Skip to content
Fijnproever in schoenen
Maureen  - 
Ga terug

De 10 meest exclusieve en duurste sigaren ter wereld voor de échte liefhebber

Whoa-oa-oa! I feel good,
I knew that I would, now

I feel good, I knew that I would, now
So good, so good, I got you…

James Brown klinkt vanuit de platenspeler door de kamer. Je zit heerlijk op de bank met de voeten op de poef. Je vrouw en kinderen liggen al onder de wol en je hoeft even helemaal niets. In je linkerhand houdt u een glas fijne single malt whisky en in je rechterhand een mooie sigaar. Optimaal genieten!

In dit artikel laten we je kennismaken met de tien duurste sigaren ter wereld. Deze sigaren zijn stuk voor stuk ontwikkeld om optimaal van te genieten. Het zijn zeker geen sigaren voor iedere dag, maar wellicht is er binnenkort een bijzondere gelegenheid waar één van deze sigaren wellicht bij past.

 

De tien duurste sigaren ter wereld

Uiteraard zegt een hoge prijs niet altijd iets over de kwaliteit. Wat wij over deze tien sigaren wel kunnen zeggen, is dat ze afkomstig zijn van de beste sigarenproducenten ter wereld. Het zijn dus niet zomaar dure sigaren. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te zien hoe duur een sigaar nu eigenlijk kan zijn. We zullen hieronder beginnen bij de nummer tien en opbouwen naar de nummer één. Aan het eind van deze lijst van duurste sigaren ter wereld geven we je nog een aantal tips over hoe je het best een sigaar kunt roken. Kennis over de etiquette komt altijd van pas.

 

Nummer 10: LOUIXS - $50 per stuk

De LOUIXS is een bijzondere Cubaanse sigaar om mee te beginnen. Met zijn $50 per stuk is het weliswaar geen goedkope  sigaar, maar is hij nog binnen handbereik. De sigaar is te herkennen aan het portret van Louis XIV op de sigarenband. Een sigaar fit for kings aldus de producent.

De LOUIXS is speciaal ontwikkeld door Grand Metropolitans CEO Vin Lee voor de productenlijn van Goldwin. Goldwin is een tabaksproducent die aan de meest exclusieve sigarenclubs in Noord-Amerika levert. Een van deze clubs is The Beverly Hills Cigar Club.

Het bijzondere aan deze sigaar is het dekblad van Rosado bladeren. Deze bladeren zijn zeer zeldzaam en worden onder strikt gereguleerde omstandigheden geteeld op tabaksplantages in Nicaragua. Rosado bladeren zorgen voor een kruidige en smaakvolle rook.

 

Nummer 9: Opus X BBMF - $55 per stuk

De Opus X BBMF is van één van de bekendste sigarenproducenten ter wereld: Arturo Fuente. Deze sigaar verschijnt ieder jaar in beperkte oplage. Het is dan ook een ware kunst om één van de Opus X BBMF’s te bemachtigen. De prijs van de laatst beschikbare exemplaren kunnen jaarlijks oplopen tot $80.

Opmerkelijk aan deze sigaar is zijn benaming. BBMF staat namelijk voor Big Bad Mother F*****. Deze naam heeft de Opus X BBMF te danken aan zijn imposante formaat. De sigaar heeft een lengte van 7 inch wat neerkomt op zo’n 18 centimeter. Mocht je er één kunnen bemachtigen, dan ben je in voor een mooie verrassing.

 

Nummer 8: Don Arturo AniverXario - $7.500 per doos (92 stuks)

Ook nummer acht is afkomstig van Arturo Fuente. Dat sigaren altijd gekoppeld zijn aan bijzondere gelegenheden, wordt bevestigd door het verhaal van deze sigaar.

In 1958 nam Carlito Fuente het familiebedrijf Arturo Fuente over van zijn vader voor het symbolische bedrag van $1. Om zijn vader te eren voor al zijn inzet en verdiensten heeft Carlito de Don Anturo AniverXario ontwikkeld.

Waar de sigaar in 2001 al klaar was, is hij pas sinds 2008 op de markt te verkrijgen. Een enkele Don Arturo AniverXario is lastig te verkrijgen. In de meeste gevallen kun je een doos kopen met 92 stuks voor $7.500. Van deze 92 hebben 46 sigaren neutrale dekbladen en 46 sigaren Maduro dekbladen.

 

Nummer 7: Opus X “A” - $79 per stuk

Arturo Fuente heeft maar liefst drie sigaren in deze top tien van duurste sigaren ter wereld. Het is dan ook niet zomaar een speler, maar één van dé spelers binnen de sigarenwereld.

Waar de Opus X BBMF zijn naam te danken heeft aan zijn formaat, gaat de Opus X “A” hier aan voorbij. Het is namelijk deze sigaar die de grootste is die Anturo Fuente produceert. Met een lengte van 9 ¼ inch, maar liefst 23,5 centimeter, is de Opus X “A” geen kleine jongen. De Opus X “A” wordt maar weinig geproduceerd en is naast zijn indrukwekkende lengte ook nog eens erg zeldzaam.

De smaak van de Opux X “A” is verrassend doordat je er jalapenos in terug kunt proeven. Deze sigaar is, wanneer beschikbaar, per stuk te kopen bij sigarenhandelaren en in sommige gevallen ook online.

 

Nummer 6: Cohiba Behike - $450 per stuk / $18.000 per doos (40 stuks)

De Cohiba Behike is een sigaar met een bijzonder verhaal. Deze nummer zes van de duurste sigaren ter wereld werd voor niemand minder dan Fidel Castro gemaakt. Van 1966 tot 1982 waren Fidel Castro en zijn gasten de enigen die van de Cohiba Behike konden genieten. Pas sinds 1982 is de sigaar ook op de vrije markt verkrijgbaar.

De tabak die voor de Cohiba Behike gebruikt wordt is de Media Tiempo tabak. Dit is een zeer zeldzaam tabaksblad dat afkomstig is van de twee bovenste bladeren van in de zon geteelde tabaksplanten. Niet iedere tabaksplant heeft deze bladeren en het zal u dan ook niet verbazen dat de Cohiba Behike een gelimiteerde jaarlijkse oplage kent.

Bijzonder is dat een gedeelte van de sigaren vandaag de dag nog steeds in de El Laguito fabriek gemaakt worden. In deze fabriek werden ook de sigaren voor Fidel Castro gemaakt. In die tijd was het bestaan van de fabriek een groot geheim dat goed werd bewaard.

 

Nummer 5: Her Majesty’s Reserve - $750 per stuk / $14.999 per doos (20 stuks)

Dit is een sigaar die gemaakt is om duur te zijn. Gurkha is de producent van Her Majesty’s Reserve en staat ook wel bekend als de Rolls Royce onder de sigaren. Bij Gurkha is het altijd net even iets meer dan bij de anderen. Het is ook een bijnaam waar Gurkha zijn best voor doet.

De Her Majesty’s Reserve is een bijzondere sigaar. Het dekblad is van 15 jaar oude Connecticut Maduro, het omblad is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en tot slot heeft het binnengoed getrokken in Louis XIII cognac van Rémy Martin. Deze cognac is de meest zeldzame en duurste cognac ter wereld. Een fles kunt u kopen vanaf een kleine €2.000.

Recensenten zijn over de kwaliteit van deze sigaar verdeeld. Ondanks dat er per doos een hele fles Louis XIII gebruikt wordt, blijft de smaak van de sigaar wat achter. Desondanks blijft het een bijzondere sigaar.

 

Nummer 4: Black Dragon - $1.150 per stuk / $23.000 per doos (20 stuks)

Uiteraard kun je een Rolls Royce zo luxe maken als je zelf wilt. Ook Gurkha kent een sigaar die nog duurder is dan haar Her Majesty’s Reserve: de Black Dragon. Deze sigaar is met zijn indrukwekkende $1.150 per stuk een van de zeldzaamste en unieke premium sigaren. En staat dan ook goed op deze vierde plek in de lijst van de tien duurste sigaren ter wereld.

De Black Dragon heeft een Connecticut Broadleaf Maduro dekblad, een Cameroon omblad en een Dominicaans binnengoed. Alle drie de onderdelen hebben vijf jaar gerijpt voordat ze meegenomen worden in de productie.

Vind je twintig sigaren wat aan de lage kant? Het is ook mogelijk een doos van de Black Dragon te kopen met maar liefst 100 stuks. Je bent voor deze doos een slordige $115.000 kwijt.

 

Nummer 3: King of Denmark - $4.500 per stuk

Deze nummer drie van de duurste sigaren ter wereld is de laatste van de ‘toegankelijke’ sigaren. De nummer twee en één zijn zo speciaal dat ze niet voor de gewone markt beschikbaar zijn. Maken we u al nieuwsgierig?

Laten we nog even stilstaan bij de King of Denmark. Deze sigaar is zo uniek en exclusief dat hij alleen op aanvraag gemaakt wordt. Er kunnen maximaal dertig sigaren per dag gemaakt worden. Iedere King of Denmark wordt van begin tot eind met de hand gemaakt. Ieder die deze sigaar besteld krijgt hem thuis gewikkeld in bladgoud met daarop de naam van de ontvanger. Als dat geen beleving is!

Mocht je nog een stapje verder willen, dan is er bij de King of Denmark van alles mogelijk. Zo is de sigaar tijdens de tweehonderdste verjaardag van Royal Danish Cigars, de producent, verkrijgbaar met tien ingelegde Swarovski kristallen.

 

Nummer 2: Gran Habano no. 5 “El Gigante” - $185.000

Tot nu toe bestaat deze lijst van duurste sigaren ter wereld uit sigaren die je, soms met enig geluk, gewoon kunt verkrijgen. Van deze sigaren kun je vervolgens genieten. Deze nummer twee en de komende nummer één zijn voor de echte enthousiastelingen en sigaren voor de verzamelaar (of zelfs het museum).

Het zal je niet verbazen waarom deze sigaar de El Gigante genoemd wordt. De El Gigante is een immense sigaar met een ringmaat van 1920, een gewicht van 726 kilo en waarbij gebruik is gemaakt van 16.000 dekbladeren. Het gewicht van deze enorme sigaar komt overeen met dan van 25.000 gewone sigaren. Het is de enige sigaar van zijn formaat.

Ondanks zijn formaat kunt je de El Gigante wel degelijk roken. Dit kan zelfs met veertig mensen tegelijk! Het prijskaartje voor deze sigaar is erg hoog en wij schatten in dat de El Gigante niet de meest praktische sigaar is om in huis te hebben. We wilden je deze bijzondere sigaar echter niet onthouden.

 

Nummer 1: Mayan Cigars - $507.000 (collectie van 800 stuks)

We zijn aangekomen bij de duurste sigaren ter wereld. Deze bijzondere collectie van Maya sigaren is in 2012 ontdekt in Guatemala. Hier vond een groep archeologen verbonden aan de Universiteit van Tampa een aardewerken pot met daarop de tekst ‘Sicars’.

Na het openen van de pot werd duidelijk dat het om 800 perfect bewaard gebleven sigaren ging. De sigaren zijn ongeveer 600 jaar oud. Na onderzoek is zelfs gebleken dat de sigaren in dusdanig goede conditie verkeren, dat ze gewoon gerookt kunnen worden. De vraag is natuurlijk wie ooit dit bijzondere stukje geschiedenis op durft te roken.

Op een veiling is de bijzondere collectie uiteindelijk voor $507.000 verkocht aan Gary Liotta, eigenaar van de Santiago Cigar Factory.

 

Een sigaar roken? Dit is wat je moet weten

Je hebt nu kennisgemaakt met de duurste sigaren ter wereld. Uiteraard zijn er naast deze sigaren ook andere prachtige, en beter betaalbare, sigaren te verkrijgen. Iedere sigaar heeft zijn eigen unieke eigenschap en zijn eigen verhaal.

Mocht je eens een sigaar roken, lees dan onderstaande zes tips eens door. Niet zozeer omdat het roken van een sigaar een specifieke etiquette kent, maar omdat er handige manieren zijn om zo optimaal mogelijk van de smaak van de sigaar te kunnen genieten.

Met onderstaande tips zul je naast je perfect uitgezochte whisky kunnen genieten van een goede sigaar.

 

Tip 1: Kies het juiste formaat

Bij sigaren is het belangrijk rekening te houden met de tijd die je tot je beschikking hebt. Anders dan een sigaret ben je niet zo ‘uitgerookt’ wanneer je een sigaar opsteekt. Zo zijn er sigaren die een rooktijd hebben van een half uur, maar anderen gaan gerust drie uur mee.

Wanneer je niet al te veel tijd hebt, kun je het best gaan voor een wat kortere sigaar. Des te langer de sigaar des te langer de rooktijd in de meeste gevallen wordt. Het zou toch zonde zijn als je halverwege zou moeten stoppen, omdat je de tijd verkeerd heeft ingeschat? Daar komt bij dat het onderbreken van een goede sigaar voelt als het weglopen tijdens een prachtige voorstelling.

 

Tip 2: Schaf een humidor aan

Wanneer je een verse sigaar koopt, moet je deze binnen twee dagen oproken. Doe je dit niet, dan droogt de sigaar te veel uit en hiermee neemt de kwaliteit snel af.

Mocht je je sigaren wat langer willen bewaren, dan raden we je aan een humidor aan te schaffen. Dit is een sigarenkistje waarin een spons verwerkt zit. Deze spons zorgt ervoor dat u je sigaren op de juiste manier vochtig kunt houden. Zo gaan ze langer mee.

 

Tip 3: Verwijder het sigarenbandje niet

Voordat je een sigaar rookt is het niet aan te raden het sigarenbandje te verwijderen. Wanneer je dit bandje van een ‘koude’ sigaar verwijdert, bestaat de kans dat je een gaatje trekt in het dekblad. Door dit gaatje trekt de sigaar minder goed.

Tijdens het roken zal het bandje door de warmte binnen de sigaar vanzelf wat losser worden. Je kunt hem dan zonder problemen verwijderen.

 

Tip 4: Knip de sigaar recht af

Een bekend hulpmiddel bij het roken van een sigaar is de sigarenknipper. Hiermee knip je de kop van de sigaar af. Door het afknippen van de kop zorgt je ervoor dat je een mooi vers stuk krijg waaraan je kunt roken.

Je knipt ongeveer ⅛ van een centimeter van de dop af. Het is belangrijk om in één keer door te knippen. Zo beschadigt de tabak zo min mogelijk.

 

Tip 5: Steek de sigaar in de hand aan

Het is bij het aansteken van een sigaar niet de bedoeling dat je deze al in de mond hebt. Je steekt de sigaar vanuit de hand aan. Het gemakkelijkst gaat het om een eigen sigaar aan te steken en hem niet aan te laten steken.

Je kunt een sigaar aansteken met een lucifer of aansteker. Wanneer je een vlam hebt, houdt u de sigaar hierbij in de buurt in een hoek van vijfenveertig graden. Draai de sigaar langzaam rond en zorg ervoor dat de vlam de sigaar nooit helemaal raakt. Het kan even duren voordat de sigaar aan is, neem hier dan ook rustig de tijd voor.

Wanneer het gehele oppervlak is verkoold en begint te gloeien, kunt u voorzichtig uw eerste trekje nemen.

 

Tip 6: Druk je sigaar nooit uit

Waar een sigaret uitgedrukt wordt, doe je dit bij een sigaar nooit. Mocht het gebeuren dat je geen tijd heeft de sigaar op te roken of wanneer je er gewoonweg geen zin meer in heeft, dan laat je de sigaar uitbranden. Je kunt de sigaar laten rusten op de rand van de asbak en hem rustig uit laten gaan.

Wist je overigens dat het voor een sigaar belangrijk is de as op het uiteinde te laten zitten tijdens het roken? De as zorgt ervoor dat je sigaar niet te snel brandt en zodoende niet te warm wordt. Dit is voordelig voor de smaak en de beleving van het roken van de sigaar.

 

Iedere sigaar zijn eigen verhaal

Je hebt kennisgemaakt met de tien duurste sigaren ter wereld. Elk van deze sigaren heeft een eigen verhaal en zijn eigen unieke en bijzondere smaak. De prijzen lopen snel op en geconcludeerd kan worden dat de duurste, voor de consument beschikbare sigaar, de King of Denmark is. Met zijn $4.500 prijskaartje een echte traktatie.

Uiteraard zijn de El Gigante en de Maya Cigars duurder, maar deze sigaren zijn beter geschikt voor een mooie collectie dan om echt van te kunnen genieten. Voor nu laten we je weer verder genieten van James Brown, jewhisky en je sigaar.