Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Laat uw dromen uitkomen met uw eigen fantastische walk-in closet (tips & inspiratie)

Houd je van kleding, schoenen en alles wat daarbij hoort? Wij ook! Voor een modebewuste vrouw is er stiekem maar één ultieme droom: een eigen walk-in closet. Een ruimte helemaal alleen voor je mooie blouses, jurken, pumpsenkellaarsjessneakersinstapperstassen enzovoort. Een eigen walk-in closet maken is dan ook een droom die uitkomt. Maar wat komt er allemaal kijken bij het creëren van een walk-in closet? In dit artikel laten we zien waar je rekening mee moet houden om de walk-in closet precies zo te krijgen als je wilt. Daarnaast laten we een aantal mooie walk-in closets zien ter inspiratie. Let your dreams come true!  

De walk-in closet van je dromen

Bij het maken van een walk-in closet komen veel verschillende vragen kijken. Wil je een U-vorm of L-vorm en hoeveel opbergruimte heb je eigenlijk nodig? Hieronder laten we aan de hand van een aantal tips zien welke belangrijke elementen je tegen zult komen. Zo weet je precies welke keuzes je moet maken en wanneer je voor bepaalde opties zou kiezen. De perfecte walk-in closet maken kan natuurlijk alleen als je precies weet wat je wilt.  

Tip 1: Kies de juiste ruimte

Soms is er maar één ruimte in het huis geschikt voor een walk-in closet. Vaak zijn het de wat kleinere slaapkamers die omgetoverd worden tot walk-in closets. Heb je echter de luxe waarbij je meerdere opties hebt voor de locatie van de walk-in closet? Dan kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Ten eerste is er de vraag of je wilt dat de walk-in closet zich dichterbij de slaapkamer of de badkamer bevindt. Ten tweede kan de benodigde ruimte doorslaggevend zijn. Wil je een extra grote walk-in closet of ga je de walk-in closet delen met een partner? Dan zijn de kleinste slaapkamers van het huis wellicht iets te klein om aan de wensen te voldoen. 

Tot slot kun je er, mits daar de mogelijkheid toe is, ook voor kiezen om een speciale kamer te laten plaatsen die dienst kan doen als walk-in closet. Denk bijvoorbeeld aan een extra muur in de slaapkamer waarachter je de walk-in closet kunt maken.  

Tip 2: Kies de juiste vorm

Het kiezen van de juiste vorm hangt vaak samen met de keuze voor de juiste ruimte. De grootte van de ruimte bepaalt vaak de hoeveelheid kastruimte die je kwijt kunt en dit is van invloed op de keuze van de vorm van de kast. Zo kun je kiezen voor een U-vorm waarbij uw kast drie muren beslaat. Onthoud dat een U-vorm in te kleine ruimtes de bewegingsvrijheid beperkt. Om meer ruimte in de walk-in closet over te houden, kun je ook voor de L-vorm kiezen. Bij deze vorm laat je één extra muur geheel vrij van opbergruimte. Hierdoor is er meer ruimte voor de kasten die je wél plaatst. Tot slot kun je ook kiezen voor de rechte vorm. Hierbij gebruik je één wand van de ruimte om opbergsystemen aan te bevestigen. De andere muren laat je vrij van opbergruimte, maar je kunt hier bijvoorbeeld wel een stoel of make-up tafel neerzetten.

Extra: Mocht je er de ruimte voor hebben, dan is het ook leuk om eens naar andere vormen te kijken dan recht. Zo kunt je voor ronde of golvende vormen kiezen. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat de meeste ophangsystemen uitgaan van rechte lijnen en hoeken. Een mooie walk-in closet met speelse lijnen vraagt om speciale aanpassingen.  

Tip 3: Weet welk opbergsysteem je wilt

Nu je hebt bepaald waar de walk-in closet moet komen en welke vorm hij heeft, is het tijd om naar de opbergmogelijkheden te kijken. Bij het ontwerpen van de walk-in closet heb je de keuze uit verschillende opbergsystemen. Om te bepalen welk opbergsysteem het best bij je past, is het slim om vooraf goed naar je garderobe te kijken. Heb je vooral veel jurken en blouses die je graag ophangt? Of zijn het met name broeken en truien die je ook prima op planken kwijt kunt? Aan de hand van de garderobe kun je een keuze maken wat betreft het aantal planken en het roedes dat je nodig hebt.

Daarnaast heb je nog keuze uit verschillende lades en opbergsystemen voor de accessoires. Wil je je damesschoenen bijvoorbeeld in de kast opbergen of vind je het fijner om een apart schoenenrek te plaatsen? Veel schoenenliefhebbers bewaren hun favoriete enkellaarsjespumpslaarzensneakers of sandalen bij voorkeur afgeschermd van stof en licht. In dat geval kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om al de damesschoenen in mooie bewaardozen op te bergen in een speciaal daarvoor bedoelde kastruimte in de walk-in closet.

Denk tenslotte ook na over eventuele kastruimte voor je tassen, sieraden, sjaals en sokken.  

Tip 4: Welke kleur wilt u dat de walk-in closet heeft?

Het is aan te raden om goed na te denken over de kleur die je de walk-in closet wilt geven. Mocht je nu vooral fan zijn van de lichtere tinten binnen je garderobe, dan kan zowel een lichte als donkere kast een mogelijkheid zijn. Ben je echter fan van kleuren, dan laat een witte walk-in closet de kleding beter uitkomen. Houd bij het kiezen van de kleur rekening met een veranderende kledingstijl. Verander je vaak van stijl? Dan kun je het best kiezen voor een witte walk-in closet. Wit laat zowel donkere als lichte tinten mooi uitkomen. Wit is daarnaast ook een goede basis voor aanvulling met eventuele losse kasten, rekken of tafels. Een kleurrijk kleed op de grond kan de witte walk-in closet wat extra warmte geven.  

Tip 5: Vergeet de verlichting niet

Niets is zo vervelend als ‘s ochtends in de walk-in closet staan en je kleding niet goed kunnen zien. Goede verlichting is dan ook een must in de ideale walk-in closet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verlichting die je ín je opbergsystemen plaatst. Zo valt het licht direct in de kast. Een nadeel van verlichting ín de kast is dat de kleding schaduwen kan werpen op lagergelegen items. Om dit te voorkomen kun je ook voor mooie spots in het midden van je walk-in closet kiezen. Deze kun je op de verschillende hoeken van je walk-in closet richten. Zorg er hierbij wel voor dat de spots zo geplaatst worden dat je niet je eigen schaduw in de kast werpt wanneer je ervoor staat.

Denk tot slot ook na over de kleur van het licht. Warm licht vinden we in de woonkamer bijvoorbeeld fijn, maar in de walk-in closet kan dit type licht ervoor zorgen dat je de kleuren van je kleding niet goed ziet. Daglichtlampen zijn ideaal voor het op de juiste manier kunnen zien van de kleuren van je kledingschoenen en accessoires.  

Tip 6: De hoogte is je vriend

Een walk-in closet maken geeft je de mogelijkheid om eens mooi de hoogte in te gaan. Zeker wanneer de ruimte voor de walk-in closet kleiner is dan je graag zou willen, kun je slim gebruikmaken van de hoogte van de ruimte. Je kunt de kast- en opbergruimte optrekken tot aan het plafond. Op die manier heb je extra opbergruimte. Op de bovenste planken kun je bijvoorbeeld de kleding kwijt die je tijdens het huidige seizoen niet zult dragen. Of je reserveert de opbergruimte bovenin om de laarzensneakersenkellaarsjes of pumps die je minder frequent of gedurende het huidige seizoen niet draagt, in dozen op te bergen. Om bij het bovenste gedeelte te kunnen komen, kun je een ladder plaatsen.  

Tip 7: Vergeet dé stoel niet

Of je nu naar een bruiloft gaat of op zoek bent naar de juiste outfit voor een zakelijke bespreking, het komt weleens voor dat je snel verschillende outfits doorpast. Voor deze momenten is het handig om de beroemde, en beruchte, stoel aan de walk-in closet toe te voegen. Dé stoel waarop je de niet gekozen outfits kunt leggen of waar je kleding na het dragen op kunt leggen om te laten luchten. Mocht je vaak van kleding wisselen, dan kun je haast niet zonder deze stoel. Hoe de stoel eruit moet zien, is volledig aan jouzelf. De één houdt van een grote fauteuil, terwijl de ander aan een krukje of bankje voldoende heeft.  

Tip 8: De spiegel is een musthave

De walk-in closet heeft nu al mooi vorm gekregen. De stoel staat en de kleren kunnen ingeruimd worden. Een walk-in closet maken kan echter niet zonder dit laatste, onmisbare element: de spiegel. Een goede spiegel helpt je om de juiste outfits te kiezen. Het is daarbij aan te raden een spiegel te plaatsen waarin je jezelf van top tot teen kunt zien. Zo zie je niet alleen of die blouse mooi staat op die ene broek, maar ook hoe je sneakersenkellaarsjesinstappers of pumps het geheel compleet maken.

Je kunt de spiegel op een deur van de kast plaatsen, maar ook op de deur van de walk-in closet zelf of je kunt kiezen voor een staand exemplaar. Een extra tip die we je willen meegeven, is dat je de spiegel zo plaatst dat de ruimte achter je rustig van kleur is. Wanneer je in de spiegel kijkt en de achtergrond is een drukke kledingkast, dan kunt je minder goed zien hoe de outfit staat. De mix van kleuren en de drukte van de achtergrond kunnen het beeld van de look vervormen.  

De finishing touch

Als je bovenstaande tips langs bent gelopen, weet je waar uw walk-in closet moet komen, welke indeling je graag wilt en hoe je de kast vorm wilt geven. Naast het vinden van de juiste ruimte, de juiste opbergsystemen, verlichting en spiegel zijn er nog een aantal onderdelen waaruit je een keuze kunt maken. Wat dacht je van de hangers, opbergdozen en manden voor in de opbergsystemen? Het leuke van deze extra’s is dat ze van de walk-in closet echt jouw walk-in closet maken. Een persoonlijke stijl kun je in deze elementen terug laten komen. Daarnaast zijn het elementen die je kunt vervangen wanneer je op de huidige inrichting van de walk-in closet uitgekeken bent. Hieronder vind je een aantal elementen die in de walk-in closet van je dromen niet mogen ontbreken.  

1. Hangers

Uiteraard mogen hangers niet in een walk-in closet ontbreken. Kies wat hangers betreft eens voor mooie houten of metalen hangers. Aangezien de delen van de kast in een walk-in closet vaak geen tot weinig deuren hebben, zijn de hangers goed zichtbaar. Door te kiezen voor bijzondere of juist rustige hangers kun je door middel van dit kleine detail al een geheel andere uitstraling aan uw walk-in closet geven.  

2. Planken

Net als de hangers zullen ook planken hoogstwaarschijnlijk niet ontbreken in uw walk-in closet. Ook hier zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Houd wederom rekening met het feit dat de planken in een walk-in closet goed zichtbaar zijn. Een walk-in closet maken met allerlei verschillende planken, geeft de ruimte al snel een rommelige uitstraling. Witte planken of planken uit dezelfde serie zorgen voor meer rust. Houd je juist van kleur en vind je het niet erg als de planken opvallen? Dan is het ook leuk om hier juist planken met een kleur voor te gebruiken. Het is overigens fijn om te kiezen voor planken die mooi zijn afgewerkt doordat ze bijvoorbeeld geschilderd of gelakt zijn. Dit staat niet alleen mooi, maar onbewerkte planken kunnen ervoor zorgen dat je kleding aan de oneffenheden (bijvoorbeeld splinters) blijft hangen en zo beschadigd raakt.  

3. Manden en dozen

Manden en dozen zorgen voor handige opbergruimte in je walk-in closet. Je kunt deze onder andere voor je schoenensokkensjaals en overige accessoires gebruiken. De keuze uit de verschillende manden en dozen is aan jou. Welke stijl past binnen de walk-in closet? Een walk-in closet maken is erg leuk en wanneer je jezelf over bovenstaande tips en opties buigt, weet je zeker dat je de kast van je dromen krijgt. Kijk ook eens naar de verschillende inspiratiefoto’s in dit artikel en ontdek waar jouw voorkeur naar uitgaat. Stap voor stap kom je zo bij de walk-in closet van je dromen!