Skip to content
Ga terug

Een kaptafel ontwerpen: zo creëer je een bijzondere plek om je op te tutten

Het is een van de favoriete bezigheden van veel vrouwen: tutten met make-up. We pakken onze make-up-momentjes voordat we naar het werk moeten en plannen tijd in om ons helemaal op te doffen voordat we op stap gaan of een feest bezoeken. Om het optutten nog leuker te maken, richten veel vrouwen een speciale kaptafel in. Deze kaptafel ontwerpen kun je in principe helemaal zelf. Welke elementen je nodig hebt, vertellen we in onderstaand artikel. Daarnaast laten we enkele bijzondere kaptafels de revue passeren. Zo kun je inspiratie opdoen over hoe jouw ideale kaptafel eruit moet komen te zien.

Een kaptafel ontwerpen: de benodigde elementen

Een kaptafel ontwerpen is niet iets dat je alleen aan een ervaren designer over hoeft te laten. Ook jij kunt met behulp van een aantal elementen de kaptafel van je dromen maken. Deze elementen zijn;

  • een tafel;
  • een stoel of kruk;
  • een spiegel;
  • het juiste licht;
  • opbergruimte voor make-up;
  • aankleding en decoratie.

We bespreken alle elementen hieronder en laten bij elk element verschillende voorbeelden zien.

Element 1: De tafel

De tafel vormt natuurlijk de basis als het aankomt op een kaptafel ontwerpen. Hoe deze tafel eruitziet, kan echter flink variëren afhankelijk van je smaak en wensen. Zo kun je kiezen voor een strak of juist een klassiek model. En ook wat betreft kleur kun je alle kanten op. Je kunt er zelfs voor kiezen om geen tafel, maar bijvoorbeeld een (laden)kast als basis te gebruiken.

Om dit te illustreren hebben we twee bijzondere voorbeelden gevonden.

null

Voorbeeld 1: Klassiek

Een kaptafel zelf ontwerpen doet je natuurlijk helemaal naar eigen wens en smaak. Is jouw smaak te omschrijven als klassiek, dan is een tafel zoals in dit voorbeeld echt iets voor jou. De klassieke kenmerken zoals de gebogen tafelpoten en de ingebouwde spiegel van deze tafel doen denken aan een kaptafel uit de tijd van kostuumdrama’s en Marie-Antoinette. De witte kleur van de kaptafel voegt een moderne twist toe. De tafel is hierdoor zowel geschikt voor dames die van klassiek als voor dames die van modern houden. Deze kaptafel symboliseert het beste van twee tijden!

null

Voorbeeld 2: Klein maar fijn

Niet iedereen heeft plek voor een kaptafel. Bovenstaand voorbeeld laat echter zien dat een kaptafel helemaal niet veel ruimte in beslag hoeft te nemen. Zeker in het geval van zelf een kaptafel ontwerpen, kun je ook in een kleine ruimte prima aan de slag. Hier is gekozen om met twee steunen en een houten balk een mooie, moderne kaptafel te maken. Door de lichte kleur van het hout en de bijpassende spiegel oogt het als een fijn hoekje waar je uren kunt tutten. Niemand die je stoort of zegt dat je nu toch echt eens op moet schieten. Je bent helemaal in the zone en tijd lijkt irrelevant.

Element 2: Stoel of kruk?

Natuurlijk wil je een beetje comfortabel zitten tijdens het opmaken. Een kaptafel ontwerpen kan dan ook niet zonder een goede stoel of comfortabele kruk. Net als bij de tafel kun je ook met dit element alle kanten op. Kies je bijvoorbeeld voor een stoel of voor een kruk? En welk materiaal heeft jouw voorkeur? Er zijn tientallen mogelijkheden. Wat voor ons vooral van belang zou zijn, is dat de stoel lekker zacht is en past binnen de styling van de ruimte. We hebben twee voorbeelden voor je.

null

Voorbeeld 1: Comfortabel op een kruk

Een kruk klinkt in eerste instantie misschien niet als de meest comfortabele optie. De kruk op bovenstaand voorbeeld is echter zo mooi dat je hier waarschijnlijk snel op terugkomt. Zeker omdat het zitvlak van de kruk voorzien is van een heerlijk poederroze bontje. Het zal ongetwijfeld genieten zijn als je hier jouw make-up mag doen! Extra leuk aan deze kruk is dat de kleur roze niet alleen te zien is in de kruk, maar ook in de accessoires die op de kaptafel staan. En de gouden kleur van de poten is dan weer te zien in de lijst van het schilderij en de omlijsting van de spiegel. De kaptafel is perfect gestyled voor deze ruimte. Helemaal mooi!

null

Voorbeeld 2: Het gemak van een stoel

Een kruk dwingt je bijna om netjes rechtop te zitten. Wil je juist wat relaxter zitten, kies dan voor een stoel. Wat dacht je bijvoorbeeld van bovenstaand exemplaar? De stoel zelf ziet er al erg comfortabel uit, maar met de toevoeging van het bontje wordt het alleen maar beter. Ook de kleur van de stoel is in dit geval goed gekozen. De accessoires en bloemen matchen er bijvoorbeeld goed mee. En zelfs de foundation die op de tafel staat, lijkt dezelfde kleur te hebben.

Tip: Kies je voor een stoel, houd dan rekening met eventuele armleuningen en de hoogte van het tafelblad. Om je stoel goed aan te kunnen schuiven, is het nodig dat de armleuningen onder de tafel kunnen verdwijnen. Is dit niet het geval, dan haal je wellicht niet het meeste comfort uit de stoel.

Element 3: De spiegel

Een kaptafel is geen echte kaptafel zonder de spiegel. Wat zouden we zonder moeten. Dankzij dit element kun je jouw make-up flawless aanbrengen en zie je er picobello uit. Bij een kaptafel ontwerpen kun je voor verschillende spiegels kiezen. Zo kun je voor een grote eyecatcher gaan, maar je kunt ook een verstelbare of vergrotende spiegel selecteren. De twee voorbeelden laten goed zien hoe uiteenlopend de mogelijkheden zijn.

null

Voorbeeld 1: Groot en imposant

Wauw, deze spiegel valt wel op. Niet alleen is hij groot, maar hij heeft ook een prachtige lijst die volledige past bij de stijl van de kaptafel. Doordat de kaptafel breder is dan de spiegel, oogt deze overigens niet overdreven groot of over de top. Het fijne aan zo’n grote spiegel is niet alleen dat de ruimte een stuk groter lijkt, maar ook dat je behalve je make-up ook kunt controleren hoe je outfit staat. Doe je namelijk een paar passen naar achter, dan is het merendeel van je lichaam te zien. Wat ook handig is bij zo’n grote spiegel is dat je zowel alleen als met je vriendinnen kunt tutten. Er is genoeg ruimte om iedereen te zien. Nu is je opdoffen voor een feest al leuk, maar met goed gezelschap wordt dit nog leuker!

null

Voorbeeld 2: Alles is zichtbaar

Een spiegel die ook vaak terugkomt bij een kaptafel ontwerpen, is de spiegel die meerdere hoeken uitlicht. Zo heb je bij bovenstaande spiegel niet alleen een aangezicht van recht van voren, maar ook van links en van rechts. Zeker als je je haar aan het doen bent, kan dit erg handig zijn. Je weet zo namelijk precies of de knot die je aan het maken bent aan alle kanten perfect zit!

Element 4: Licht en lampen

Licht, ook hier kunnen we niet zonder. Het juiste licht zoeken is overigens wel een lastig punt. Je wil dat je gezicht goed uitgelicht wordt, maar het licht mag geen vertekend beeld geven. Wat je met het licht kunt doen, laten we zien met behulp van onderstaande voorbeelden.

null

Voorbeeld 1: De artiestenkleedkamer

Een bijzondere spiegel die tevens voor licht zorgt. In de showbusiness zijn deze spiegels eerder regel dan uitzondering. Ook jij kunt kiezen voor dit type spiegel. Je slaat zo twee vliegen in één klap, want zowel de spiegel als het licht zijn met dit item geregeld. De lampen zorgen voor voldoende licht en doordat deze zowel links als rechts en boven de spiegel hangen, verdwijnen alle schaduwen van je gezicht. Beter wordt het haast niet.

Tip: Vind je de hoeveelheid lampen toch wat overweldigend? Kies er dan voor om enkele lampen los te draaien. Doordat ze zo geen contact kunnen maken met het stroomnetwerk, blijven ze uit. Ook wanneer je de lichtschakelaar aanzet.

null

Voorbeeld 2: Hanglampen

In het volgende voorbeeld is gebruikgemaakt van iets minder lampen. Twee kleine hanglampen zijn hier voldoende. Door de lampen boven de spiegel en dus boven de kaptafel te hangen, wordt voorkomen dat er schaduwen op je gezicht vallen. De hanglampen die hier zijn gekozen passen precies binnen het rustige plaatje dat hier gecreëerd wordt. De overheersende kleur is wit, met hier en daar zwarte of zilveren accenten. Deze oase van rust zorgt voor de perfecte start van de dag. En ook ‘s avonds als je jouw make-up verwijdert, spoel je hier alle dagelijkse stress van je af om helemaal ontspannen in bed te stappen.

Element 5: Opbergruimte voor make-up

We zijn aangekomen bij het leukste onderdeel van een kaptafel ontwerpen, namelijk het opbergen van al je make-up en verzorgingsproducten. Denk hierbij aan lades of planken, maar ook aan leuke schaaltjes, potjes en bakjes.

null

Voorbeeld 1: Het opbergen van make-up

Lades zijn een echte uitkomst voor dames die veel make-up bezitten. Je kunt de lades namelijk zodanig inrichten dat je collectie overzichtelijk opgeborgen is. Nu kun je een ladeblok of ladekast naast je kaptafel zetten, maar je kunt ook kiezen voor een speciale kaptafel met ingebouwde lades. Bovenstaande kaptafel is daar een geweldig voorbeeld van. Doordat de lades direct onder het glazen tafelblad zitten, krijg je een bijzonder zicht op je favoriete items. Je make-up is zo niet alleen goed en netjes opgeborgen, maar de producten dienen ook direct als accessoires ter afwerking.

Tip: Je kunt de lades onder een glazen tafelblad niet alleen gebruiken voor het tentoonstellen van make-up, maar ook om je sieraden extra aandacht te geven.

null

Voorbeeld 2: Het opbergen van attributen

Bij het optutten horen verschillende attributen of ‘gereedschappen’. Denk onder andere aan kwastjes, wattenstaafjes en een wimperkruller. Deze spullen verdienen natuurlijk allemaal een mooi plekje. In bovenstaand voorbeeld is dit erg creatief gedaan. Alle materialen staan bij elkaar in een glas en worden vergezeld door producten met dezelfde kleuren. Bodylotion, nagellak, crème en parfum, het past allemaal bij elkaar. Niet alleen zorgt dit voor een erg leuk beeld, het maakt het shoppen ook extra leuk. Je gaat nu niet op zoek naar de beste producten, maar naar de beste producten in een bepaalde kleur. Een extra uitdaging!

Element 6: De aankleding en decoratie

Een kaptafel ontwerpen vraagt om een aantal essentiële items, zoals de kaptafel zelf, een spiegel en goed licht. Maar er zijn ook elementen die niet per se nodig zijn. De decoratie is zo’n element. Het is een manier om jouw eigen persoonlijkheid toe te voegen. Extra leuk is dat je regelmatig kunt wisselen van accessoires. Zo krijgt je kaptafel steeds een nieuwe look.

null

Voorbeeld 1: Afwerking in één kleurenpalet

Koninklijk en elegant. Dat zijn de eerste twee woorden die bij ons opkomen als we naar bovenstaande kaptafel kijken. Alles lijkt te kloppen. Er is een duidelijk kleurenpalet gekozen en alle accessoires en zichtbare items sluiten hier nauw op aan. De bloemen zorgen bovendien voor een frisse noot die het geheel wat luchtiger maakt. Leuk detail zijn de spiegelbeelden van de fotolijsten. Ook deze passen binnen het gestelde kleurenpatroon. En die poef, inclusief hoogpolige tapijt. Heerlijk warm!

null

Voorbeeld 2: Kleine accessoires

Ook met een aantal kleine accessoires kun je de puntjes op de i zetten wat betreft de afwerking van jouw kaptafel. Bovenstaand dienblad met daarop parfum, een geurkaars en een klein vaasje met een tak met daaraan gekleurde bloemen is prachtig. Minimalistisch aan de ene kant, maar ijzersterk in zijn eenvoud aan de andere kant. Zeker als je een kleine kaptafel hebt, zijn dit soort items een must. Niet té overdadig of té minimalistisch. De juiste balans vinden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Een kaptafel naar eigen smaak en inzicht

Een kaptafel ontwerpen kan helemaal naar eigen smaak en naar eigen inzicht. Ter inspiratie hebben we verschillende voorbeelden laten zien, maar je kunt het ook volledig anders doen. Als jouw eigen ontworpen kaptafel eenmaal staat, kun je lekker gaan experimenteren met kleuren, producten en looks.