Skip to content
Fijnproever in schoenen
Ga terug

Een luxe zeiljacht kopen aan de hand van 5 tips

Of je nu op zoek bent naar een nieuw zeiljacht of er voor de eerste keer een wil aanschaffen, het juiste jacht kiezen is lastig. Er komen namelijk veel verschillende aspecten kijken bij een luxe zeiljacht kopen. De grote vraag is dan ook: waar moet je op letten bij de koop van een zeiljacht? In dit artikel geven we je vijf handige tips voor wanneer je een zeiljacht wil kopen. Aan de hand van deze tips zul je een beter beeld krijgen van jouw wensen en eisen. Zo wordt het kopen van een nieuw zeiljacht een mooie ontdekkingsreis!

Een luxe zeiljacht kopen: vijf handige tips

Je hebt besloten dat je graag een zeiljacht wil kopen. Nu is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat geen jacht hetzelfde is. Van de vorm tot de zeilen en de bijbehorende accessoires; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Al die opties zijn aan de ene kant prettig. Hierdoor is de kans groot dat je uiteindelijk een zeiljacht vindt die aan jouw specifieke wensen en eisen voldoet. Het nadeel van de vele opties is dat het lastig kiezen is. Hoe weet je nu dat de boot voldoet aan de juiste eisen voor jou?

Hieronder geven we je vijf handige tips die je kunnen helpen bij het kopen van een luxe zeiljacht. De verschillende tips laten je zien op welke elementen je moet letten en wat eventuele mogelijkheden zijn. Je kunt deze tips gebruiken om je zoektocht duidelijk vorm te geven en in grote lijnen helder te krijgen waar jouw nieuwe zeiljacht aan moet voldoen.

Tip 1: Ontdek wat voor jou belangrijk is

Door het grote aanbod zeiljachten, is het goed te weten wat voor jou belangrijk is. Denk hierbij na over de vraag waar je wil varen en wat voor jou de doorslaggevende factor is: de indeling en comfort of de zeilprestaties van het zeiljacht. 

Voor de eerste vraag 'waar wil ik varen?' is het belangrijk te weten dat jachten voor op plassen en kanalen totaal andere zeiljachten zijn dan zeewaardige jachten. Bedenk dus goed of je het liefst recreatief op de Nederlandse plassen vaart of dat je graag de Noordzee trotseert. Eigenlijk vormt deze wens de basis van je zoektocht. Wanneer je deze beslissing hebt gemaakt, wordt het aanbod al iets kleiner.

De tweede vraag richt zich op het leven aan boord en hoe het zeiljacht vaart. Beide elementen zijn belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Laat je, wanneer het je eerste zeiljacht is, goed informeren over de verschillende zeilprestaties van zeiljachten. Een ervaren zeiler kan een goede inschatting maken wat betreft je benodigdheden. 

Het leven aan boord kun je gemakkelijker zelf vaststellen. Wil je dat jouw zeiljacht van alle gemakken voorzien is of is het hebben van enkel een slaapplaats de grootste noodzaak? Een luxe zeiljacht kopen dat aan jouw wensen voldoet is nu al een stap dichterbij.

Extra tip: Om goed antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, is het belangrijk gedegen onderzoek te doen. Je kunt bijvoorbeeld speciale zeilbeurzen en -winkels bezoeken en je hier laten informeren over de mogelijkheden. Ook het bekijken van zoveel mogelijk zeiljachten kan je helpen een beeld van jouw wensen te vormen.

Tip 2: Weet hoe groot je jouw zeiljacht wil hebben

Een luxe zeiljacht kopen, is een mooie uitdaging. Bij tip één heb je je een duidelijk beeld gevormd over de basis wat betreft je wensen. Nu gaan we een stap verder en richten we ons op de grootte van het jacht. 

Qua grootte is het fijn om voldoende ruimte aan boord te hebben. Nu wordt het voor zeiljachten aangeraden om het jacht iets groter te kopen dan je wellicht in eerste instantie in gedachten had. Dit omdat je verrassend snel aan de omvang van je jacht zult wennen en je bij het kopen van een iets groter jacht niet al na een jaar op zoek hoeft naar een nóg grotere. Maar wat is nu de ideale grootte voor jou? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het vaststellen hiervan:

 • Het aantal personen dat gemiddeld genomen op jouw zeiljacht mee zal varen en / of overnachten. 
 • De tijd die je aaneengesloten op het zeiljacht door zult brengen. Is het jacht alleen voor in de weekenden of ga je er langere reizen mee maken?
 • De locatie waar je vooral zult gaan varen. Ga je voor de mooie Friese wateren, dan heb je minder bewegingsruimte dan wanneer je voor het ruimte sop kiest. Stel hier ook de grootte van je zeiljacht op af.
 • Jouw budget. Des te groter de boot, des te beter gevuld de portemonnee zal moeten zijn.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je een wat groter zeiljacht niet zult kunnen besturen. Tegenwoordig zijn er allerlei elementen die je aan je zeiljacht kunt toevoegen om het zeilen gemakkelijker te maken. Hierdoor kun je een groter jacht beter onder controle houden dan dat dit tien jaar geleden wellicht mogelijk was. 

Tip 3: Denk na over de ideale indeling van je zeiljacht

Uiteraard gaat het bij een luxe zeiljacht kopen ook om de indeling van het jacht zelf. Ook hier zijn verschillende opties mogelijk en hangt het er voornamelijk vanaf hoeveel personen er op je jacht moeten kunnen overnachten. 

In de meeste gevallen zal een zeiljacht beschikken over twee tot drie cabines. In het geval van twee cabines zul je iets meer bewegingsruimte hebben binnen het jacht. Naast een plek om te kunnen slapen, is het ook van belang de leefruimte op waarde te schatten. Zo kan het zijn dat je vooral aan het zeilen bent en weinig binnen zult verblijven. Mocht dit het geval zijn, dan is een ruime leefruimte voor jou waarschijnlijk geen grote noodzaak.

Ook de vraag of je aan boord wilt kunnen koken, douchen en gebruik wilt kunnen maken van een toilet zijn belangrijk voor het vinden van de juiste indeling voor jou en je opvarenden. 

Tip 4: Weet welk besturingssysteem jouw voorkeur heeft

Uiteraard is het het mooist als je met je zeiljacht ook daadwerkelijk zelf zeilt. Toch zijn er ook hier verschillende besturingsopties die je kunnen ondersteunen tijdens het zeilen en een fijne toevoeging aan het jacht kunnen zijn. Een aantal van deze opties leggen we graag aan je voor:

 • Elektrische lier / val: Door de omvang van sommige zeiljachten en daarmee hun zeilen kunnen extra hulpmiddelen geen kwaad. Zo is het mogelijk om elektrische lieren op je zeiljacht te bevestigen. Deze zullen ervoor zorgen dat je gemakkelijker het zeil kunt hijsen, vieren en / of positioneren.
 • Zelfkerende fok: Met behulp van een zelfkerende fok gaat deze automatisch overstag. Dit is onder andere handig tijdens het opkruisen (zigzaggend tegen de wind in varen).
 • In mast furling: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een rolsysteem voor het grootzeil ín de mast. Het zeil wordt nu in de mast opgerold en je hoeft het zeil niet meer op te hijsen, je rolt hem gemakkelijk uit. Ook hoef je het zeil niet meer neer te laten, op te vangen en vast te binden.
 • Boegschroef: Niet ieder zeiljacht beschikt over een boegschroef. Toch is een zeiljacht met een boegschroef geen overbodige luxe. De boegschroef helpt je namelijk met manoeuvreren in kleine ruimtes, zoals tijdens het afmeren en wegvaren. 

Deze vier opties zijn uiteraard niet de enige waartussen je kunt kiezen bij het kopen van een luxe zeiljacht. De meeste opties maken het zeilen en het onderhouden van het jacht gemakkelijker. Denk dus van te voren goed na in hoeverre je het gemak door wilt voeren op jouw luxe zeiljacht.

Tip 5: Let op de extra's

Een luxe zeiljacht kopen houdt meer in dan het nadenken over het zeiljacht zelf. Zo komen er nog verschillende aspecten kijken bij het hebben en onderhouden van een zeiljacht. Deze aspecten spelen een belangrijke rol en mogen zeker niet vergeten worden.

Het vaarbewijs

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je doet er verstandig aan te onderzoeken of je voor je favoriete zeiljacht wel of geen vaarbewijs nodig hebt. Zo is een vaarbewijs verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Mocht je zeiljacht langer zijn dan 15 meter, dan is het dus noodzakelijk een vaarbewijs te halen. 

Met een Vaarbewijs 1 kun je met een vaarbewijsplichtig zeiljacht varen op de rivieren, kanalen en kleine meren in ons land. Vaar je liever ook op de grotere wateren? Dan heb je ook een Vaarbewijs 2 nodig. Het is overigens altijd aan te raden je vaarbewijs te halen, ook als dit voor jouw zeiljacht niet verplicht is. Het kennen van de regels en veiligheidsmaatregelen is immers geen overbodige luxe.

De ligplaats

Vergeet niet dat je ook een ligplaats voor je nieuwe zeiljacht nodig hebt. Zowel in de zomer als in de winter heeft je jacht een plek nodig om te kunnen liggen. Kies voor de zomerperiode een jachthaven uit van waaruit je die gebieden kunt bereiken waar jij graag wil gaan varen. 

Verzekeringen

Er bestaat in Nederland geen wet die je verplicht om je boot te verzekeren. Wel kan het zo zijn dat je bij jachthavens, wedstrijden, botenstallingen of bepaalde vaarwateren verplicht wordt een WA-dekking te hebben. Het is daarnaast mogelijk om je boot aanvullend te verzekeren. Mocht je hierover twijfelen, beantwoord dan eens de volgende vragen: wat is de dagwaarde van mijn boot? Hoe vaak en waar ga ik varen? Heb ik een financieel vangnet voor onvoorziene kosten? Heeft de boot een bijzondere en / of emotionele waarde? 

Een luxe zeiljacht kopen: korte samenvatting

Aan de hand van bovenstaande vijf tips ga je goed voorbereid op pad wanneer je een nieuw zeiljacht wil kopen. Hieronder vind je nogmaals in het kort de vijf verschillende tips:

 1. Ontdek wat voor jou belangrijk is: waar wil je varen en wat is het belangrijkst: de indeling of de zeilprestatie?
 2. Weet hoe groot je jouw zeiljacht wil hebben.
 3. Denk na over de indeling van je zeiljacht.
 4. Weet welk besturingssysteem jouw voorkeur heeft.
 5. Let op de extra's.

Een luxe zeiljacht kopen wordt na het lezen van dit artikel een leuke uitdaging!

Ken je iemand die (ook) een luxe zeiljacht wil kopen? Deel dit artikel dan op social media en deel deze vijf handige tips voor een luxe zeiljacht kopen!