Skip to content
Ga terug

Waaghalzen en motormuizen opgelet: dit zijn de 10 mooiste motorroutes in Europa!

Het ultieme gevoel van vrijheid. Dat is hoe veel mensen een ritje op de motor beschrijven. Zeker als het ene vergezicht nog niet uit beeld is en het volgende spectaculaire uitzicht zich alweer aandient. Het rijden van de 10 mooiste motorroutes in Europa is met andere woorden iets wat iedere motorfanaat, waaghals of motormuis ooit in zijn of haar leven gedaan moet hebben.

De 10 mooiste motorroutes in Europa

Europa kent honderden zo niet duizenden wegen. Helaas zijn veel van deze wegen niet bijzonder en zorgen ze niet voor de kick waar een motorrijder vermoedelijk naar op zoek is. Er zijn echter wegen in Europa die zo adembenemend mooi of gevaarlijk zijn dat ze door motorliefhebbers worden aangeduid als de mooiste motorroutes in Europa. Over welke routes het nu gaat, lees je hieronder.

 

null

Route 1: De Transfagarasan in Roemenië

Dat Roemenië mooie wegen heeft is niet iets dat veel mensen weten. Toch is Roemenië een absolute aanrader als het gaat om de mooiste motorroutes in Europa. Een van deze mooie routes is de DN7C, oftewel de Transfagarasan.

Deze weg loopt over het Fagarasgebergte en is onderdeel van de Transsylvanische Alpen, ook wel de Roemeense Karpaten genoemd. De Transfagarasan is de op een na hoogste weg in Roemenië en bevindt zich op sommige stukken boven de 2000 meter hoog.

Het rijden van deze route is aan de ene kant uitdagend om te doen en aan de andere kant gewoon erg mooi. Je zult geconfronteerd worden met prachtige uitzichten terwijl je de tientallen haarspeldbochten en lange slingerwegen van de ruim 90 kilometer lange Transfagarasan rijdt.

Let overigens wel op. Als er sneeuw is gevallen, bestaat de kans dat de Transfagarasan gesloten is. Om teleurstellingen te voorkomen doe je er dus verstandig aan om het weerbericht voor vertrek goed in de gaten te houden.

null

Route 2: De Amalfikust in Italië

Bovenstaande foto laat al zien waarom de route langs de Amalfikust in Italië is opgenomen in deze lijst met mooiste motorroutes in Europa. De route langs de Amalfikust staat bekend als één van de mooiste kustroutes ter wereld en is niet voor niets onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De route ligt in de provincie Salerno in het zuidwesten van Italië. Hier kun je op verschillende punten beginnen met rijden. Een van de meest gebruikte startpunten is die bij Sorento ten zuiden van Napels.

Gedurende het rijden zul je prachtig zicht hebben over de azuurblauwe Middellandse Zee. Daarnaast zijn er ook tientallen kleine en kleurrijke dorpen zichtbaar die gevestigd zijn tegen de heuvels van het gebied. Maar hier blijft het niet bij, want ook de diepe kliffen en de rotspartijen zijn meer dan de moeite waard.

Dat de route eenvoudig te rijden is, is overigens niet altijd het geval. Grote delen van de route bestaan uit smalle kronkelwegen, waardoor ervaring met een motor absoluut van pas komt.

null

Route 3: De Ligurische Kammstrasse in Italië en Frankrijk

De volgende route in deze lijst met de 10 mooiste motorroutes in Europa is niet voor iedereen even geschikt. Alleen echte waaghalzen zullen het aandurven.

De Ligurische Kammstrasse, ook wel de LGKR genoemd, verbindt verschillende verdedigingsforten op de grens van Frankrijk en Italië en is ongeveer 63 kilometer lang. Bij het grootste gedeelte van de route rijd je over wegen die boven de 2000 meter liggen. Je zult begrijpen dat je uitzicht hierdoor adembenemend is.

Bijzonder aan de Ligurische Kammstrasse is dat deze slechts enkele beginpunten heeft en dat je bijna verplicht wordt om de route, die vaak bestaat uit onverharde wegen die je langs een bergwand leiden, zonder onderbrekingen te voltooien. Grote delen van de route zijn namelijk zo smal dat omkeren geen optie is.

Heb jij stalen zenuwen en sta je te trappelen om deze route te rijden?

Een van de startpunten ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Monaco. 

null

Route 4: Mangart in Slovenië

Ook Slovenië is een land waar je waarschijnlijk niet direct aan denkt als het gaat om de mooiste motorroutes in Europa. Toch is dit land meer dan een bezoekje waard.

Een van de mooiste routes in Slovenië is de route naar de top van de Mangart. Deze berg bevindt zich in de Julische Alpen op de grens van Italië en Slovenië. Via steile wegen, vochtige tunnels en smalle paden rijd je in 11 kilometer naar de top van de berg, tevens het hoogste punt dat in Slovenië te bereiken is met een motor.

Zoals we net al zeiden kent de route over de Mangart veel steile hellingen. Het stijgingspercentage ligt gemiddeld tussen de 8 procent en de 10 procent, maar er zijn verschillende uitschieters die deze cijfers ver overschrijden.

Als je eenmaal op het hoogste punt bent aangekomen, word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht, waarbij je met mooi weer niet alleen een panorama heeft over Slovenië, maar je ook Italië en Oostenrijk kunt zien liggen.

Let bij het rijden van deze route wel goed op. Tegenliggers zijn niet altijd van veraf te zien.

null

Route 5: De Wrynose Pass in Engeland

Aan de andere kant van het kanaal, in Cumbria, Engeland, bevindt zich de Wrynose Pass: de oudste romeinse bergweg in Europa.

De Wrynose Pass lijkt in eerste instantie een relatief eenvoudige route. Niets is echter minder waar. Om de route helemaal te kunnen rijden, zul je verschillende scherpe haarspeldbochten moeten trotseren en verraderlijke beklimmingen met in sommige gevallen een stijgingspercentage van maar liefst 25% moeten doorstaan.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat je geconfronteerd wordt met hordes automobilisten of andere voertuigen. Een groot deel van de Wrynose Pass is een single-track route, waardoor je hier enkel met een motor overheen mag.

En heb je na het berijden van de ongeveer drie kilometer lange Wrynose Pass nog geen genoeg gekregen van het Engelse landschap? Rij dan door naar de Hardknott Pass. Deze route ligt vlakbij en wordt gezien als de steilste weg in Engeland!

null

Route 6: Sa Calobra in Mallorca

Mallorca, een eiland waar zon, zee, strand en feesten voor de meeste mensen centraal staat. Als motorliefhebber zou Mallorca echter om een heel andere reden tot je favoriete vakantielanden kunnen behoren.

In Mallorca bevindt zich namelijk een van de mooiste motorroutes in Europa: Sa Calobra. De route van een kleine 9,5 kilometer kenmerkt zich door meerdere scherpe haarspeldbochten die je langs steile rotsformaties en diepe afgronden omhoog leiden.

Aan het eind van de route heeft je uitzicht over grote delen van het eiland, waarbij je Mallorca eens vanaf de andere kant kunt bezichtigen. Voor je staat immers niet het party-eiland, maar de prachtige, ongerepte natuur en de vrijheid van het motorrijden centraal.

Helaas is op de motor naar Mallorca rijden wat lastig, maar je kunt op het eiland op verschillende locaties een motor huren om zo de Sa Calobra te bedwingen.

 

null

Route 7: De Grossglockner in Oostenrijk

De Grossglockner, een van de hoogste wegen in Oostenrijk, mag natuurlijk niet ontbreken als het gaat om de mooiste motorroutes in Europa. De weg, die 36 bochten telt en 48 kilometer lang is, is tussen 1930 en 1935 aangelegd en verbindt Karinthië en Salzburg.

Doordat de weg stijgt tot een hoogte van maar liefst 2504 meter heb je ontelbaar veel mogelijkheden om even te stoppen, van je motor te stappen en van het schitterende uitzicht te genieten.

De weg is toegankelijk van begin mei tot eind oktober. In deze periode en dan met name in het hoogseizoen, ben je echter niet de enige die de route over de Grossglockner wil rijden. Om optimaal te kunnen genieten, is het daarom aan te raden om vroeg in de ochtend of buiten het hoogseizoen te starten.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de Grossglockner een tolweg is. Je zult dus moeten betalen om de route überhaupt te kunnen rijden. Dit is het echter dubbel en dwars waard.

null

Route 8: De smokkelroute in Andorra

Houd je er niet van om altijd via de gebaande paden te rijden?

Dan is de volgende route in deze top 10 van de mooiste motorroutes in Europa u op het lijf geschreven.

De smokkelroute in Andorra voert je niet alleen door steden, zoals Andorra la Vella waar het startpunt ligt, maar loopt grotendeels door gebieden waar geen weg ligt. Je rijdt met andere woorden off road door rivieren en langs de oostelijke zijde van de Pyreneeën richting Spanje.

Doordat je grotendeels off road rijdt, zijn de mogelijkheden om op of langs de route te overnachten in hotels of hostels beperkt. Een leuk en vooral bijzonder alternatief is om op een mooie plek halverwege de route in een van de vele valleien te kamperen.

De route is in totaal ongeveer 185 kilometer lang.

 

null

Route 9: De Trollstigen in Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land. Het is dan ook niet raar dat een van de mooiste motorroutes in Europa hier doorheen loopt. In het westen van Noorwegen bevindt zich de Trollstigen, oftewel de Trollenroute.

De route is 20 kilometer lang en kenmerkt zich door 11 scherpe haarspeldbochten die door het Noorse landschap lopen. Je zult steile bergen en rotsen en indrukwekkende fjorden te zien krijgen. En als je op de top aankomt, krijg je een schitterend panorama voorgeschoteld van de route die je zojuist gereden hebt.

Hoewel de route ‘slechts’ 20 kilometer lang is, is het geen simpele route. Het is voor het bereiden van deze route belangrijk dat je volledige controle over je motor hebt en dat deze technisch in goede staat is.

In de winter is de Trollstigen overigens afgesloten voor verkeer. Vanwege de sneeuw is de weg in deze periode niet begaanbaar. Ook als er in de zomer sneeuw valt, bestaat de kans dat de weg niet vrijgegeven wordt. Controleer de status van de weg dus altijd voordat je vertrekt.

null

Route 10: Route Napoléon in Frankrijk

Misschien heb je wel eens van de Route Napoléon gehoord. Deze route is namelijk niet alleen populair onder motorrijders, maar ook voor automobilisten is dit een fantastische route.

De Route Napoléon is aangelegd in 1932 en loopt van Cannes naar Grenoble. Bijzonder aan de route is dat Napoleon Bonaparte bij terugkomst uit zijn ballingschap op Elba delen van deze route heeft gevolgd. Deze historische waarde is tegenwoordig nog terug te vinden op de markering langs de weg waar het keizerlijke adelaarsteken sierlijk prijkt.

De wegen van de Route Napoléon zijn in goede staat, waardoor de route geschikt is voor vrijwel iedere motorrijder. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om zo nu en dan bij dorpen of steden langs de route te stoppen en hier de Franse cultuur op te snuiven.

Route Napoléon is bijna 400 kilometer lang en brengt je naar een maximale hoogte van 1248 meter boven de zeespiegel.

Op naar het avontuur

Wauw, wat zijn bovenstaande routes gaaf om te rijden. De routes beslaan stuk voor stuk wegen met prachtige natuur en schitterende vergezichten. Het zou natuurlijk geweldig zijn om deze routes alle tien te rijden, maar je kunt uiteraard ook alleen je favorieten kiezen.