Skip to content
Ga terug

Jouw inloopkast ordenen: zo houd je jouw meisjesdroom intact

Als klein meisje dromen wij vrouwen al van een grote, prachtige inloopkast, waarin we al onze kleding en schoenen naar hartenlust kunnen uitstallen. Zo'n kamer waar je de deur opendoet en de meest prachtige jurken, blouses, rokken, broeken en een eindeloze rij schoenen en tassen jou toelachen. Vanuit de kast waarin ze keurig netjes geordend liggen. En jouw droom is uitgekomen, want je hebt nu eindelijk die gewilde inloopkast. Alleen dat netjes ordenen, dat blijkt soms nog een opgave. Herken je dat, dat het lijkt of er een bom is ontploft in de inloopkast? Regelmatig kun je kledingstukken niet gelijk vinden en dat is erg frustrerend, zeker wanneer je haast hebt. In dit artikel geven we je acht tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je die geordende kast uit jouw meisjesdromen weer terugkrijgt.

Zo voorkom je dat jouw inloopkast een slagveld wordt

Het is natuurlijk prettig voor het oog wanneer jouw inloopkast er netjes en opgeruimd uitziet. Maar jouw inloopkast ordenen heeft ook een praktische functie. In een geordende kast kun je namelijk veel sneller precies de kledingstukken vinden waarnaar je op zoek bent. En als je even niet weet wat je aan moet trekken, is het ook makkelijker en prettiger om te zoeken naar een outfit als je precies weet waar alles hangt of ligt.

Een georganiseerde inloopkast begint uiteraard met de indeling van de kast. Deze bepaal je wanneer je jouw inloopkast gaat maken. De indeling die je kiest, is de basis voor jouw inloopkast. Daarna kun je jouw inloopkast ordenen door jouw kleding, schoenen, tassen en andere accessoires op een handige manier op te bergen. We geven je nu acht tips die jou helpen ervoor te zorgen dat jouw inloopkast netjes, overzichtelijk en geordend blijft.

1. Kleding uitzoeken

Wij vrouwen hebben bijna allemaal veel meer kleding dan we eigenlijk dragen. En toch willen we die kledingstukken die we eigenlijk nooit dragen liever niet wegdoen. We vinden dat ene jurkje namelijk zo mooi, of we denken dat we die broek écht wel een keer gaan dragen bij de juiste gelegenheid. Uiteindelijk liggen die kledingstukken in de kast te verstoffen.

Hetzelfde geldt voor die prachtige pumps. Je draagt ze nooit, want na een uur heb je al ontzettend zere voeten, maar toch kun je er geen afstand van doen. Zo blijft jouw kleding- en schoenencollectie maar groeien...

Stap 1 van jouw inloopkast ordenen is dan ook het uitzoeken van jouw kleding en schoenen. Het is tijd om alles wat je toch niet draagt, nu eindelijk eens weg te doen. Ga aan de slag met het uitpluizen van jouw kleding- en schoenencollectie en ga daarbij kritisch te werk. Heb je iets al te lang niet meer gedragen of heb je het misschien zelfs nog nooit gedragen, terwijl het toch al maanden in de kast ligt? Dan kan het weg. Als je jouw kleding- en schoenencollectie uitgedund hebt, heb je de eerste stap naar een geordende inloopkast gezet.

null

2. Hangen of leggen?

Bij het indelen van jouw kast heb je waarschijnlijk ook keuzes moeten maken tussen plekken om kleding op te hangen en om kleding neer te leggen. Deze keuzes heb je waarschijnlijk gemaakt aan de hand van de verschillende items waaruit jouw kledingcollectie bestaat en hoeveel je van elk type kledingstuk hebt. Sommige kledingstukken zijn namelijk prima geschikt om neer te leggen, andere kun je beter ophangen. T-shirts en truien bijvoorbeeld kun je gemakkelijk in nette stapels neerleggen. Jasjes, blouses en jurken daarentegen zijn meer geschikt om op te hangen. Andere kledingstukken die gemaakt zijn van een stof die snel kreukt, kun je ook beter ophangen. Van een kledingstuk een tweede keer strijken wordt immers niemand vrolijk...In de meeste inloopkasten zit tegenwoordig een handig ophangsysteem voor kleding, waarbij je ook rekjes kunt uitschuiven. Zo past er nog meer in jouw kast. 

null

3. Soort bij soort

Het is erg handig om kledingstukken te sorteren op soort. Jurken bij jurken, blouses bij blouses, broeken bij broeken et cetera. Als je dan een jurk wilt dragen, maar nog niet weet welke, kijk je even rustig tussen de jurken. Je hoeft dan niet de hele kast door te spitten op zoek naar jurken tussen allerlei andere kledingstukken. Ook wanneer je al precies weet welke broek je wilt dragen, vind je deze gemakkelijk tussen de andere broeken en hoef je niet de hele kast overhoop te halen op zoek naar die ene broek. Wil je jouw inloopkast ordenen, dan is kledingstukken sorteren op soort een absolute must.

null

4. Sorteren op kleur

Als je jouw kleding hebt gesorteerd op soort, kun je er daarnaast nog voor kiezen om alle kleding ook nog eens op kleur te sorteren. Het sorteren van kleding op kleur zorgt ervoor dat jouw inloopkast erg netjes en rustig oogt. Daarnaast is het ook handig. Stel je nu voor dat je op zoek bent naar een little black dress voor dat gezellige feestje. Dankzij jouw opgeruimde kast, weet je gelijk waar je zoeken moet. Er zijn twee manieren waarop je dit sorteren op kleur kunt aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om jouw kleding eerst op soort te sorteren en vervolgens per soort een onderverdeling te maken op kleur. Bijvoorbeeld, eerst alle broeken bij elkaar en in die broeken maak je een verdeling per kleur. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om eerst jouw kleren op kleur te sorteren en daarna op soort. Dan hangen alle zwarte kledingstukken bij elkaar, en hierbinnen hangen dan de zwarte broeken, jurken, blouses et cetera bij elkaar. Kies wat jijzelf het prettigst vindt.

Bron: inrichting-huis.com

5. Kleding voor verschillende gelegenheden

Je hebt waarschijnlijk allerlei kleding voor verschillende gelegenheden. Een galajurk zul je thuis waarschijnlijk niet dragen en een joggingpak zul je niet snel aandoen naar een diner buiten de deur. Ga je jouw inloopkast ordenen, dan kun je er daarom ook voor kiezen om kleding voor verschillende gelegenheden bij elkaar te hangen. Om nu de kledingstukken te gaan onderverdelen in eindeloze categorieën gelegenheden is waarschijnlijk onbegonnen werk. Maar je zou wel onderscheid kunnen maken tussen formele en informele kleding. Je kunt dan bijvoorbeeld de ene helft van de kast gebruiken voor formele kleding en de andere voor informele kleding. Vervolgens sorteer je deze kleding dan ook weer op soort of kleur, of allebei. Zo zorg je voor een ontzettend overzichtelijke inloopkast.

6. Seizoenskleding

Sommige kledingstukken zijn echte winteritems, andere kledingstukken draag je alleen in de zomer. En dat geldt ook voor schoenen: een paar hoge laarzen met vacht zul je waarschijnlijk in de zomer niet dragen, net zoals je een paar sandalen in de winter in de kast laat staan. Maar die laarzen nemen in de zomer wel ruimte in, in jouw inloopkast. Om jouw kledingkast overzichtelijk te houden, kun je daarom jouw kleding en schoenen sorteren op seizoen. Twee keer per jaar ruil je jouw garderobe dan om. Items die je wel het hele jaar draagt of zou kunnen dragen, zoals een vest of dunne trui, laat je dan gewoon standaard het hele jaar door in de kast hangen.

Is het zomer? Dan haal je die winterse laarzen, dikke truien en winterjassen uit de kast en berg je deze tijdelijk op in een andere ruimte. Is het winter? Dan doe je natuurlijk precies hetzelfde met jouw zomerkleding. Door de kledingstukken -die je de komende paar maanden toch niet draagt- uit jouw kast te halen, creëer je extra ruimte in de kast. Dat zorgt ervoor dat jouw kast er al meteen een stuk netter uitziet en dat het ook voor jezelf een stuk overzichtelijker is.

Zo sta je in de zomer niet uren te zoeken naar jouw zomerse shirtje tussen de dikke, gebreide truien terwijl buiten de mussen van het dak vallen. Tijd- én ruimtebesparend dus, om jouw kleding te selecteren op seizoen.

null

7. Schoenen

Behalve jouw kleding, krijgt ook jouw schoenencollectie natuurlijk een mooie plek in jouw inloopkast. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Welke manier voor jou het beste werkt, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de ruimte die je beschikbaar hebt een rol, maar ook de indeling van jouw inloopkast. Je kunt jouw schoenen uitstallen, of opbergen in een opbergdoos. Wij adviseren dat laatste. Er zijn speciale schoenenopbergdozen verkrijgbaar, waarin je jouw schoenen makkelijk per paar kunt opbergen. Zo blijven de schoenen netjes geordend en hoef je niet steeds op zoek naar de linker- of rechterschoen van een paar. Gebruik daarbij waar mogelijk schoenspanners. Schoenspanners zorgen ervoor dat het materiaal van de schoenen mooi gespannen blijft en nemen eventueel vocht op. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van jouw schoenen zo lang mogelijk behouden blijft.  

Waar stal jij jouw schoenen uit? In dezelfde kast als jouw kleding of maak je een aparte kast voor jouw schoenen? Als je jouw schoenen niet in dezelfde kast als jouw kleding wilt uitstallen, kun je er ook voor kiezen om, in plaats van een aparte kast, wandplanken aan de muur te bevestigen om jouw schoenencollectie op uit te stallen. Het mooiste (en handigste) is natuurlijk wanneer je jouw schoenen uitstalt, dat je ze sorteert per paar. En uiteraard de linkerschoen links en de rechterschoen rechts. Zo lijkt het bijna of je je eigen schoenenwinkel hebt!

Heeft jouw toekomstige inloopkast nog ruimte voor een mooi paar schoenen?

null

8. Accessoires

Accessoires zoals sjaaltjes, hoeden maar ook sieraden moeten uiteraard ook een plaatsje krijgen in jouw inloopkast. Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw accessoires op te bergen. Eén mogelijkheid is om accessoires in laden of speciale dozen op te bergen. Zo zijn ze niet zichtbaar en kunnen ze er dus ook niet voor zorgen dat jouw inloopkast er rommelig uitziet. En die opbergdozen hoeven ook helemaal geen doorn in het oog te zijn. Er zijn namelijk hartstikke veel mooie opbergdozen verkrijgbaar. Voor sieraden kun je natuurlijk gebruik maken van een sieradendoosje of een sieradendisplay. Hiermee kun je jouw sieraden makkelijk en netjes ordenen en zo'n sieradendoosje of -display ziet er vaak ook nog eens erg mooi uit. Een berging én decoratie-item in één! Als je hoeden hebt, kun je deze ook als het ware 'uitstallen' in jouw inloopkast. Richt een speciale plank in waarop je al jouw hoeden neerzet, of hang -voor een speelser effect- bijvoorbeeld haakjes aan de muur waaraan je jouw hoeden hangt. Sjaals kun je het beste opbergen in een opbergdoos of bijvoorbeeld een mooie mand.

Aan de slag! 

Kleding ordenen in jou inloop- of inbouwkast kan, zoals je hebt gelezen, op verschillende manieren. Kies wat voor jou het beste en fijnste werkt, dan kost het je waarschijnlijk ook geen moeite om jouw inloopkast netjes te houden.