Skip to content
Katja  - 
Ga terug

De dresscode voor een zomerbruiloft: bijna net zo mooi gekleed als het bruidspaar

Dresscode bruiloft: vanaf de maand mei gaat het zogenaamde trouwseizoen van start. De maanden mei, juni en september zijn ongekend populair bij aankomende bruidsparen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met een verhoogde kans op zonnig weer en het ontspannende gevoel dat daar bij hoort. Om ervoor te zorgen dat jij er tijdens de grote dag van jouw familielid, vriend(in) of collega op en top uitziet, lichten we de dresscode voor een zomerbruiloft toe. Alle aspecten wat betreft kleding, schoenen en accessoires, zowel voor hem als voor haar, komen aan bod. Ondanks dat alle ogen deze dag op het bruidspaar gericht zijn, zullen jou ook wat steelse blikken ten deel vallen.

Een bruidsoutfit is niet compleet zonder een verpletterend paar schoenen. Wat dacht je van een paar stijlvolle pumps?

Ook voor de heren is er een ruime keus aan bruiloftwaardige schoenen:

Lees in dit artikel meer over:

  • Dresscode White tie
  • Dresscode Black tie
  • Dresscode Cocktail
  • Dresscode Tenue de ville
  • Dresscode Smart casual
  • Dresscode ongeschreven regels
null

Dresscode bruiloft: uitgenodigd voor de dag of avond?

Voordat je bepaalt wat je gaat dragen is het noodzakelijk om goed op de uitnodiging te kijken voor welk deel je bent uitgenodigd. Betreft dit enkel de avond of word je de gehele dag verwacht? Wellicht dat je hierdoor andere keuzes maakt wat betreft je outfit. Wanneer het op de dresscode voor een zomerbruiloft aankomt, maakt het voor de regels niet gek veel uit of je een dag- of avondgast bent. De dresscode voor een man verschilt immers nauwelijks. Wel is het goed om hier rekening mee te houden wat betreft het comfort van je outfit. Je wil waarschijnlijk niet een dag lang met knellende schoenen rondlopen. Vrouwen hebben het wat dat betreft iets minder gemakkelijk. Met jasje, zonder jasje, extra paar schoenen, extra panty; zomaar een aantal breinbrekers waar op voorhand over nagedacht moet worden.

Dresscode bruiloft: alle regels per dresscode

Voordat we de algemene regels omtrent de dresscode voor een zomerbruiloft doornemen, bekijken we eerst de regels per specifieke dresscode. Het is immers belangrijk om je aan deze etiquette te houden. We bespreken de vijf meest voorkomende dresscodes voor een zomerbruiloft.

Dresscode: White tie

Deze dresscode wordt ook wel tenue de soiree of cravate blanche genoemd. Tegenwoordig komt white tie niet veel meer voor, aangezien het een dresscode is met veel verschillende regeltjes. Je zult deze dresscode eerder tegenkomen bij een formele gelegenheid als een gala.

White tie voor hem

Wanneer er bij de dresscode voor een zomerbruiloft toch gevraagd wordt om ‘white tie’, betekent dit voor jou als man dat je in rokkostuum wordt verwacht. Als accessoire kun je eventueel een hoed dragen, al hoort dit wel een hoge hoed te zijn. Deze is echter niet verplicht. De vlinderdas hoort uiteraard wit te zijn. Bij de dresscode white tie is een horloge absoluut not done. Dit wordt doorgaans gezien als erg onbeleefd. Bij een evenement als een bruiloft speelt tijd geen rol, waardoor het niet nodig is om op je klok te kijken.

Qua schoenen is er slechts één gepaste oplossing: zwart lakleer. Kies voor een eenvoudig paar waar niet te veel franjes en details op zitten. White tie is een klassieke dresscode. Trek deze dresscode dus ook door in je schoenen. Doordat je pak en schoenen beiden zwart zijn, kies je voor zwarte sokken.

White tie voor haar

Glinsteren en fonkelen dat zijn de kernwoorden voor white tie bij dames. Bescheidenheid bestaat hier niet. Denk aan parels, pailletten en Swarovskisteentjes. Ook de make-up mag uitbundig, maar elegant zijn. Tip: huur een visagist in die deze dresscode goed begrijpt. Qua jurk draag je als vrouwelijke gast een lange galajurk of baljurk tot aan de hak. Deze mag strapless of met een chic decolleté hebben. Het type jurk mag een een avondjurk, galajurk of baljurk zijn. Regel: de jurk moet wel uit één stuk bestaan en hoe warmer het seizoen, des te lichter de jurk. Qua accessoires kun je de jurk opsieren met een hoed, sieraden, schoenen en tassen. Houd qua kleur en stijl rekening met de kleur en stijl van de jurk. Ook de dames mogen hun horloges thuis laten.

Dresscode: Black tie

Black tie is een dresscode die nog altijd vrij vaak voorkomt bij bruiloften. Ondanks dat black tie minder formeel is dan white tie, kent de dresscode niet minder regels.

Black tie heren

Bij een smoking is het belangrijk dat je een pak draagt dat goed past. Een te groot of te klein pak is absoluut uit den boze. Controleer enige tijd voor de bruiloft of je smoking je nog altijd past. De kleur van je smoking is bij voorkeur zwart, al is een donkerblauw pak ook mogelijk. De kleur van je smoking hoort zwart of donkerblauw te zijn. Andere kleuren vallen niet binnen de regels van black tie. Het overhemd dat je onder je pak draagt, hoort spierwit te zijn en het heeft slechts een kleine boord, een gladde voorkant en een blonde knoopsluiting. De knopen van je overhemd mogen niet zichtbaar zijn. Verder is je outfit niet compleet zonder vlinderdas. Vind je dat je outfit op dit moment nog iets mist? Je kunt ervoor kiezen om een pochet toe te voegen aan het geheel. Wanneer de bruiloft als écht formeel gezien wordt, doe je er het best aan om voor een wit pochet te kiezen. Mocht dit niet het geval zijn, kun je ook voor een kleurrijk exemplaar kiezen. Ook bij black tie is je horloge niet welkom, om dezelfde reden als bij white tie: gezelligheid kent geen tijd. Het is daarom not done om de tijd in de gaten te houden.

De schoenen onder je smoking horen van zwart lakleer te zijn. Kies daarom voor een klassiek model. Ervan uitgaande dat je een zwarte smoking draagt, zijn zwarte sokken de enige keuze.

Black tie voor haar

Black tie voor dames houdt in dat je een lange avondjurk draagt. Wanneer je dit niet ziet zitten mag een nette cocktailjurk eventueel ook. Tenzij je ook wordt geacht om bij het diner aan te schuiven. Dan is een lange avondjurk een must. Onze tip: ga voor een jurk met een chique uitstraling uitgevoerd in rustige tinten. Vermijdt zomerse of hele drukke, felle prints. Qua accessoires zit je altijd goed met een paar spetterende pumps en een bijpassende clutch. Ook voor dames is het dragen van een horloge not done.

null

Pump en clutch combinatie van Peter Kaiser

Wat dacht je deze fantastiche pump & clutch combinatie van Peter Kaiser? Het roze suède duo is subtiel opgesierd met glinsteringen. Het zachte roze in combinatie met de glinstering zorgt voor de perfecte dosis gala.

Bekijk hier alle damespumps

Dresscode: Cocktail

De dresscode cocktail voor een zomerbruiloft is nog altijd erg populair. Bij deze dresscode weet het bruidspaar dat de gasten er feestelijk en netjes uitzien, zonder dat er hele strikte regels bij komen kijken. Dit betekent dat je ook iets vrijer bent in je kledingkeuze. Echter zijn er alsnog een aantal regels waar je je aan hoort te houden.

Cocktail voor hem

Mannen horen bij deze dresscode een pak of smoking te dragen. Hierbij kun je voor klassiek donkerblauw of grijs kiezen, ook al hebben we het over de dresscode voor een zomerbruiloft. Een kleur als beige of lichtgrijs is ook mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om een das of vlinderstrik te dragen. Dit is mede afhankelijk van hoe formeel je je outfit wil hebben. De mogelijkheid om een das of strik weg te laten is er ook. Hetzelfde geldt voor een pochet. Om je outfit net iets extra’s te geven, kun je kiezen om manchetknopen te dragen. Wederom is dit niet verplicht en is deze keuze geheel aan jou. Wel raden we je aan om een horloge te dragen (nu mag het dus wel). Dit maakt je outfit af.

Bij een cocktail dresscode is het de bedoeling dat je voor schoenen kiest die bij je broek passen. Kies je voor een blauw pak? Kies dan ook voor blauwe schoenen. Ga voor netjes en klassiek, zo zit je altijd goed. De sokken pas je aan op de kleur van je pak en schoenen.

Cocktail voor haar

Met deze dresscode kunnen vooral de dames flink uitpakken. Het stralende middelpunt van de informele maar chique dresscode cocktail is natuurlijk: de cocktailjurk. De cocktailjurk is een feestelijk jurkje dat net iets boven of tot op de knie valt. Een cocktailjurkje is pas een picture perfect wanneer deze wordt gecombineerd met een paar ultra-vrouwelijke high heels en wanneer die niet lekker genoeg zitten: ballerina's.

Dresscode: Tenue de ville

Ook wel stadskledij genoemd. Deze dresscode dankt zijn naam aan het idee dat de kleding die je geacht wordt te dragen, ook de kledij is die men vroeger droeg wanneer zij de stad in gingen. Ondanks dat dit niet langer het geval is, zijn de regels na al die jaren nog onveranderd.

null

Tenue de ville voor hem

Bij tenue de ville word je in maatpak verwacht. Hoewel het toegestaan is om je kleding te combineren, wordt dit over het algemeen niet aangeraden. Hoe subtieler je jezelf kleedt, des te beter. Kleuren die veelal gekozen worden zijn blauw, grijs en af en toe ook zwart. Kies in ieder geval voor een rustige, aardse toon. Je overhemd is altijd lichter van kleur dan het kostuum. Daarnaast is het dragen van een das verplicht. Hier mag een streepje of patroon inzetten, al moet dit wel subtiel zijn. Heftige kleuren en patronen zijn bij deze dresscode niet toegestaan.

Wat betreft schoenen: zorg ervoor dat de kleur van je schoenen afgestemd is op je kostuum. De kleur van je sokken matcht bij de kleur van het kostuum.Qua accessoires houd je het rustig, waarbij je riem uiteraard matcht bij de schoenen. Andere accessoires, zoals een horloge, zijn bij deze dresscode toegestaan. Al met al ga je voor een minimalistische look, waarbij je er verstandig aan doet om heftige details te vermijden.

Bekijk hier alle heren instapschoenen

Tenue de ville voor haar

Een tenue de ville voor dames is een redelijk flexibele dresscode. Mocht je vroeger alleen een mantelpakje of een japon dragen; tegenwoordig is een nette jurk of zwierige midi-rok met blouse of nette top ook passend. Korte en strakke jurkjes zijn niet toegestaan. Een tenue de ville laat zich kenmerken door lichte (pastel)kleuren en een zomerse touch. Subtiel en elegant zijn hier de toverwoorden. Ook accessoires en make-up zijn subtiel te noemen.

null

Pump en clutch duo Peter Kaiser

Subtiel, zomers en pastel? Dit pump & clutch duo van Peter Kaiser ademt subtiel, zomers en pastel! Het prachtige zachte roze matcht zo goed als iedere tenue de ville-outfit. Het duo is gemaakt van suède en zoals je mag verwachten van een topmerk als Peter Kaiser, zijn zowel pump als clutch gemaakt van leer.

Mooie pumps & clutch-duo's

Item 1 of 2

Qua schoenen sla je nooit de plank mis met een paar mooie sandalen, pumps of ballerina's.

Dresscode: Smart Casual

Deze laatste dresscode voor een zomerbruiloft is er een waarin je de meeste vrijheid krijgt. De naam zegt het namelijk al: je kleedt je casual, maar dan met een zweempje chic. Je kleding is bij deze dresscode elegant, modieus en passend bij de bruiloft, al is er genoeg ruimte voor eigen interpretatie.

null

Smart casual voor hem

Om sturing te geven aan de mogelijkheden voor een smart casual bruiloft, is er een aantal richtlijnen waaraan je je kunt houden. Met smart casual als dresscode kun je kiezen voor comfortabel, al houd je het wel netjes. Je kunt hierbij kiezen voor een mooi shirt als basis en dit combineren met verschillende soorten broeken zoals een pantalon of chino. Omdat het hierbij om een zomerbruiloft gaat, raden we lichte en aardse tonen aan. Een colbert of mooi jasje zou goed passen bij een smart casual bruiloft, al kan dit gedurende een zomerbruiloft aan de warme kant zijn. Je kunt er dus ook voor kiezen dit geheel weg te laten. Hetzelfde geldt voor een stropdas: de keuze is geheel aan jou of je dit wel of niet toe wil voegen. Het is in ieder geval niet verplicht.

Wat betreft je schoenen ben je vrij om te kiezen wat je wil. Je kunt kiezen voor een nette veterschoen met leuke print, al zijn loafers hierbij ook een goede optie. Ga voor trendy en comfort, bij deze dresscode kan dat immers.

Bekijk hier alle herenloafers

Een chique instapschoen kan en mag ook!

En de accessoires? Zorg ervoor dat je riem matcht bij je schoenen en dat eventuele sokken juist matchen bij je broek of pantalon. Een horloge maakt het plaatje helemaal compleet.

Smart casual voor haar

Wat wel of niet smart casual is, daar zijn de meningen over verdeeld. Voor dames is deze te omschrijven als een semi-nette outfit met een slimme twist. Dus: zonder jasje iets meer casual, met jasje iets meer smart. Het is een nette en verzorgde look die nooit te overdressed is. Wat je zou kunnen dragen naar een bruiloft met deze dresscode, is een mooie hippe jurk, een gave jumpsuit afgestyled met een blazer of een verstje. Een zwarte (spijker)broek met nette blouse, tuniek of top mag ook. Een denim jeans liever niet. En ook sneakers geven je outfit een iets te veel casual look.

Welke schoenen je dan wel kunt dragen? Met pumps of nette instappers zit je altijd safe.

Dresscode bruiloft: de zes ongeschreven regels

Nu je per dresscode weet wat er van je wordt verwacht, stippen we ook de ongeschreven regels nog even kort aan. Er zijn namelijk regels die voor iedere dresscode en voor iedere bruiloft hetzelfde zijn. Door deze in acht te nemen, weet je zeker dat je de plank niet misslaat, wanneer het aankomt op de dresscode voor een zomerbruiloft. Deze regels zijn als volgt:

1. Houd je aan de dresscode

De kans is groot dat er gekozen is voor een bepaalde dresscode. Dit kan bijvoorbeeld black tie of cocktail zijn, ook is het mogelijk dat dit een dresscode is waarbij u zich aan een kleurenthema hoort te houden. Wat de dresscode ook is: zorg er te allen tijde voor dat je je aan deze dresscode houdt. Het bruidspaar kiest heel bewust voor een bepaalde sfeer en het is de bedoeling dat je deze dresscode zo goed mogelijk ten uitvoering bent.

2. Zwart is een no-go

Hoe prachtig een zwart pak of een elegante zwarte jurk ook is, het is niet geschikt voor een bruiloft. Zwart wordt veelal geassocieerd met een begrafenis. Zorg dus dat je je prachtige zwarte kleding in de kast laat hangen. Dit is het moment voor een andere kleur. Let op: deze ongeschreven regel kan afwijken bij de specifieke dresscodes die we verderop in dit artikel bespreken.

3. Kies de juiste stof

Doordat we het hier over de dresscode voor een zomerbruiloft hebben, is het belangrijk om goed na te denken over de stof. Een wollen pak of jurk is prachtig, maar kan tijdens een zomerbruiloft aan de warme kant zijn. Om te voorkomen dat je het gedurende de dag te warm krijgt, is het verstandiger om voor een stof te kiezen zoals bijvoorbeeld katoen of linnen. Deze stoffen ademen meer, waardoor je het een stuk minder warm zult hebben.

4. Wit is voor de bruid

Wellicht dat deze regel meer voor dames is, maar als man is het geen goed plan om een witte outfit aan te trekken. Er is slechts één persoon die deze dag wit draagt: de bruid. Deze ongeschreven regel bestaat al sinds jaar en dag en daar houden we ons aan.

5. Match je accessoires

Deze regel is er een waar je hoogstwaarschijnlijk wel van op de hoogte bent: zorg ervoor dat je riem en schoenen bij elkaar passen (man) en dat je schoenen en clutch bij elkaar passen (vrouw). Ondanks dat deze regel altijd geldt, wilden we het toch nog een keer melden. Zorg er ook voor dat je schoenen er verzorgt uitzien, voordat je deur uit gaat. De punten horen netjes te glimmen. Suède schoenen worden geacht netjes en schoon te zijn.

6. Kies niet voor té casual

Mocht je merken dat er op de uitnodiging niets gezegd wordt over een dresscode, zorg er dan voor dat je nooit te casual de deur uit gaat. Een spijkerbroek wordt bij het merendeel van de bruiloften absoluut niet gewaardeerd. Met een donkerblauw, grijs of khaki maatpak zit je vrijwel altijd safe. Twijfel je? Neem dan contact op met het bruidspaar, de ceremoniemeester of de weddingplanner. Wellicht dat zij je de goede richting op kunnen sturen qua dresscode.

Dresscode zomerbruiloft

Zoals je hebt kunnen lezen is de dresscode voor een zomerbruiloft voornamelijk afhankelijk van de eisen die het bruidspaar stelt. Wanneer zij van hun gasten wensen zich aan een strikte dresscode te houden, is het aan jou om je hier aan te houden. Binnen de verschillende dresscodes is er een aantal strikte regels waar je je aan hoort te houden. Zo weet je in ieder geval dat je wat betreft je kleding nooit fout zit!

Ken jij vrienden die binnenkort naar een bruiloft gaan? En wil je ze laten zien wat de dresscode voor een zomerbruiloft is?

Deel dit bericht dan op social media!