Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Een high tea in Rotterdam? Lekkerder dan dit wordt het niet

Is uw dochter geslaagd, bent u jarig of heeft u gewoon zin om eens lekker verwend te worden? Dan is een high tea een manier om echt even te genieten. U krijgt heerlijke kleine zoete en hartige hapjes met daarbij een pot mooie thee. Mocht u op zoek zijn naar een bijzondere locatie, dan kunt u voor een high tea in Rotterdam kiezen. Deze stad heeft een aantal bijzondere locaties waar u zich heerlijk kunt laten verwennen met lekkers.

Wij hebben de tien meest bijzondere locaties voor u op een rijtje gezet. Deze locaties staan in willekeurige volgorde, omdat ze allemaal iets unieks hebben en er niet een boven de ander uitstijgt. Voordat we u laten zien wat deze bijzondere locaties zijn, geven we antwoord op de vraag: is het nu de afternoon tea of de high tea?

 

Is het nu de afternoon tea of high tea?

Voordat we u kennis laten maken met tien fijne locaties voor een high tea in Rotterdam, duiken we de geschiedenis in. Dit doen we omdat er bij sommige restaurants over een high tea gesproken wordt, waar anderen het een afternoon tea noemen.

Wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

Dat wat in Nederland bekend staat als de high tea is eigenlijk de afternoon tea. De afternoon tea werd tussen drie en vijf uur 's middags door rijke dames genuttigd. Dit om de tijd tussen het ontbijt en avondeten te overbruggen. De afternoon tea bestaat uit kleine hartige hapjes en zoetigheden aangevuld met een lekkere pot thee.

De high tea is, in tegenstelling tot wat gedacht wordt, juist iets dat door de arbeidersklasse gegeten werd. Na een lange dag werken aten de arbeiders aan de eettafel een maaltijd bestaande uit brood, boter, koud vlees en ingelegde augurken. Uiteraard stond ook hier een pot thee bij op tafel.

Deze maaltijd kon de avondmaaltijd vervangen en werd vaak rond vijf uur 's middags gegeten. De high tea at men dus later dan de afternoon tea.

De benaming high tea is niet gebaseerd op de high society, maar op de hoge tafels waaraan de arbeiders aten in tegenstelling tot de lagere tafels van de elite.

Later zijn beide teas met elkaar versmolten en wordt er met zowel de high tea als de afternoon tea in de meeste horecagelegenheden hetzelfde bedoeld.

 

High tea in Rotterdam: tien bijzondere locaties

Bij onderstaande high tea locaties is niet alleen de high tea, maar ook de omgeving een ervaring op zich. Waar gaat u van uw volgende high tea in Rotterdam genieten?

 

1. The Tea Lab

Als u op zoek bent naar een plek om heerlijk te high teaën, dan bent u bij The Tea Lab aan het juiste adres. Bij dit restaurantje draait naar eigen zeggen alles om thee, lokaal gebrande koffie, lunch en lekkers.

Een high tea bij The Tea Lab bestaat uit zoete en hartige hapjes en een ruime keuze uit diverse soorten losse thee. Om mensen met een dieet of allergie tegemoet te komen, biedt The Tea Lab verschillende varianten van de high tea aan.

Zo kunt u genieten van de volgende high tea's:

  • Summer High Iced Tea: een frisse high tea speciaal voor de zomer;
  • Normale High Tea: een high tea met lekkere zoete en hartige hapjes;
  • Brunch High Tea: speciaal voor hen die niet tot het einde van de middag kunnen wachten;
  • Vegan High Tea: mocht u veganist zijn, dan kunt u met een gerust hart van deze high tea genieten (alles tijdens deze high tea is geheel veganistisch);
  • Glutenarme High Tea: als u een glutenallergie heeft, kunt u  kiezen voor deze glutenarme high tea (mocht u een glutenintolerantie hebben: sporen van gluten kunnen niet 100% uitgesloten worden).

U vindt The Tea Lab op de Westewagenstraat 80. Mocht u uw verjaardag of iets anders te vieren hebben: ook dit is mogelijk!

 

2. Hotel New York

Bij Hotel New York houden ze vast aan de oorspronkelijke Engelse traditie: de afternoon tea. Tijdens de afternoon tea bij Hotel New York kunt u genieten van lekkere sandwiches en verschillende zoetigheden. Uiteraard kunt u kiezen uit verschillende soorten thee.

Het restaurant van Hotel New York heeft een unieke uitstraling. Het hotel is namelijk gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn.

In het restaurant komt u allerlei scheepselementen, robuuste buizen en karakteristieke hoge plafonds tegen. Door zijn unieke locatie is Hotel New York een bijzondere plek om van de afternoon tea te genieten. U vindt Hotel New York op de kop van de Wilhelminapier in het, contrasterende, moderne gedeelte van Rotterdam.

 

3. Kunsthalcafé

Het Kunsthalcafé bevindt zich in de Kunsthal Rotterdam. De Kunsthal is een bijzonder gebouw dat jaarlijks door vele architectuurliefhebbers wordt bezocht. Het staat dan ook bekend als icoon voor de moderne architectuur.

In dit bijzondere gebouw uit 1992 kunt u genieten van een net zo bijzondere high tea. Omringd door kunst waant u zich even van de wereld. Een high tea in Rotterdam wordt zo een hele beleving! Er wordt één soort high tea geserveerd. Bij deze high tea krijgt u onbeperkt thee, lekkere muffins, traditionele Engelse scones, quiches, sandwiches en verschillende zoetigheden.

U vindt Kunsthal Rotterdam op de Westzeedijk 341. Is het mooi weer? Dan kunt u ook op het rustige terras in het Museumpark plaatsnemen.

 

4. De Euromast

Vindt u het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn of de Kunsthal Rotterdam nog net niet bijzonder genoeg? Wat dacht u dan van een high tea bovenop de Euromast? Hier nemen ze de high tea wel erg letterlijk.

De Euromast is een van de bekendste punten in Rotterdam en vanaf uw tafeltje heeft u een adembenemend uitzicht over deze stad. U kunt op grote hoogte genieten van onbeperkt thee met daarbij een etagère vol lekkers. Zo krijgt u sandwiches, bonbons, scones, friandises en taart geserveerd.

Houd er rekening mee dat u wel nog een entreekaart voor de Euromast zelf moet kopen voordat u op deze bijzondere locatie kunt genieten van uw high tea. U kunt de Euromast eigenlijk niet missen, maar mocht u hem toch zoeken dan vindt u hem op de Parkhaven 20.

 

5. Lloyd's

In het Maritiem Museum Rotterdam vindt u het restaurant Lloyd's. Het museum is ontworpen door Quist, een toonaangevend Nederlands architect. Als het gebouw zelf nog niet bijzonder genoeg is, bevindt deze zich ook nog eens in het hart van de Rotterdamse wereldhaven.

Bijzonder aan de inrichting van het restaurant zijn de grote ronde loungebanken waar u prima op kunt relaxen. Mocht u op een mooie dag Lloyd's bezoeken, dan heeft u vanaf het terras een mooi uitzicht op de haven.

Net als bij Hotel New York serveert men bij Lloyd's een afternoon tea. Hierbij houden ze de traditionele uitvoering van de afternoon tea in ere. U krijgt dan ook kleine hapjes bestaande uit zoete en hartige lekkernijen. Het is mogelijk de high tea uit te breiden met een glaasje Prosecco en/of een kopje soep. U vindt Lloyd's op de Leuvehaven 1.

 

6. STROOM

In het Maritiem Museum Rotterdam vindt u het restaurant Lloyd's. Het museum is ontworpen door Quist, een toonaangevend Nederlands architect. Als het gebouw zelf nog niet bijzonder genoeg is, bevindt deze zich ook nog eens in het hart van de Rotterdamse wereldhaven.

Bijzonder aan de inrichting van het restaurant zijn de grote ronde loungebanken waar u prima op kunt relaxen. Mocht u op een mooie dag Lloyd's bezoeken, dan heeft u vanaf het terras een mooi uitzicht op de haven.

Net als bij Hotel New York serveert men bij Lloyd's een afternoon tea. Hierbij houden ze de traditionele uitvoering van de afternoon tea in ere. U krijgt dan ook kleine hapjes bestaande uit zoete en hartige lekkernijen. Het is mogelijk de high tea uit te breiden met een glaasje Prosecco en/of een kopje soep. U vindt Lloyd's op de Leuvehaven 1.

 

6. STROOM

Ook een high tea in Rotterdam bij STROOM is een bijzondere aangelegenheid. Dit restaurant bevindt zich namelijk in een voormalige energiefabriek. STROOM beschikt naast een restaurant ook nog over de mogelijkheid te overnachten en een eigen bakkerij. Tot slot is er ook nog een Rechtstreex-winkel met producten van boeren uit de omgeving. Bij STROOM geldt: bij ons bent u vrij.

De high tea bij STROOM staat bekend als stoer en lekker. Alles wat u krijgt is gemaakt met echte Rotterdamse streekproducten. De thee is afkomstig van Mr. Jones. De high tea wordt geserveerd van 15:00 tot 18:00.

U kunt kiezen tussen een traditionele high tea of een high tea met een twist, de Spirited High Tea. Hierbij krijgt u onder andere lekkere huisgemaakte soep, sandwiches, een minikwarkbol met Rotterdamse confituren en... een theepot gevuld met een lekkere cocktail.

 

7. Het ss Rotterdam

Bent u een liefhebber van geschiedenis en houdt u van schepen met een bijzonder verhaal? Dan is een high tea in Rotterdam op het ss Rotterdam waarschijnlijk echt iets voor u.

Het ss Rotterdam is een stoomschip (ss) voor passagiers uit 1959 dat jaren als vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer op de trans-Atlantische lijnvaart. Zo kon u met het schip de oversteek maken van Rotterdam naar New York. Nadat de trans-Atlantische lijnvaart voor het ss Rotterdam ophield, deed het schip dienst als cruiseschip. Sinds 2008 ligt het ss Rotterdam aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.

Het schip is sindsdien een populaire toeristische attractie met aan boord rondleidingen, een hotel en een fijn restaurant waar u van een high tea kunt genieten. Een erg bijzondere locatie dus met een bijzondere geschiedenis.

U begint de high tea met een lekker glas jus d'orange of Prosecco. Vervolgens krijgt u een etagère met daarop verschillende hartige en zoete lekkernijen. Op doordeweekse dagen wordt de high tea vanaf 12:00 uur geserveerd in de Captains Lounge. In het weekend bent u welkom in een van de authentieke zalen aan boord.

 

8. De Bakkerswinkel

Wellicht kent u De Bakkerswinkel al uit andere steden in Nederland. In Rotterdam heeft deze keten twee locaties: Rotterdam Centrum en Rotterdam Kralingen. Beide winkels zijn vormgegeven door Piet Hein Eek.

In iedere Bakkerswinkel ervaart u een fijne, gezellige en knusse sfeer. De ongedwongen en huiselijke sfeer zorgt er al snel voor dat men zich thuis voelt en even kan ontsnappen aan de drukte van alledag. Bijzonder is dat iedere Bakkerswinkel uniek is en zijn eigen stijl heeft. U kunt kiezen uit drie verschillende high tea's:

  • Sweets Tea: dit is een high tea voor de echte zoetekauw waarbij de hapjes alleen uit zoete lekkernijen bestaan;
  • Bakery Tea: bij deze high tea krijgt u naast zoete lekkernijen ook hartige hapjes;
  • Bakery High Tea: dit is de meest uitgebreide variant waarbij u onder andere nog een extra kopje soep en een glaasje jus d'orange krijgt.

U vindt De Bakkerswinkel op de Schiedamse Vest 99a of op het Oostplein 223a.

 

9. REBELZ aan de Rotte

Een high tea in Rotterdam is bij REBELZ aan de Rotte een bijzondere beleving. Niet alleen is het restaurant zelf bijzonder, ook de bediening kent een eigen verhaal. Het restaurant is een kunstwerk op zich dat is ontworpen door Iris Roskam en Arno Coenen. Dit duo heeft ook de binnenzijde van de Markthal in Rotterdam ontworpen.

Wat REBELZ speciaal maakt in deze lijst, is dat het restaurant niet alleen wil dat de gast een goede tijd heeft. Ook de bediening heeft er een speciale plaats. Bij REBELZ krijgen ex-gedetineerde vrouwen de mogelijkheid om door middel van een leer/werkplek een nieuwe kans te creëren in de maatschappij.

De high tea bij REBELZ bestaat uit huisgemaakte zoete en hartige lekkernijen. De keuken heeft mediterrane en Levantijnse invloeden die u ook in uw high tea terugvindt. Zo krijgt u als hartige hapjes falafel en kibbeh (krokant bulgurdeeg gevuld met gekruid lamsgehakt). Bij REBELZ is dus naast het restaurant en zijn werknemers ook de high tea een bijzondere ervaring.

 

10. Restaurant De Tuin

We sluiten de lijst voor een heerlijke high tea in Rotterdam af met een rustgevende locatie: Restaurant De Tuin. Hier kunt u rustig bijkletsen met uw gasten en genieten van een prachtig uitzicht over de Kralingse Plas. Een echt rustmomentje.

Restaurant De Tuin bevindt zich in een statig herenhuis uit het jaar 1867 aan de rand van het Kralingse Bos. Wanneer u in de winter besluit tot een high tea, is het zelfs mogelijk om op de Kralingse Plas te schaatsen! Zo maakt u er een fijn winteruitje van. Vanaf het terras kunt u niet alleen de Kralingse Plas bewonderen, maar is ook de skyline van Rotterdam goed te zien.

Bij Restaurant De Tuin krijgt u een uitgebreide high tea met onder andere een mini Bosschebol, chocolade sneeuwbal, quiche en diverse sandwiches.  

Zoals u heeft kunnen lezen kunt u uit vele bijzondere plekken kiezen voor een high tea in Rotterdam. Of u nu op wilt gaan in de drukte van de stad of juist op zoek bent naar een rustige plek: Rotterdam is van alle markten thuis.