Skip to content
Ga terug

Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou? De psychologie ontrafeld

Draag jij altijd dezelfde kleuren? Of mix en match je er vrolijk op los en is geen kleur jou te gek? De een draagt altijd zwart en grijs, terwijl de ander het graag bont maakt. De keuze voor bepaalde kleuren is persoonlijk. Je lievelingskleuren zijn waarschijnlijk ook in je garderobe zichtbaar. Maar wat zeggen deze kleuren eigenlijk over jou? Wat is de betekenis van kleur en hoe komen bepaalde kleuren over op een ander? Als je nieuwsgierig bent naar de antwoorden op deze vragen, lees dan snel verder. Voor dit artikel zijn we in de wereld van de kleuren gedoken. Je zult ontdekken waar de betekenis van verschillende kleuren op gebaseerd is en wat deze betekenissen zijn. Wat zeggen de kleuren die jij draagt over jou?  

De betekenis van kleur opgesplitst

De kleuren die we mooi vinden en daardoor ook vaak dragen, zijn persoonsgebonden. Wanneer je iemand naar zijn of haar lievelingskleur vraagt, zul je ongetwijfeld snel antwoord krijgen. Deze kleur is vaak gedurende een lange periode, zo niet een heel leven, de lievelingskleur van die persoon. Maar waarom eigenlijk? Vraag nadat iemand zijn of haar lievelingskleur gezegd heeft eens waarom die kleur voor die persoon zo speciaal is. Je hoeft niet raar op te kijken als ‘ik vind het gewoon een mooie kleur’ het antwoord is. Dit is nou precies wat ons zo nieuwsgierig maakt naar kleuren, jou ook?

Dat kleuren een bepaalde betekenis zouden hebben, horen we vaak. Maar hoe zit dit eigenlijk? Het schijnt dat de betekenis die we aan kleur geven, afhankelijk is van cultuur en ervaringen. Desondanks zijn er ook universele betekenissen van kleur.

null

De invloed van cultuur op de betekenis van kleur

Het zal je niet verwonderen dat onze cultuur van invloed is op de betekenis die we aan kleur geven. Tijdens je leven kom je de kleuren binnen jouw cultuur op bepaalde plekken en tijdens bepaalde periodes of gebeurtenissen tegen. Al deze dingen hebben invloed op de betekenis die jij, onbewust, aan kleuren geeft. Een goed voorbeeld is de kleur van een trouwjurk. Ben jij opgegroeid in het Westen? Dan is de eerste kleur voor een trouwjurk die jou te binnen schiet waarschijnlijk wit. In het Oosten heeft men echter hele andere, vaak veel bontere, kleuren voor de trouwjurken. In deze culturen wordt wit juist met de dood geassocieerd.

De invloed van ervaringen op de betekenis van kleur

Naast de cultuur waar je in opgroeit, zijn ook jouw persoonlijke ervaringen van invloed op de betekenis die je aan bepaalde kleuren geeft. Heb jij als kind bijvoorbeeld een blauw lievelingsspeeltje gehad? Dan zul je blauw ook nu nog, al dan niet onbewust, een mooie kleur vinden. Het blauw herinnert je namelijk aan een positieve ervaring: het krijgen van dat leuke lievelingsspeeltje en ermee spelen. Doordat kleuren overal om ons heen zijn, koppelen we onze ervaringen onbewust aan kleuren. Hierdoor kunnen kleuren positieve of negatieve gevoelens bij ons oproepen. Deze gevoelens zorgen ervoor dat de betekenis van kleur voor iedere persoon uiteindelijk iets anders zal zijn.

null

De universele betekenis van kleur

Ondanks deze persoonlijke elementen, zijn er kleuren die universeel een bepaalde betekenis hebben die voor iedereen gelijk is. Een goed voorbeeld hiervan is de kleur van groenten en fruit. Rood wordt bijvoorbeeld eerder geassocieerd met een tomaat dan geel. Geel daarentegen is juist de kleur van bananen. Doordat groente en fruit hun eigen kenmerkende kleuren hebben, kunnen we deze kleuren universeel gebruiken om groenten en fruitsoorten mee aan te duiden. Daarnaast ervaren we allemaal emoties. Ook hier zijn bepaalde kleuren die bepaalde emoties omschrijven waar iedereen zich wel in herkent. Denk maar eens aan het rode gezicht van iemand die boos is of het groenachtige, bleke gezicht van een zieke.  

De betekenis van tien veel gedragen kleuren

Ondanks de verschillende culturen en ervaringen, roepen bepaalde kleuren bij de meeste mensen dezelfde gevoelens op. Deze gevoelens hebben we van tien veelgedragen kleuren op een rij gezet. Uiteraard zal het in de praktijk per persoon die je ontmoet iets verschillen wat de kleur van jouw outfit met diegene doet. Wat zeggen de kleuren die jij draagt over jou?

null

Blauw

Blauw is een koele kleur en geeft mensen het gevoel van vertrouwen. Daarnaast worden ook termen als productiviteit, professionaliteit en stabiliteit met blauw geassocieerd. Het verbaast je vast niet dat blauw een veelgebruikte kleur is in logo’s van bedrijven. Naast deze termen creëert blauw ook een gevoel van rust.

Shop hier blauwe damesschoenen
null

Geel

Draag jij veel geel? Dan zien mensen jou als een gelukkig persoon. Geel wordt namelijk gemiddeld genomen beschouwd als een van de gelukkigste kleuren. Het is dan ook een erg vrolijke kleur. Ook worden intelligentie, logica en motivatie met de kleur geel geassocieerd.

Shop hier gele damesschoenen
null

Grijs

Grijs is een kleur die wordt geassocieerd met termen als verstand, duurzaam, verfijnd en strak. Net als blauw geeft grijs het gevoel van vertrouwen. Ook staat grijs voor georganiseerdheid, educatie en discipline.

Shop hier grijze damesschoenen
null

Groen

Groen is een belangrijke kleurentrend van het najaar 2017, maar wat is de betekenis van deze kleur? De kleur van de natuur staat voor kalmte, gulheid en zorgzaamheid. Personen die veel groen dragen, krijgen daarnaast de eigenschappen eerlijk en sympathiek toebedeeld.

Vind hier jouw groene damesschoenen
null

Oranje

Oranje is een warme kleur en staat voor gezelligheid en positiviteit. Daarbij wordt degene die oranje draagt al snel als een durfal gezien. Dit omdat we, gek genoeg, weinig oranje op straat zien (tenzij het Koningsdag is natuurlijk).

Bekijk alle oranje damesschoenen
null

Paars

De betekenis van kleur is voor de kleur paars een oude. Zo wordt deze kleur al sinds jaar en dag in één adem genoemd met spiritualiteit en rijkdom. De kleur heeft dan ook een mysterieuze, maar krachtige uitstraling. Ook creativiteit wordt gerelateerd aan de paarse kleur.

Vind de perfecte paarse damesschoenen
null

Rood

Rood is een kleur met vele gezichten. Niet alleen is het de kleur van passie, maar ook van actie. Rood geeft daarbij een gevoel van vertrouwen en bescherming. Als je rood draagt zullen alle ogen snel op jou gericht zijn. Rood heeft een bijzondere aantrekkingskracht.

Bekijk onze rode damesschoenen
null

Roze

Roze is een zachte, frisse en jeugdige kleur. Daarnaast geeft roze de mensen om je heen een gevoel van rust. Ook staat roze voor charme, zachtheid en begrip.

Bekijk alle roze damesschoenen
null

Wit

Wit staat voor een nieuwe start. Het is een frisse kleur en geeft een gevoel van eerlijkheid, puurheid en moed. Wit is ook een van de meeste neutrale kleuren die we hebben.

Bekijk alle witte damesschoenen
null

Zwart

Zwart staat voor mysterieus, elegant, machtig, krachtig en autoritair. Het is een rustgevende kleur, die tegelijkertijd allerlei gevoelens op kan roepen. Zeker wanneer zwart in grote hoeveelheden aanwezig is. Tot slot bevordert zwart een gevoel van macht en gezag.

Bekijk onze zwarte damesschoenen

Kleurencombinaties

De tien kleuren hierboven zijn de meest gedragen kleuren, maar er zijn natuurlijk nog talloze kleuren en kleurtinten die we dragen. De betekenis van kleur komt in ieder kledingstuk tot uiting. Alleen hoe vaak draag je nu één kleur in een gehele outfit? Vaak combineer je verschillende kleuren in een outfit. De een doet dit met twee à drie kleuren en de ander draagt het liefst zoveel mogelijk verschillende kleuren tegelijk. Ook dit is een kwestie van smaak. Maar welke kleuren kun je nu combineren? Gelukkig kunnen we je meteen vertellen dat er geen regels bestaan omtrent het combineren van kleuren op basis van hun betekenis. Dat geeft ons alle ruimte om naar hartelust te combineren!  

Analoge kleurcombinatie

Wanneer je kleuren wil combineren, kun je gebruikmaken van de analoge kleurcombinatie. Het via deze manier combineren van kleuren gebeurt op basis van overeenkomstigheid van de te combineren kleuren. Hiervoor gebruik je een kleurencirkel zoals op de afbeelding hiernaast. Bij het kleurenthema dat je volgens de analoge kleurcombinatie gebruikt, draait het om een kleurencombinatie van naast elkaar liggende kleuren in de cirkel. Je kunt bijvoorbeeld groen combineren met geel en blauw met paars. Volgens de analoge kleurcombinatie kies je één kleur uit de cirkel en combineer je deze met de kleur links en de kleur rechts ervan. Op deze manier krijg je een combinatie met weinig contrast.

Color blocking

Houd jij van opvallen? Dan is het leuk om de kleuren in je outfit op elkaar af te stemmen door middel van color blocking. Deze methode houdt in dat je niet de kleuren kiest die naast elkaar liggen in de kleurencirkel, maar juist tegenover elkaar. Op die manier vergroot je het contrast. Je combineert in dit geval bijvoorbeeld blauw met oranje. Het is erg leuk om het contrast te vergroten door bijvoorbeeld een oranje top op een felblauwe broek te dragen. Het is altijd leuk om jezelf eens uit te dagen en een kleurcombinatie te proberen die je normaal gesproken niet zo snel draagt.

Mix en match

Het dragen van bepaalde kleuren kan iets zeggen over wie jij als persoon bent. Ook worden kleuren gecombineerd met bepaalde emoties. De theorieën hierachter verschillen en de betekenis van kleur hangt vaak af van cultuur en persoonlijke ervaringen. Toch is het interessant om naar bepaalde basiseigenschappen van kleur te kijken. Rood is voor velen bijvoorbeeld onlosmakelijk met passie en liefde verbonden. Geel daarentegen is een erg vrolijke en opgewekte kleur. Het wordt al helemaal leuk als je de verschillende kleuren en hun betekenissen gaat combineren. Prachtige combinaties die precies dat uitstralen wat jij wil.