Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Dineren zoals je nog nooit gedaan hebt, doe je bij deze 9 bijzondere restaurants in Amsterdam

Buiten de deur eten is een bijzondere aangelegenheid. Je doet het niet dagelijks en als je het doet, wil je natuurlijk dat het eten buitengewoon lekker is en de sfeer in het restaurant ervoor zorgt dat je de avond niet snel zult vergeten. Om dit te bereiken, is het belangrijk om de juiste restaurantkeuze te maken. Iets wat in de grote steden, zoals Amsterdam, knap lastig kan zijn. Het aanbod is groot en menig restaurant doet zich beter voor dan ze in werkelijkheid zijn. Om je te helpen bij het ontdekken van de pareltjes waar bijzonder dineren in Amsterdam wel mogelijk is, hebben wij een lijst opgesteld met acht verschillende restaurants. Al deze restaurants hebben een bijzonder karakter, waardoor ze uniek zijn in hun soort.

Negen keer bijzonder dineren in Amsterdam

Restaurants in Amsterdam met een bijzonder en uniek karakter. Dat is waar u naar op zoek bent. In deze lijst vindt u een assortiment van dit soort restaurants. Elk restaurant heeft een uniek karakter en legt de focus op iets bijzonders. 

null

1. Restaurant Moon

We beginnen onze reis in Amsterdam-Noord aan de oevers van het IJ. Hier is, op de 19e verdieping van de A’DAM Toren, restaurant Moon gevestigd. Klinkt wellicht niet heel bijzonder, maar dat is het wel degelijk. Restaurant Moon wil je namelijk niet alleen kennis laten maken met fine dining, maar ook met Amsterdam. 

Dit eerste is met signature chef Jaimie van Heije en chef de cuisine Tommy den Hartog een zekerheid. De gerechten zien er uitstekend uit en bevatten luxe en exclusieve streek- en seizoensproducten die je niet bij het eerste het beste restaurant op de kaart ziet staan. Daarnaast wordt er iedere twee maanden een gastchef uitgenodigd, die in samenwerking met Jaimie van Heije een bestaand gerecht een bijzondere twist geeft.

De bijzondere diner-ervaring is niet de enige reden waarom dit restaurant is opgenomen in deze lijst over bijzonder dineren in Amsterdam. Ook de locatie en hetgeen de eerder genoemde heren hiermee hebben gedaan, speelt een grote rol. Restaurant Moon is namelijk een draaiend restaurant. 

Wat houdt dit in?

Terwijl je aan het dineren bent, draaien de tafels langzaam om de open keuken heen. Deze is in het midden van het restaurant gesitueerd. Dit, in combinatie met de grote raampartijen zorgt ervoor dat je een unieke 360 graden-view van Amsterdam krijgt.

null

2. C

De naam van het volgende restaurant in deze lijst geeft nog niet veel weg. C is gelegen aan de Wibautstraat 125 te Amsterdam en focust zich in tegenstelling tot veel andere restaurants niet alleen op de producten die ze in hun gerechten gebruiken. Ook temperatuur speelt in dit restaurant een centrale rol. De naam C is dan ook afgeleid van de Europese aanduiding voor Celsius. 

De filosofie achter deze naamgeving is eenvoudig. Chef-koks Michiel van der Eerde en Arnout van der Kolk zijn van mening dat de temperatuur waarop iets bereid wordt in grote mate invloed heeft op de smaak én de textuur van het product. Om ook de gast kennis te laten maken met deze filosofie, richten ze zich bij C op vijf temperatuurzones, oplopend van -20 tot 200 graden Celsius. 

Bij C kun je overigens meer dan alleen bijzonder dineren in Amsterdam. Ook voor een cocktail of glas wijn, al dan niet in combinatie met één van de smaakvolle borrel bites, ben je hier aan het juiste adres. Aan de voorzijde van het restaurant is namelijk het bargedeelte, Bar C, gevestigd. Hier zorgen gerenommeerde bartenders onder leiding van Timo Stemerdink ervoor dat je gedurende de avond niets te kort komt. 

null

3. Restaurant en kwekerij De Kas

(Bron)

Bijzonder dineren in Amsterdam kan ook in restaurant en kwekerij De Kas, gelegen in het park Frankendael aan de Kamerlingh Onneslaan 3. Hier was tot 1926 de Amsterdamse Stadskwekerij gevestigd, maar inmiddels is het kassencomplex omgetoverd tot een klassiek, ruimtelijk en eigentijds restaurant, waar chefs de cuisine Wim de Beer en Jos Timmer de scepter zwaaien.

Zij doen dit volgens een duidelijke visie die sinds 2001 wordt uitgedragen door Gert Jan Hageman. Écht lekker eten wordt volgens hem namelijk bereid met producten die vers van het land komen. Hoe verser, hoe beter. Om dit ook hun gasten te kunnen garanderen, kweken ze bij restaurant en kwekerij De Kas hun eigen groenten en kruiden. Dit doen ze in kassen en tuinen die gelegen zijn bij het restaurant. Daarnaast hebben ze net buiten Amsterdam, in de Beemster polder, een aantal hectare grond waar ook een en ander verbouwd wordt. 

Iedere dag worden er producten geoogst die vervolgens gebruikt worden in het menu. Omdat de oogst per dag kan variëren, wordt er dagelijks een nieuw menu samengesteld en uitgewerkt. De eigen producten worden daarnaast aangevuld met producten van plaatselijke leveranciers die milieubewust telen hoog in het vaandel hebben staan.

Niet alleen deze visie maakt restaurant en kwekerij De Kas een bijzonder restaurant in Amsterdam, maar ook de locatie is uniek te noemen. Je zult ultieme rust ervaren en een aantal uur afstand kunnen doen van je drukke bestaan. Alleen de avond doet ertoe en die wordt bij restaurant en kwekerij De kas gegarandeerd een succes.

null

4. Panorama Rail Restaurant

Dineren in de trein. Waarschijnlijk is dat iets wat je in het dagelijks leven koste wat het kost probeert te vermijden. Begrijpelijk, want in een reguliere trein is dit bijna niet te doen. In het Panorama Rail Restaurant geldt echter het tegenovergestelde. Hier is dineren de regel. Het Panorama Rail Restaurant bestaat uit een 65-jaar oude locomotief en meerdere treinstellen die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld in het Nederlandse dan wel Europese spoorwegennet. 

Hoewel de trein er van buitenaf uitziet als een authentieke trein, is de binnenkant grondig onder handen genomen en verbouwd tot stijlvol restaurant, inclusief keuken. Hier wordt een heerlijk viergangendiner, exclusief appetizer, voor je bereidt dat afhankelijk van uw keuze bestaat uit visgerechten, vleesgerechten, vegetarische gerechten of lactose- en glutenvrije gerechten. 

Het Panorama Rail Restaurant is de uitvoering van een concept bedacht door Julius Jaspers. Hij ontwerpt dan ook het menu, dat volledig in het teken staat van smart cooking, waarbij het klaarzetten van de juiste mise en place centraal staat. Als dat het geval is, word je tijdens een bijna drie uur durende reis van Amsterdam Centraal via onder andere Rotterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem terug vervoerd naar Amsterdam Centraal.

Naast een diner, kun je ook een plekje aan boord van het Panorama Rail Restaurant reserveren voor de lunch of een heerlijke brunch.

null

5. RIJKS

(Bron)

Het zou zomaar kunnen dat je op een vrije dag naar Amsterdam bent getrokken om wat cultuur te snuiven in het Rijksmuseum. Hier wordt middels kunst de geschiedenis van Nederland vertelt en ontdek je welke binnenlandse en buitenlandse invloeden ons land hebben gevormd tot wat het nu is.

Bij een dag in het Rijksmuseum hoort natuurlijk ook een bijzonder diner. En dat kan helemaal in stijl. Bijzonder dineren in Amsterdam kun je namelijk doen bij RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum. 

Onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk wordt de Nederlandse geschiedenis die in het rijksmuseum wordt verteld, vertaalt naar het bord. Uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk Nederlandse producten worden gebruikt. Echter worden deze gecombineerd met buitenlandse invloeden die gedurende de jaren de Nederlandse keuken hebben beïnvloed en hebben gemaakt tot wat deze heden ten dage is.

Sterk aan RIJKS is dat het verhaal dat ze vertellen niet alleen in de producten en gerechten tot uiting komt, maar ook in de aankleding. Van stoelen tot tafels en van borden tot vazen, overal is aan gedacht. Als je het ons vraagt is RIJKS de perfecte afsluiter voor een inspirerende dag in Amsterdam. 

null

6. De culinaire werkplaats

Eten doe je niet alleen met je smaakpapillen. Je ogen bepalen ook voor een groot gedeelte wat je wel en wat je niet appetijtelijk vindt. In het volgende restaurant, de culinaire werkplaats, hebben ze dit uitstekend begrepen.

De culinaire werkplaats, het restaurant van ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing, is gelegen aan de Fannius Scholtenstraat 10 in Amsterdam. Hier is tevens hun ontwerpstudio gevestigd. 

Bijzonder aan de culinaire werkplaats is dat er niet alleen geprobeerd wordt om je lekkere gerechten te laten proeven, maar vooral ook om je mooie gerechten voor te zetten. Deze zijn gemaakt met een duidelijke visie voor ogen.

Volgens Marjolein en Eric gaat er namelijk een hoop veranderen wat betreft onze manier van eten. Vlees en vis zullen minder centraal staan, waardoor er ruimte komt voor andere producten, maar ook voor nieuwe texturen en frisse smaken. Om je een goed beeld te geven van ‘het bord van de toekomst’, zoals zij het zelf noemen, laten ze zich bij ieder menu inspireren door een bijzondere inspiratiebron die kan variëren van een emotie tot een kleur. 

null

7. Supperclub

Wil je het eens helemaal anders doen en toch bijzonder dineren in Amsterdam? Wellicht is Supperclub dan de plek voor jou. Supperclub is namelijk niet alleen een restaurant, niet alleen een bar en niet alleen een club, maar huisvest al deze gelegenheden in een.

Tijdens het vijfgangendiner staat dan ook niet alleen het eten, maar ook het entertainment centraal. Dit kan variëren van DJ’s tot kunstzinnige performances

De ervaring die je bij Supperclub zult beleven is uniek te noemen en begint al zodra je een voet over de drempel zet bij het uittrekken van je schoenen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het diner aan tafel of gelegen op een bed te nuttigen, terwijl je alle traditionele etiquette overboord gooit. Deze hoeven bij Supperclub namelijk niet gevolgd te worden.

Supperclub is gelegen aan Singel 460, maar kent ook een vesting die op het water drijft. De zogenoemde Supperclub Cruise. Hier wordt al varende hetzelfde concept uitgerold en staat je een bijzondere avond te wachten die zich ook in de nachtelijke uren voort kan zetten.

null

9. The Avocado Show

Het laatste restaurant waar bijzonder dineren in Amsterdam mogelijk is, is het recentelijk geopende The Avocado Show. De naam zegt eigenlijk al genoeg, want in dit restaurant wordt de avocado opgehemeld en op een voetstuk gezet. Alsjeu net zo gek bent op avocado’s als wij, is dit the place to be

The Avocado Show, gelegen aan Daniël Stalpertstraat 61 legt de focus dus op de avocado, maar doet dit op een bijzondere manier. De gerechten worden bedacht en uitgewerkt in samenwerking met Jaimie van Heije, die we eerder al noemden bij restaurant Moon. 

Daarnaast blijkt dat niet iedere avocado goed genoeg is om geserveerd te worden in The Avocado Show. Alleen het beste kan voorgeschoteld worden en daarom wordt er goed gelet op de duurzame en sociaal verantwoorde kweek van de avocado’s. Niet alleen kun je hier lekkere gerechten eten die er geweldig mooi uitzien, maar ook kun je je diner met een gerust hart nuttigen. 

Genoeg reden dus om hier eens binnen te lopen. Reserveren is helaas niet mogelijk.

Vorkje prikken?

Bijzonder dineren in Amsterdam. Als je weet waar je moet zijn, is dit mogelijk. Jij en je tafelgenoten zullen een avond beleven die je niet snel zult vergeten. Een avond die anders is dan alle andere avonden en een avond die ongetwijfeld voor herhaling vatbaar is.