Skip to content
Katja  - 
Ga terug

13 winterse steden voor een romantische stedentrip in Europa (geen Rome of Parijs!)

December is met Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar een feestelijke maand die de meeste mensen met hun gezin of familie doorbrengen. In januari keert de rust weer wat terug. De kinderen moeten weer naar school en u en uw partner moeten weer vol aan het werk. Jammer, want na deze drukke tijd kunt u best wel wat quality time met uw partner gebruiken. Een romantische stedentrip in Europa zou bijvoorbeeld niet verkeerd zijn.

Maar een stedentrip in de winter?

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar u aan denkt als u een stedentrip wilt plannen. Toch is de winter het seizoen bij uitstek. Door extra (kerst-)verlichting zien veel steden er namelijk extra sfeervol uit. En een dik pak sneeuw heeft eigenlijk ook wel iets gezelligs, nietwaar?

 

13x een romantische stedentrip in Europa

Bij een romantische stedentrip in Europa denkt u waarschijnlijk direct aan de stad van de liefde... Parijs. En ook Rome is bij velen een grote favoriet. Er zijn echter veel meer prachtige steden die, zeker in de winter het bezoeken waard zijn.

Wij hebben daarom een lijst samengesteld met 13 winterse steden in Europa. Bij een romantische stedentrip in een van deze steden spat de romantiek er gegarandeerd vanaf!

 

1. Wenen

De stad van het populaire kostuumdrama Sisi, de stad die gedomineerd wordt door paleizen en een koninklijke allure, een stad die bol staat van geschiedenis, pracht en praal. Dat is hoe Wenen beschreven kan worden.

De hoofdstad van Oostenrijk zorgt direct voor een romantisch gevoel dat u nergens anders op zo’n bijzondere manier zult ervaren. U kunt hand in hand door de kleine straatjes van het prachtige centrum struinen, maar u kunt uzelf ook laten rijden in een traditionele Weense fiaker, oftewel een oude koets.

Wenen kent verschillende bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn. Hierbij kunt u denken aan Schloss Schönbrunn, de Stephansdom, het oude Raadhuis en het Belvedere.

En als u dan toch in Wenen bent, dan mag u natuurlijk niet vergeten om zo’n lekkere traditionele Weense Sachertorte te eten, want met chocolade wordt alles beter!

 

2. Praag

De gouden stad’ of ‘De stad met de Honderd Torens’ zijn allebei bijnamen van misschien wel de mooiste stad van Europa: Praag.

Praag is een klassieke bestemming voor een romantische stedentrip in Europa, want wat is hier veel te zien. Het centrum van de stad heeft een uniek karakter, waardoor de romantiek aanzwelt.

Bijzondere bezienswaardigheden zijn de Praagse Burcht, de Karelsbrug en de Sint-Vituskathedraal, maar eigenlijk is het hele centrum een bezoekje waard. Dit is namelijk zo’n mooi gebied dat het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Al slenterend valt u van de ene verbazing in de andere.

Oh, en vergeet ook niet om het spectaculaire astronomische uurwerk dat midden in dit centrum hangt te bekijken. Op dit uurwerk zijn niet alleen de tijd, maar ook de stand van de zon en de stand van de maan af te lezen.

 

3. Boedapest

Boedapest is een stad waar u misschien niet meteen aan zou denken bij een romantische stedentrip in Europa. Maar als we u vertellen dat Boedapest ook wel het ‘Parijs van het oosten’ wordt genoemd, zult u begrijpen dat deze stad bol staat van de romantiek.

De stad cirkelt rond de rivier de Donau, waarbij elf prachtige bruggen u en uw partner van de ene oever naar de andere oever brengen. Deze bruggen en de oevers, die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zorgen overdag al voor een romantisch plaatje, maar zijn vooral in de avond een bezoekje waard. De verlichting zorgt dan voor een prachtig schouwspel.

Dit is overigens niet het enige dat Boedapest te bieden heeft. Ook het Burchtdistrict en de Andrássyboulevard staan op de Werelderfgoedlijst en zijn adembenemend mooi.

Een echte aanrader in Boedapest is daarnaast het Vissersbastion. Zeker als er een dik pak sneeuw is gevallen, waant u zich hier in uw eigen sprookjesachtige kostuumdrama.

 

4. Valencia

Wilt u wel graag in de winter op romantische stedentrip in Europa, maar ziet u de kou eigenlijk niet zitten? Dan is Valencia de stad voor u!

Deze stad in het oosten van Spanje kent namelijk bijna het hele jaar door zon. Doordat deze in de winter minder fel schijnt dan in de zomer kunnen u en uw partner er een actieve vakantie van maken. Echt even tijd met z’n tweetjes!

In Valencia is een prachtige combinatie van modern en futuristisch en klassiek en gotisch. Zo ziet u de historie van de stad terug op prachtige pleinen, zoals de Plaza de la Virgen of de Plaza del Ayuntamiento. Ook zijn er verschillende gebouwen, zoals La Lonja de la Seda die de historische waarde van de stad tentoonstellen.

Houden u en uw partner meer van de moderne architectuur?

Breng dan een bezoekje aan ‘de Stad van Kunst en Wetenschap’ een futuristisch gebouwencomplex in het Turia park. In dit complex zijn onder andere een wetenschappelijk museum, het grootste aquarium van Europa en het operagebouw van Valencia gevestigd.

 

5. Dubrovnik

Als we het over ‘de parel van de Adriatische zee’ hebben, weet u dan welke prachtige stad wij bedoelen? We hebben het over Dubrovnik, een bekende stad in Kroatië. Dat deze stad zo mooi is, bewijst de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO wel. Hier is de hele stad in opgenomen.

In Dubrovnik kunt u genieten van een heerlijke winterzon terwijl u arm in arm met uw partner over de grote, imposante en vooral indrukwekkende stadsmuur wandelt. Deze muur bakent de vestingstad die Dubrovnik is af. Hierdoor zijn tientallen historische schatten van de stad goed bewaard gebleven en nu nog altijd door u te bewonderen.

Naast een wandeling over de stadsmuur is ook het karakteristieke centrum een bezoekje waard. Hierbij moet u zeker Stradun niet overslaan. Ook de Blasiuskerk en de Kathedraal van Dubrovnik zijn prachtig om te zien.

 

6. Krakau

Van een lekkere winterzon in Dubrovnik gaan we verder naar een koudere, maar zeker niet minder romantische stedentrip in Europa, namelijk Krakau. Trek uw dikke winterjas dus maar aan en kruip lekker dicht tegen uw partner aan als u deze stad gaat bezoeken.

Krakau heeft een historische binnenstad waar van alles te zien is. Het historische centrum kenmerkt zich door prachtige kerken, paleizen en eenvoudige, maar rijk versierde huizen en gebouwen. Trekpleisters van deze stad zijn de zoutmijn en het museum Rynek Underground.

Krakau heeft daarnaast grote historische waarde door de oorlogsgeschiedenis die hier heeft plaatsgevonden. Dit is terug te zien in Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en Schindler’s Factory. Twee indrukwekkende plekken die u weer laten beseffen hoe goed u en uw partner het hebben.

 

7. Brugge

Dat je voor een romantische stedentrip in Europa niet per se ver van huis hoeft bewijst de volgende stad in deze lijst. Brugge is namelijk een adembenemende stad die op slechts enkele uren rijden ligt.

‘Het Venetië van het noorden’ zoals Brugge ook wel genoemd wordt, kenmerkt zich door een prachtige Middeleeuwse binnenstad die in zijn volledigheid is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier kunnen u en uw partner uren hand in hand rond dwalen zonder uzelf te vervelen. De stad heeft een schilderachtig karakter met verschillende bijzondere bezienswaardigheden. Ga bijvoorbeeld naar het Belfort van Brugge, de Markt van Brugge of de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Als u in Brugge bent, kunt u het natuurlijk ook niet aan u voorbij laten gaan om wat van die heerlijke Belgische chocolade te proeven. Want liefde en chocolade zijn allebei onmisbaar in het leven en daardoor een perfecte combinatie tijdens een romantische stedentrip in Europa!

 

8. Tromsø

Wilt u echt een unieke en romantische stedentrip in Europa beleven? Dan moet u naar het Noorse Tromsø. Zeker als u en uw partner echte natuurliefhebbers zijn is dit de perfecte plek voor u.

U geniet hier namelijk van prachtige ongerepte Noorse natuur. U kunt een tocht maken met een hondenslee, een unieke ervaring beleven door rendieren te voeren of u kunt een tocht maken om het spektakel van het Noorderlicht te bewonderen. Een echte bucketlist-ervaring die u voor altijd met uw partner zal verbinden.

De stad Tromsø zelf onderscheidt zich van de meeste steden in deze lijst doordat het geen historische maar een vrij moderne stad is. Zelfs de kathedraal, de IJszeekathedraal, heeft een bijzonder modern tintje en is het bezoeken meer dan waard.

 

9. Reykjavík

IJsland en dan met name Reykjavík zijn niet de meest typische vakantiebestemmingen. Zonde, want deze stad biedt u in de winter met uitstek een romantische stedentrip in Europa.

Reykjavík kenmerkt zich door een hip en jong stadscentrum waarin gebouwen als het Nationaal Theater en de Domkerk leuke bezienswaardigheden zijn. Ook de Tjörmin, de vijver in het centrum, en het Reagan-Gorbatsjov huis zijn prachtige punten van de stad die de schoonheid én de geschiedenis van Reykjavík uitdragen.

Overigens maakt ook de natuur Reykjavík bijzonder en zeer geschikt als bestemming voor een romantische stedentrip in Europa. U bezoekt hier bijvoorbeeld de heetwaterbronnen en met een beetje geluk vangt u ook hier een glimp op van het Noorderlicht.

 

10. Riga

Zijn een romantische stedentrip in Europa en sneeuw wat u betreft met elkaar verbonden? Boek dan een reis naar het prachtige Riga. De hoofdstad van Letland kent namelijk een grote kans op sneeuw, zonder dat de temperatuur naar een dieptepunt daalt. De goede weersomstandigheden voor een romantische stedentrip lijkt ons!

In Riga voeren verschillende architectonische stromingen de boventoon. Zo zult u gebouwen tegenkomen binnen onder andere de jugendstil, de gotiek en de barok. Riga is dan ook een stad waar u lekker op uw gemak doorheen kunt wandelen, zonder zich druk te maken om tijd.

Bezienswaardigheden zijn er in Riga genoeg. Zo kunt u een bezoekje brengen aan het Vrijheidsmonument, de Centrale Markt en het Slot van Riga.

 

11. Edinburgh

Schotland… een land waar het altijd regent of noodweer is. Dat is de koppeling die veel mensen maken. Schotland en dan met name de hoofdstad Edinburgh hebben echter veel meer te bieden. Zeker als u op romantische stedentrip bent.

Edinburgh heeft namelijk een bijzondere stadskern die zich kenmerkt door twee stijlen. Loopt u eerst in een schitterend middeleeuws gebied en kijkt u uw ogen uit, loopt u niet veel later in een stadsdeel dat zich kenmerkt door een georgiaanse stijl. Deze tweedeling die ook wel wordt aangeduid met Old Town en New Town is zo indrukwekkend dat deze is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden waar uw partner en u zeker niet aan voorbij mogen gaan zijn onder andere Edinburgh Castle en het monument ter ere van Sir Walter Scott.

 

12. Tallinn

Ook Estland is misschien niet het eerste land binnen Europa waar u aan denkt als u een vakantiebestemming moet kiezen. Tallinn is echter een pareltje dat u absoluut gezien moet hebben.

Tallinn is een stad met een prachtig historisch centrum. U en uw partner kijken hier samen uw ogen uit. Zo kunt u de imposante en feeërieke Alexander Nevski-kathedraal en de Sint-Olafkerk bezoeken of een uitstapje maken naar het raadhuis van Tallinn en ‘De Dikke Margareta’.

Naast deze specifieke bezienswaardigheden zullen u en uw partner overigens ook van de rest van het stadscentrum, dat ook wel Vanalinn wordt genoemd, genieten. Deze wijk is niet voor niets ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tallinn is de uitgelezen stad voor een heerlijke, romantische stadswandeling waar u en uw partner nader tot elkaar kunnen komen.

 

13. Stockholm

Niet alleen Brugge wordt gezien als 'Het Venetië van het noorden'. Ook Stockholm weet deze titel met verve te verdedigen.

Stockholm is omgeven door verschillende grote wateren die in grote delen van de stad te zien zijn. Enkele bezienswaardigheden in Stockholm zijn het prachtige stadhuis en het indrukwekkende Stockholms Slot.

Kiest u Stockholm als bestemming voor een romantische stedentrip in Europa, dan is het wel aan te raden om lekker warme kleding aan te trekken. In Stockholm is het in de winter vaker onder nul dan boven nul. Een heerlijk excuus om in een van de tientallen restaurants of bars lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen. 

Rome en Parijs zijn prachtige steden waar de romantiek zegeviert. Maar dat Europa meer steden kent die uitermate geschikt zijn voor een romantische stedentrip in Europa bewijst deze lijst.