreedte bij op. Dit is de ruimte die ongeveer vrij moet zijn aan de voorkant van de schoen. Zo kan je kindje zijn of haar voeten goed bewegen en is er voldoende ruimte om de voeten helemaal af te wikkelen.

Tip 3 Stevige kinderschoenen: een steuntje in de rug

Heeft je zoon of dochter het stappen rondom de salontafel achter zich gelaten en zet je kind inmiddels helemaal zelfstandig de eerste stapjes? Dan is het goed om over te stappen op babyschoenen die extra steun bieden aan onder andere de hiel. Niet alleen bieden deze schoentjes steun die het lopen net iets gemakkelijker maken, maar dit type schoenen heeft vaak ook een betere pasvorm. Dit helpt bij het leren lopen. Heeft je kleine avonturier het helemaal ontdekt en worden de afgelegde afstanden steeds groter? Dan zijn schoenen met steun steeds belangrijker. Zorg in dit geval voor schoenen die naast voldoende steun in de hiel ook een stevige zool hebben. Belangrijk is overigens dat de zool niet te stug, maar ook niet te soepel is.

Tip 4 Wat zijn goede kinderschoenen: materiaalkeuze

Ga je kinderschoenen kopen en ben je op zoek naar het allerbeste? Dan is er eigenlijk maar één materiaal waarnaar je moet kijken, namelijk leer. Een belangrijk voordeel van leer is dat het een waterdicht materiaal is. Springt je kind dus midden in een plas water, dan betekent dit niet direct dat het natte voeten krijgt. Bijkomend voordeel is dat leren schoenen ademen. Hierdoor blijven de voeten van je kind fris en droogt eventueel transpiratievocht snel op. Leren schoenen zijn de beste keuze voor baby-, peuter-, kleuter- en overige kinderschoenen. Merken zoals Donsje of Blackstone weten als geen andere hoe een hippe en stevige leren schoen eruit moet zien.

De belevingswereld van een peuter

Naarmate kinderen wat ouder worden, vergroten ze hun wereld. Ze zijn nieuwsgierig en ontdekken steeds weer nieuwe dingen. Om deze speurtochten zo interessant mogelijk te maken zijn goede kinderschoenen natuurlijk een must. We hebben daarom drie tips omtrent kinderschoenen kopen voor deze doelgroep op een rijtje gezet.

Tip 5 Beste kinderschoenen: zorg voor opties

We hebben het al een aantal keer gezegd: kindervoeten groeien snel. Bij een gemiddeld groeiproces groeien kindervoeten ongeveer één maat per seizoen. Dit komt dus neer op twee maten per jaar. Houd er daarom rekening mee dat je meerdere keren per jaar op pad moet om kinderschoenen te kopen voor je kids. Bovendien kan het bij kinderen geen kwaad om een aantal opties in de kast te hebben staan. Stappen ze net voordat jullie samen op weg gaan naar een chique bruiloft in een plas, of gaan ze opeens in de tuin ravotten? Dan kan het geen kwaad een extra paar schoenen achter de hand te hebben. Je weet immers nooit wanneer het van pas komt. Bij ons heb je keuze uit een groot assortiment kinderschoenen, geschikt voor diverse gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan instapschoenenveterschoenenenkellaarsjes en sandalen.

Tip 6 Hoeveel groeiruimte bij kinderschoenen?

Ga je kinderschoenen kopen voor je peuter, houd ook dan rekening met groeiruimte. Zoals je al hebt kunnen lezen, groeien kindervoeten bij een normale groei één schoenmaat per seizoen. Koop je aan het begin van het seizoen dus schoenen die precies passen, dan is de kans groot dat deze aan het eind van het seizoen alweer te klein zijn. Houd daarom ook bij het kinderschoenen kopen voor peuters rekening met de extra ruimte aan de voorkant. Kies hierbij wederom ongeveer een duimbreedte als uitgangspunt.

Tip 7 Goede kinderschoenen: ga je voor makkelijk of voor moeilijk?

Als ouders kinderschoenen moeten kopen, laten ze de keuze vaak afhangen van het type sluiting: veters, een rits of klittenband. Al deze sluitingen zorgen voor voldoende stevigheid, mits ze op de juiste manier worden vastgemaakt. Zo kunnen veters, mits goed gestrikt, niet snel losgaan en is een schoen met rits lekker makkelijk in gebruik. Een schoen met een klittenbandsluiting heeft het beste van twee werelden. Zo is een klittenbandsluiting stevig én gemakkelijk in gebruik.

Je kind ontwikkelt een eigen wil

Kinderen worden groot. Ze gaan voor het eerst naar school en ontwikkelen steeds meer een eigen persoonlijkheid en vooral een eigen willetje. Ook bij het kinderschoenen kopen, zul je dit steeds meer merken. Kinderen wijzen snel naar schoenen die er cool, stoer of hip uitzien. Die willen ze hebben! Sandalen in leuke kleuren, veterschoenen met een mooi logo, enkellaarsjes met een 'hakje' of instapschoenen gemaakt van zachte materialen. Ook in deze levensfase zijn goede kinderschoenen echter zeer belangrijk. De voet is nog volop in ontwikkeling en kan dus wel wat steun gebruiken. Waar je op moet letten, lees je in onderstaande vijf tips.

Tip 8 Beste kinderschoenen: maak het je kinderen niet te makkelijk

Ook als kinderen ouder worden, is het belangrijk dat ze goed blijven lopen. Het is per slot van rekening niet de bedoeling dat ze een hele nonchalante loophouding krijgen of dat ze hun voeten naar binnen of naar buiten draaien. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat je het je kinderen niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je kinderen steeds stuggere kinderschoenen te laten dragen. Kinderen moeten steeds meer zelf handelen, omdat de schoenen minder buigzaam zijn en dus ‘minder meewerken’. Blijkt dit het lopen voor je kind echter te lastig te maken, kies dan voor schoenen die iets flexibeler zijn. De ideale schoen bestaat namelijk niet voor kinderen. Welke schoen de beste match is, is echt per kind anders.

Tip 9 Kinderschoenen kopen: welke maat heeft je kind eigenlijk?

Als we je zouden vragen welke schoenmaat je hebt, dan hoef je daar waarschijnlijk niet lang over na te denken. Jij bent uitgegroeid, dus je schoenmaat is al jaren hetzelfde. Voor kinderen geldt dit echter niet. Zij zijn constant in de groei waardoor hun schoenmaat snel oploopt. Maar hoe weet je nu welke schoenmaat je kind heeft? Hoe meet je dit? Ga je kinderschoenen kopen, ongeacht of dit nu een stevige veterschoen, enkellaarsje of iets luchtigere sandaal of instapschoen is, dan is het goed om dit altijd samen met je kind te doen. In de winkel kan de schoenmaat dan nauwkeurig opgemeten worden. Dit gebeurt vaak met een speciale plastic voet, waarbij de juiste schoenmaat bepaald kan worden middels een schuifje. Extra leuk is dat kinderen het opmeten van hun voeten vaak als een leuk spelletje zien. Ze hebben er echt plezier in!

Tip 10 Goede kinderschoenen: als de schoen past… maar hoe weet je dat eigenlijk?

Samen met de verkoopster heb je de juiste schoenmaat bepaald voor je zoon of dochter. Je hebt een mooi paar uitgezocht en je kindje heeft deze enthousiast aangetrokken. Maar hoe weet je nu of de kinderschoenen ook daadwerkelijk passen? Kun je vertrouwen op het antwoord dat je kind geeft als je het simpelweg vraagt? Vertrouwen op het antwoord van je kind is waarschijnlijk niet de beste keuze. Als de schoen mooi is, zijn kinderen immers al snel tevreden. Gelukkig zijn er verschillende trucjes waardoor je, samen met de verkoopster, toch kunt achterhalen of de schoen past:

  • Haal, indien mogelijk, de binnenzool uit de kinderschoen en laat je kind zijn voet hierop zetten. Op basis van wat je nu ziet, kun je bepalen of de lengte goed is. Denk hier aan de extra groeiruimte van een duimbreedte!
  • Ook krijg je een indicatie van de breedte. Is de schoen te breed dan zie je dat gelijk. Ook of een schoen veel te smal is, bepaal je op deze manier.
  • Als je kind de schoen aan heeft, kun je hem of haar een stukje laten lopen of laten rennen. Zijn hier geen problemen, dan zit het met de maat wel goed.
  • Tot slot kun je door goed te voelen ook veel informatie verkrijgen. Waar zitten de tenen en hoeveel ruimte is er vrij boven en naast de voet? Is dit veel, weinig of genoeg?

Tip 11 Beste kinderschoenen: een echt dametje

Meisjes hebben vaak van jongs af aan voorbeelden. Eerst willen ze net zo vrouwelijk zijn als hun favoriete barbies en later kijken ze op tegen filmsterren en popidolen. Ga je met je dochter kinderschoenen kopen, dan zal het vroeg of laat een keer gebeuren dat ze hun zinnen zetten op schoenen met 'hakken'. Verstandig om hiernaar te luisteren en deze aan te schaffen? Nee, niet echt. Om de ontwikkeling van kindervoeten niet in de weg te zitten, is het belangrijk om de voeten zoveel mogelijk in hun natuurlijke stand te laten staan, en dat is bij hakken natuurlijk niet het geval. Idealiter wacht je met het kopen van echte hakken tot je dochter tussen de 15 en de 17 jaar oud is. Even geduld dus nog!

Tip 12 Kinderschoenen kopen online

Vind je het ook zo gemakkelijk om online kinderschoenen te kopen voor je kind(eren)? Je hoeft zelf de deur niet uit en ook je kind(eren) hoef je niet op sleeptouw te nemen. Drie klikken en je bent klaar. Superhandig! Dat online kinderschoenen kopen handig is, kunnen wij niet ontkennen. Er kleeft echter ook een groot nadeel aan, namelijk dat het opmeten van de schoenmaat van je kinderen een stuk lastiger wordt als je niet naar de fysieke winkel gaat. Zelf heb je waarschijnlijk geen meetapparatuur in huis. Het is daarom aan te raden om toch twee keer per jaar de schoenmaat van je kinderen in een schoenenwinkel op te laten meten. Je kunt zo met zekerheid de juiste kinderschoenen voor je zoon of dochter kiezen.

En of je het kopen van de schoen uiteindelijk online of in de fysieke winkel doet, maakt dan niet meer uit. Kinderschoenen kopen is lastig. In de eerste plaats omdat je niet alleen mooie schoenen wilt kopen, maar ook omdat je stevige schoenen voor je kind wilt. Daarnaast gaat de eigen wil van je kind naarmate ze ouder worden een steeds grotere rol spelen als je in de schoenenwinkel staat. Met bovenstaande tips moet het lukken om voor kinderen van elke leeftijdscategorie de beste en de mooiste kinderschoenen te kopen. Je weet nu tenslotte precies waar je op moet letten.