Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Het verhaal achter Tesla: onze toekomst met Elon Musk

Het kan u niet ontgaan zijn dat de elektrische auto een enorme vlucht aan het maken is. Een belangrijke speler binnen deze markt is Tesla. Elon Musk is de CEO en product architect van dit vooruitstrevende automerk waarbij alles draait om elektriciteit en de toekomst. Maar wat hebben Tesla en Elon Musk u in de toekomst te bieden? 

In dit artikel nemen we u mee in het verhaal achter de mooie auto’s en laten we u kennismaken met de droom van Elon Musk.

Elon Musk: de man achter de toekomst?

Het verhaal achter Tesla start bij de man die de drijvende kracht achter dit vooruitstrevende bedrijf is: Elon Musk. Deze ingenieur en ondernemer heeft zijn hele leven al één missie: de wereld verbeteren. Deze missie en het streven deze waar te maken, hebben ervoor gezorgd dat Elon Musk vandaag de dag bezig is met het vormgeven van niet alleen zijn eigen toekomst, maar die van ons allemaal.

Elon Musk laat zich het best omschrijven door zijn indrukwekkende carrière. Een man die het terugdringen van de opwarming van de aarde stelt boven zijn eigen winst.

"I don't create companies for the sake of creating companies, but to get things done."

- Elon Musk

 

Zip 2, X.com en Paypal

De loopbaan van Elon Musk kwam in beweging toen hij in 1995 zijn eerste bedrijf oprichtte: Zip2. Samen met zijn broer bouwde hij dit internetbedrijf op en verkocht het in 1999 voor 307 miljoen Amerikaanse dollars aan Compaq. Van dit bedrag ontving Musk zelf, met een aandeelpercentage van 7%, ongeveer 22 miljoen dollar.

Van deze 22 miljoen dollar startte Elon Musk met 10 miljoen dollar zijn tweede bedrijf op: X.com. Dit betalingsplatform ging als snel samen met Confinity dat op dat moment het betalingsplatform Paypal ontwikkelde. De twee bedrijven gingen verder onder de naam Paypal. Dit betalingssysteem bleek een succes en werd in 2002 verkocht voor anderhalf miljard dollar. Op moment van verkoop bezat Musk 11,6% van de aandelen wat hem een ruime 165 miljoen dollar opleverde. 

Het zijn deze verkoop en deze inkomsten die Elon Musk de kans gaven dat te doen wat hij altijd al wilde doen: de wereld verbeteren.

“When I was in college, I wanted to be involved in things that would change the world. Now I am.”

- Elon Musk

 

SpaceX, Tesla en SolarCity

De miljoenen dollars die Musk in 2002 verdiende met de verkoop van Paypal, zijn niet opgegaan aan dure huizen en een luxe leven. De ondernemer in hart en nieren heeft het geld in de loop der jaren voornamelijk gebruikt om te investeren in SpaceX, Tesla en SolarCity.

SpaceX werd in 2002 opgericht en stoelt op de langetermijnvisie van Elon Musk om het mogelijk te maken in de ruimte te leven. Hij richt zich hierbij specifiek op het leven op Mars. Zijn persoonlijke doelstelling is om in 2040 een populatie van 80.000 mensen op Mars mogelijk te maken.

Om dit doel te halen is SpaceX bezig met het ontwikkelen en produceren van ruimtelanceringstoestellen. Samengaand met deze ontwikkelingen richt SpaceX zich op de ontwikkeling van de rakettechnologie. Zo moet het mogelijk zijn om in de toekomst betaalbaar naar Mars te vliegen. 

Naast SpaceX werd in 2003 Tesla opgericht. Elon Musk was vanaf het begin betrokken, maar nam pas in 2008 het roer over. Vanaf dat moment bekleedt hij de rol van CEO en product architect. Hij is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de elektrische auto. Momenteel zijn er twee Tesla modellen beschikbaar en is een derde in ontwikkeling. Het doel is om een elektrische auto te ontwikkelen die voor minder dan 30.000 dollar voor de consument beschikbaar is.

Tesla is met het gebruik en de ontwikkeling van elektriciteit gericht op het terugdringen van de opwarming van de aarde. In één lijn met dit gedachtegoed ligt het derde bedrijf: SolarCity. SolarCity werd in 2006 opgericht en richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van zonnepanelen. 

 

“We are running the most dangerous experiment in history right now, which is to see how much carbon dioxide the atmosphere can handle before there is an environmental catastrophe.”

- Elon Musk

 

De toekomst en Elon Musk

Na het lezen over de loopbaan van Elon Musk heeft u een goed beeld gekregen van wie deze man is. Elon Musk ziet het als zijn doel om het leven op aarde in stand te houden en tegelijk het leven in de ruimte mogelijk te maken.

In dit gehele verhaal is vooral de band tussen Tesla en Elon Musk een belangrijke. Hoe bijzonder deze band is laten we u hieronder zien. Daarbij gaan we uiteraard dieper in op Tesla en laten we u zien wat dit tot zo’n bijzondere auto maakt.

 

Tesla en Elon Musk: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Nu u Elon Musk heeft leren kennen, is het tijd om ook Tesla beter te leren kennen. Dit bedrijf is niet alleen bijzonder wat betreft de ontwikkelingen en producten, maar ook qua doelstelling en missie.

Het doel van Tesla is: de overgang van de wereld naar duurzame energie te versnellen. En dit doel wordt door het bedrijf serieus genomen. Naast de ontwikkeling en verkoop van elektrische auto’s verkoopt Tesla ook elektrische aandrijvingen aan andere autofabrikanten. Dit omdat de ontwikkeling van de elektrische auto volgens Elon Musk anders te veel gaat kosten. Andere autofabrikanten hebben vaak de middelen nog niet om zelf een elektrische aandrijving te ontwikkelen. 

Openstelling en patenten

In 2014 liet Elon Musk zien dat het hem niet zozeer ging om het verkopen van auto’s, als wel om het terugdringen van de opwarming van de aarde. Dit deed hij door de patenten van Tesla open te stellen. Op deze manier kunnen andere bedrijven gemakkelijker elektrische wagens ontwikkelen. Het ontwikkelproces voor de elektrische aandrijving is immers al door Tesla gedaan.

Op deze manier hoopt Tesla de markt voor elektrische auto’s sneller te laten groeien en de elektrische auto sneller gemeengoed te maken.

 

De Tesla

De Tesla en Elon Musk zijn een ijzersterk team gebleken. U heeft nu kennisgemaakt met Elon Musk, maar hoe zit het nu precies met de Tesla? Wat is dit nu voor een elektrische auto en waarom is hij zo bijzonder?

We zullen hieronder de drie Tesla modellen aan u voorstellen: Tesla Model S, Tesla Model X en Tesla Model 3.

Tesla Model S

De Model S is een van de snelste sedans ter wereld. De uitvoering P100D wordt zelfs beschouwd als dé snelste sedan ter wereld. Ongeacht de uitvoering is het elektrische bereik van de Model S minimaal 400 kilometer. U kunt er dus gerust Nederland mee doorkruisen van noord naar zuid. Als u optrekt met het basismodel 60 rijdt u binnen 5,8 seconden 100 kilometer per uur. Met de P100D haalt u de 100 kilometer per uur binnen 2,7 seconden.

Hoe groot het elektrische bereik uiteindelijk is, hangt af van de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden. Het standaard laadvermogen van de accu is 60 kWh met een vermogen van 302 pk. Uiteraard zijn er upgrades te verkrijgen tot onder andere 85 kWh wat u een vermogen van 362 pk oplevert. 

Naast het snelle acceleratievermogen zijn het allerhande eigenschappen die Model S tot een bijzondere wagen maken. Zo is er ingebouwde bescherming tegen biowapens aanwezig, ligt het zwaartepunt laag waardoor de Model S goed op de weg ligt, heeft het touchscreen het formaat van twee iPads en is de Model S uitgerust met hardware voor volledig automatische besturing. Doordat de elektrische motor onder de inzittenden ligt, heeft Model S zowel achter als voor kofferruimte. 

Vanaf €82.985.

Tesla Model X

Naast de sedan heeft Tesla ook een SUV ontwikkeld: Model X. Waar de Model S de snelste sedan van de wereld bleek, is Model X de snelste SUV ter wereld. De accu van Model X heeft een capaciteit van 100 kWh en een elektrisch bereik van 565 kilometer. Ook de acceleratie van dit tweede model is sneller. Binnen 3,1 seconden rijdt u van 0 zo 100 kilometer per uur. 

Opvallend aan Model X zijn uiteraard de achterdeuren. Deze zogenoemde Falcon Wings hebben maar 30 centimeter ruimte nodig om te openen en geven gemakkelijk toegang tot de tweede én derde rij. Model X heeft genoeg ruimte voor zeven personen. De achterste twee zitplaatsen kunnen daarnaast volledig in de vloer worden weggeklapt, zodat er voldoende kofferruimte achterin ontstaat. Vergeet niet dat u ook nog kofferruimte heeft onder de motorkap, aangezien de motor zich onder de inzittenden bevindt. 

Wanneer u een Model X bestelt, heeft u de mogelijkheid tussen veel verschillende upgrades te kiezen. Zo is het mogelijk stoelverwarming toe te voegen, zijn er verschillende opties wat betreft het aantal stoelen en kunt u kiezen tussen verschillende soorten lak, velgen en interieurs. 

Vanaf €106.485.

Tesla Model 3

Het derde model waar Tesla en Elon Musk momenteel aan werken, is Model 3. Waar Model S en Model X niet voor iedere consument zijn weggelegd, is de Model 3 een betaalbare variant. Model 3 is op dit moment nog in ontwikkeling, maar zal rond de $35.000 gaan kosten. De reden? Elon Musk wil graag bijdragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Om dit te doen moet het voor de meeste mensen mogelijk zijn om ook daadwerkelijk een elektrische auto te rijden.

Model 3 heeft een elektrisch bereik van 345 kilometer en gaat van 0 tot 100 kilometer per uur in minder dan 6 seconden. Ook deze auto beschikt over hardware waardoor hij automatisch kan rijden. Verder voldoet Model 3 aan alle veiligheidseisen en is het zelfs het doel van deze auto de veiligste in zijn klasse te maken. 

Vanaf medio 2017 wordt Model 3 in productie genomen. Het is mogelijk om alvast een Model 3 te reserveren bij Tesla. De verwachting is dat u uw Model 3 vervolgens medio 2018 of later geleverd krijgt. Deze uiteindelijke datum is afhankelijk van het land van levering. 

Vanaf $35.000.

 

Tesla zakelijk leasen: ja of nee?

Vallen bovenstaande Tesla-modellen in de smaak, maar vindt u het kostenplaatje wellicht iets te hoog? Dan kunt u overwegen de Tesla zakelijk te leasen. Het zakelijk leasen van een Tesla is namelijk aantrekkelijk te noemen door verschillende voordelen die hierbij komen kijken.

  • geen milieubelasting;
  • geen motorrijtuigenbelasting;
  • 4% bijtelling;
  • jaarlijks 400 kWh cadeau (= 1.600 kilometer rijden); 
  • lagere brandstofkosten.

Het zijn vooral de lagere belastingen en brandstofkosten die van de Tesla een aantrekkelijke lease auto maken. Even een kleine rekensom wat betreft de brandstofbesparing:

Stel u rijdt 30.000 kilometer per jaar en uw huidige auto heeft een verbruik van 1 op 15. We rekenen met de benzineprijs zoals deze op 7 juni 2017 is, namelijk €1,63 voor Euro95. Voor uw auto betekent dit dat u 10,8 cent per kilometer kwijt bent aan benzinekosten. Op jaarbasis is dit zodoende €3.260 (30.000 x €0,108). 

Nu stapt u over naar een Tesla Model S 60. Deze wagen rijdt 400 kilometer op een accu van 60 kWh. Dit betekent dat u 0,15 kWh per kilometer verbruikt. Gemiddeld kost 1 kWh 22 cent en kost het rijden met de Model S u in dit geval 3,3 cent per kilometer. Wanneer u 30.000 kilometer rijdt op jaarbasis, kost dit met uw Model S zodoende €990. 

Uit dit rekenvoorbeeld blijkt dat u door het rijden met een Tesla Model S 60 ongeveer €2.270 bespaard aan brandstofkosten op jaarbasis. 

Wanneer u bovenstaande voordelen bij elkaar optelt, kunt u tot de conclusie komen dat het leasen van een Model S ter waarde van €82.985 zo slecht nog niet is in vergelijking met een gemiddelde middenklasse auto.

 

Wat zal de toekomst ons brengen?

De Tesla en Elon Musk zijn wat de toekomst betreft voorlopig nog aan elkaar verbonden. Met Tesla kan Elon Musk bijdragen aan zijn missie om de opwarming van de aarde terug te dringen. Door elektrische auto’s beschikbaar te maken voor de gemiddelde consument, zorgt hij ervoor dat het voor iedereen mogelijk wordt een elektrische auto te rijden.

De ontwikkelingen van Tesla en het vrijgeven van patenten zorgen ervoor dat de elektrische auto sneller op grote schaal zijn intrede kan doen. Onze manier van leven zal veranderen met de schijnbaar onvermoeibare Elon Musk aan het roer. 

Wie weet rijdt u binnenkort ook in een Tesla en reizen we over een aantal jaar gemakkelijk van de aarde naar Mars (en terug).