Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

De ambachtelijk gemaakte sieraden van Ole Lynggaard. De liefde en pure passie stralen ervan af.

Niets is zo persoonlijk als sieraden! De sieraden die u draagt vertellen, soms heel subtiel, iets over u, maar ze vertellen vaak ook een bijzonder verhaal van de ontwerper of maker.

Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de sieraden van Ole Lynggaard. Sieraden van zijn hand zijn stuk voor stuk bijzonder en elk stuk heeft z’n eigen verhaal.

Benieuwd hoe deze Ole Lynggaard sieraden en hun bijbehorende verhalen tot stand zijn gekomen?

Van Willegen Luxury Jewelry Concept Store was een van de eersten in Nederland die het bijzondere vakmanschap van Ole Lynggaard zag en vooral de ideeën en verhalen achter de collecties een mooie toevoeging vond. Bij sieraden draait immers alles om emotie en beleving.

In dit artikel nemen we u mee door de geschiedenis van Ole Lynggaard en belichten we enkele bijzondere Ole Lynggaard sieraden die niet alleen royals als koningin Maxima en de Deense prinses Mary, maar iedere vrouw laten stralen.

 

Een familiebedrijf waar liefde en passie de boventoon voeren

Zichzelf op creatief en professioneel vlak op zoveel mogelijk inspirerende plekken in de wereld ontwikkelen binnen het ambacht van goudsmid, dat was ongeveer 60 jaar geleden de reden dat Ole Lynggaard zijn koffer pakte, zijn geboorteland Denemarken achterliet en als net afgestudeerde goudsmid de wijde wereld introk.

In grote wereldsteden als Parijs, San Francisco, New York en Tokyo heeft hij zich bij verschillende ateliers kunnen ontplooien, nieuwe technieken geleerd en ervaring opgedaan. Maar de grootste schat die hij aan zijn reizen heeft overgehouden is dat hij er zijn grote liefde, inspiratiebron en muze, Karin, heeft ontmoet!

Hun liefde, die in Parijs opbloeide, bleek na een jaar nog zo sterk dat ze besloten samen verder door het leven te gaan. Ze vestigden zich in Hellerup, een klein dorpje ten noorden van Kopenhagen. Hier startte Ole Lynggaard onder zijn eigen naam zijn eerste eigen atelier waarin hij op ambachtelijke wijze de mooiste sieraden wist te vervaardigden. Keer op keer geïnspireerd door zijn muze en inmiddels zijn echtgenote Karin.

 

Familiegeluk

Samen laten ze niet alleen de zaak groeien, maar ook hun gezin breidt zich langzaam uit. Eerst met dochter Charlotte Lynggaard en later met zoon Søren Lynggaard. Twee kinderen die de passie voor exclusieve en bijzondere sieraden met de paplepel ingegoten kregen en zich later, op volwassen leeftijd dan ook niet geheel verwonderlijk bij het familiebedrijf hebben gevoegd.

Zo maakte Charlotte in 1987, na een carrière in de reclamewereld, haar opwachting als designer en gekwalificeerd goudsmid en heeft ze zich inmiddels opgewerkt tot creatief directeur van Ole Lynggaard. Søren trad in 1994 toe tot het familiebedrijf en vervult intussen al verscheidene jaren de taak van CEO.

En ook de partners van Charlotte en Søren zijn inmiddels verknocht aan het prachtige ambacht van sieraden maken en hebben ieder hun eigen taken binnen het familiebedrijf Ole Lynggaard.

 

De bijzondere vertaling van een uniek verhaal

Het merk Ole Lynggaard onderscheidt zich van andere sieradenmerken door het verhaal achter het sieraad en door het handmatig gecreëerde reliëf in de sieraden.

De sieraden zijn mat, maar schitteren door hun uniekheid.

 

Voorbereidend werk

Bij veel juwelenhuizen kiezen ze ervoor om een sieraad te ontwerpen op basis van een bepaalde edelsteen. Bij Ole Lynggaard is niet de edelsteen de basis, maar wordt eerst een sieraad ontworpen, waar pas in een later stadium de perfecte steen bij wordt gezocht. Het ontwerp van het sieraad is dus een verhaal, dat daarna pas uitgewerkt wordt in een technische tekening.

Dit verhaal ontspringt in het hoofd van Charlotte of Ole Lynggaard. Ook na 60 jaar zit hij namelijk nog boordevol inspirerende ideeën en ontwerpen. Zij werken dit verhaal, al dan niet met hulp van meer dan 60 goudsmeden, uit en ontwerpen zo een exclusief sieraad dat de perfecte vertaling is van een uniek gevoel.

Na deze eerste ontwerpfase wordt er ook naar het technische verhaal gekeken. Hoe kan het sieraad het best vervaardigd worden? Oftewel: hoe ziet de technische tekening eruit en welke stenen laten het sieraad het meest spreken en stralen?

 

Uitvoerend werk

Als de Ole Lynggaard sieraden ontworpen zijn, de technische tekeningen gemaakt zijn en de juiste stenen gevonden en ingekocht zijn, kan er bij Ole Lynggaard aan de slag worden gegaan met het daadwerkelijk maken van de sieraden.

Dit gebeurt op geheel traditionele en ambachtelijke wijze waarbij voor elk sieraad een individuele mal wordt gemaakt. Deze mal wordt vervolgens gebruikt in de eerste fasen van het vervaardigen van de sieraden: het gieten van het goud. Een team van verscheidenen goudsmeden werkt het sieraad vervolgens met de hand helemaal af totdat een uniek stuk ontstaat. Dit kan afhankelijk van de complexiteit enkele dagen of zelfs weken duren.

Bent u nu ook benieuwd geworden wat voor sieraden er van de hand van Ole Lynggaard komen? Hieronder bespreken we enkele van de schitterende collecties en uitzonderlijke stukken van Ole Lynggaard sieraden.

 

Inspiratie uit flora, fauna en de flow van organische lijnen

Bij Ole Lynggaard speelt het verhaal van de sieraden dus een grote rol. Een sieraad wordt niet zomaar vervaardigd, maar is de uitwerking van een sprankelend verhaal.

De inspiratie voor deze verhalen komt van verschillende bronnen. Zo komt de liefde voor dieren die Ole Lynggaard heeft, terug in de Magic Circus Collection en in de Snakes Collection en is Charlotte’s affectie met de natuur terug te zien in de Nature Collection, Leaves Collection, Lotus Collection en Winterfrost Collection

Een pronkstuk binnen de collecties van Ole Lynggaard is de prachtige kroon die speciaal ontworpen is voor de Deense prinses Mary. In de kroon zien we verscheidene elementen terug uit de diverse, hedendaagse collecties van Ole Lynggaard. 

We lichten een aantal van deze collecties uit.

 

De magie van het circus in de Magic Circus Collection

Het circus is een betoverende plek waar magische dingen gebeuren, dingen die we soms niet voor mogelijk houden. Acrobaten voeren de meest gedurfde stunts uit en dompteurs tonen de speciale, hechte band die ze hebben met hun dieren.

De kracht van het reizende circus uit de jaren ‘30 en ‘40 en de liefde die Ole Lynggaard voelt voor dieren en dan met name voor de olifant, zijn de drijvende kracht geweest achter de Magic Circus Collection.

Vrijheid met de Gipsy Collection

Ole Lynggaard sieraden mogen opvallen. En opvallen doe je volgens Charlotte Lynggaard onder andere met kleur. Een perfect uitgangspunt voor de Gipsy Collection en de Mini Gipsy Collection.

De sieraden uit deze collectie ademen de vrije, ongedwongen en luxueuze bohemian levensstijl waarbij luchtige, natuurlijke en vloeiende lijnen een dominant karakter hebben. ‘Go with the flow’ lijkt perfect te passen bij deze oorbellen die regelmatig worden gedragen door onze eigen koningin Maxima. Een plaatje!

The Leaves collection: een vertaling van de natuur

De omvangrijke schoonheid van de natuur is een constante en grote inspiratiebron voor Charlotte Lynggaard, het brein achter veel van de huidige collecties van Ole Lynggaard. Deze liefde voor de natuur is terug te zien in verschillende collecties, zoals bij de Leaves Collection en de Nature Collection.

De Leaves Collection is een vertaling van de vloeiende, organische lijnen die te zien zijn in de natuur. Vertaald in goud en stuk voor stuk handgemaakt ontstaan prachtige bladeren die verwerkt worden in colliers, armbanden en ringen.

De inspiratiebron van deze collectie zijn natuurlijk de prachtige bladeren die overal in de natuur te vinden zijn. Handgemaakt en met een prachtig reliëf zijn deze sieraden stuk voor stuk uniek. Een collier van deze soort is een geschenk voor elke vrouw.

 

De Nature Collection als ode aan Moeder Natuur

We hebben de Nature Collection net al even kort aangestipt. De inspiratiebron van deze prachtige collectie is de schoonheid van delicate flora. Een ware ode aan Moeder Natuur.

De stukken binnen deze collectie kenmerken zich door hun organische lijnen en grafische karakter. Strakke en subtiele lijnen van materialen als bamboe, takken en bloemen spelen een dominante rol binnen deze collectie. Hierdoor ontstaat een eigenzinnig en schitterend sieraad.

 

Sieraden met winterse taferelen: de Winterfrost Collection

De winter is een prachtig seizoen, zeker in Scandinavische landen. Charlotte Lynggaard heeft deze prachtige winterse taferelen op een sublieme manier weten te verwerken in de Winterfrost Collection.

De sieraden kenmerken zich door elegantie en minimalisme, waarbij een clean design dat de winter representeert centraal staat. 

Naast elementen van de prachtige kroon horen ook bovenstaande oorbellen bij de Winterfrost Collection. Eén oorbel bestaat uit twee witgouden 'takken'. De kleine tak boven en de grote tak beneden. Beide takken zijn voorzien van verschillende diamanten, waardoor een classy geheel ontstaat.

 

De Shooting Star Collection: de schoonheid van de nacht

Misschien wel het meest magische tafereel van de natuur is een heldere sterrenhemel. Geruisloos verlichten miljarden sterren de wereld en stralen ze tegelijkertijd een gevoel van rust en rijkdom uit.

Deze sterrenhemel is dé inspiratiebron voor de Shooting Star Collection. Een collectie waarbij een vallende ster als uitgangspunt werd genomen. Want iedere vrouw verdient toch een beetje geluk voor zichzelf?

Prachtig, deze oorbellen! Een vluchtige blik zorgt ervoor dat u het idee heeft dat het daadwerkelijk om een vallende ster gaat. De oorbellen links zijn voorzien van een prachtige druppel, terwijl er bij de oorbellen rechts is gekozen voor een heldere en sierlijke parel.

 

In de bloei van je leven: de Blooming Collection

Niet alleen de winter, maar ook de lente is een prachtig seizoen waarin de natuur volop in bloei staat. Dit prachtige moment heeft Charlotte Lynggaard perfect weten te vertalen in de blooming collection.

De collectie bevat prachtige open ringen en armbanden waarbij stenen met rustige kleuren verwerkt worden. Deze zijn een prachtige vertaling van nieuw leven en de nieuwe schittering van de lente.  

Alle collecties en sieraden van Ole Lynggaard worden nog steeds met de hand in Hellerup vervaardigd. In Kopenhagen hebben ze een intiem ingerichte flagship store en onlangs heeft Charlotte Lynggaard ook een flagship store in Parijs geopend.

Dichter bij huis worden de Ole Lynggaard sieraden met verhaal verkocht in Rotterdam bij Van Willegen Luxury Jewelry Concept Store, waar ze u met liefde en passie de verschillende stukken uit deze prachtige collecties kunnen laten zien.