Skip to content
Ga terug

Ervaar een ultiem moment van rust in één van deze 15 internationale design fauteuils

Houd jij van mooi design? Heb je het liefst een mooi pronkstuk in je woonkamer staan? Bekijk dan eens onderstaande lijst met vijftien internationale design fauteuils. Stuk voor stuk prachtig design voor de echte liefhebber. Het fijne is ook, dat het design van onderstaande stoelen zeker niet te kort heeft gedaan aan het comfort. Iedere stoel is heerlijk om je in op te krullen met een goed boek of even bij te komen van je drukke werkdag. Daarnaast zijn alle vijftien internationale design fauteuils ook nog eens een lust voor het oog.

Vijftien bijzondere internationale design fauteuils

Tom Dixon, Hans J. Wegner, Arne Jacobsen en Finn Juhl. Zomaar een greep uit onderstaande topdesigners die de revue zullen passeren in deze lijst met vijftien bijzondere internationale design fauteuils. Wanneer je een liefhebber bent van Scandinavisch design, dan zit je hier zeker goed! Wie weet loop je in onderstaande lijst je nieuwe favoriete fauteuil tegen het lijf. We trappen de lijst af met een van de bekendste en populairste designs van vandaag de dag: de Eames Lounge Chair.

null

1. Eames Lounge Chair - Charles Eames & Ray Kaiser

Deze design fauteuil, ook wel bekend als de Eames Lounge 670, is ontworpen in 1956 door Charles Eames en zijn vrouw Ray Kaiser. Het echtpaar Eames staat bekend om hun ontwerpen met gebogen multiplex. Dit onderdeel vind je dan ook aan de achter- en onderzijde van deze fauteuil terug. Het idee voor de Eames Lounge Chair ontstond toen Charles een nieuwe uitvoering van de traditionele Engelse clubfauteuil wilde maken. De Lounge Chair werd eleganter, lichter, moderner én comfortabeler dan de traditionele fauteuils die men in de jaren 50 had. Vandaag de dag wordt deze prachtige lounge fauteuil nog steeds geproduceerd door Herman Miller Inc. en Vitra.

null

2. Wingback Chair - Tom Dixon

Houd je van een combinatie tussen modern en klassiek? Dan is deze Wingback Chair van Tom Dixon een mooie stoel voor jou. Het ontwerp van deze fauteuil is gebaseerd op de 17e-eeuwse wingback en de 18e-eeuwse balloon back stoelen. Deze statige fauteuils kenmerken zich door hun hoge rugleuning en ronde vormen. De Wingback Chair is een elegante fauteuil die de ruimte nodig heeft om in een woonkamer of studeerkamer goed tot zijn recht te komen. Het is een stoel die graag gezien wil worden en je daarbij een comfortabel en beschutte zitplek biedt. Deze tweede fauteuil is zeer geschikt wanneer je je heerlijk terug wilt kunnen trekken. Even relaxen en de drukte vergeten.

null

3. Womb Chair - Eero Saarinen

Florence Knoll, een Amerikaanse architect en designer, gaf de volgende instructie mee aan haar goede vriend Eero Saarinen: "I want a chair that is like a basket full of cushions to curl up and read a book in." Saarinen ontwierp speciaal voor deze wens de Womb Chair. De stoel werd in 1948 voor het eerst door Knoll in productie genomen en was daarbij de eerste stoel van glasvezel die op grote schaal geproduceerd kon worden. Goed om te weten is dat Saarinen de vraag van zijn goede vriendin uitermate fijn heeft uitgewerkt. De Womb Chair is dan ook een fijne én stijlvolle fauteuil om in je studeerkamer te plaatsen of in bij te komen na een drukke werkweek.

null

4. 45 Chair - Finn Juhl

Wil je graag relaxen in een luxe design fauteuil, maar houd je niet van grote en 'volle' designs? Dan kun je deze 45 Chair van Finn Juhl ongetwijfeld waarderen op deze lijst van internationale design fauteuils. Deze prachtige fauteuil werd in 1945 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de Copenhagen Cabinetmaker's Guild Exhibition. Het design van de 45 Chair was in die tijd een openbaring en de fauteuil wordt ook wel the mother of all modern chairs genoemd. Voor het eerst was het houten frame van de stoel niet verborgen onder de stoffering, maar was deze zichtbaar en open. Het uiterlijk van de 45 Chair kan verder wat 'simpel' overkomen. Het comfort is met dit strakke design echter niet verloren gegaan. 

null

5. ABCD Chair - Pierre Paulin

Deze fauteuil naar het ontwerp van Pierre Paulin wordt door het Nederlandse label Artifort geproduceerd. Artifort staat al meer dan 125 jaar voor topkwaliteit design van topdesigners en is als merk internationaal bekend. Pierre Paulin was één van de talentvolle designers die voor Artifort aan de slag ging. Deze Franse ontwerper ontwierp deze ABCD Chair. De moderne fauteuil heeft vloeiende lijnen die doen denken aan de golven van de zee. Deze ergonomische fauteuil beschikt naast zijn opvallende verschijning, ook nog eens over een hoog zitcomfort. Dit hoge zitcomfort komt doordat Paulin maar één uitgangspunt voor ogen had bij zijn design: het comfort gaat voor alles, ook vóór het uiterlijk van het design.

null

6. Barcelona Chair - Ludwig Mies van der Rohe

Ook deze fauteuil wordt geproduceerd door het al eerder genoemde Knoll. De Barcelona Chair is misschien wel een van de beroemdste minimalistische fauteuils. Ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe in 1929 is het tijdloze design vandaag de dag nog steeds erg gewild. De Barcelona Chair ontwierp Mies voor de Barcelona Industrial Exposition in 1929. De stoelen waren speciaal ontworpen om de koning en koningin van Spanje tijdens hun bezoek een zitplaats aan te bieden. Ze hebben er helaas nooit op plaats genomen. Toch heeft het prachtige less is more design de harten van veel designliefhebbers gestolen en worden de Barcelona Chairs gezien als een van de belangrijkste ontwerpen binnen het modernisme.

null

7. Shell Chair CH07 - Hans J. Wegner

In de jaren 50 en 60 veranderde de blik van het publiek wat betreft hun kijk op meubels. De Deense architect Hans J. Wegner heeft een belangrijke rol gespeeld in deze verandering. Zijn eindeloze passie voor stoelen heeft geresulteerd in een verzameling ontwerpen van maar liefst vijfhonderd stoelen. De Shell Chair CH07 is een van zijn bekendste ontwerpen. Zijn voorliefde voor hout, minimalisme, organische vormen en versmeltende verbindingen komen duidelijk in dit ontwerp naar voren. Deze fauteuil is in 1963 ontworpen en door Carl Hansen & Søn geproduceerd. Pas tijdens zijn herintroductie in 1998 kreeg de fauteuil zijn faam en is deze nooit verloren.

null

8. PK22 - Poul Kjærholm

Voor zijn ontwerp van de PK22 (1956) werd Poul Kjærholm geïnspireerd door de Klismos Stoel van de Oude Grieken. Laat je niet bedriegen door het eenvoudige uiterlijk. Het comfort van de PK22 zal je verrassen! Het ontwerp won in 1957 de Grand Prix op de Milan Triennale. Opvallend aan de ontwerpen van Kjærholm is het gebruik van staal. Waar zijn mede Scandinavische ontwerpers vooral voor hout kozen, was staal het favoriete materiaal van Kjærholm. Voornamelijk de combinatie ervan met zachte en natuurlijke materialen sprak hem erg aan. Deze voorliefde en de algehele minimalistische stijl van Kjærholm vind je in deze fauteuil terug. De PK22 wordt door Fritz Hansen geproduceerd.

null

9. Egg Chair - Arne Jacobsen

Net als voor de PK22 moet u voor een originele Egg Chair aankloppen bij Fritz Hansen. De Egg Chair werd eind jaren 50 door de Deense Arne Jacobsen ontworpen voor het Radisson Blu Royal Hotel in Kopenhagen. Overigens ontwierp Jacobsen het gehele hotel. Zowel het gebouw als de gehele inrichting ervan. Van alle designs die hij hiervoor ontwierp, bleek vooral zijn Egg Chair een groot succes. Door zijn unieke vorm is deze fauteuil een echte eye catcher. Daarnaast biedt de ronding een gevoel van privacy. De stoel heeft een ingebouwd draai- en kantelmechanisme. Je kunt de stoel zodoende precies afstellen zoals je het graag hebt.

null

10. P40 - Osvaldo Borsani

In 1953 werd het Italiaanse Tecno opgericht door Osvaldo en Fulgenzio Borsani. Tecno staat erom bekend kwalitatief hoogwaardig kantoormeubilair te ontwikkelen. Het is voor dit merk dat Osvaldo in 1956 de P40 ontwierp. De P40 is een lounge stoel die in veel verschillende posities kan staan. Op die manier draagt hij bij aan een optimaal comfort en maximale bewegingsvrijheid. Ingeklapt is de stoel een mooie fauteuil. Uitgeklapt wordt het een echte lounge stoel, compleet met stalen steun voor uw voeten. De rugleuning kan geheel naar achteren en de armleuningen van hard rubber kun je doorbuigen. Zo kun je de stoel precies naar wens afstellen.

null

11. Karuselli - Yrjö Kukkapuro

In een rij met internationale design fauteuils mag de Karuselli van de Fin Yrjö Kukkapuro zeker niet ontbreken. Deze lounge stoel is een van de bekendste van de wereld. Kukkapuro staat erom bekend dat ergonomie voor hem erg belangrijk is en de basis vormt voor zijn ontwerpen. De Karuselli (draaimolen in het Fins) is het resultaat van jarenlang experimenteren en een zoektocht naar een stoel die écht voor het menselijk lichaam gemaakt is. Het wordt dan ook wel een van de meest comfortabele lounge stoelen genoemd. Begin jaren 50 begon Kukkapuro met de ontwikkeling van deze uit glasvezel vervaardigde stoel. Uiteindelijk bracht hij in 1965 de Karuselli uit. Het design is zo beroemd dat het in verschillende prominente musea is opgenomen.

null

12. Amoebe Highback - Verner Panton

Verner Panton is een van de meest invloedrijke Deense meubel- en interieurdesigners. Opvallend in zijn ontwerpen zijn de futuristische kenmerken en het gebruik van felle kleuren. Een van zijn bekendste werken is de Panton Chair (ook wel S Chair). Deze eetkamerstoel bestaat uit één vloeiend stuk plastic. In samenwerking met Vitra lukte het Panton om dit ontwerp te laten slagen. Ook deze Amoebe Highback (1970) is van de hand van Panton. De boodschap van de ontwerper is vooral dat je niet bang moet zijn kleur toe te voegen aan uw interieur. De lage fauteuil is comfortabel, wat nog eens versterkt wordt door de flexibele rugleuning. De hoge rugleuning met 'overkapping' geeft een gevoel van geborgenheid.

null

13. Elda - Joe Colombo

Naast de vele Scandinavische ontwerpers, zijn er ook ontwerpers uit andere landen die voor iconische designs hebben gezorgd. Zo ook Joe (Cesare) Colombo. Deze Italiaanse ontwerper bracht in 1963 zijn futuristische ontwerp Elda naar buiten. Deze lounge stoel stond ver van wat men in die tijd gewend was. Zo waren, op enkele andere internationale design fauteuils na, de meeste fauteuils nog gebaseerd op een houten frame. De Elda is een van de eerste meubelstukken waarbij gebruik werd gemaakt van door glasvezel verstevigd plastic. De comfortabele fauteuil kan 360 graden om zijn as draaien.

null

14. Spanish Chair - Børge Mogensen

Het bekendste design van de Deense meubelontwerper Børge Mogensen is de Spanish Chair (1958). De inspiratie voor het ontwerp deed Mogensen op tijdens een reis door Spanje in 1958. De Spaanse meubelontwerpen waren beïnvloed door de oude islamitische cultuur. Onder andere de brede armleuningen die stoelen in Spanje hadden, stammen hier vanaf. Deze traditionele vormgeving heeft Mogensen in een modern jasje gestoken. De stoel is gemaakt van eikenhout en de zitting en rugleuning zijn van mooi zadelleer vervaardigd. Waar het leer na jaren zitten wat kan verslappen, kun je met de riemen aan de onder- en achterkant van de stoel deze weer strak trekken. Zo kun je altijd van de stoel blijven genieten.

 

null

15. Ribbon Chair - Pierre Paulin

(Bron)

Eerder lieten we je al kennis maken met de ABCD Chair van Pierre Paulin. De Ribbon Chair is nog een stoel van de hand van Paulin die niet in deze lijst met internationale design fauteuils kan ontbreken. In 1966 ontwierp Paulin de Ribbon Chair. Een fauteuil die door zijn sierlijke en organische vormen in ieder interieur past. De vormgeving van de stoel is gebaseerd op de vorm van een lint, vandaar de naam Ribbon Chair. Volgens sommigen is het ontwerp voor deze stoel echte kunst. Het zal je dan ook niet verbazen dat het design is opgenomen in collecties van onder andere de National Gallery of Victoria in Melbourne (Australië). De Ribbon Chair wordt net als de ABCD Chair door het Nederlandse Artifort geproduceerd.    

Design fauteuils voor iedereen

Zoals je ziet zijn er veel uiteenlopende designs beschikbaar wanneer het om internationale design fauteuils gaat. De meeste iconische designs die we vandaag de dag nog graag aan onze interieurs toevoegen, zijn voornamelijk die uit de jaren 50 en 60. Qua ontwerpers komt een groot gedeelte van de succesvolsten uit Scandinavië. 

Mocht je een keer in de verschillende designs willen duiken, dan is een bezoek aan Scandinavië een goede optie.