Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Zonder kleerscheuren op reis in 12 tips: zo pakt u uw koffer in voor een zakenreis

Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse beroepsbevolking ruim 8,6 miljoen zakenreizen ondernomen. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van vorige jaren. 

Om tijdens deze reizen zakelijk succes te boeken en ervoor te zorgen dat je indruk maakt op collega’s of klanten die je niet dagelijks ziet, is het belangrijk om er gedurende je bezoek goed uit te zien. Uw koffer inpakken voor een zakenreis is dus niet iets dat je even tussendoor kunt doen. Een goede eerste indruk verdwijnt immers als sneeuw voor de zon als je in een gekreukeld pak de vergaderruimte binnenstapt.

 

Een koffer inpakken voor een zakenreis: 12 essentiële tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als het aankomt op het inpakken van je koffer is dit meer dan waar. Wij hebben daarom 12 tips verzameld, waarmee jouw koffer inpakken voor een zakenreis een stuk soepeler zal verlopen. Bijkomend voordeel is dat deze tips ervoor zorgen dat je kleding niet kreukt, scheurt of beschadigt.

 

Tip 1: Bereid je voor op de voorbereiding

Je weet waarschijnlijk geruime tijd van te voren dat er een zakenreis op de agenda staat, waardoor je in staat bent om jezelf goed voor te bereiden. Waar ga je bijvoorbeeld naar toe? Met welk doel ga je op reis? En niet te vergeten, hoe lang blijf je weg?

Afhankelijk van je bestemming, het doel en de reisduur bepaal je wat je allemaal mee moet nemen. Ga je bijvoorbeeld naar een zeer formele meeting? Zorg dan dat je zakelijke kleding bij je hebt, waarmee je aan de zakelijke kledingetiquette voldoet. Heeft je zakenreis aan de andere kant een veel informeler doel, kleed je dan gepast voor deze situatie. 

 

Tip 2: Van korte duur

Een zakenreis duurt over het algemeen niet lang. Vaak zit je na een paar dagen alweer in het vliegtuig op weg naar huis. Als je zakenreis nog korter is en je bijvoorbeeld slechts een nachtje van huis bent, kun je je maatpak gewoon dragen in het vliegtuig.

Ten eerste bespaar je hier ontzettend veel ruimte mee in de handbagage en daarnaast voorkom je op deze manier ook dat je kleding onverhoopt toch kreukt. Voorwaarde is hier natuurlijk wel dat je gedurende de vlucht in een normale houding zit en niet knoeit met eten of drinken. 

Als je geluk heeft en het vliegtuig is niet volgeboekt, dan kunt je het colbert wellicht ophangen of in een nagenoeg leeg bagagerek achterlaten.

 

Tip 3: Zorg dat je combinaties kunt maken

Als je eenmaal weet wat je reisdoel is, kun je gericht bepalen welke kleding je mee moet nemen en welke kleding je beter thuis kunt laten. je kunt daarnaast, afhankelijk van de reisduur, een goede inschatting maken van hoeveel verschillende outfits je nodig hebt. Om ruimte in je koffer te besparen en ervoor te zorgen dat je koffer inpakken voor een zakenreis zo efficiënt mogelijk gaat, is het verstandig om kleding te selecteren die niet op slechts één manier gedragen kan worden, maar die in verschillende setjes gecombineerd kan worden.

Neem bijvoorbeeld een donkerblauw pak mee, zorg dan dat je zowel een wit als een donker overhemd meeneemt. Op deze manier kun je het pak in twee verschillende situaties dragen, zonder een groezelige indruk achter te laten. 

 

Tip 4: Rollen voorkomt kreukels

De meeste mensen vouwen hun kleding op. Dit doen ze thuis, maar ook als ze hun koffer in moeten pakken. Als je het écht slim aan wilt pakken, kies je er voor om de kleding niet op te vouwen, maar om deze op te rollen. Een koffer inpakken voor een zakenreis is met deze handige techniek een stuk simpeler. 

Het opvouwen van je kleding doet he door deze eerst dubbel te vouwen en vervolgens op te rollen. Let hierbij wel op dat e kleding helemaal strak ligt als je begint met rollen. Rolt je je kleding met vouw op, dan zal deze zichtbaar zijn als u je kleding weer uitrolt.

Zorg er daarnaast voor dat je de opgerolde kleding strak tegen elkaar aan in de koffer legt. Je voorkomt zo dat de kleding uitrolt terwijl je aan het reizen bent.

Let op: Deze methode is perfect voor T-shirts, truien en broeken. Colberts oprollen vraagt om een speciale techniek. Deze word je uitgelegd bij tip 9. Overhemden kun je tot slot beter niet oprollen. Hoe je deze items toch kreukvrij mee kunt nemen, lees je onder andere in tips 5, 6, 7, 10 en 11. 

 

Tip 5: Uitpakken

Na een vlucht van een paar uur ben je op de plek van bestemming aangekomen. Moe zoek je je hotelkamer op om je voor te bereiden op de taken die je volgende dag te wachten staan.

Voordat je hiermee begint, is het echter belangrijk om je koffer helemaal of gedeeltelijk uit te pakken. Hang bijvoorbeeld de colberts en overhemden op in de kledingkast om kreukels te voorkomen. Om bij het uitpakken geen kreukels te maken in items die u in je koffer wilt laten zitten, doe je er verstandig aan om de items die je nodig heeft of uit je koffer wilt halen bovenop te leggen. Denk hierbij niet alleen aan colberts en overhemden, maar ook aan schrijfgerei, een eventuele laptop en opladers van je elektrische apparatuur.

 

Tip 6: Een ingezakte boord

Je hebt je overhemd netjes zonder kreukels opgevouwen en in je koffer gelegd. Zodra je hier echter een kledingstuk bovenop wilt leggen, merk je dat de boord van het overhemd inzakt onder het gewicht. 

Het gevolg? 

Er ontstaan kreukels die je outfit flink kunnen verpesten. Om dit probleem voor te zijn, doe je er goed aan om een aantal riemen mee te nemen. Deze rol je simpelweg op en plaats je in het overhemd. De riem zal de vorm van de boord aannemen, waardoor deze steun biedt als je een item op het overhemd legt. De boord zal met andere woorden niet omvouwen en je zult geen last hebben van kreukels.

 

Tip 7: De extra functie van uw stropdas

Bij de vorige tip hebben we je verteld dat een koffer inpakken voor een zakenreis kan door je riem in je overhemd te rollen. De riem is echter niet het enige item dat kan voorkomen dat er kreukels in de boord van je overhemd ontstaan. Ook een stropdas kan hiervoor zorgen als je deze in je overhemd rolt.

Bijkomend voordeel is dat je op voorhand een match kunt maken tussen stropdas en overhemd door de complementerende stropdas in het juiste overhemd te rollen. Zo hoef je je tijdens de daadwerkelijke reis geen zorgen meer te maken over het vinden van de juiste combinatie.

 

Tip 8: Extra handbagage

De koffer inpakken voor een zakenreis. Het is lastig. Zeker als je een aantal colberts mee wilt nemen. Als je er geen vertrouwen in hebt dat deze heelhuids op de plek van bestemming aankomen als je ze in je bagage stopt, kun je ze in de speciale zakken stoppen die je, als het goed is, bij de aankoop van je pak heeft gekregen. Neem deze zak mee als handbagage, zodat je pak gedurende de vlucht netjes aan een kleerhanger kan hangen. De zak beschermt je colberts daarnaast optimaal tegen invloeden van buitenaf, zodat naast kreukels ook vlekken geen schijn van kans hebben.

Let op: Deze tip is niet bij iedere luchtvaartmaatschappij even gemakkelijk uit te voeren. Budgetmaatschappijen rekenen een speciale tas voor je colbert vaak als extra handbagage, waarvoor je extra dient te betalen. Daarnaast wijken de afmetingen in de meeste gevallen ook af van de voorschriften. Houd hier dus rekening mee en neem bij twijfel contact op met de maatschappij waarmee je vliegt.

 

Tip 9: Uw colbert opvouwen: twee methoden uitgelegd

Heb je besloten om je colberts toch in je koffer mee te nemen, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier inpakt. Er zijn in principe twee methoden die erg geschikt zijn om je colbert kreukvrij van A naar B te vervoeren. We leggen beide methoden aan je uit:

Methode 1: Een mooi pakket

Met deze eerste methode leggen we uit hoe je een maatpak, dus zowel een colbert als een pantalon, op kunt vouwen. De stappen die je hoort te volgen zijn:

 1. Sluit de knopen van het colbert en leg deze met de achterkant naar boven voor je neer.
 2. Sla één van de mouwen naar achter en vouw diezelfde mouw nogmaals dubbel, zodat deze op de omgevouwen colbert komt te liggen.
 3. Herhaal de vorige stap, maar ditmaal met de andere mouw.
 4. Pak de pantalon op en sluit de knoop. Vouw de pantalon vervolgens eerst in de lengte en daarna in de breedte dubbel.
 5. Leg de pantalon op de colbert en vouw deze eenmaal dubbel. Er ontstaat nu een pakketje, waarbij de broek verpakt zit in het colbert. 

Methode 2: Binnenstebuiten

We hebben bij tip 4 al verteld dat het colbert en pak oprollen wat oefening vergt. We leggen de stappen die je dient te volgen hieronder uit:

 1. Leg de colbert met de achterkant naar boven voor je neer. Sluit de knopen niet.
 2. Draai één kant van de colbert om, zodat de binnenzijde naar boven ligt. Draai ook de mouw aan deze zijde binnenstebuiten.
 3. Sla de andere kant van de colbert ook om en vouw de mouw in de mouw die je in de vorige stap binnenstebuiten hebt gekeerd.
 4. Sla de mouwen om, zodat ze op de colbert liggen.
 5. Plaats een klein, zacht item op de colbert en rol het colbert hier omheen. Als extra item kunt je denken aan een handdoek, een paar sokken of aan ondergoed.
   

Tip 10: Extra ruimte kan nooit kwaad

Om je outfit af te maken draag je natuurlijk een paar stijlvolle en chique Santoni’s of Magnanni’s. Je kunt ervoor kiezen om deze voor de vlucht aan te trekken, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in de reistas mee te nemen.

In dit laatste geval dien je hier wel rekening mee te houden bij het koffer inpakken voor een zakenreis. Schoenen nemen immers veel ruimte in beslag. Om de ruimte in je koffer toch zo efficiënt mogelijk in te richten, kun je de ruimte in de schoenen gebruiken voor kleine items. Denk bijvoorbeeld aan sokken, ondergoed, maar bijvoorbeeld ook aan parfum of de oplader van een mobiele telefoon.

Een pluspunt hieraan is dat de schoenen van stevig materiaal zijn gemaakt, waardoor de items die in de schoenen zitten extra beschermd worden. Zeker bij items zoals parfum is dit handig.

 

Tip 11: Een weg vol hobbels

U heeft de vlucht achter de rug en u bent in het hotel aangekomen. Helaas merkt u bij het uitpakken van uw koffer al snel dat uw kleding de reis niet optimaal heeft overleeft. Er zijn hier en daar toch wat kreukels te zien.
Gelukkig is er ook nu nog geen man overboord. De meeste hotels beschikken namelijk over een strijkijzer dat door gasten gebruikt kan worden. Informeer hiernaar, zodat u altijd nog enkele laatste handelingen uit kunt voeren om uw kleding te redden. 

Als u geluk heeft, beschikt uw hotelkamer zelfs over een eigen strijkijzer. Het wordt u zo nog gemakkelijker gemaakt om uw kleding kreukvrij te krijgen.

 

12. Als alle hoop verloren lijkt

In het ergste geval heeft het hotel waar je gedurende de zakenreis verblijft geen strijkijzer tot zijn beschikking. Even ben je bang dat je nu geen andere keus heeft dan om met gekreukelde kleding naar de business meeting te gaan, maar schijn bedriegt. Er is nog een laatste redmiddel.

Hang kleding op in de badkamer en neem een lekker warme douche. De stoom die door de warmte opstijgt, maakt de kleding licht vochtig, waardoor kreukels zullen verdwijnen. Laat de kleding in de nacht rustig opdrogen, zodat je de nieuwe dag met een kreukvrij en droog pak kunt beginnen.

Bij iedereen die met zakelijke doeleinden op reis gaat, is de koffer inpakken voor een zakenreis weer een uitdaging. Gelukkig doet ervaring leren en geven bovenstaande tips je wellicht nieuwe inzichten die je in de toekomst toe kunt passen. Voor nu wensen we je in ieder geval een goede reis!